IDF: DisplayLink toont usb 3.0-naar-hdmi-adapter

DisplayLink heeft op het IDF een usb 3.0-naar-hdmi-adapter gedemonstreerd. Deze adapter maakt het mogelijk om een hd-display met een maximale resolutie van 2560 bij 1600 pixels via usb 3.0 op een pc of een laptop aan te sluiten.

De USB 3.0 to HDMI-adapter, die wordt gefabriceerd door het Chinese Winstars, maakt gebruik van de nieuwe DL-3500-chip van DisplayLink. Deze chip maakt het mogelijk om een scherm met een maximale resolutie van 2560 bij 1600 pixels via usb 3.0 aan te sluiten op een pc of laptop, waarbij het extra scherm als zowel clone als extensie van de pc-desktop gebruikt kan worden.

DisplayLink benadrukt dat de adapter een zeer lage latency heeft, waardoor cursorbewegingen en het verslepen van windows zonder vertraging kunnen verlopen. Hierdoor zou de adapter ook geschikt zijn voor het spelen van games en de weergave van 1080p-video. Waarschijnlijk maakt het bedrijf hiervoor gebruik van de Quick Sync-encodingtechnologie die in de laatste Core i3-, i5- en i7-processors van Intel zit. Behalve met video kan de adapter ook overweg met 2.1- en 5.1-audio. DisplayLink toonde in mei al een prototype van de usb 3.0-adapter op de Computex 2011-beurs.

Winstars maakte al een aantal usb 2.0-naar-hdmi-adapters, maar vanwege de beperkte bandbreedte van usb 2.0 was de maximale resolutie hiervan begrensd op 1920 bij 1080 pixels. Ook zorgde het encoderen van de videostream voor een hoge processorbelasting op de host-pc, waardoor het spelen van games en het bekijken van hd-video niet waren aan te raden.

Winstars usb2.0 to hdmi adapter

Door Pieter Molenaar

14-09-2011 • 15:07

35

Reacties (35)

35
34
21
2
0
1
Wijzig sortering
Het ding kan dus 2560*1600 aan, niet slechts 2160*1600, zie de pressrelease: http://www.displaylink.co...eviewer.php?type=2&id=107

ook logisch, 2560*1600 is een gangbare 16:10 resolutie, 2160*1600 is niet bepaalt een zinnige resolutie te noemen, je gaat geen enkele monitor vinden die daarop draait. Dat betekent dus ook dat dit een duallink converter is. Singlelink support immers slechts 1920*1200, en daarmee moet het dus minstens HDMI 1.4 zijn.
Was SL/DL niet iets van DVI? Dacht dat HDMI sowieso wel 2560 x 1600 aankon.
ook daar gaat het om single of duallink, maar over het algemeen is dat bij HDMI niet zo heel boeiend, omdat vrijwel iedere HDMImonitor toch een beperkte resolutie heeft.
even de feiten boven water halen,

Duallink HDMI wordt in de consumenten wereld nooit gebruikt.
High-speed HDMI wel. De high speed heeft (zoals verwacht) een hogere snelheid waardoor er meer data naar de monitor kan komen.
Door die extra data is met een Singlelink HDMI een resolutie mogelijk tot 4096x2160p24
Dit is dus enkel mogelijk met een HDMI 1.4 bron en monitor, en een Highspeed kabel (1.3 &1,4)

btw, duallink HDMI is een andere connector als hierboven is vermeld. namelijk HDMI Tybe B
Quote Wiki: Type B Type B is electrically compatible with dual-link DVI-D, but has not yet been used in any products

[Reactie gewijzigd door Sandertje03 op 23 juli 2024 07:53]

Ik vind het maar een flauwe 'innovatie'.
USB2.0 naar HDMI converters bestonden al, ok nu is het USB3.0 naar HDMI wat enkele extra voordelen levert maar waar blijven de HDMI naar USB converters??

Niet iedereen heeft een losse monitor met extra inputpoorten, terwijl veel mensen hun computerscherm voor extra doeleinden gebruiken zoals voor Playstation3, Xbox 360, Setup-box voor digitale tv, andere computers,...

Als men nu eens een HDMI naar USB converter zou maken die zonder extra lag de volle resolutie kon weergeven in Windows (in tegenstelling tot huidige capture-kaarten/sticks) dan kan je zelfs je laptopscherm voor je spelcomputer en dergelijke gebruiken!
Volgens mij is dit niet mogelijk i.v.m de versleuteling die gebruikt wordt.
Zoiets heet een video capture device, en die zijn er al jaren... (ook voor HDMI)
En nee, die zijn niet te betalen.
'adapter' is wel een belachelijk woord voor een dergelijk aparaat. Bij een adapter denk ik aan een verloopkabeltje, hooguit met een beetje electronica om het fysieke signaal aan te passen (bijvoorbeeld van elektrisch naar licht en omgekeerd)

Zo kan ik een printer ook een usb-naar-papier-adapter noemen :+

Dit lijkt me een videokaart die je aan je pc hangt met usb. Of wordt er daadwerkelijk een hdmi-signaal io de usb-poort uitgestuurd?
Een printer is ook gewoon een usb->papier adapter. Alleen hebben ze hem marketingwise een leuker naampje gegeven.
Ze noemen een videokaart toch ook wel videoadapter. Men klaagt daar ook over?
Prima apparaatje.
Zeker voor werkomgevingen en mobiliteit is alles in 1 usb hub wel zo eenvoudig.
Ook het probleem met VGA/HDMI/DVI is zo ook verholpen.
Oftewel, aansluiting onafhankelijk!

Wat zou het kosten?
Heeft er iemand enig idee of dit leuke apparaatje ook HDCP ondersteund?

Anders wordt het geen originele blu-ray kijken met dit ding.
Een maand of 2 geleden dacht ik dit apparaatje nodig te hebben om de 2560x1440 resolutie
uit mijn laptop te krijgen. Ondertussen een andere oplossing gevonden, een GT520 aan m'n expresscard geknoopt (voor de geinteresseerden zoek op 'egpu').

Wel leuk om te zien dat deze nou eindelijk op de markt is. Heeft lang geduurd.

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 23 juli 2024 07:53]

Hoe is die Quick Sync techniek precies relevant voor dit apparaatje vraag ik me dan af. Video encoding gebeurt dan toch al in de host CPU voordat deze adapter iets te verwerken krijgt?

De goede werking van dergelijk apparaatje afhankelijk maken van specifieke CPU features lijkt me hoe dan ook een onwenselijke situatie.
Ik denk dat USB 3.0 met HDMI als output hun eerste versie van dit ding is, omdat misschien (?) deze het beste verkoopt.

Als je displayport of DVI output hebt, is hij geschikter om derde/vierde etc. scherm toe te voegen aan je PC. Dit ding gebruikt namelijk niet je videokaart, en de meeste videokaarten zijn Dual Head (2 monitoren).

Ik heb nooit precies uitgevogeld hoe zon ding werkt dus zeg me als ik het mis heb, maar ik zou zeggen dat 3d etc. er niet op werkt aangezien de display-link driver samen met de cpu een videokaart nabootst. Het kastje tussen de usb 3.0 en hdmi doet alleen maar decrompressie.
De grootste stap is dus dat door usb 3.0 genoeg data door de usb verbinding kan om het beeld op een hoog genoege frequentie te verversen.

Bij oudere van deze kastjes, zoals ik heb, word het beeld blokkerig als je bijvoorbeeld een fullscreen film afspeelt waarbij het beeld veel veranderd. Op die manier zorgt ie dan dat er toch nog een volledig beeld door de usb 2.0 verbinding kan.

Omdat de cpu met de displaylink driver een gpu na bootst en hierbij ook het beeld comprimeert voordat het door usb 3 naar het kastje word gestuurd, is een cpu die ingebouwde compressie mogelijkheden heeft natuurlijk erg handig.

[Reactie gewijzigd door ElKlaaso op 23 juli 2024 07:53]

Geweldig, kan ik op een makkelijke manier een 4e scherm aansluiten (3 op mijn HD5870). Dit 4e scherm is in dit gevat de TV zodat ik zeer eenvoudig eenvoudige content op mijn TV kan toveren zonder truucken uit te halen. Daarbij zal het stroomverbruik vermoedelijk lager zijn als een extra videokaart en ik bespaar er een slot mee.

Waar kan ik dat ding bestellen?
Snap zelf nog niet helemaal wat het nut hier van kan zijn maar vind het zeker wel een leuk dingetje. Vooral het fijt dat hij 5.1-audio ondersteund :)

Mischien een hele domme vraag maar wat is de maximale resolutie die je kan gebruiken dmv. een normale videokaart? zit deze op 1080p of kan deze ook zo hoog?

[Reactie gewijzigd door Hylix op 23 juli 2024 07:53]

Anoniem: 91916 @Hylix14 september 2011 15:41
Snap zelf nog niet helemaal wat het nut hier van kan zijn
Ik gebruik zo'n soort apparaatje op m'n thuis-werkplek, deze zit samen met toetsenbord en muis, enz aan een usb-hub. Het geheel fungeert als een soort dockingstation voor zowel laptop als netbook, kwestie van 1 usb-kabeltje aansluiten. (vooral erg fijn als je zoals ik alleen een analoge aansluiting op je laptop hebt). Voor kantoorwerk volstaat zo'n apparaat prima.
Ik vind dat toch een magere oplossing voor een werkplek. Een dockingstation heeft ook gelijk stroom, geluid, aan/uit-schakelaar. Bespaart weer 4 handelingen per dag.
Veel videokaarten hebben slechts 2 displayports, dus kan handig zijn als je meer dan 2 monitoren aan wil sluiten.
Vraag me af wat het zou doen als je een usb 3 schijf aan je tv hangt via HDMI...
Anoniem: 401122 @Hylix14 september 2011 15:19
kan hoger zelfs
Ja zag het net in de pricewatch staan een paar monitoren met een resolutie van 2560x1600 pixels maar jeetje wat zijn die dingen duur zeg :o blijf tog maar even bij 1080p :)
.oisyn Moderator Devschuur® @Hylix14 september 2011 17:25
Of naar de vrij gangbare 1920x1200, heb je weer wat pixels erbij,

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.