MSI toont Bulldozer-moederbord

Hardwarefabrikant MSI heeft details vrijgegeven van zijn komende 990FX-moederbord, dat is bedoeld voor AMD's nieuwe generatie Bulldozer-processors. Het bord is uitgerust met een nieuwe chipset en bijbehorende southbridge.

Het bedrijf verspreidde foto's en een lijst specificaties van het 990FXA-GD80-moederbord. Dit high-end moederbord is bedoeld voor AMD's nieuwe generatie processors, die bekendstaan onder de codenaam Bulldozer. Deze processors maken gebruik van een AM3+-socket en zouden medio juni door AMD worden geïntroduceerd. Behalve met de nieuwe Bulldozer-cpu's kan het bord overigens ook overweg met de huidige generatie Phenom II- en Athlon II-processors.

De kern van het moederbord is de nieuwe AMD 990FX-chipset, die wordt gecombineerd met een SB950-southbridge. Het bord kan overweg met vier repen ddr3-geheugen met een maximale capaciteit van 32GB en overgeklokte snelheiden tot 2133MHz. Het onboard-geluid is achtkanaals en de southbridge levert een gigabit-netwerkcontroller. De SB950 heeft eveneens zes sata-600-poorten en acht usb 2.0-poorten; extra controllers leveren twee esata-poorten en vier usb 3.0-aansluitingen.

Het GD80-bord is voorzien van vier pci-express-x16-slots, twee x1-slots en een enkel pci-slot. In de uitbreidingssleuven kunnen drie Nvidia-kaarten of vier AMD-kaarten in respectievelijk sli- en CrossfireX-opstelling worden geplaatst. De borden worden volgens MSI begin juni geleverd en moeten omstreeks tweehonderd euro kosten.

Door Willem de Moor

Redacteur

20-05-2011 • 12:50

88 Linkedin

Reacties (88)

88
87
65
8
0
2
Wijzig sortering
Mooi bordje hoor, voorzien van alle moderne features zoals SATA600 en USB3. En hulde voor het feit dat tegenwoordig op het AMD platform zowel SLi als CrossFire opstellingen mogelijk zijn! Dat vergroot de keuzevrijheid voor de consument aanzienlijk. Qua design past hij mooi in de series van MSI.
Mijn P55-GD65 doet het echter nog goed en de performance van de i7 860 is voor mij nog steeds meer dan voldoende. Maar mogelijk dat ik de machine van mijn ouders van AthlonXP 2400+ met de komst van Bulldozer weer het heden in sleep. Maarja... dat ding doet het nog he :X

De haakse SATA poorten vind ik wel een minpunt. Tevens mijn enige grote ergernis wat mijn P55-GD65 betreft. Nou komt het gelukkig maar soms voor dat ik iets met die SATA poorten moet doen, helemaal omdat ik ze nu allemaal in gebruik heb. Maar als ik vaker met SATA poorten zou rommelen, of er makkelijk bij zou moeten, dan zou ik daarvoor bij de concurrent uitkomen.
Daarnaast ben ik benieuwd of MSI op dit Bulldozer bord ECC functionaliteit inplementeert. Ik verwacht van niet aangezien hun huidige borden dat bij mijn weten ook niet doen. Asus lijkt zo'n beetje de enige onder de consumentenborden die het officieel ondersteunt. Hoofdreden dan ook dat er in mijn server binnenkort van een Biostar (doet onofficieel ECC als je de juiste combi hebt) naar een Asus wordt overgestapt. Ik zou graag meer keuze hebben op dat gebied.

[Reactie gewijzigd door Ultraman op 20 mei 2011 13:05]

De meeste high-end borden hebben haakse SATA-connectoren. Zelfs in de midrange begint dit steeds normaler te worden. Voor het merendeel van de behuizingen is dat namelijk een mooiere/betere oplossing. En zoals je zelf bewijst, zijn er ook mensen die ze graag recht op het bord willen zien. Tip: ASUS's huidige 800-serie voor AMD hebben allemaal rechte connectoren (op de Crosshair na) dus misschien is dit voor de 900-serie wel hetzelfde.
Het ziet er alvast goed uit: goede indeling, mooie kleurstelling (PCB lijkt donkerder dan dat van de huidige generatie MSI-borden), goed geplaatste connectors - vooral die gekantelde interne USB 3.0 is slim! Ook zie ik handige knopjes voor de overclockers onder ons. Ook zo te zien 2 of meer interne USB 2.0 connectoren: ze hebben de plank even misgeslagen bij de P67-GD65 door er maar één op te zetten, lijken ze nu te verbeteren! Ook de THX-chips belooft veel goeds: zelfs softwarematige implementatie daarvan vereist een goede audiochip aan boord, altijd goed meegenomen!

Als ik het goed tel een 10-fasen stroomvoorziening voor de CPU? Lijkt me goed genoeg ;) MSI heeft vaak zuinige moederborden, vooral in idle, door hun goede stroomvoorziening. Dit is alvast een sterke kandidaat voor een Bulldozer-systeem: de lay-out klopt alvast, nu de prestaties nog afwachten!
Waarom niet van elke USB poort een 3.0 gemaakt? Zou het prijsverschil werkelijk zo groot worden?
Daarvoor is niet genoeg bandbreedte beschikbaar. Meer USB3 poorten kan alleen gerealiseerd worden met extra hardware die het mogelijk maakt bandbreedte te delen. Dit heeft als gevolg dat de prijs van het bord hoger wordt, terwijl er simultaan geen hogere bandbreedte beschikbaar is.

Wel heb je het voordeel dat je tegelijkertijd meer USB3 apparaten kan aansluiten, die zolang je ze niet tegelijkertijd gebruikt de maximale snelheid halen.
Niet enkel dat, maar ook de noodzaak ontbreekt.
Waarom zou je je USB muis op een USB3.0 slot zetten? Nergens goed voor.
Dus om kosten te besparen en omdat het geen noodzaak is, beiden uitgevoerd.
In dat geval: waarom worden PC's dan niet mee met een paar USB 1.1 poorten uitgevoerd? Ook snel genoeg voor je muis of Bluetooth-stick.

De noodzaak ontbreekt dus om alle poorten als USB 2.0 uit te voeren, en toch doen we het.

Uiteindelijk zullen alle USB-poorten USB 3 worden (tot de volgende standaard komt), want het gemak voor de gebruiker is hoger (niet opletten welke gebruikt wordt), en de beschikbare bandbreedte blijft stijgen.
In dat geval: waarom worden PC's dan niet mee met een paar USB 1.1 poorten uitgevoerd? Ook snel genoeg voor je muis of Bluetooth-stick.

De noodzaak ontbreekt dus om alle poorten als USB 2.0 uit te voeren, en toch doen we het.
Dat is heel simpel te verklaren. USB2.0 wordt door iedere chipset standaard gesupport, dus is er geen verschil tussen USB2.0 en USB1.1, je bent dus ook niet goedkoper uit door een USB1.1 te gebruiken ipv USB2.0.

USB3.0 is wel duurder, immers, je moet er een losse chip (en evt hub(s)) voor plaatsen. Daarbij moeten die ook ergens mee verbonden zijn (en je kunt ze moeilijk allemaal aan een enkele PCIelane hangen), dus dat brengt de nodige beperkingen met zich mee.
Ik erger me er behoorlijk aan, als een fabrikant nu nog een stick op usb1.1 uitvoert.
Vaak veroorzaakt dit problemen als je die dan in dezelfde roothub hebt als een usb2 apparaat.
Ik ben zeer gelukkig dat usb3 zo goed herkenbaar is, dan kun je het makkelijker gescheiden houden.(blauwe kleur)
Dat hadden ze ook met usb2 moeten doen, maar daarvoor is het nu te laat.
Mooie kleurencombinatie, alleen de haakse SATA-connectors vind ik vaak juist onhandig (wel makkelijker voor cable management tho).
Helemaal mee eens. Als er een hardwareapparaat te dicht bij de sata connectoren in de buurt komt is het gewoon martelwerk. Bij het kopen let ik daar dus ook op. Verder een erg leuk bordje qua opties :)
Anoniem: 195780
@roooii20 mei 2011 13:59

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 195780 op 20 mei 2011 14:00]

Ik heb hier nooit problemen mee gehad, daar had ik haakse connectors voor.
Nu zitten de connectors tegen m'n HDD aan, wat veel irritanter is.
Ik vind het juist ideaal. Mijn Rampage3 bordje heeft dat ook en mijn kast heeft op die plek ruimte, waardoor ik er ook vanaf de andere kant makkelijk bij kan. Het aansluiten en wisselen van opslagapparaten was nog nooit zo makkelijk.
Wat mij betreft mogen ze alle aansluitingen haaks maken en het liefst bij elkaar, aan 1 kant. Ideaal voor kabelmanagment en als alle moederborden zo zouden worden gemaakt volgen de kasten die daar goed geschikt voor zijn vanzelf.
Zelf vind ik die haakse aansluiting juist prettig. Het levert meer moeite op wanneer je wat wilt veranderen maar in het kader van cablamanagement is het een uitkomst aangezien je dan meer ruimte overhoudt. Zelf heb ik een normale case maar mijn vorige moederbord zorgde voor problemen omdat de SATA-aansluitingen recht op het bord zitten. Het moederbord wat ik nu heb heeft ook van die gekantelde aansluitingen en ik hoef nu niet moeilijk te doen als ik erbij moet wezen.

Voor beide aansluitingen valt wat te zeggen natuurlijk en het is afhankelijk van de case waar je ze in gebruikt maar een moederbord laten liggen vanwege de aansluitingen gaat misschien wel wat ver. Zo vaak wissel je niet van HDD of kabel.
Dit heeft ook weer zijn voordelen. Bij het gebruik van een grote videokaart (GTX580/90, HD5970/6990) die vaak over de sata poorten vallen, kun je dit soort haakse connectors probleemloos blijven gebruiken.
ik vind het een super net moederbordje.
ziet er netjes uit , zijn genoeg aansluit mogelijkheden, + easy buttons.. dat vind ik leuk.... kun je "knop loze kast" maken ..
En plotseling zijn je easy buttons dan niet zo easy meer.

Dit lijkt mij meer bedoeld voor mensen die hun kast regelmatig open hebben. Een knoploze kast verliest zijn bedoeling weer zodra je je sidepanel achterwege laat.
Dan zijn die knopjes ook niet zo handig hoor. Die knopjes zijn handig voor overclockers, die hun moederbord niet helemaal in een kast inbouwen, maar het ding gewoon op een testbench hebben liggen. Dan hoef je niet meer met een schroevedraaier eea kort te sluiten om het ding te starten, of er een los knopje aan te hangen, maar kun je gewoon op dat knopje drukken.
Ik zie een THX Tru Studio Pro chip op de foto. Waarom verteld het artikel daar niks over? Krijg gelijk Soundstorm kriebels... een soundchip op het mobo?
Krijg gelijk Soundstorm kriebels... een soundchip op het mobo?
Ehh, je moet je best doen om momenteel borden te vinden die dat niet hebben. Wat is daar zo bijzonder aan?
THX gecertificeerde hardware, evenals de Soundstorm (je kunt je de nForce2 niet meer herinneren?) zijn toch wel even wat anders dan de gemiddelde ramsj chip die je lekker door de harddisk en WLAN gestoord geluid geven...
Zo prominent als die chip op de foto staat vind ik het inderdaad een beetje vreemd dat dat niet specifiek vermeld/behandeld wordt in het bericht.

[Reactie gewijzigd door Buggle op 20 mei 2011 22:39]

Er zit altijd een soundchip op een mobo als er audio-aansluitingen achterop zitten ;) De vraag is alleen hoe het met de kwaliteit van die chip gesteld is. Een THX-logootje impliceert een goede kwaliteit!
Anoniem: 392481
20 mei 2011 14:54
Ben benieuwd of de huidige koelers, bijvoorbeeld de veel verkochte Scythe mugen 2 Rev B, op de socket passen, dit is vaak wel zo, maar je weet nooit. Is trouwens een mooi bord voor toch een niet zo heel hoge prijs, 4 16x lines is over het algemeen naar mijn bevindingen duurder.

Word misschien wel mijn volgende bord :)
Het is de bedoeling dat alle koelers voor AM2/AM2+/AM3 ook op AM3+ passen. De locatie van die weerhaken is namelijk nog hetzelfde, alleen die 2 plastieken balken zijn verwijderd. Ik heb ergens eens gelezen dat AMD dit ook getest had met een groot aantal populaire koelers, maar dat kan ik niet meer terugvinden.
4x pci-e x16 sloten betekent niet dat ze ook allemaal 16 lanes hebben, tenminste daar ga ik niet van uit. Veel te duur en ook niet echt nodig. Zal max 4x 8 lanes zijn denk ik.
Ze zouden ook eens mobo's zonder geluidskaart moeten doen voor als je een externe geluisdkaart hebt..
200 euro is wel fors aan de prijs, bijna net zoveel als de x58 dingen destijds..

wat maakt deze nou zo duur?
De hoeveelheid mensen die een losse kaart willen gaan gebruiken is niet zo heel groot op het totaal van het aantal moederborden dat verkocht wordt. Daar een apart bord voor ontwerpen is dus vrij prijzig, duurder als die chip er gewoon opzetten. Als je het ding niet gebruikt kun je die gewoon uitzetten en je losse kaart erin prikken.

Dit bord is waarschijnlijk zo duur omdat het gewoon de meest uitgebreidde variant wordt als ik zo naar de specs kijk. Daarbij is het natuurlijk een adviesprijs, de retailprijs zal nog wel een paar tientjes lager komen te liggen uiteindelijk.
is toch een kwestie van geen chip+i/o en geen verbindingen naar n/sbridge/cpu leggen op het mobo?

ik bedoelde, zo druk je de kosten, hoef je geen nieuwe board te designen, wel een aparte productielijn inschakelen in de fabriek.

snap dat de markt minder is idd.. bedoelde dat het zonde is om voor iets te betalen wat je toch niet zal gebruiken.. er zal wel een bepaald punt zijn voordat het rendabel wordt ja.

[Reactie gewijzigd door superaki op 20 mei 2011 18:01]

is toch een kwestie van geen chip+i/o en geen verbindingen naar n/sbridge/cpu leggen op het mobo?
En de bios aanpassen, en de productielijnen inrichten op het ontbreken van een chip en waarschijnlijk het meest kostbare, een extra moederbord in de serie voeren die je op voorraad moet hebben en waarvan je de juiste inschatting moet maken van hoeveel er verkocht zullen gaan worden.

En dat gaan mobobakkers echt niet doen voor een minimaal verschil, dat hooguit een handjevol mensen echt zou kunnen waarderen. Het meerendeel zet gewoon de onboard soundchip uit en steken er een losse kaart bij.

Ik denk niet dat een bord goedkoper zal worden door het weglaten van 1 zo'n chipje, als je daarmee het bord in een nichemarkt gaat duwen. Mijn vermoeden is dat het eerder duurder zal worden door alle dingen die erbij komen kijken.
Ze zullen wel efficienter moeten werken dan dat je nu beschrijft wil het rendabel zijn, ja.

de mainstream markt weet niet wat eens wat n externe geluidskaart is dus ik geef wel gelijk dat er veel meer vraag naar zal moeten zijn.
de mensen die geen losse kaart kopen kopen dit hele moederbord waarschijnlijk niet die hebben aan een bordje van 60 euro meer dan genoeg :)
ikzelf zal altijd een losse geluidskaart blijven gebruiken omdat het gewoon veel beter geluid geefd en zou dus ook graag het bord goedkoper en zonder geluid zien.
Wat jij zegt met je 'losse' geluidskaart is anders dik verleden tijd.

Er zijn erg goede onboard tegenwoordig hoor.

Of dacht je echt dat het heel veel verschil zou maken als je hetzelfde chippie op een los pci kaartje zet of op het moederbord rechtstreeks aan de bus connect?

Als met een losse kaart beter geluid denkt te krijgen dan zou ik met je meegaan als je daarmee een externe audio oplossing bedoeld, via FW bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Clubbtraxx op 20 mei 2011 23:42]

klopt, als de digitaal/analoog conversie in je kast plaatsvindt krijg je giga veel ruis + IMD erbij vanwege alle elektrische+magnetische+draaiende onderdelen. dus neem een emu/presonus external ;)
Wat is dat voor een connector links van de SATA-connectors?
Ja, USB 3 header. De markering JUSB3 is op het moederbord te lezen.
De 3 staat echter niet voor usb3 ;)
Want de andere usb2 poorten heten JUSB1 en JUSB2.

Maar even goed, het is wel de USB3 poort.
USB3 is ook herkenbaar aan de blauwe kleur.
Er zitten dus 2 op de achterzijde en de jusb3 voor intern gebruik.
Ook is een USB3 intern duidelijk anders omdat er meer pinnen in zitten.
http://tinyurl.com/3cdxkj3

De 3 in jusb3 is dus een volgnummer.
Misschien een aansluiting voor een bracket met eSATA poorten.
Mooi bordje, de enige aanmerking die ik zou hebben is dat er maar 1 netwerkaansluiting op zit. Voor een high-end bordje als dit zou je dat toch verwachten.
Maar wat moet je nu daadwerkelijk met meer aansluitingen? 2 Gbit netwerkpoortjes kun je dan natuurlijk wel teamen, maar of dat echt nuttig is, hooguit op een lanparty waar je data aan het binnenslurpen bent (en dan is het de vraag of je hdds dat echt bij kunnen houden).

Ik zie liever dat ze die Realtek dingen eens vervangen door een Intelchip, maar daar lijkt tot nu toe weinig animo voor te zijn bij moederbordfabrikanten.
2 lan aansluitingen kan wel degelijk handig zijn. Als ik een systeem wil bouwen met een bulldozer cpu, 32GB ram en een sloot aan schijven om een virtueel netwerk op te bouwen, Domain controller, DNS etc etc allemaal virtueel, dan is het handig dat de kabel van je modem/router in de ene kaart kan en dat de andere gebruikt wordt om door te gaan naar de switch, zo heb ik het momenteel in ieder geval wel staan, werkt erg fijn hoor.

Als ik een bulldozer setup ga kopen, dan ga ik die setup wel draaien, maar een pci-e x1 NIC heb ik al, dus ik zal er niet wakker van liggen als er geen bord komt die er 2 heeft.
voor die 3 mensen in de hele wereld die meer dan 1 netwerkaansluiting nodig hebben bestaan er pci uitbreidingssloten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee