EU verdenkt Apple van hulp bij e-bookkartel

De Europese Commissie is een onderzoek begonnen naar de marktbelemmerende praktijken van een groot aantal uitgevers van e-books. Apple heeft de partijen hierbij wellicht geholpen. Het onderzoek moet uitwijzen of eu-regels zijn overtreden.

De Europese Commissie gaat vooral onderzoeken of de uitgevers en Apple illegale afspraken hebben gemaakt of zich beziggehouden hebben met praktijken die de competitie in de EU hebben belemmerd. Het gaat onder andere om de Franse uitgever Hachette Livre, het Amerikaanse Harper Collins, het Britse Penguin en de Duitse onderneming Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck.

De commissie verdenkt de uitgevers van kartelvorming en andere inbreuken op de mededingingsregels van de EU. De EU had al eerder vermoedens van kartelvorming door de bedrijven, maar beschouwt een onderzoek nu als prioriteit. De beslissing komt nadat De Europese Commissie invallen bij betrokken partijen in diverse lidstaten deed, in maart van dit jaar. Onbekend is hoe lang het onderzoek gaat duren en wat de gevolgen voor Apple kunnen zijn. De mogelijke betrokkenheid van Apple als helpende hand wordt niet verder gespecificeerd.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-12-2011 • 13:35

67 Linkedin

Reacties (67)

67
64
26
6
1
29
Wijzig sortering
Apple is de aanjager geweest van het huidige "agency pricing" model. Voorheen verkocht Amazon ebooks voor een vaste prijs, ook als ze daarmee onder hun kostprijs (afdracht aan uitgever) kwamen. Een ebook kostte $9.99. Reden: kindles verkopen, marktaandeel opbouwen, het concurrenten moeilijker maken want kindle = vendor lock-in.

Het agency pricing model is gelijk aan wat je in de Apple appstore ziet: de uitgever bepaalt de prijs, de retailer (Apple in de iBook-store) vangt 30%. De uitgevers zagen dit uiteraard zitten want ebooks mogen niet te goedkoop worden. Dan zou de papieren boekenmarkt uiteindelijk klappen en de uitgevers omvallen (of in ieder geval heel veel minder winst maken). Dat is ook meteen de reden waarom ebooks zo duur zijn: je betaalt om de papieren boekenmarkt overeind te houden omdat die meer oplevert. Vergelijk met de muziekindustrie: de markt is aan het veranderen maar de machtige uitgevers/labels willen hun verdienmodel niet aanpassen omdat het nu zo lekker binnenharkt. Gevolg: innovatie blokkeren, consumenten meer laten betalen (en dus ook piracy).

Amazon had hier geen zin in maar ging om toen uitgevers weigerden hun boeken te verkopen via Amazon.

Als bonus heeft Apple een "most favoured nation" clausule bedongen: uitgevers zullen hun boeken nooit aan een andere partij verkopen voor minder dan dat Apple betaalt. Dit garandeert dat de iBookstore altijd competitief is qua prijs.

Er loopt in de US al een class-action suit tegen Apple+uitgevers. Meer info hier.

[Reactie gewijzigd door Bundin op 6 december 2011 14:34]

Apple is niet de aan jager maar een distributeur die door de knieën moest gaan.
Dit is ook eens eerder gebeurd. Apple heeft jaren lang 99C voor een song laten betalen dat ging goed tot dat de platen labels meer geld wilden. Dat wilde Apple niet en haalden ze al hun content uit de store , later zijn er meerdere prijs categorieën gekomen. Pas daarna kwam content terug. Zelfde zal ook zijn gegaan met de boeken. Ooh jij wilt boeken verkopen dat mag als ik bepaal wat de prijs is. Eerst zal apple best tegen gewerkt hebben maar later over al bot gevangen te hebben hadden ze gewoon geen keuze en moesten fixed pricing los laten. Zelfde geld natuurlijk ook voor de amazone
Verschillende bronnen, waaronder de door mij gelinkte en blijkbaar die van de EU, geven echter aan dat Apple hier een directere rol in heeft gespeeld dan "slachtoffer". De op Ars Technica genoemde reden is de Kindle als concurrent voor iBooks neutraliseren:

goedkope boeken op amazon -> verkoop meer kindles -> iBooks minder interessant -> geen positieve invloed op verkopen iBooks en (in veel beperktere mate) iPads.

Nog een linkje hier dat aangeeft dat Apple de drijvende kracht was achter het agency model.

[Reactie gewijzigd door Bundin op 6 december 2011 15:21]

Apple is inderdaad een grote kracht achter het 'agency model', dat wil zeggen dat de uitgever de prijs bepaalt en 30% van die prijs gaat dan naar Apple.

Maar volgens mij is het hele agency model juist positief. Uitgevers behouden het recht om hun prijs te bepalen, en kunnen daarmee dus ook concurreren. Dit is een veel betere situatie dan dat een verkoopkanaal (zoals Amazon) zóveel macht heeft dat zij alles voor het zeggen hebben. Dan is de hele markt (kopers én verkopers) overgeleverd aan de macht van die ene verkoop-partij (Amazon).

De situatie met boeken is op dit moment totaal anders dan met muziek en apps. Apple is op die laatste twee het dominante verkoopkanaal maar met boeken is Amazon véél groter. En werd er in het verleden gesproken over de "lock in" van Apple, dat effect heb je momenteel enorm sterk met Amazon. Al die Kindle boeken binden de koper aan Amazon.
Al die Kindle boeken binden de koper aan Amazon.
Met het grote verschil dat die kindle boeken je niet binden aan 1 apparaat ;)
Anoniem: 304426
6 december 2011 13:39
Op welke manier zou Apple er baat bij hebben een kartel te vormen in de E-bookhandel? Zelf verkopen ze geen Ereaders of Ebooks.
Of willen ze wellicht voorkomen dat Ebooks beschikbaar komen voor Android(en dus tabs)?
The Commission will in particular investigate whether these publishing groups and Apple have engaged in illegal agreements or practices that would have the object or the effect of restricting competition in the EU or in the EEA

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 304426 op 6 december 2011 13:39]

Omdat Apple met alle genoemde uitgevers om tafel heeft gezeten om een prijspeil te bepalen voor de boeken in hun iTunes/iBooks online verkoop kanaal hebben ze dus wel degelijk een goede kans gehad om een helpende hand te hebben in deze mogelijke kartel vorming.
Het kan zo simpel zijn als Apple heeft tijdens de ontmoeting met de Harper mensen gemeld dat Penguin akkoord is gegaan met een prijs van $1.99 per boek, waarna ze hebben laten zien hoe veel beter de verkopen van goedkopere iTunes nummers verlopen in verhouding tot de duurdere versies en dus kan Harper weinig anders dan dit volgen daarna simpel weg vertellen aan de volgende dat zo wel Harper als Penguin $1.99 hebben afgesproken en moet je eens kijken hoe makkelijk het leven kan zijn.

Nu kan ik me niet voorstellen dat Apple zo dom is geweest maar ik kan me wel voorstellen dat er al dan niet met opzet duidelijke aanwijzingen gegeven zijn dat een andere partij bepaalde afspraken heeft goed gekeurd en dat het dus voor deze partij onverstandig zou zijn om daar niet in mee te gaan...
Het gaat veel al om kleine dingen die alleen maar tussen een klein aantal mensen gedeeld hoeven te worden. Zo lang deze mensen het prijspeil kunnen vast stellen voor een uitgever dan is het meer dan voldoende om deze persoon in te lichten over wat de concurrentie zal gaan doen.
Het is eigenlijk nooit zo dat dit soort afspraken met heel erg veel mensen gedeeld worden. Veel al is het niet meer dan simpel weg wat van de gesprekspartners uitnodigen voor een etentje en dan onder het genot van een hapje en een drank over dingen kletsen en na de zoveelste goede fles is het niet vreemd als iemand zich verspreekt dan wel een bepaald gevoelig punt van eerder die dag toch nog eens met de gastheer bespreekt.

Het mag niet maar als je eenmaal weet wat je concurrenten gaan doen, of een zeer sterk aan zekerheid grenzend vermoeden hebt kun je dan nog anders dan daar rekening mee houden? Ik kan me niet voorstellen dat je als je hart voor de zaak hebt en over een mogelijke miljoenen deal moet beslissen deze kennis (of het nu mag of niet) mee neemt in je besluit.
prijsafspraken of het doorgeven van informatie over een vaste boekenprijs is niet verboden..

kartelvorming is pas zodra bedrijven onderling bewust afspraken maken niet te zakken met hun prijs onder een bepaald minimum...

In het geval van iBooks en Apple's distributiesysteem kan het zijn dat apple's 'dwang' aan boekaanbieders om hun prijzen nergens lager aan te mogen bieden dan de prijs die ze in de iBook-store hebben snel functioneren als 'kartelvorming' als er ook onderling overleg is tussen uitgevers over de miniumprijzen die ze daar voeren..

Ook kunnen afspraken over het aanbod in eventuele concurrerende digitale distributesystemen en een afspraak bepaalde te negeren opgevat worden als kartelvorming en bestraft.
Ik zie niet echt wat het strafbare is in wat je vertelt. Er is toch niks illegaal in om van uitgever tot uitgever te stappen en ze te vertellen hoeveel beter de verkoop loopt met jouw product.

Prijsafspraken zijn Als Apple met uitgevers rond de tafel gaat zitten en met hen afspreekt dat de prijs voor andere ebooks hoger moet liggen dan die voor iTunes.

Ik denk ook niet dat Apple zo te werk gaat. Dat deden ze niet voor muziek waarom dan wel voor boeken.

Wat ze Apple misschien wel kunnen aanwrijven is dat ze misbruik maken van een machtspositie maar Apple heeft geen monopolie vermits de markt van eReaders en tablets nog lang niet verzadigd is.
....
Ik denk ook niet dat Apple zo te werk gaat. Dat deden ze niet voor muziek waarom dan wel voor boeken......
Waarom niet? Dat deden ze toch ook met bijv. tijdschriften en kranten abbo's ?
In iBooks verkopen ze wel ebooks. (epub)
Feitelijk doen ze wel degelijk beide. iPad's met iBook/Newsstand
apple verkoopt wel ebooks en ik dacht ook met hun eigen DRM
uhhh.. ze verkopen zelf ook ebooks, en verdienen daar dik aan (minstens 30%, dus hoe hoger de prijs destemeer ze verdienen)..
Waarom bij Apple en niet Amazon die al jaren in de ebooksbusiness zit? Of B&N? Of Sony?
Omdat Amazon juist actief onder de prijs van hardcovers wilde gaan zitten, maar toen werd tegengewerkt door de uitgevers en Apple.

edit:
Ik moest even diep graven, maar hier is een voorbeeld waar Amazon werd verplicht prijzen te verhogen: nieuws: Amazon zwicht voor eis uitgever over prijzen van e-books

[Reactie gewijzigd door DarkKnight op 6 december 2011 14:07]

Ehm ik weet niet of jullie het allemaal weten maar in Nederland is dat in de wet geregeld. je mag niet onder de minimum boeken prijs. Klinkt raar maar is echt zo! Free record shop probeerde een aantal jaar geleden te stunten met boeken maar dat ging ook niet door de beugel.
Nie tvoor ebooks. Alleen voor papieren boeken, in de nederlandse taal... (of fries, als ik het me goed herinner)

[Reactie gewijzigd door chrisboers op 6 december 2011 14:44]

ebooks vallen onder een andere regeling... dat is alleen al af te zien aan de verschillende belastingtarieven... over fysieke boeken wordt 'korting' gegeven op de btw terwijl je bij ebooks het volle pond moet betalen. Als ik mij niet vergis vallen ebooks volgens nederlandse wetgeving onder software en niet literatuur.
omdat ze geen reden hebben om die bedrijven te verdenken.
omdat Apple nogal de neiging heeft om zelf de prijzen te sturen die er in hun store komen.
Niet dat ze niet vrij zijn hoor, maar een uniforme prijs is toch zoo mooi.
En dat er bij Amazon misschien meer gevarieerde prijzen te vinden zijn.
die worden anders nergens genoemd in het artikel, ook gaat het artikel specifiek over de EU en het tegen werken van ebooks door uitgeverijen. Amazon heeft hier totaal geen baat bij zo ook sony
Omdat die bedrijven zich aan de afspraken houden en niet aan kartelvorming doen.
Anoniem: 128823
@Vinand6 december 2011 14:02
Ooit gehoord van onschuldig tot tegendeel bewezen?
Omdat die bedrijven niet verdacht worden van zich aan de afspraken houden en niet aan kartelvorming doen.


daar. even verbeterd.
Auw.

Ik hoop voor Apple dat het niet waar is. Momenteel is er een stevig marktnaam gevecht gaande tussen Samsung en Apple en het gaat best hard tegen hard. Met de recnete winst voor Samsung in America en de vele rechtzaken die Apple heeft aangespannen staat het bedrijf kwa reputatie onder druk. Een bevinding van kartelvorming zou daarbij wederom een zware klap zijn. Toch best wel heftige juridische klappen.

Natuurlijk raken deze momenteel nog niet de producten maar uiteindelijk kan dit wel zijn weerslag erop vinden.
Ik denk dat de verdenking tegen Apple+uitgevers best sterk is. Zij hebben( in NL) jarenlang in een walhalla geleefd door de gegarandeerde boekenprijzen (over kartelvorming gesproken), en dachten dat ook op de e-boekenmarkt te kunnen 'regelen'. Zie ook hierboven, hoe Amazon tegengewerkt is, toen die voor een lagere prijs wilde gaan aanbieden.
De uitgevers willen helemaal geen marktwerking of concurrentie. Dat gaat alleen maar ten koste van hun winstmarge. En Apple wil ook graag zijn 30% opstrijken, dus die is ook gebaat bij een zo hoog mogelijke e-boekenprijs.
Apple is op de korte termijn veel meer gebaat bij iPad verkopen. De absolute marge daarop is veel hoger dan die paar euro van e-boeken. Om die HW verkoop te stimuleren wil je de eerste 1-2 jaar juist een laag tarief voor de boeken. Dan kun je alsnog de prijzen omhoog gooien zodra genoeg mensen over de streep zijn getrokken en iPads hebben.
En dat is erg want ...? Die reputatie zal Apple het toch zelf wel een beetje naar gemaakt hebben, denk je ook niet? Voor een kip en een ei iedereen maar voor de rechter slepen is per definitie niet best voor je reputatie.

Edit: Ik weet dat dit offtopic is en wellicht zelfs ongewenst, maar Auredium stelt het alsof dit zielig is voor Apple en dat ze dit niet verdient hebben, en dat gaat mij echt te ver. Zijn ze schuldig? Dan is het toch echt eigen schuld dikke bult als ze gezichtsverlies lijden.

[Reactie gewijzigd door ravenamp op 6 december 2011 14:28]

Anoniem: 411619
@Auredium6 december 2011 14:47
Ik vrees dat de reputatie helemaal niet zo erg onder druk staat. Natuur zullen veel mensen dit ernstig vinden als het zo blijkt te zijn, maar het merendeel van de consumenten zullen uiteindelijk toch wel voor een Apple product kiezen als ze dat graag willen, ondanks eventueel dergelijke praktijken. Men kiest nou eenmaal vaak voor zichzelf.

Voor veel mensen hier op tweakers geldt bovenstaande natuurlijk niet. Wij zijn veel meer op de hoogte wat zich allemaal afspeelt in de deze branche. En kiezen dus ook bewuster, maar het valt helaas niet te ontkennen dat wij op het gebied van alle consumenten zwaar in de minderheid zijn.
Ach, wat is het verschil met iemand die onbewust een bepaalde keuze maakt en iemand die dezelfde keuze bewust maakt voor de verkopen? helemaal niets..

Bedrijven kunnen praktisch overal mee wegkomen, maar een klein gedeelte van de klanten, tweakers en niet-tweakers zal zn aankoopgedrag aanpassen als een bedrijfstrategie nadeel voor de consument oplevert op de (middel) lange termijn (als je ziet hoe populair microsoft nog is op t.net dan kun je er wel vanuit gaan dat apple nog heel wat kan flikken voordat het ze negatief zal beinvloeden kwa verkopen).
Laten ze eerst naar zichtzelf kijken, gewone boeken vallen onder het 6% tarief, ebooks vallen onder het 19% btw tarief.. dat noem ik kunstmatig hooghouden van papieren versie. Omdat anders de papieren versie niet kan concureren.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 6 december 2011 13:46]

Dat bepaalt de EC toch niet?
EC (commissie) niet, EU wel (om precies te zijn de Raad). Boeken zijn cultuur, en daar gelden speciale EU regels voor. Zo mag Frankrijk bijvoorbeeld een minimumpercentage Franse producties op TV verplicht stellen, in flagrante strijd met het vrije markt principe.

Ook het concept van BTW, een hoog en laag tarief, en wat waaronder mag vallen is in eerste aanleg door de EU geregeld. Landen mogen wel de percentages vaststellen, en voor een beperkt aantal producten en diensten mag elke lidstaat zelf bepalen of ze in het laag tarief vallen.
En wat heeft het btw tarief te maken met de Europese Commissie? Het btw tarief wordt nog altijd geregeld per land.

Papieren versies zullen misschien wel voorsprong verliezen maar ik denk dat er nog altijd velen zullen blijven die de charme van een gedrukt boek kunnen appreciëren.

OT: heeft Apple misschien ook vaste prijzen in zijn store? Dan zou de verplichting tegen een bepaalde prijs te verkopen wel iets weg van kartel toestanden
Waar iig wat voor te zeggen is, wat jij of ik er dan over denkt is vers twee. Een papieren versie heeft zeker zijn charmes, dat is een feit. We beschermen ook wildlife, op allerlei mamieren bijv. Daar gaan we toch ook niet mee stoppen ?

Nee, wat jij bekritiseerd zijn legitieme instrumenten van een overheid om bepaalde dingen sturen. Zoals het in stand houden van een papieren markt.
En welk voordeel heeft het om de papieren markt te stimuleren? Nah, gooi of beiden naar 19 of beiden naar 6%.
Anoniem: 140398
@ZpAz6 december 2011 14:08
Het gaat niet om het stimuleren van papier of digitaal maar om het betaalbaar houden van boeken voor veel mensen. Op het moment leest een minderheid zijn boeken digitaal, dus is het lage tarief nog niet nodig. Op een gegeven moment zou je e-books ook onder het lage tarief kunnen laten vallen. Bijvoorbeeld omdat veel werk niet beschikbaar is op papier. Bijkomend probleem is dat er een Europese BTW-richtlijn is die niet toestaat dat op gedownload materiaal een laag tarief van toepassing is. Je zou dan alsnog naar de boekwinkel moeten om je e-book op je e-reader of tablet te zetten.
Maar als je nou het btw-tarief van de papieren versie ook naar 19% gooit, dan worden mensen juist gestimuleerd om de e-book versie aan te schaffen ipv papier. Dat scheelt toch bomen? Goed voor het milieu?
Daarbij ga je voorbij aan het doel van het lage tarief, en het is nog maar de vraag of het beter is voor het milieu. E-readers en tablets moeten ook gemaakt worden en worden om de paar jaar vervangen en kosten stroom.
Daar wordt dus ook al naar gekeken. Was hier laatst ook at t.net volgens mij.
Ik lees iets verder omhoog dat dat is omdat een ebook als software wordt gezien.
Ik vind e-books behoorlijk aan de prijs als je bedenkt dat de hele productie, logistiek en fysieke verkoop van de papieren boeken er tussenuit valt.

Laatste boekje van Kluun was bij het ronde dikke mannetje digitaal in eerste instantie bijna net zo duur als de digitale variant. Rond de 17 euro voor honderd pagina's.

Het lijkt inderdaad wel kartelvorming dan, want normaal gesproken zou de efficientiewinst zich terugvertalen in concurrerende prijzen onderling. Of ligt het aan de Nederlandse vaste boekenprijs?
Wat ik ook al op Fok zojuist zei:

Wat men altijd voor het gemak vergeet is dat het daadwerkelijk drukken van een boek maar slechts een klein deel van de kosten zijn. Ja, ik vind e-books ook te duur vergeleken met de papieren versies, maar er is nog meer aan de hand. Het uitbrengen van een boek is een lang traject waar allereerst de schrijver lange tijd aan werkt. Daarna komt er een heel team bij kijken bij de uitgeverij die de financiële risico's moeten nemen en komen er mensen zoals redacteuren, editor's en spellcheckers aan bod. Daarna is er nog een team die de interne opmaak doet (zoals bijvoorbeeld elk hoofdstuktitel in leuk jasje) en wordt er, ook voor e-books, een cover ontworpen door soms een team en soms ook nog een schilder of andere artiest die betaald moet worden. Daarna als er nog een klein beetje geld over is moet er ook nog aan de marketing gedacht worden, vaak in de simpele vorm van nieuwsbrieven etc. (andere vormen van reclame is vaak niet genoeg geld voor). Als laatste zijn er de winkels die geloof ik 40% van de verkoopprijs krijgen omdat zij het aan hebben gedurfd de boeken van de uitgeverijen te kopen en in hun winkelruimte te leggen.

Uitgeverijen en de schrijver worden vrijwel nooit rijk van de boeken die verkocht worden hoor. Ja, de prijs van e-books kan best omlaag, maar niet met de argumentatie van "want ze hoeven niet gedrukt te worden".
Anoniem: 415735
@Gwildor6 december 2011 15:46
Uitgeverijen en de schrijver worden vrijwel nooit rijk van de boeken die verkocht worden hoor. Ja, de prijs van e-books kan best omlaag, maar niet met de argumentatie van "want ze hoeven niet gedrukt te worden".
Het verdienmodel van de uitgever en schrijver ontbreekt in je daarboven gegeven argumentatie en daarom is deze stelling niet onderbouwd.

Daarnaast kan worden afgeleid uit je opsomming van kosten (overheadkosten) dat de marginale kosten voor een ebook aanzienlijk lager lijken dan van een gedrukt boek. Los van de drukkosten verschillen de marginale kosten evident in distributiekosten en voorraadrisico's. Daarmee lijkt ook je tweede stelling moeilijk te handhaven.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415735 op 6 december 2011 15:50]

Ik zeg ook niet dat de e-books niet goedkoper kunnen en zouden moeten, ik zeg alleen maar dat er nog veel meer aan de hand is dan alleen maar "geen drukkosten".

Verder; wat verwacht je precies van me met je eerste punt? Ik heb hier namelijk geen diepgaand inzicht in, daar ik een uitgeverij niet van binnen en buiten ken, maar ik weet wel dat de schrijver 10% van de verkoopprijs (ex. btw) krijgt. Dit is vastgesteld door de Vereniging van Letterkundigen en wordt door naar mijn weten elke uitgeverij gevolgd. Oplages in Nederland tellen met mazzel enkele duizenden boeken (bij meer dan 4000 verkopen heet het al een bestseller) en met een prijs van tegenwoordig rond de 20 euro (teveel naar mijn mening, maar ala) mag je als schrijver dus al blij zijn als je 5000 euro of meer overhoudt aan je boek. Bedenk verder dat er weliswaar schrijvers zijn die eens per jaar een dun romannetje uitbrengen (vooral in Nederland zijn die er veel), maar dat er ook schrijvers zijn van vaak de dikkere boeken die slechts een boek per twee of drie jaar of soms wel langer uitbrengen, en je zult snappen dat met het huidige verdienmodel een schrijver nauwelijks zijn brood kan verdienen.

Nogmaals; ik zeg niet dat e-books niet goedkoper moeten en ik heb in principe ook niets tegen de "grote boze bedrijven" of de huidige uitgeverijen, maar laten we alsjeblieft de mensen wiens naam uiteindelijk op de kaft komt te staan niet vergeten wanneer we de markt gaan omvormen naar een nieuw model, wat met de huidige technologieën uiteindelijk wel een keer zal moeten gebeuren natuurlijk.
Anoniem: 415735
@Gwildor6 december 2011 20:51
Ik zeg ook niet dat de e-books niet goedkoper kunnen en zouden moeten, ik zeg alleen maar dat er nog veel meer aan de hand is dan alleen maar "geen drukkosten".
. Je geeft een vrij goede indruk van de kostenposten van de overhead, maar de kostenbesparing van ebooks tov gedrukte boeken zitten vooral in de marginale kosten die behoren bij fysieke distributie (drukken, distributie, etc.). De door jou genoemde kosten zijn hoofdzakelijk overhead en die voor beiden gelden. Daarom blijft dus het argument "want ze hoeven niet gedrukt te worden" valide.
Verder; wat verwacht je precies van me met je eerste punt?
Ik vond je eerste stelling uit de lucht vallen en begreep niet hoe deze logisch volgde op je uiteenzetting. Verder begrijp ik niet dat uitgevers (in ieder geval in het verleden) niet rijk zijn geworden van het uitgeven van boeken. Daarnaast zijn er schrijvers (in ieder geval in het buitenland) flink rijk geworden met het schrijven van boeken. Kortom, het was voor mij een beetje een vraagteken.

Tenslotte denk ik dat schrijvers in het digitale tijdperk een beter verdienmodel kunnen bemachtigen, omdat de distributiekosten een stuk lager zijn en de markt een stuk groter wordt. Mits natuurlijk hun content beschermd wordt.
En toch zijn een aantal van de kosten die je noemt niet van toepassing op e-books, zoals 'opmaak'. De opmaak wordt juist door de e-reader bepaald, niet door de uitgever. En er zijn maar heel weinig boeken die een separate ebook-cover krijgen (TOR doet dat bv wel met zijn fantasy boeken).
Eigenlijk zou het omgekeerde moeten gelden: papieren boeken moeten veel duurder worden, en ebooks veel goedkoper. Papier kost bomen, vervoer kost brandstof. Papieren boeken zijn dus slecht voor het milieu, en dienen zwaarder belast te worden, ten gunste van ebooks.
Nee, op e-boeken is geen vaste boekenprijs van toepassing. Hooguit een vaste prijs onder druk van de uitgevers (als jij onder deze prijs gaat, mag jij onze boeken niet meer verkopen)
'Hooguit een vaste prijs onder druk van de uitgevers (als jij onder deze prijs gaat, mag jij onze boeken niet meer verkopen)', vanuit de uitgevers gezien eigenlijk wel een heel logische keuze. Als de e-boeken een stuk goedkoper zijn in aanschaf als de papieren versie, dan zal de verhouding tussen het aantal verkochte boeken stijgen in het voordeel van de e-books.

Als er minder papieren boeken verkocht gaan worden zullen voor de uitgevers logischerwijs ook de prijzen stijgen voor de productie van elk fysiek boek (papier zal duurder worden in verband met contracten, vaste kosten voor de productie van een boek moeten verdeeld worden over minder exemplaren, etc.)

Met als gevolg dat de papieren versie alleen maar duurder wordt, op het moment zijn er natuurlijk veel ouderen die veelvuldig boeken lezen, (en vaak niet in het bezit van een e-reader), en die zullen als gevolg van de prijsstijging van papieren boeken minder boeken aanschaffen, dus daar zal waarschijnlijk een grote omzet (dus winst) verdwijnen, die je zeer waarschijnlijk niet terug zult zien komen bij de e-boeken.

(En dan nog het grotere gevolg is dan het sluiten van boekwinkels, wat werkloosheid oplevert, wat uiteindelijk 'iedereen' geld kost, etc.)
op zich goed verhaal... maar sommige punten van je redenatie kloppen volgens mij niet:

Prijzen van productie van fysieke boeken zullen misschien wel duurder worden maar dat is misschien ook wel goed. Waarom oude niet relevante techniek nog in stand houden als het digitaal 'net zo' goed is. Daar hebben we museums voor uitgevonden.

Dat boekenwinkels minder relavant worden is nou eenmaal zo. Maar ik vind niet dat je dat hoeft te beschermen als overheid. Bovendien digitale boeken moeten ook nog gemaakt en gedistributeerd worden. Technologie valt ook nog voldoende te verbeteren. Dat levert weer andere banen op.

Dat sommige mensen er niet aan willen wennen vind ik jammer voor hun.. maar ik heb liever goedkope/handzame boeken. Bovendien is de inhoud toch wel belangrijker dan de kaft toch.
ebooks zijn echter een uitkomst voor schrijvers, minder drempels om het product bij de klant te krijgen, dat een gedeelte van de transportkosten binnen dat proces (en onder transportkosten vallen imho ook de uitgevers en boekhandels) dan niet meer aanwezig zal zijn is logisch, dat gebeurd vaker.

Overigens denk ik dat veel mensen nog steeds papieren boeken zullen kopen en een boekwinkel bezoek als meerwaarde zullen blijven zien, het zullen er misschien wel minder zijn dan voorheen.
(En dan nog het grotere gevolg is dan het sluiten van boekwinkels, wat werkloosheid oplevert, wat uiteindelijk 'iedereen' geld kost, etc.)
Dit is natuurlijk onzin, als ik mn euro niet uitgeeft in een boekhandel dan verdwijnt deze volgens jou dus helemaal??? 101 economie leert je dat die euro dan ergens anders aan kan worden uitgegeven, misschien zelfs wel aan een product wat meer mensen aan het werk houd, waardoor het opheffen van die boekwinkels misschien wel tot MEER werkgelegenheid leid.
Ach, in nederland hebben we vaste prijzen voor boeken bij wet geregeld, misschien moet de EU daar ook eens naar kijken?
"of zich beziggehouden hebben met praktijken die de competitie in de EU hebben belemmerd"

Dat zou mij niets verbazen!
Voor een eBook wil ik maximaal 40% van de papieren versie betalen, zolang dit niet gebeurd blijf ik papieren boeken kopen. Naast dat ik dan iets fysieks in mijn handen heb, ben ik er zeker van dat het voor altijd van mij blijft (bij eReaders zouden ze een nieuw soort formaat kunnen invoeren, en een paar jaar later zijn je oude eBooks niet meer leesbaar) . Ook kan ik deze tweede hands verkopen.
Een echt boek staat ook leuk op een plank in je kamer, wat ik toch een pluspunt vind.
Om nou een kopietje van een ebook op de plank te zetten...
Ruimte verspilling zou je bedoelen....
syncen naar lokale storage en klaar.
Apple graaft zijn eigen graf.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee