BTW-verlaging muziek-cd's kan omzet verdubbelen

Op de website van ID&T is een artikel verschenen, waarin gemeld wordt dat een brede coalitie van Europese muziekorganisaties pleit voor een lager BTW-tarief voor geluidsdragers. Dit lage tarief geldt nu al voor andere culturele producten, zoals boeken en kaarten voor een concert of bioscoopfilm. Uit onderzoeken in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Zweden blijkt dat ruim 58 procent van de ondervraagden meer cd's zou kopen als de BTW verlaagd zou worden. Volgens de NVPI, de branche-organisatie van de entertainmentindustrie, is de verlaging voor vrijwel iedereen gunstig. De muziekindustrie verkoopt meer, de consument betaalt minder en binnen twee jaar worden er zoveel extra cd's verkocht, dat de overheid ook geen inkomsten meer misloopt:

cd'sDe BTW op geluidsdragers is in Nederland op dit moment 19% (het hoge tarief) terwijl andere culturele producten zoals boeken, tijdschriften en toegangsbewijzen voor musea, concerten en films in het lage tarief (6%) vallen. De EC herziet dit jaar de BTW Richtlijn, waarin ook de zogenaamde Annex H. is opgenomen. Op deze Annex H.-lijst staan alle producten waarvoor een land het lage tarief mág hanteren.

De onderstaande organisaties streven ernaar dat geluidsdragers daar ook onder vallen. De strijd om BTW-verlaging wordt in Nederland gesteund door het Muziek Platform Nederland (Buma; Conamus; Music Managers Forum; Nationaal Pop Instituut; NVGD; NVPI; SENA; Vereniging Nederlandse Poppodia) en de NMUV/VMN, vertegenwoordigers van de muziekuitgevers.

Door Matthijs Abma

19-02-2003 • 18:46

78

Submitter: NBK

Bron: ID&T

Reacties (78)

78
76
58
18
0
0
Wijzig sortering
Wat ik nu niet begrijp is waarom ze zelf hun cd's niet goedkoper maken om illegaal kopieren tegen te gaan. Ze zeggen nu dus eigenlijk dat het wel degelijk zou werken.
En dan zijn ze bang voor een te lage winst of dat de winkelier weer de prijs terugzet. Het hele zaakje zit loodvast. Ze gaan niet verlagen omdat het risico te groot is dat succes uitblijft en ze zwaar verlies gaan draaien. Dan zeggen alle platenmaatschappijen tegen de consument van; ' koop meer cd's, dan wordt het goedkoper' . Maar de consument kan het ook downloaden en zegt: ' Maken jullie die cd's maar goedkoper, dan ga ik ze ook kopen'. Maar die platenmaatschappijen zijn ook niet gek want er is niets zo onbetrouwbaar asl de consument. Voor het zelfde geld blijven ze gewoon downloaden en stijgt de verkoop met 10%. Dan hebben hun een probleem. En wie doet de eerste stap. De consument niet, die groep is te groot en stapt zelden massaal over. De platenmaatschappij zou het moeten doen, maar die willen niet. Dus dan gaan ze nu roepen dat dan de BTW maar omlaag moet.

Alleen ik weet niet hoeveel dat is. Betalen de tussenhandelaren ook belastig. Zo ja, dan kan het misschien 8 euro schelen en dan koop ik cd's. Alleen als het een lullige 2 euro is dan ren ik niet naar de winkel.
(ik zal even navragen of de tussenhandelaren belasting betalen)
Ik geloof er niets van, de btw maakt niet zo'n groot verschil qua prijs dat meer dan de helft van de bevolking meer cd's gaat kopen. Als het nu in het lagere tarief zou komen (4%) dan scheelt dat 15%. Een cd is tyegenwoordig 20 euro, je zou dan 18 euro betalen. Voor dat minieme prijsverschil ga ik niet meer cd's kopen.
Zo kun je dat niet stellen, elk tussenstation (tussen handelaar) betaald de btw over zijn winst.
Dus elke tussenhandelaar heeft dan automatisch meer winst, of als hij dat doorberekent: een lagere verkoopprijs.
Tussenhandelaren krijgen die BTW gewoon terug, het klopt dus m.i. niet wat je zegt.
Tussenhandelaren krijgen de BETAALDE B.T.W. terug en moeten de ONTVANGEN B.T.W. afgeven.
Dus per saldo hebben ze er zelf NIKS aan, MAAR zijn de kosten voor de volgende halte wel weer +BTW OVER DE BRUTOWINST :-(
Daar zakt je broek toch van af....

Okay het is best een goed idee om door middel van btw verlaging er voor te zorgen dat er meeer cd's e.d gaan verkocht worden.

Maar al aren loopt de muziekindustrie te klagen dat ze minder verkopen, dit komt natuurlijk door het fenomeen peer to peer :) Maar de mensen die deze amnier gebruiken doen dat echt alleen maar omdat de industrie er gewoonweg veel te veel geld voor vraagt.

Toen ik mijneerste cd kocht, ergens eind 80'er jaren was een cd nog ƒ22.95, en dat was al een stuk duurder dan een lp was(ƒ15,-).Maar omdat de technologie nog nieuw was enzo zou de cd gaandeweg minder gaan kosten(yeah right!)

Nu jaren later kost een gewone cd € 22 tot€25(das dus ƒ48,- tot ƒ55,-), en is er dus niks terechtgekomen van al die vage beloftes.

En he kijk eens naar de winsten van al die platenmaatschappijen.....Groter en groter, goh wat hebben we het slecht..........

Kijk als je de btw verlaagd van 19% naar 6% dan schelt dat natuurlijk wel, maar dat deel van de opbrengst gaat naar de staat, en dus heeft het nog steeds geen invloed op de verdiensten van de platenmaatschappijen.Effect? Platenboeren vedienen nog net zo veel laat staan nog meer , omdat dit onderzoek ervan uit gaat dat de consument meer cd 's gaat kopen.

Wat ze nou echt eens zouden moeten doen, is die giga woekerprijzen die ze durven te vragen voor cd's en dvd eens indammen.De btw laten zitten.

En dan zullen er automatisch meer cd's etc verkocht worden. :Y)
Vergeet niet: 20 jaar inflatiecorrecte @3% per jaar op een CD van 20.40 (volgens mij was het F44.95/CD) = omgerekend E35,76.
Betekend dat de CD's nu zo'n 60% goedkoper zijn. ;) (vast het argument van de platenmaatchappijen)
CD-R is in 10 jaar van F17,50/E7.95 naar zo'n F2.75/E1.25 gegaan (tegenargument?)
De muziekindustrie verkoopt meer, de consument betaalt minder en binnen twee jaar worden er zoveel extra cd's verkocht, dat de overheid ook geen inkomsten meer misloopt
Leuk idee. ALLEEN HET WERKT NIET!!!

Als mensen cd's kopen, kopen ze iets anders niet. Dus in plaats van een cd en uit eten, koopt men 2 cd's. Dus in plaats van 2x 19% (en dus niet 1x) krijgt de overheid 2x 8%. De overheid krijgt dus niet netto even veel binnen doordat er meer cd's worden verkocht. Ik geloof niet dat al het geld wat dan aan cd's zou worden besteed, nu wordt gespaard |:(
Situatie 1 (nu): 10 cd's @ 19%
Situatie 2 (na verlaging): 20 cd's @ 8%

Beiden leveren het evenveel op voor de staat.

Of er echt 2x zoveel cd's worden verkocht valt ernstig te betwijfelen dus waarschijnlijk heb je gelijk.
Argh. NEE!
Ik zeg dat de extra inkomten door meer cd verkoop ten koste gaat van inkomsten uit andere producten. Dus in plaats van een cd en uit eten, koopt men 2 cd's. Dus in plaats van 2x 19% (en dus niet 1x) krijgt de overheid 2x 8%.
Wanneer een lagere prijs zal leiden tot een hogere omzet; waarom moet die verlaging dan uit de btw komen en niet uit het verlagen van de consumentenprijs zodat deze iets meer in lijn licht met de werkelijke produktiekosten.
ze geven toe dat de CD te veel kosten maar willen nog steed de consument er voor laten opdraaien
tenslotte wat er niet aan BTW binnen komt kan niet besteed worden
Wat zegt u, u wilt een speeltuintje in de buurt nee sorry we hebben BTW op CDs moeten verlagen om de zakken van de platenbazen nog meer te spekken

Het is bij de platenbazen niet verbeter de wereld begin bij jezelf, maar verbeter je winst begin bij een ander
Het enige voordeel is dat de consument zogenaamd meer CDs zal hebben en dus meer geld kwijt is. veel meer geld DUS eigenlijk weinig voordeel :'(
Volgens de NVPI, de branche-organisatie van de entertainmentindustrie, is de verlaging voor vrijwel iedereen gunstig. De muziekindustrie verkoopt meer, de consument betaalt minder en binnen twee jaar worden er zoveel extra cd's verkocht, dat de overheid ook geen inkomsten meer misloopt
Ik wist wel dat die platenbazen niet van die bollenbozen waren.

Als de BTW verlaagt wordt van 19% naar 6% dan moet er dus 19/6 = 3,166666667 keer meer omzet aan cd's gemaakt worden om aan dezelfde belasting inkomsten te komen. Betekend dus ook dat wij met wijn allen 3,16... meer cd's moeten gaan kopen. Volgens mij kunnen de meeste mensen dat gewoon niet betalen.

Verder lopen ze al jaren te klagen dat de cd verkopen alleen maar dalen en dan zou er nu opeens zoveel meer verkocht gaan worden.

Als de BTW verlaagt wordt dan betalen we het dus gewoon zelf doordat er dan meer belasting betaald moet gaan worden op andere producten of inkomsten belasting (het huishuidboekje van de staat moet uiteindelijk ook kloppen).

Laten de platenbazen maar wat minder betalen aan die zogenaamd grote artiesten. Robby williams maakt leuke muziek maar is dat nou een salaris van 90 miljoen dollar in een paar jaar waard ?????

Als daar eens het mes in gezet wordt en muziek gewoon als een beroep gezien wordt dan wordt de muziek ook mischien wel eens betaalbaar. Sommige mensen hebben een lullig plaatje gemaakt en kunnen daar een groot gedeelte van hun leven rustig van gaan leven. Terwijl er ook legio leuke bands zijn die acond aan avond op moeten treden om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen.
De platenboer van nu is gewoon verkeerd bezig. In plaats van te aanvaarden dat de technieken voor p2p en file-sharing nu eenmaal niet in te dammen zijn, en elke beveiliging te kraken is, geven ze miljarden uit aan rechtzaken en de ontwikkeling van beveiligingstechnieken. En om dat allemaal te betalen moeten de prijzen omhoog (of op z'n minst op hetzelfde peil blijven + inflatiecorrectie).

Op die manier wordt de consument dus dubbel gestraft, want
a. hij betaalt veel te veel voor cd's
b. er wordt van alles gedaan om initiatieven onmogelijk te maken (zodat zelfs het maken van legale kopieën voor eigen gebruik niet meer kan)

Tegelijkertijd krijgen nieuwe, veelbelovende artiesten niet de kans om hun muziek aan de man te brengen, tenzij ze een duurbevochten contract bij een platenmaatschappij krijgen, waarna ze op schaamteloze wijze door hen geëxploiteerd worden voor commerciële belangen. Hierdoor krijgt ook alternatieve muziek geen kans, en wordt de markt overspoeld door mainstream muziek. En dan is men verbaasd dat de verkoopcijfers tegenvallen!

De oplossing? De prijzen met onmiddelijke ingang verlagen naar het pijl van de LP, of zelfs nog lager. Artiesten de kans geven zichzelf te promoten en jonge, veelbelovende artiesten steunen (zonder winstoogmerk, zoals dat gedaan wordt op talloze artiestensites als mp3.com). Opzetten van nieuwe initiatieven, zoals het zelf laten samenstellen van cd's in de winkel. Nieuwe technologieën zoals DVD-Audio en Super Audio CD (48 Khz) uitontwikkelen en gebruiken, zodat de consument voor kwaliteit zal kiezen. Het gevolg is een revolutie in muziekland, die zal leiden tot betere (zowel qua stijl en diversiteit als kwaliteit) en goedkopere muziek, wat uiteindelijk tot een betere verkoop zal leiden.

Zucht... een utopie :z
Wat een absolute onzin zeg, waarom verlagen ze niet gewoon zelf hun eigen aandeel in de massawinsten die ze maken ?

Dan word ECHT iedereen er beter van.
Eigenlijk als ik er even over nadenk kan de overheid om de muziek industrie aan te pakken beter de BTW vedubbelen of nog meer.
Dan worden CD`s zo duur dat niemand ze nog koopt en iedereen ze gaat kopieren , downloaden waardoor de muziek industrie geforceerd wordt om zijn eigen marge te verlagen :r


Ik geloof zelf ook voor geen meter dat als dit doorgaat
dus als de btw op CD`s van 19% naar 6% gaat

Dat dan de prijzen ook inderdaad met 13% omlaag gaan.


P.S. als je het in de prijs trouwens doorberekent
dus van bv 20 euro naar 17,40 euro
(van 44 gulden naar 38,28 gulden)

Dan zie je dat dit eigenlijk nog niks voorstelt met hoeveel er eigenlijk af zou moeten.

nl. 10 Euro

En dan zitten ze nog zelfs boven de prijs van bv
Canada , VS en Australie
Daaraan wil ik nog aan toevoegen, dat de prijs al steeds meer wordt opgevoerd. Wie zegt dat de prijs niet hetzelfde blijft of zeer snel weer stijgen, om zo extra winst te pakken.

Nee blijf maar lekke belasting vragen. Dan verdient de regering ook aan ons, en die kunnen best wat extra steun gebruiken.
Maar als de verkopen door de BTW-verlaging verdubbled gaat worden, dan worden de winsten van de platenbazen nog hoger en kunnen de marges dus zeker wel verlaagd worden.

[droom nog even door mode]Dat heeft het gevolg dat er nog meer muziek verkocht gaat worden, waardoor de winsten van de platenbazen weer hoger worden... ... ... ... ... En op het laatst krijg je muziek overal gratis bij. Wie is er dan weer de dupe, precies het milieu. Dus dan moet er milieu belasting op CD's, worden ze duurder, dus worden de marges kleiner, en de verkopen dalen, dan moet de prijs omhoog, en dalen de verkopen nog verder... ... ... ...

en dan zijn we weer terug bij af:-) [/droom nog even door mode]
Anoniem: 78463 @Luxx19 februari 2003 20:58
Er zijn (in de VS) serieuze mensen die in dit soort theorieën geloven, maar dan voor de hele economie. Deze flauwekul wordt aangeprezen onder de naam "Supply Side Economics" en het gaat als volgt: als de belasting verlaagd wordt, dan groeit de economie zoveel harder dat de belastinginkomsten toch stijgen. En dus hoe verder je de belasting verlaagt ... hoe beter de economie draait en hoe meer geld de staat vangt. O.a. Reagan geloofde hierin, maar zijn eigen vice president destijds (Bush sr) noemde het snerend "Voodoo Economics" (die aanduiding heeft overigens niks te maken met een beroemde 3D-kaart uit de prehistorie) maar de plannen gingen toch door. Een gigantisch begrotingstekort was het gevolg.
En dus hoe verder je de belasting verlaagt
Je gaat uit van een kromme, waarbij bij een bepaalde belasting je het optimum (qua belasting inkomen) hebt bepaald. Erboven wordt er minder geconsumeerd en dus ook minder inkomsten voor de overheid. Eronder krijg je doordat hoewel er meer wordt besteed, je door het lage belastingpercentage toch minder inkomsten.

Het probleem blijft echter, hoe weet je nu of je onder of boven het optimum zit. En Reagan (zijn adviseurs) gokten dus mis.
In theorie klopt dat ook, alleen houdt het geen rekening met de traagheid van mensen, vraag&aanbod, ed.. Die mensen moeten hun uitgavenpatroon aanpassen aan de nieuwe situatie, en mensen blijven redelijk spaarzaam en afwachtend. Verandering is traag, hoe je ook wendt of keert. Zeker als de economie niet lekker draait en het gevoel overheerst...
Het klopt alleen als de belasting ook echt over de producten gaat, en niet over inkomens. Bij die laatste profiteren namelijk de hoogste inkomens buitenproporioneel veel, en dit is niet de groep die de massa-bestedingen veroorzaken die de extra belasting moet gaan opbrengen. Daar zit de denkfout.
Zalm is net zo "supply side" hoor.. en twee kabinetten paars heeft niet een mens erover gekraaid..
Neen domoor, het is niet eenvoudig Supply side. er zit echt wel meer theorie aan dan dat, en het is niet omdat je Bush niet leuk vindt dat je een hele school van economische denkers als dwazen moet uitschelden. Je zou er beter zelf wat van gaan lezen. Begin maar met de CPB uitrekening van de invoering van een consumptiebelasting..
Anoniem: 32075 @Luxx20 februari 2003 13:31
De marges kunnen al verlaagd worden dude..
Denk jij nu echt dat het zoveel geld kost om een cd'tje op de markt te brengen? Hier is gewoon sprake van een cartel van bedrijven die in interne documentatie de consument als vijand beschrijft. (m.b.t. strategisch koopgedragmodelering)
aan de btw moeten ze niet zitten tenzij ze dat globaal doen. De overheid heeft echter wel de plicht om de cartelwerking tegen te gaan.
Zijn ze nou werkelijk zo naief om te denken dat de consument ook maar 1 cent van die btw-verlaging gaat terugzien?

Mischien wel op bioscoop kaartjes ed... maar niet op muziek cd's
Inderdaad, toen de kapper een paar jaar terug van het hoge naar het lage BTW-tarief ging werden ze ook gemiddeld duurder in plaats van goedkoper.

En nog iets, ik heb er helemaal geen moeite mee om belasting te betalen over de CD's die ik koop. Het probleem zit hem voor mij (en voor anderen) in de belachelijke winstmarges van de platenmaatschappijen en dito lonen van artiesten en managers.

Dus deze verlaging van BTW zal slechts een hogere winst voor de muziekindustrie betekenen. Niet doen dus.
Waar ik ook een hekel aan heb, is dat we eigenlijk BTW betalen over de winst!
Stel, de productie kost 8 euro, en de winst is 10 euro, dan betalen wij gewoon BTW over de 18 euro van de prijs. Vind ik besswel lullig eigenlijk..
Ik zou hier heel even aan toe willen voegen dat de staat op een manier inkomsten moet genereren; als dit niet via BTW gebeurd, dan worden er wel hogere inkomstenheffingen (hetgeen BTW een soort verkapte vorm van is) andersinds geheven, met als gevolg dat de producten ook daarom dezelfde prijs zullen behouden.
Verdere discussie gaat waarschijnljik nog verder off-topic dan ik hier waarschijnlijk al aan het doen ben.
Maar het heet niet voor niets BTW Belasting over de Toegevoegde Waarde, de reden dat ze de BTW omlaag willen hebben is niet voor de platenbazen in eerste instantie beter maar vooral voor de consument want die is altijd de dupe van BTW. De fiscus trekt het meeste geld uit de consument want die is de enige die geen belasting over gemaakte kosten kan terug vragen, dat kunnen bedrijven wel dus die zullen er maling aan hebben hoeveel jij aan BTW moet betalen.

Dit is geen flamebait maar ik wil gewoon behulpzaam zijn op de plekker waar ik dat kan.
En als je dan ook nog even vermeld dat zodra de platenbazen hun absurd hoge marges wat verlagen en als de retailers dit ook doen (bijna 100% bovenop de inkoopprijs) dan gaat de BTW ook vanzelf naar beneden omdat dit een percentage is van de brutoprijs he! En dan zijn we er!

Het is toch gewoon belachelijk dat LP's wel voor 25 piek van eigenaar verwisselde terwijl de CD (die goedkoper te produceren is) voor bijna 25 euro over de toonbank gaat!

Eerlijk gezegd geloof ik niet dat een belastingverlaging ook daadwerkelijk de verkoop zal stimuleren. Een jaar of 4 geleden koste de CD zo rond de 39,95, met die inschaling naar het 6% tarief komen we daar net onder. Maar zeg nou eerlijk, de reden dat mensen toen CD's kochten was voornamelijk omdat het downloaden en branden op CD nog niet voor de massa mogelijk was.

EDIT - Deze reply is bedoeld als reply op Masta-Mind
Jij zou liever over 8 euro BTW betalen (19%) en over 10 Euro inkomstenbelasting (52%) }>
Parlor_Inventor heeft niet helemaal gelijk: als de BTW verlaagd wordt maar de prijs niet, dan is dat voor de winkeliers extra winst en niet voor de platenmaatschappijen. Ik denk dat de winkelier misschien wel iets meer winst zal nemen, maar zeker de prijzen omlaag zal doen.
klopt, maar het zou mij (en ik denk ook anderen) niet verbazen als de platenmatschapijen dit aangrijpen om hun winstaandeel te vergroten, op deze manier zal de consument er dus wel weer de dupe van worden. :r

En ik neem aan dat de (grote) platenmaatschapijen heel wat meer invloed hebben op de $#% hoge prijs van een cd'tje dan de winkeliers. :(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.