MSI demonstreert externe videokaart en mobiel overklokken

Een externe videokaart voor laptops die via een Thunderbolt-interface wordt aangesloten, werd door MSI op de Consumer Electronics Show gedemonstreerd. Ook showde het bedrijf smartphone-software om systemen te overklokken via wifi.

De software om een desktopsysteem te overklokken werkt via een iPhone-app die in februari in de App Store verwacht wordt. Android-gebruikers moeten nog tot ongeveer mei wachten om de gratis software te kunnen downloaden. Een server-applicatie op de pc moet worden geïnstalleerd om instellingen via een mobieltje aan te kunnen passen. Vervolgens kan het systeem via een wifi-verbinding uitgebreid worden getweakt. Niet alleen spanningen, maar ook baseclocks en multipliers kunnen via het MSI MultiConnect Panel worden veranderd.

Daarnaast krijgen MSI-moederborden een optionele Voice Genie-module van ongeveer dertig dollar meegeleverd, die acht stemcommando's, waaronder het uitschakelen van de pc, ondersteunt. De module, een x1-insteekkaartje met microfoon, wordt optioneel met alle toekomstige X79- en Z77-moederborden meegeleverd.

MSI toonde tevens een via Thunderbolt aangesloten externe videokaart, die de in een laptop-processor ingebouwde gpu een boost kan geven. De videokaart wordt in de GUS II geleverd en wordt via een Thunderbolt-interface aangesloten, samen met een flink voedingsblok. De voeding kan maximaal 150W leveren, waarmee de videokaart beperkt blijft tot een kaart met een enkele zespins pci-express-connector. MSI levert de GUS II met een Radeon HD 6850 aan boord: de bundel kost dan 250 dollar. Om van de externe videokaart gebruik te maken, dient wel gereboot te worden.

Door Willem de Moor

Redacteur

14-01-2012 • 12:15

109 Linkedin

Reacties (109)

109
102
56
6
0
18
Wijzig sortering
Ik zie hier echt toekomst in! Voornamelijk ter vervanging van de 'gamersnotebooks', want gamen op een accu kun je nooit lang volhouden, vandaar dat het niet uit maakt dat je 230v nodig hebt voor de externe videokaart.

Al moet het m.i. wel mogelijk zijn om te zorgen dat de externe kaart wel werkt op het laptopscherm, anders wordt de functionaliteit aanzienlijk kleiner. De beste oplossing hiervoor lijkt mij een soort standaard dat bij laptops gewoon een HDMI/displaypoort in zit, net als in een normale monitor. In dat geval is de externe videokaart gewoon te gebruiken. Nadeel natuurlijk is wel dat je nóg een poort er bij moet hebben en er in laptops natuurlijk niet zo veel ruimte is. Maar doen ze het goed, zie ik hier een hele grote toekomst in!

Voor mensen die:
- Graag een laptop willen thuis en ook willen gamen
- Mensen die uit het bedrijfsleven moeten werken met grafisch zware programma's en toch een laptop nodig hebben

Bovendien kan de laptop zelf goedkoper worden doordat je daar minder (zo goed als geen) eisen meer hebt aan de GPU.

Wat is eigenlijk de reden dat dit niet allang bestaat? :D
In feite bestaat het wel al langer. Er zijn er welw at te vinden via USB. Die zijn natuurlijk vrij specifiek, USB (en dan in het bijzonder alles onder de 3.0) kan geen hoge bandbreedte aan, die je voor gamen toch wel wil hebben. Voor powerpoints kan het echter erg leuk zijn. Ik meen ook dat er een soortgelijke poging als dit is gedaan rond 2000 (ik meen met de GeForce 2, maar ik kan dat zo gauw niet terugvinden, misschien was het wel 3dfx, maar ik heb ooit gelezen over een erg oud model). Deze was in ieder geval bijzonde onsuccesvol. Het kan wel schelen dat er nu deze Thunderbolt techniek is. PCIe 2.x in x16 staat 8GB/s toe (wat dus om te rekenen is tot 64Gbit/s, endat is dus alle 16 lanen bij elkaar). Één Thunderbolt-kanaal staat al 10Gbit/s toe, en er zijn chips die 4 kanalen bidirectionaal kunnen hebben (en dus tegelijk in twee richtingen data kunnen versturen). Dan zou je op theoretisch 80Gbit/s komen met deze Thunderbolt controller.
Ook nog een voordeel is dat Thunderbolt gebaseerd is op PCI express, dus deze videokaart kan bijna direct op het moederbord worden aangesloten (ik gok zo dat de 80Gbit controller PCIe3.0 gebruikt, anders kom je bandbreedte te kort.
De aansluiting is op veel fronten veel beter geschikt dan USB, zelfs USB3.0.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 14 januari 2012 17:49]

3dfx had ooit de Voodoo kaartjes, die kon je via een mazzanine poort op een bestaande computer prikken die geen verwisselbare kaart had, en dan had je opeens een 'dikke' videokaart met alle bijbehorende opties!

USB is qua design niet zo geschikt voor video... meer een soort van burst, of low-speed constante poort. Ook met USB 3.0 is dat niet anders, nog steeds geen DMA enzo.
nu hopen dat extenre GPU's in laptops echt gaan doorkomen,
al enkele jaren zie ik voorzichtige pogingen, en nu zeker icm een displayport aansluiting over dezelfde kabel, hoop ik echt dat dit een succes wordt.

en voor mensen die denken dat pcie 4X echt een flinke bottleneck is:
http://www.hardocp.com/ar...width_perf_x16x16_vs_x4x4

valt dus erg mee, en tenopzichte van een laptop GPU is dit natuurlijk vele malen sneller,
en ook prettig, los up te graden. zeker gezien het feit dat de meeste games nu GPU bound zijn is dat geen overbodige luxe, (waar laptop cpu's nog redelijk meekomen zijjn de gpus regelmatig vele malen trager)
Voor zo ver ik op internet aan informatie kan vinden kan de externe GPU enkel worden gebruikt samen met een extern scherm. Dus Externe GPU + ingebouwd laptop scherm zit er voorlopig nog niet in. Laptop-scherm kan alleen van beeld-data worden voorzien door de interne (i)GPU.

Misschien dat NVidia's Optimus hier ook mooi van pas kan komen: dedicated GPU schrijft zijn beeld-data weg in de frame-buffer van de iGPU zodat de iGPU op zijn beurt de data naar het scherm kan sturen.

Het terugsturen van rauwe-ongecomprimeerde beeld-data vereist ook veel bandbreedte: HDMI 1.3 heeft een bandbreedte van 10.2Gbit/s (dat is dus ongeveer evenveel als wat Thunderbold heeft per richting)
Dit kan wel met ATi XGP. ATi XGP Cross Display Technology. Het principe wijkt niet veel af, ik neem dan ook aan dat Thunderbolt dit zal kunnen.
Dit is precies de techiek die in m'n VAIO Z zit :) Externe AMD 6650 via optische thunderbolt (verwerkt in de USB plug) met uiteraard ook een Blu-ray brander en extra aansluitingen. Kan naar keuze het interne scher versnellen of gebruikt worden om 2 extra schermen aan te sluiten (1 intern, 1 via de laptop HDMI en dan 2 via het Power Media Dock, het externe thunderbolt kastje)
Anoniem: 303530
@smoerijf14 januari 2012 15:41
Dat kan wel met nvidia optimus-equiped laptops. Dat hebben verschillende mensen al getest over een 1x link (mini-pci-e)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303530 op 14 januari 2012 15:42]

dat x6 keer gaat volgens mij over de power stekker.

Een gtx590 erin hangen die twee 8 pins nodig heeft gaat dus niet lukken. Puur videokaarten die 1 maal 6 pin power nodig hebben. Hoogst mogelijke nu is de 6870 of gtx 560 als ik het zo bekijk
Hmm mijn Asus 6870 heeft 2x 6 pins nodig, en als ik even snel lees dan is dat bij allemaal zo. Het is de 6850 die toekomt met 1.
Op notebookreview.com zijn er al een finke tijd mensen die DIY eGPU's maken. Gaat met een expresscard adapter en/of een miniPCI adapter. De snelheid is maar 1x PCI-EX of 2x PCI-ex, maar zelfs dit zorgt voor een significante performance increase. Sommigen is het geloof ik zelfs gelukt om het op het interne LCD te runnen.

topic vind je hier
Ja, dat is natuurlijk zo. Maar je hebt ook Magma die een PCIe chassis voor Tunderbolt (gaat leveren?) levert. Dat is gewoon geniaal, 3x PCIe in een doosje, Thunderbolt er in, en opeens heb je een three-way-SLI opstelling met je laptop :)

Dat MSI dit nu ook levert is natuurlijk leuk, want een beetje concurrentie een aanbod maken samen meer kans op grotere afname en lagere prijzen. (Als 1 fabrikant met een product komt is het een beetje een nice, maar als er meer zijn krijg je meer het idee dat het een algemeen product is... waardoor meer mensen in aanraking komen met het concept en er dus meer potentiele kopers (en meer daadwerkelijke kopers) zijn, en daardoor heb je meer draagvlak voor ontwikkeling en extra concurrentie, wat er voor zorgt dat de prijzen omlaag zouden kunnen gaan. Op dat moment wordt het nog leuker, om dat je dan kan verwachten dat het mainstream wordt :) Beter support, lagere prijzen en meer keuze)

Nu hopen dat Mac OS X PCIe-switch via Thunderbolt krijgt. Nu heeft Linux dat 100% en Windows 7 ook grotendeels (70% oid, niet compleet goede support op het moment), waarbij Mac OS X het alleen support als de drivers van de kaart zelf het willen ondersteunen... dus, wel technisch ondersteund, maar afhankelijk van de driver.

Nu nog een PCIe-board-computer, of CPU socket kaarten via PCIe (als coprocessor) zodat je extra CPU's kan hotpluggen. Mainframes en Supercomputers en Clusters hebben dit, Linux ondersteunt het, dus als dat ook 'even' mainstream kan worden... ah, the possibilities! :)
Ik wil niet heel veel zeggen hoor! Maar dit bestaat al. Als je naar de Android market gaat en zoekt naar de afterburner app en die dan connect met de server die hier te krijgen is: http://event.msi.com/vga/afterburner/app.htm. Dan kan je ook alles met je telefoon doen!

LINK ANDROID APP: https://market.android.com/details?id=com.msi.afterburner

EDIT:
Hier de exacte links:

RemoteServer can be download from here: http://event.msi.com/vga/...rburnerAPP_Android_10.rar
MSIAfterburner.apk can be download from here: http://event.msi.com/vga/...images/MSIAfterburner.apk

Dus ik snap niet dat er in de tekst word gezegd dat hij erg nog niet is!

[Reactie gewijzigd door kevinwalter op 14 januari 2012 15:03]

Dat is afterburner. Is dat hetzelfde als MutliConnect?
Die externe kaart voor een laptop is een mooi idee, alleen de gebruikte (maximale) kaart is imho veel te licht. Mobiele (top) videokaarten klappen daar overheen. Stop dan een ATI 7970 erin...
Ik vrees dat je nog niet door hebt dat de mobile varianten tegenwoordig dezelfde nummers hebben, maar vele malen trager zijn. Vuistregel is dat je met een laptop ongeveer 3 jaar achter loopt.

Random voorbeeld 3dmark vantage gpu scores:
gtx 560m: +- 8.000
gtx 560: +- 18.000

http://www.guru3d.com/article/geforce-gtx-560-ti-review/15
http://www.notebookcheck....Benchmark-List.844.0.html

Niet zo vreemd ook:
gtx560m: 192 cores, 775/1550/1250mhz
gtx560: 384 cores, 822/1645/4000mhz

De 6850 desktop variant zit overigens rond de 14k. Om dat in je standaard laptop te halen heb je sli of crossfire nodig.

Een snellere gpu heeft juist geen nut omdat de notebook cpu's ook een stuk trager zijn dan de desktop varianten en danloop je dus weer tegen die bottleneck aan.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 14 januari 2012 14:04]

Gaat niet lukken omdat hij maar 150w voeding heeft en alleen 1 enkele 6 pins power stekker, waar de 7970 waarschijnlijk een 8 pins + 6 pins nodig heeft.
Weet niet waar jij je informatie vandaan haalt, maar een desktop HD6850 gaat wel elke single-core mobiele GPU heen hoor. Mobiele SLI opstellingen zouden het best kunnen winnen maar dan rijst mij de vraag waarom je überhaupt 2000+ euro zou betalen voor een game-laptop, de hele dag 5kg mee sjouwt om hem vervolgens weer op een externe videokaart aan te sluiten... Je hebt juist een game-laptop om overal te kunnen gamen, dit is puur voor thuis. Dit is echt niet bedoelt voor die die-hards die een mobiele SLI opstelling zouden kopen.

Sowieso, met een 7970 wordt dat ding misschien wel 400 euro, dan ben je al aardig op weg voor een losse desktop..
Ik ken geen laptop videokaart die enigzins betaalbaar is die meer dan 150 gaat trekken. En wat let je om de voeding aan te passen. Daar komt nog bij dat het op een laptop om een lage resolutie scherm gaat en vaak heeft een laptop ook nog een langzamere processor dan een desktop
Ik vraag me wel af of je dan het laptopscherm kan gebruiken en dit niet moet doen op een extern scherm. Ik meen dat er vroeger al zulke oplossingen waren, maar dit was echter enkel op een extern scherm...
Kun je dan straks ook via het wifi van je buurman zijn computer de vernieling in helpen?

Externe videokaart is wel een leuk idee: mobiel en energiezuinig op school/werk en even lekker gamen als je thuis bent. :)
Haha geniaal. Zo had ik nog niet over externe videokaarten nagedacht. Alleen is het niet mogelijk om die gpu te gebruiken ipv een boost geven aan je ingebouwde gpu? Dit kan echt een heel mooi systeem worden ik kijk uit naar de toekomst. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 427290 op 14 januari 2012 13:43]

Ik mag hopen dat MSI er een pass op zet als je aan instellingen zoals core-voltage en phasecontroll gaat zitten over WIFI.

Voor mij is het een minpunt, ik wil deze functionaliteit niet, ik hoef zelfs geen reboot-loze OC opties voor m'n CPU / mem. Je moet daar gewoon wat tijd voor nemen, van te voren even onderzoek plegen, netjes bouwen, instellingen testen als je iets moois gevonden hebt tijdje stresstesten en vanaf dat moment is het gewoon set-&-forget.

Of zijn er hier tweakers die wel als ze het huis uit gaan hun OC even omlaag zetten willen via Wifi?
Niemand zegt dat jij de server-applicatie en app moet installeren, je kiest gewoon zelf of je dat doet. Gewoon good-old-fashion overclocken zal echt wel mogelijk blijven hoor, wat als je nu geen Android of iDevice bezit?
even terugklokken met je smartphone vanaf de bank om een beetje stroom te besparen; geen heel slecht idee :)
En dan heb je vast een schema voor die automatisch e.e.a. aanpast a.d.h.v. locatie e.d.
Je kan dan bv een ander oc profiel laden.
T echte overclocken doe je gewoon in UEFI lijkt me.
Voor t benchmarken is t wel handig on the fly bepaalde instellingen bijstellen.
Volgens mij wordt de externe GPU ook gebruikt en is 'boosten van de ingebouwde GPU' een ongelukkige woordkeuze.
Zo kunnen videokaarten in notebooks eigenlijk weggelaten worden zodat men zich op accuduur kan concentreren om dat te ontwikkelen. Wie weet kunnen notebooks dan wel heel lang uithouden op een accu.
Zonder videochip doet je scherm niet veel he...
Daarom heb je sandy bridge, een cpu met ingebouwde gpu voor o.a. laptops.
dus nog steeds een videochip :+

*Pakt zijn glazen bol en ziet zichzelf over 3 jaar thuis komen van het werk met zijn ultraportable om deze vervolgens op een docking te klikken die weer is aangesloten op 3 widescreen beeldschermen, toetsenbord, muis en een rete snelle externe GPU.

mmmm :9~
Je bedoelt zoals laptops met igp? Je gaat altijd een gpu nodig hebben maar die hoeft dan niet zo sterk te zijn, zoals je nu dus al heel veel laptops hebt. Als je helemaal geen gpu hebt heb je onderweg geen beeld, toch een beetje onpraktisch.
Ik neem aan dat hij inderdaad de standaard laptops bedoelt met een Intel I3 of I5 serie waarbij een videokaart inderdaad niet nodig is.
De duurdere Macbook Pros hebben twee videokaarten, een van de Intel HD Graphics 3000 en een HD 6750M of HD 6770M met resp 512 MB of 1GB eigen geheugen. Dat heeft het zelfde doel: kracht als je het nodig hebt zonder energie te verspillen.
Maar die zijn wel een enorm stuk minder krachtig dan een normale niet mobiele 150 watt videokaart. Maar het is daardoor niet minder leuk, want dan heb je op reis in het vliegtuig lange accuzuur en in je hotel een wat potenterelaptop..
Het lijkt mij een fantastisch idee. Nu zit ik op een Macbook vaak te verlangen naar een desktop, wanneer ik met FinalCut pro aan de slag ga... maar als dit vol gebruikt kan worden door die software dan zou ik kunnen volstaan met een nieuwe, relatief goedkope macbook incl. externe videokaart voor thuis.
Was ook het eerste waar ik meteen aan dacht..Bij zulke applicaties zit ik er echt niet op te wachten dat het van buitenaf de PC gedaan kan worden. Ik ben van alle kanten tegen alle draadloze apparaten. Zowel modems en routers etc.

De externe videokaart is imo een goede oplossing voor laptops, omdat hier al te vaak niet heel krachtige GPU's in zitten. Thunderbolt begint wel aardig in te raken...Vervanger van USB misschien?
Nog grappiger dat ze bij MSI geen Thunderbolt laptop hebben kunnen vinden en maar een Macbook Pro hebben gepakt met Windows 7 :p
Apple is tot nog toe toch het enige merk met Thunderbolt? Ook het enige merk zonder USB 3.0
Ik denk dat je buurman wel grotere problemen heeft op het moment dat je zover op zijn netwerk bent binnengedrongen.....
erm, er is toch al een msi afterburner in de android market, of is dit wat anders?
en die thunderbolt aangesloten videokaart, werkt dat zoals amd, dat hij een crossfire doet met de grafische kaart in de laptop, en die externe.

typo: "die de in een laptop-processor ingebouwde gpu een boost kan geen" geen=geven
zomaar elke combinatie van kaarten werkt niet/geeft geen/weinig snelheidswinst
lijst van mogelijke combinaties:
http://sites.amd.com/Publ...rossfireX_Chart_1618W.jpg
Als er dan ook nog een mogelijkheid is om je kaart te swappen, dan is het helemaal af.
Werkt die videokaart dan ook met Mac OS X. Er staat wel een MacBook maar daar staat Windows op geïnstalleerd zo te zien :P
Die externe videokaart lijkt me een mooie goedkope oplossing voor goede laptop prestaties. Zijn weinig laptop kaarten die bij de prestaties van een 6700 series in de buurt komen (denk dat je dan echt aan een 6990M zit te denken).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee