Europarlement wil lagere btw op digitale content

Het Europees Parlement wil dat content die digitaal wordt verkocht, zoals e-books en muziekdownloads, ook onder het lagere btw-tarief mogen vallen. Op dit moment mogen EU-lidstaten geen lager tarief hanteren voor dergelijke content.

Dat schrijft het Europees Parlement in een resolutie die donderdag werd aangenomen. In Europese wetgeving is momenteel vastgelegd dat een lager btw-tarief mag gelden voor bijvoorbeeld tijdschriften, muziek, films, kranten en boeken, maar niet voor digitale content: een muziek-cd wordt aangemerkt als product, terwijl een muziekdownload volgens de EU-regels een dienst is. Daardoor moet op digitaal verspreide content minimaal 15 procent btw worden gerekend. Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks noemt dat 'een absurde situatie'.

In Nederland vallen boeken als gevolg daarvan onder het btw-tarief van 6 procent, terwijl op e-books die via internet worden gekocht het veel hogere standaardtarief van 19 procent btw moet worden betaald. Europarlementariërs willen dat die situatie verandert: het moet volgens de parlementariërs niet uitmaken of een product fysiek of digitaal wordt verspreid.

Het EU-belastingbeleid zou volgens de parlementariërs moeten worden aangepast om het lagere btw-tarief op online-content door te voeren, zo luidt de resolutie. Overigens mag digitale content wel onder het lagere btw-tarief worden verkocht, maar dan moet deze op een fysieke drager zoals een cd-rom worden verspreid.

Eurocommisaris Kroes zei eerder overigens al dat ze voorstander is van een lager btw-tarief op digitale content. Volgens haar belemmert het verschil tussen de btw-tarieven de innovatie. De EU-lidstaten zouden zich echter conservatief opstellen met betrekking tot een btw-verlaging.

Door Joost Schellevis

Redacteur

17-11-2011 • 13:43

58 Linkedin

Reacties (58)

58
58
35
3
0
8
Wijzig sortering
Nelie heeft weer eens gelijk.
Ze zouden beter eerst eens beginnen met alle BTW tarieven gelijk te trekken.

Persoonlijk kan ik er wel inkomen dat sommige e-content als dienst gezien wordt.
e-book die slechts op 1 type aparaat met DRM verkrijgbaar zijn zijn meer een dienst waarvan je gebruik kan maken, zolang de provider het belieft.

DRM-vrije content die apparaat onafhankelijk gebruikt kan worden, valt dan weer meer onder de noemer van product.

Zou misschien ook een stimulans zijn om meer producten op een vrijere manier aan te bieden.
En diensten zoals Spotify? Webhosting? Domeinregistratie?
De ontwerpresolutie is vrij breed:

1. verzoekt de Commissie en de lidstaten een samenhangende en gebruikersvriendelijke btw-politiek uit te stippelen voor culturele goederen, ongeacht of het om fysieke dan wel digitale formaten gaat; benadrukt dat, ongeacht het formaat van de geboden content, de consument er dezelfde culturele en educatieve waarde aan kan ontlenen;

Waarschijnlijk gaat een en ander nog wel tot minimaal 2015 duren ivm koppeling met andere voorstellen (en algemene Europese rompslomp).
Webhosting en Domeinregistratie vallen sowieso al niet onder de Muziek of Films, maar zijn bij definitie diensten. Het gaat hier om zaken die in de winkel voor 6% BTW de deur uit gaan (boeken) en in webwinkels als e-book wel voor 19% BTW moeten doorgaan.

Spotifty is wel twijfelachtig, het is een dienst die je muziek doorvoert, je koopt niet de muziek zelf maar het recht deze te luisteren.
Ik vind het weer typische populistische prietpaart van het Europees parlement. Laten we niet vergeten waar het lage BTW-tarief voor bedoeld is: namelijk het relatief laag belasten van eerste levensbehoeften opdat ook mensen met een kleinere beurs die producten kunnen kopen.

Ik vind dat we digitale media, maar ook boeken en muziek aan juist niet aan moeten merken als eerste levensbehoeften. Wees dan consequent en verplaats alles naar het hoge tarief.

Bovendien als je wel besluit digitale media lager te belasten, dan lopen de overheden weer geld mis. Aangezien er in Europa de komende jaren fors bezuinigd zal moeten worden, zul je dat geld op een andere manier weer op moeten halen door andere belastingen weer te verhogen.

Ten slotte: Volgens zijn zijn er dringende zaken waar het EP zich druk over moet maken, economische recessie, vergrijzing, verschuiving economische macht naar Azie etc etc. Los dat op!
Ik vind het weer typische populistische prietpaart van het Europees parlement. Laten we niet vergeten waar het lage BTW-tarief voor bedoeld is: namelijk het relatief laag belasten van eerste levensbehoeften opdat ook mensen met een kleinere beurs die producten kunnen kopen.
Dat is al een jaar of 20 achterhaald.
Primaire levensbehoeften zijn maar 1 van de 17 (!) categorieën waar laag tarief op toegepast mag worden. Zie onderaan voor een lijst.
Ten slotte: Volgens zijn zijn er dringende zaken waar het EP zich druk over moet maken, economische recessie, vergrijzing, verschuiving economische macht naar Azie etc etc. Los dat op!
Wat dacht je van de kenniseconomie? En waaruit kun je onder andere kennis verkrijgen? Inderdaad, (digitale) boeken.
Indien de Europese bevolking de boeken niet kan betalen of als het te ingewikkeld is om aan de boeken te geraken (niet iedereen heeft een goede fysieke boekwinkel in de buurt) dan kom je automatisch bij jouw andere punten als economische recessie en verschuiving van macht uit.
Kortom, een heel relevant onderwerp voor het EP.

Natuurlijk zal er inkomen verloren gaan uit het verlies van inkomsten via de BTW, maar daar krijg je wel een hoger opgeleide bevolking voor terug. Dat levert uiteindelijk meer op.

Verder valt het nog af te wachten of de landen zich verplichten aan een laag tarief of dat het een advies wordt met een maximum plafond. Hopelijk het eerste.
Ik vind het weer typische populistische prietpaart van het Europees parlement.
Te veel naar populistische prietpraat geluisterd? ;)

[Reactie gewijzigd door EektheMan op 17 november 2011 16:17]

En wat wordt het uiteindelijke verschil? Per saldo passen ze de prijs er gewoon weer op aan (netto dus 4% resp 13% meer winst), voor de consument maakt het dan nog weinig uit.
Nee, ik loop al jaren te ergeren aan het feit dat als ik ebooks publiceer, deze bijna net zo duur zijn als hun gebonden tegenhanger. Dat is niet te verkopen. Ik zou mijn ebooks graag < €10,- willen verkopen en dat is nu haast niet mogelijk.
Anoniem: 26447
@Grzzl17 november 2011 19:23
Dat zal een kwestie zijn van winsten maken, want ik kom uit de grafische industrie en heb 1000 den boeken gedrukt in de jaren, al in de 70er jaren werd de hele opmaak door monotypezetters gedaan op film in cassettes, daarna een proefdruk gemaakt, als alles goed was (na correcties een aanvullingen) werd de nieuwe film gemaakt die gebruikt werd om boeken te drukken via offset, dezelfde films gingen dan het archief in voor herdrukken die eventueel konden komen, dezelfde films werden omgezet naar digitaal, toen nog met een ouderwetse ponsband, die later werd uitgelezen om via Wordperfect op een computer te worden gecorrigeerd en eventueel wat tekstaanpassingen door te voeren en plaatjes te verplaatsen. Dat was eind 70 begin 80 en had men het al digitaal op ponskaarten of ponsbanden opgeslagen, in de 90er jaren werden dezelfde banden dus gebruikt als invoer voor Wordperfect en andere Tekstverwerkers waarna de teksten daaruit op floppydisks werden gezet, dus het bronmateriaal om 10 jaar later e-boeken te maken, de kosten waren er allang uit met de papieren versies, dus waarom opeens een e-book net zo duur of iets goedkoper is dan een boek gedrukt op papier is mij een raadsel gebleven.

Edit =typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 26447 op 17 november 2011 19:25]

bent u nou 60 en zit op tweakers? WOW 8)7 respect!

[Reactie gewijzigd door Mocro_Pimp® op 18 november 2011 00:35]

Als je dat op deze manier wel kunt, dan zeg je eigenlijk dat het fysieke product "boek" maar 15% van de kostprijs uitmaakt. Dan zeg ik dat er wat veel strijkstokken tussenin zitten. Ik ga ervanuit dat je als schrijver niet 85% van de netto kostprijs op je bankrekening terug ziet.
Het fysieke product boek -- zeker een paperback -- kost hoegenaamd niets. Dat is inderdaad een kwestie van 1 à 2 euro per stuk inclusief distributiekosten.
1 nadeel, als je een boek als boek uitgeeft wil meestal de uitgever er een alleenrecht op, dus die strijkstok zit er ook nog steeds bij als je hem digitaal uitgeeft
En wat wordt het uiteindelijke verschil? Per saldo passen ze de prijs er gewoon weer op aan (netto dus 4% resp 13% meer winst), voor de consument maakt het dan nog weinig uit.
De B van BTW staat voor belasting, dus de enige die er aan verdient of op verliest is de Schatkist. De winkelier dient de belasting af te dragen, dat doet niet af aan de waardevan het product.
Aangezien de leverancier de BTW voor de staat moet innen (de consument betaalt immers de prijs incl. BTW aan de leverancier), is de vraag van stresstak wel degelijk interessant: gaat de leverancier inderdaad het prijsverschil door de BTW-verlaging 1:1 doorberekenen aan de klant, of niet?
We weten dat bv kappers de prijzen niet verlaagd hebben toen daar het tarief van 19 naar 6% ging. Hoewel ik van mening ben dat er geen onderscheid zou moeten zijn tussen een fysiek of digitaal product verwacht ik dus geen voordelen voor de consument.
Dat is dus zeer de vraag, ziet kan juist net de stimulans zijn om meer ebooks te gaan verkopen. Lagere prijzen door een lager btw tarief kan hogere verkopen opleveren en de winkel gaat er niet op achteruit.
eBooks zijn juist nog niet zo populair als zou kunnen omdat ze zo duur zijn, je krijgt een digitaal exemplaar voor praktisch dezelfde prijs terwijl de kosten lager zijn en de distributie ook een stuk eenvoudiger is.
Ik zou het zelf omdraaien: ik vind het eigenlijk raar dat dingen als boeken onder het lage btw tarief vallen.
Volgens mij (maar kan me vergissen) is het lage tarief namelijk ooit bedacht om dingen die van levensbelang zijn lager te belasten. Dus voedsel, gas,stroom en water.
Als ze boeken nou gewoon iets meer belasten, dan levert dat weer waar meer belastinggeld op. En dan zijn de tarieven meteen gelijkgetrokken. Want dat is hoe dan ook beter natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door onok op 17 november 2011 13:51]

En ooit is iemand zo verstandig geweest om boeken aan te merken als 'voedsel voor het brein' en deze dus ook onder het lage BTW-tarief te laten vallen. Een zeer wijze keuze vind ik. Helaas wordt, blijkens ook de opmerkingen die hier gemaakt worden, dit inzicht tegenwoordig niet meer onderkend.
Boeken hebben het lagere BTW tarief gekregen om juist het lezen bij zowel de jeugd als volwassenen te promoten.

Laatst kreeg ik een sollicitatie brief van een HBO-er, maar ik had eerder het idee dat ik een SMS aan het lezen was.Ik denk dat zonder spellingscontrole verreweg de meeste sollicitatie brieven vol spelfouten zouden staan.

Probeer het maar eens met deze zin: "In deze briev zit een grote foud". De meest zullen 'zit' niet opmerken wat natuurlijk 'staat' moet zijn want woorden staan op papier wat benadrukt wordt met het staat zwart op wit.
Je kunt het ook overdrijven. "Zit" is noch syntactisch, noch grammaticaal fout. Stilistisch kun je misschien twisten over 'zitten' of 'staan', maar jouw redenatie kan ik in dit geval niet volgen.

Omdat woorden op papier staan, moeten fouten ook ergens in 'staan' en is 'zit' "natuurlijk" fout? Ik zou niet weten uit welke taalkundige regels dat volgt. Analoog aan "er zit een scheur in de broek" en "er zit onweer in de lucht" vind ik "er zit een fout in de brief" prima kunnen.

En om nou over dat soort pietluttigheden te beginnen terwijl je zelf "sollicitatie brief" (moet zijn: "sollicitatiebrief") en "HBO-er" (moet zijn: "hbo'er") schrijft en bovendien een laatste zin aflevert waar de honden - stilistisch en grammaticaal gezien - geen brood van lusten...

On-topic: goed dat met de voorgestelde maatregel de nadruk wordt gelegd op de content in plaats van het medium.

[Reactie gewijzigd door Herko_ter_Horst op 17 november 2011 21:26]

Niet alleen zaken van levensbelang, ook zaken die voor mensen met een lager inkomen betaalbaar moeten zijn. Het verhogen van het btw tarief op boeken zorgt er voor dat mensen met een lager inkomen minder kunnen lezen. Dit terwijl lezen nu juist een prima manier is om een betere grip te krijgen op taal en goed is voor de algemene ontwikkeling.
Bovendien worden lage btw tarieven ook gebruikt om de werkgelegenheid te verbeteren door bepaalde takken (bijvoorbeeld schilderwerk, experimenteren ze nu mee) de mogelijkheid te geven met lage btw tarieven te werken (onder bepaalde eisen). Hierdoor worden dit soort werkzaamheden goedkoper en kan er meer afgenomen worden wat de werkgelegenheid vergroot.
Ah dus als ik het goed begrijp gaat het om het gelijk trekken van het btw tarief.
Nooit geweten dat boeken in de winkel onder de 6% regel vielen :)
Goed zaak zou ik zeggen.

[Reactie gewijzigd door Valkyre op 17 november 2011 13:46]

Laat ze voor boeken ook gewoon 19% rekenen, dat lijkt me beter. Op CD's/DVD's (zowel fysiek als digitaal) zit immers ook geen 6% BTW.

Maargoed, de BTW-regelgeving is sowieso wat vreemd: op konijnenvoer zit 6% (want een konijn kan ook gegeten worden), maar op caviavoer zit 19% (want cavia's worden niet gegeten in Nederland)
Volgens het artikel zitten er op films wel het 6% tarief.
bijvoorbeeld tijdschriften, muziek, films, kranten en boeken ...
En op games zit idd het 19% tarief volgens mij.
Als ik kijk in Tabel I van de Wet op de omzetbelasting 1968 staan films en muziek daar niet bij. Bioscoopkaartjes wel, maar theaterkaartjes weer niet (dat laatste is pas sinds kort natuurlijk).
Anoniem: 143912
@Moartn17 november 2011 14:42
'Maargoed, de BTW-regelgeving is sowieso wat vreemd'

Vreemd is niet het juiste woord. BTW is een zeer formele wet, dat kan ook niet anders want de wetgeving moet alles dekken. Dan is een kwalificatie kwestie wat onder de tekst van 19%/6%/0%/vrijstelling kan vallen. Er is al zeer veel geprocedeerd over de reikwijdte van de categorieen hoor.
Dat gold voor alle cultuur (musea, theater, etc.), totdat dat deels door dit kabinet als linkse hobby werd verklaard.

Goede actie. Het is nogal raar dat je boek of cd anders belast wordt afhankelijk van het medium dat je kiest.
En nog steeds zijn ze vele malen duurder dan uit het buitenland importeren. Maar dat zijn niet alleen de winkels, ook zaken zoals bol.com zijn best duur in verhouding met andere landen. :/
Heb laatst 4 boeken besteld van Amazon DE voor €12,50 (bij elkaar). Denk niet dat je goedkoper kan gaan zitten dan dat. De eBooks zijn ook een stuk duurder dan dat.
Zoals ik het hier begrijp

Overigens mag digitale content wel onder het lagere btw-tarief worden verkocht, maar dan moet deze op een fysieke drager zoals een cd-rom worden verspreid.

betekent dit dat games eigenlijk onder het 6% tarief horen te vallen? Dat is in de prijs niet echt terug te vinden..

Een goedkoop digitaal product 19% belasten maar datzelfde product duur maken door het op een CD/DVD/BluRay te persen en dan mag het voor 6%. Dat zet aan tot kosten/baten-afweging op dat soort producten, en dat gaat niet de goeie kant op (als je het op efficiëntie en milieu laat aankomen).
Hehe, dit mocht wel eens gaan gebeuren. Hopelijk bespoedigt dit de overstan naar ereaders/ebooks, heel veel klachten die ik om me heen hoor is dat ebooks in veel gevallen duurder zijn dan hun papieren varianten. Dat komt mede hierdoor, maar dat snappen veel mensen niet.
We zullen zien of het helpt, echter ook bij bv amazon.com zijn ebooks vaak duurder dan de paperback varianten, terwijl daar nog helemaal geen BTW bij de prijs zit.
Helaas lees ik nergens of Nederland dan ook het lagere BTW tarief zou gaan toepassen. Het enige dat ik lees is dat (als dit er doorkomt) een nationale overheid de keuze heeft om digitale content onder een lager BTW-tarief mag laten vallen.
Het is dan ook niet te zeggen. Eerst moet de Commissie het voorstel over nemen, en dan in regelgeving omzetten. Als dat al gebeurt, ben je zo een paar jaar verder. Of Nederland dan meedoet is zaak van het kabinet dat er dan zit.
alles om de muziek en film industrie te sponsoren de prijs word namelijk gewoon verhoogd zo gierig zijn die lui wel.

verlaag liever de btw op niet luxe producten en verhoog het op luxe producten.
etensprijs schiet de pan uit steeds meer horeca bedrijven gaan plat sponor die een beedje dan heefd de hele mensheid er wat aan ipv alleen die met geld genoeg om alles wat los en vast zit te kopen.
Hier in Belgie betalen wij de luxebelasting 21% voor verwarming.
Is dit in Nederland ook zo ?
In Nederland hebben we op voedsel, boeken etc een laag tarief van 6%. Voor "luxe" producten hebben we 19%.

Digitale boeken hebben in NL nu een tarief van 19%, op de papieren uitvoering van hetzelfde boek hebben we nu een tarief van 6%.

Terecht overigens dat de tarieven eigenlijk gelijk moeten zijn aan elkaar, of het nu hoog of laag is, gelijke producten moeten gelijk behandeld worden (netneutraliteit zegmaar, maar dan voor media). Sowieso zou digitale publicatie meer gestimuleerd moeten worden, al is het alleen al voor de bomen en distributiekosten die je ermee uitspaart.
Hoewel mss een beetje offtoppic geef ik je volledig gelijk: Er zijn zaken met een veel hogere prioriteit dan de BTW op downloads. En uiteindelijk zal het voor de consument niet beter zijn, immers: Minder btw = minder inkomsten voor de staat => Ofwel elders hogere belastingen, ofwel elders minder diensten (bv. met als gevolg van hogere inschrijving in onderwijs). En:
  • Zullen de prijzen dalen of zullen da marges gewoon stijgen? (ik heb hier een heel sterk vermoeden)
  • Waarom moet de hele maatschappij betalen voor de luxe enkelingen?
Onzin. Bij gelijk blijvende prijs betekent minder belasting meer inkomen voor de verkoper. (Het geld moet ergens heen ) Dit geld wordt besteed dus meer werkgelegenheid en minder uitgaven voor de staat aan subsidies e.d. Je kan zelfs zeggen dat doordat geld van de overheid rechtstreeks naar de lagere inkomens gaat en geld van rijken getrapt wordt uitgegeven (eerst komt het bij de middeninkomens terecht en dan pas bij de lagere inkomens ) hetzelfde geld in particuliere handen beter is voor de economie.

De overheid is een noodzakelijk kwaad maar hogere belastingen leveren niet altijd het beste resultaat op. En producten die onder het lage BTW tarief vallen zijn géén luxe producten. Voor meer informatie: De meeste middelbare scholen geven economisch onderwijs.
En dat zit dus allemaal al in het lage BTW tarief. Ja, behalve de alcohol natuurlijk, maar dat 'sponsoren' we als maatschappij nu ook al links en rechts.
ja het zit in het lage tarief maar dat wil toch niet zeggen dat het niet naar 5 of 4% kan of helemaal weg en de rest naar 20/21% zodat de hoofdzaken in het leven goedkoper worden met de continu styijgende lasten en nouwelijks stijgende lonen.

zo ontzie je degene die het niet kunnen /lastig kunnen betalen en hou je belastinginkomsten gelijk.
iemand die immers in de bijstand zit of in de wao of een mager pensioentje heefd kan zo makkelijker zijn lasten betalen en moeilijker luxe producten die niet noodzakelijk zijn.

althans in theorie marktwerking is namelijk nogal krom de laatste jaren.
Hoop dat ze het voor elkaar krijgen. Dit is vooral goed om het aantal illegale downloads terug te brengen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee