Al fietsend het informatietijdperk in

Terwijl onze elektriciteits- en telefoonrekeningen jaarlijks alsmaar oplopen, hebben dorpsbewoners uit Ban Phon Kham in de oost-Aziatische republiek Laos het daarentegen tot dusverre zonder elektriciteit en telefoon moeten stellen, en waren voor het verkrijgen van nieuws over de buitenwereld aangewezen op verdwaalde reizigers en een trage nationale postdienst. Daar komt binnenkort verandering in, volgens een artikel op CNN, en kan men zich letterlijk fluitend en fietsend in het informatietijdperk begeven, zonder daarbij de illusie te hoeven hebben ook maar één meter vooruit te komen . Dit voorjaar start daar namelijk een project, waarbij zelfgebouwde pc's middels door fietspedalen aangedreven generatoren van stroom worden voorzien. De hamvraag is: hoe sterk is de eenzame fietser, die zich kromgebogen over zijn stuur, zonder tegenwind, zichzelf een informatiesnelweg baant?

Het project zal menig ICT-bewuste afvalscheidende Greenpeace-donerende ontwikkelingswerker het hart sneller doen kloppen, want dit project slaat minimaal vier progressieve vliegen in één klap; de energievoorziening is milieuvriendelijk, de dorpsbewoners kunnen zich verheffen door deelname aan en spreiding van kennis, communicatie en informatietechnologie, de lokale fietsenmaker kan uitbreiden en zo extra werkgelegenheid verschaffen, en last but not least, het is ook nog eens nog goed voor de volksgezondheid. Gezien al deze voordelen en onze westerse problemen, is het misschien geschikt als luchtwaardige proefballon voor een Tweede Kamerlid ter linkerzijde . Initiatiefnemer van dit project is overigens geen familie van ene soepslurpende Sjors, maar een uit San Fransisco afkomstige Vietnamveteraan met de welluidende naam Lee Thom en het hart op de juiste plaats. En het blijft niet bij internetten alleen:

The project, expected to launch as early as this spring, gets around the lack of phone lines through a clever application of the increasingly popular WiFi technology, which is used to wirelessly connect laptops, handhelds and other devices elsewhere. For the first time, villagers will also be able to make phone calls, using Internet-based voice technologies. And because much of the project is built around nonproprietary, or "open source," software, villagers will essentially own the system.

The project is the brainchild of the Jhai Foundation, a San Francisco aid organization started by Vietnam War veteran Lee Thorn. While Thorn wants to build the local economy and help poor villagers enter the digital age, he also hopes to heal the wounds of a war he helped wage as a bomb loader for Navy warplanes that flew missions over Laos, where the United States was fighting communist insurgents and their North Vietnamese allies.

The ingenious system -- not much different from a school science project -- comprises five computers built with discarded microchips. They connect to the Internet with a radio network and are powered by hulking batteries attached to stationary bicycles imported from India. One minute of pedaling yields five minutes of power.

Door Jack Leenders

19-02-2003 • 17:39

45 Linkedin

Bron: CNN

Reacties (45)

Wijzig sortering
En om 'm te resetten moet je zeker ff stoppen met trappen he :P

Maargoed, ff serieus: da's toch vol klote! Ben je moe of zo, stop je met trappen, dag dag stroom :P
Ennuh, zijn die dynamo's wel sterk zat? Je kan toch nooit met één met de voeten aangedreven dynamo een hele computer van 300W draaiende houden..

Ennuh, je moet je toch aan de fiets vasthouden wil je een beetje kracht kunnen zetten, hoe wil je dan ooit typen en muizen?
Ik hoop dan ook dat ze geen computers van 300W gaan kopen, maar eerder energiezuinige alternatieven. Zo zijn er een aantal bedrijven die op basis van ARM processoren energiezuinige computers maken voor de derde wereld. Deze kunnen door één zonnepaneel van 1m^2 gevoed worden (incl. monitor).

RiscStation maakt er eentje die minder dan 10W verbruikt.
Daarbij komt nog het feit dat, 300W reteveel is om bij elkaar te trappen... Een erg goede wedstrijdligfietser trapt gemiddeld 250 a 300W. Maar dat hoeft ook geen uren te duren...
Steek er dan inderdaad maar een via'tje met 10W in en wat andere zuinige apparaten want anders zal de het computeren niet lang duren...
:?
Zucht...
One minute of pedaling yields five minutes of power.
Ik vind het allemaal maar een beetje onzinnig.
Niet het feit dat ze (eindelijk) een elektriciteits voorziening krijgen maar dat het eerste waar ze voor zorgen is dat ze kunnen computeren!
Heb je je hele leven zonder stroom of telefoon gezeten dan kan ik me wel nuttigere apparaten bedenken waar ik dan behoefte aan heb. Een gloeilampje lijkt me ook wel erg makkelijk.

Is er dan straks helemaal geen plek meer om enigsinds te kunnen ontsnappen of terug te kunnen trekken van de hedendaagse maatschappij?
Prodoc, ik vind het wel zinnig. Met een computer kan je diverse media binnen halen:
- communicatie (voip- of internet telefonie)
- "gedrukt" nieuws
- radio via internet
- tv via internet
In die landen is een radio of tv vaak eerder aangeschaft dan een koelkast, en een telefoon is een ongekende luxe. Zie ook stukje uit CNN's artikel:
Like many other villagers, Pahn has family scattered around the globe.
"The first thing is that I miss my daughters," said Pahn, who lives in a simple thatch-roof farmhouse and has never used a computer. "Whenever I miss them, I will be able to walk down the road and talk to them" through a computer
Een gloeilampje lijkt mij niet zo handig. Behalve dat zo'n scherm ook wel licht geeft ;) , wanneer heb je daar licht nodig? De zon gaat daar iets eerder op dan hier en iets later onder. Ik ben wel nieuwsgierig naar jouw andere apparaten waar je behoefte aan hebt. Denk er dan ook aan dat een koelkast niet handig is als je de stroom door fietsen moet opwekken, die fiets wordt vast niet 24/7 bediend.
Over een koelkast heb ik niet gesproken, dat is meteen wel weer erg extreem maar een computer vind ik echt het toppunt van overbodige luxe in een degelijke situatie.

Een radio ben ik idd helemaal met je eens. (zak)Lampen zijn naar mijn idee juist handig, ik heb het vermoeden dat het daar niet dag en nacht licht zal zijn, snel en makkelijk licht kunnen creëren in een noodsituatie is mischien wel gewenst. Daar komt nog bij dat een monitor (over het algemeen) minder licht produceert dan de gemiddelde lamp :)
Ook zou je kunnen denken aan communicatie middelen naar de buitenwereld in eventuele noodsituaties, dit kan natuurlijk ook met een computer, dat weet ik, maar ik zit dan te denken aan apparatuur die "iets" meer te verduren kunnen hebben en die sneller en makkelijker in gebruik genomen kunnen worden. Probeer iemand die nog nauwelijks met elektrische apparatuur om gegaan is maar eens uit te leggen hoe je met een computer om moet gaan...
...om enigsinds te kunnen...
Ze gebruiken die laptop voor de spelchecker... kan jij zo te zien ook wel gebruiken, dus... FIETSEN! :D
Dit is dus helemaal niet milieuvriendelijk: het rendement van een mens is helemaal niet zo hoog. Oftewel: een fietsend mens verbuikt meer energie dan dat er nodig is om op de "ouderwetse" manier stroom te maken. Bovendien stoten mensen ook CO2 uit.

OK, ik zeur een beetje!
Een beetje? Onderbouw nou eens s.v.p. die stelling van je met een totaalplaatje van alle benodigde energie en geproduceerde afvalstoffen tussen een fietsend persoon en een wat er allemaal nodig is voor een andere stroomgenerator, de aard van die stoffen, en wat de milieubelasting daarvan dan is.
Bovendien stoten mensen ook CO2 uit.
Maar wij dragen niet bij aan het broeikast-effect, evenals planten niet bijdragen aan een zuurstof vergiftiging van de aarde. Al het olie en steenkool wat in miljoenen jaren is ontstaan, verbranden wij in tweehonderd jaar. Wat er aan zuur- en koolstof uit de lucht is gehaald in die tig jaren brengen wij weer terug in de natuur, en dat is funest. Daarbij kappen we ook nog eens enkele hectaren bomen weg per dag, dus die kunnen de CO2 niet verwerken naar zuurstof en water met behulp van de fotosynthese.
Gooi er waterkoeling op en je kan nog sneller fietsen ;)
De echte tweaker gebruikt stikstofkoeling :P.
En als je dan nog kan fietsen ben je echt goed bezig :P
"Het blijft niet bij internetten alleen" ... Het volgende is een Unreal Tournament party maar dan wel in tandem formaat zodat je er genoeg stroom geleverd kan worden aan de video en de geluidskaart :)
"Teamdeathmatch" krijgt plots een andere betekenis :+
Dit zouden ze hier ook moeten introduceren:
PDA op je fiets monteren en tijdens het rijden (hmm niet echt veilig maar ja), je agenda controleren...

Ik vraag me af hoeveel de pcs daar zo zullen crashen per uur... Als er niet genoeg Wat geleverd wordt, zullen ze daar toch met problemen zitten...
In ander nieuws:

"Intel doneert 100 Itanium2 chips aan Laos"

Gemeen ;)
Zo gemeen is dat nog niet...

Verkoop maar eens 100 itanium 2's (zijn ze eigenlijk al uit?)
Het geld dat dat opbrengt kunnen ze aardig wat mee uit de grond stampen hoor.... ;)

}:O

Tenzij ze natuurlijk en verkoopsverbod krijgen ;)
Owke, laat ik eens proberen om een serieus bericht te plaatsen...
Ik snap nu wel waar ze de electriciteit vandaan halen, maar hoe gaan ze verbinding leggen met het internet (ik las dat ze geen telefoon hebben). Gaan ze nu met z'n tienen trappen om een zender van energie te voorzien ofzo?
The project, expected to launch as early as this spring, gets around the lack of phone lines through a clever application of the increasingly popular WiFi technology, which is used to wirelessly connect laptops, handhelds and other devices elsewhere. For the first time, villagers will also be able to make phone calls, using Internet-based voice technologies.
WiFi dus.....En dat kost niet zovel energie..
ik vind ook wel dat ze een game moeten uitbrengen die hierop reageert

bv, een soort quake, hoe harder je fietst, hoe harder je loopt en schiet ofzo :P

krijg je een heel ander tintje aan spellen denk ik zo :P
Of nog beter: racegames. :)

Ontopic: dit is natuurlijk erg positiev nieuws. Probleem is alleen een beetje dat de nieuwigheid er na een maandje vanaf is, en dat niemand dan meer wil fietsen...
Och, ansich geen slecht idee.
Een beetje processor zoals de ARM chip heeft aan 2 watr voldoende.
Dus met een LCD met een 6 watt tl-buisje heb je aan 20 watt meer dan voldoende.
En als ze slim zijn nemen ze gewoon een uitgeklede linuxdistributie met een lichtgewicht x-server en klaar ben je.
32 Mb is al meer dan voldoende voor een thinclient met een webbrwoser, mailapp en een mediaplayer.
Met een beetje gunstig inkopen bouw je dan voor € 350 een komplete computer met lcd.
Ook een laptop redt het prima met een watt of 20 á 25.
Bovendien heeft een laptop nog standaard een accu wat dus betekent dat met een uurtje of twee á 3 trappen je rustig 4 tot 5 uur kunt werken.
Het punt is dus dat je er geen M$ bloatware op wilt hebben want die vergt teveel qua processorkracht en dus stroom.
Ik heb trouwens sinds kort een machine met een VIA-EPIA bordje die ongeveer 24 watt per uur gebruikt (incl. HD) maar exclusief LCD.
Watt: Joule per seconde

24 Watt per uur -kan- dus al niet :P
maar goed.. 24 joule per uur zou zijn 0.00677W en zelfs een ledje gebruikt al meer, dus laten we het maar houden op gewoon 24W? ;)

dat is trouwens 0.024kJ per uur, ofwel 0.024kWh per uur :9
Inderdaad, dit is ook voor de hardwerkende Nederlander een leuk alternatief voor de sportschool. Lekker trappen terwijl je werkt (niet trappen = zwart beeld > :) ), en je hebt je lichaamsbeweging alvast gehad als je 's avonds moe thuiskomt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee