Eigenlijk vind ik dat ze in jouw geval een best elegante oplossing gevonden hebben
Internet, zeker kabelinternet, gebeurt op basis van best effort over een shared medium. Dat betekent dat niemand een gegarandeerde bandbreedte heeft, maar omdat het grootste deel van de tijd het grootste deel van de gebruikers zeer weinig verkeer genereert, zal iemand die wel een keer wat wil binnenhalen doorgaans dat op volle snelheid kunnen doen, sterker nog, er is zat ruimte om een klein deel van de gebruikers non-stop te kunnen laten blazen. So far, so good...
Probleem is juist de piekmomenten, inderdaad doordeweeks van zo'n 17u-23u. Dan gaat een veel groter deel van mensen online en stijgt het totale verbruik. Het is maar de vraag of iemand die dan online gaat z'n volle snelheid haalt. En juist op die momenten is de impact van iemand die volcontinu z'n pijp voltrekt erg groot.
Ik weet niet exact hoe Telenet z'n EuroDOCSIS 3 product ingericht heeft, maar ik zou verwachten dat ze 100Mb/s aanbieden over vier 256QAM downstreamkanalen. Per kanaal heb je ongeveer 45Mb/s bruikbare bandbreedte, dus de totale beschikbare bandbreedte in een netwerksegment zal zo'n 180Mb/s zijn. Exact hoeveel mensen er in een segment aangesloten zijn verschilt, ook daar hangt veel af van exact hoe Telenet omgaat met capaciteit, maar het zullen er zeker meer dan honderd zijn. Hooguit een handje daarvan zullen een 100Mb/s abonnement hebben, het overgrote meerendeel heeft low-end tiers, ik verwacht vooral 15Mb/s. Uiteraard is er niet genoeg capaciteit om iedereen tegelijkertijd maximaal online te laten komen. Als je geen overboeking wilt krijg je tarieven die geen consument wil betalen. 2Mb SDSL zonder overboeking kost al honderden EUR per maand. Overboeking is ook allerminst uniek aan internet, er is vrijwel geen netwerk denkbaar dat 100% gebruik door 100% van aansluitingen aankan (telefonie, verkeer, water, noem maar op).
Maar dat maakt niet uit, want zoals gezegd, het overgrote deel van de mensen is maakt hooguit kortstondig gebruik van de volle verbinding. Waar je problemen krijgt is als iemand volcontinu het netwerk volledig belast. 100Mb/s is meer dan de helft van de totale beschikbare bandbreedte op een segment. Als het druk is (dus verbruik benadert capaciteit) kun jij dus in je eentje de verbindingssnelheid van honderden andere mensen halveren
Je zou kunnen roepen dat "ze" dan maar meer capaciteit bij moeten bouwen, maar zo simpel is dat niet. Om te beginnen zou het verkleinen van de segmenten nauwelijks helpen: je zou daarmee nog steeds op drukke momenten het verkeer van de rest kunnen halveren, maar het aantal getroffen mensen zou kleiner worden. Omgekeerd zou je (als modem en CMTS het aankunnen) het aantal EuroDOCSIS downstreamkanalen kunnen verhogen. Maar ook daar valt het effect mee - als je van vier naar zes kanalen zo gaan krijg je 50% meer capaciteit erbij. Effect: ipv de boel te halveren als je op piekmomenten gaat blazen haal je andermans snelheid met 33% omlaag. Beter, maar nog steeds zet het geen zoden aan de dijk.
Bezwaar van beide "oplossingen" is dat ze duur zijn. Segmenten verkleinen betekent meer CMTSsen en fibernodes kopen. Die dingen zijn niet goedkoop. Meer kanalen inzetten betekent uiteindelijk ook meer CMTSsen, en je moet het bandbreedte hebben - als het kanalenraster vol zit (tegenwoordig vrijwel zeker het geval) moet je die 8MHz ergens anders vanaf snoepen.
Je zou dus veel geld ergens tegenaan moeten gooien dat slechts door een kleine minderheid van klanten veroorzaakt wordt. Uiteindelijk komt dat geld bij alle klanten vandaan, dus vraag je feitelijk dan dat 99% van de klanten betalen voor iets waar slechts 1% van klanten veroorzaakt. Is dat niet BELACHELIJK (om jouw capitalization te gebruiken)
Ja dus. Dus je moet iets anders.
Alternatieven:
1) gewoon niets doen, de boel in de soep laten lopen op drukke momenten. Onwenselijk: hiermee zadel je de 99% op met het gedrag van 1%. Die 99% wordt ontevreden en gaat naar een andere provider.
2) iedereen harde datalimieten geven.
Onwenselijk, het gaat niet om hoeveel je verstookt, het gaat om wanneer je het doet. Meer dan 100GB 's nachts is niemand ten laste, 100GB tijdens piekmomenten is asociaal. Door dat onderscheid niet te maken straf je goed gedrag af en irriteer je bijna iedereen.
3) traffic shaping, bulkverkeer (nieuwsgroepen en torrents) vertragen in de piekuren.
Dat heeft o.a. UPC in NL geprobeerd. Was geen succes: zeer impopulair, vooral omdat het ook al geen onderscheid maakte tussen iemand die 24/7 blaast en dus asociaal is, en iemand die even in de avonduren een filmpje wilde kijken, wat nota bene is waarom de meeste mensen een verbinding hebben.
4) selectief kijken naar wie in de piekuren asociaal bezig is en dat aanpakken, daarbuiten iedereen ongemoeid laten.
IMHO zeer wenselijk. Je ontmoedigt alleen datgene wat problemen oplevert (volcontinu blazen in piekuren), daarbuiten kan iedereen doen wat ze willen. Je kunt TB per maand binnenhalen, zolang je het maar doet op momenten dat anderen er geen last van hebben
Als jij iets beters weet, roep het maar - maar bedenk dat als het geld kost, alle abonnees ervoor zullen moeten betalen. Krijg jij dat aan hen verkocht?
