Het is zeker een verbetering tov de 10GB van vroeger en toen 12, 30, 50, 100 en 250 GB.
Overigens kon je dit verdubbelen door alles 's nachts te downloaden.
Ook heeft Telenet een glijdende meter ingevoerd zodat elke klant een andere reset heeft van zijn meter. Dit om te voorkomen dat klanten de laatste dag van de maand nog stel hun resterend volume verbruikte. Als ze dit deden gaf het natuurlijk pieken en daar hadden klanten last van.
Toch kan hun oplossing beter: want hoe doen Nederlandse glasvezel providers met 100mbit en 200 mbit verbindingen dit dan ? En die bieden full duplex aan dus dan kan je ook met upload het netwerk belasten. Ik kom hier later op terug. Ook kabelproviders bieden 100 mbit of 120 mbit zonder datalimiet aan in nederland
Glasvezel is een andere techniek met andere bottlenecks - en andere marketing...
Frappant is dat in de plaatsen waar glasvezel in NL als eerste grootschalig uitgerold is (vooral dorpen in Noord-Brabant) de percentage bejaarden met glasvezel hoger is dan de percentage yuppen ermee

- een en ander komt omdat het vooral gemarket is met boodschappen als "met glasvezelaansluiting kun je zorg op afstand krijgen en hoef je het bejaardenhuis niet in". Bejaarden zijn doorgaans geen grootverbruikers
Verder is het aanbieden van hoge snelheden iets anders dan het garanderen van hoge snelheden. Buiten de piekmomenten kan ieder netwerk (nouja, muv xDSL ivm afstandsperikelen) wel beloofde snelheid leveren. In de piekmomenten is dat minder vanzelfsprekend. Telenet probeert iets pro-actiefs daaraan te doen, in NL wordt dat niet gedaan, maar dat wil niet zeggen dat de achterliggende problematiek anders is

Volgens een aantal techniekers van Docsis 3 modems die ik ken werkt Telenet met 4 download bands van elk 100mbit. In totaal dus 400 mbit, hoeveel daarvan effectief gebruikt kan worden weet ik niet. Ik vermoed dat Telenet nog wel een sneller abonnement als 100 mbit kan aanbieden. Vooral de upload van 5mbit is erg magertjes.
Die "techniekers" kennen hun techniek niet
http://en.wikipedia.org/wiki/Docsis
Een EuroDOCSIS 3 kanaal is 8MHz breed, en kan met 256QAM modulatie bruto 55.6Mb/s leveren. Netto hou je daarvan zo'n 45Mb/s echt bruikbaar over (op de Wiki staat 50, maar dat is enkel over het DOCSIS subsysteem gemeten, niet end-to-end). 4 kanalen komen dus zoals gezegd neer op 180Mb/s totale bandbreedte. Vuistregel is dat het riskant is om producten aan te bieden die significant meer dan de helft van de totale bandbreedte gebruiken. 100Mb/s is nog te doen, meer dan dat is met 4 kanalen geen verstandige optie. Pas als uitgebreid zou worden naar 6 of 8 kanalen kun je significant meer aanbieden - maar dan moet je dus die 16-32MHz bandbreedte op de Coax vrij kunnen maken en ook nog modems en CMTSsen hebben die het ondersteunen. Dat zit er geheid een keer aan te komen, maar gaat zeker niet van vandaag op morgen gebeuren. Plus dat het pas in het bedrijfsbelang wordt om dat te doen op moment dat 100Mb/s niet langer de snelste is in BE. De concurrentie bepaalt wanneer dit gaat gebeuren.
Mbt upload: vergeet niet dat DOCSIS een inherent asymmetrische technologie is. Reden is dat in de downstream het signaal alleen maar gesplitst hoeft te worden, waarbij de ruis meegesplitst wordt, terwijl in de upstream signaal van honderden modems samengevoegd moet worden, waarbij de ruis juist opgeteld moet worden. Dat betekent dat je minder strak kunt moduleren, met minder bandbreedte tot gevolg. Het is ook niet practisch om meer dan 6.4MHz per upstreamkanaal te gebruiken, waardoor de maximaal theoretische bandbreedte bij 64QAM 30Mb/s is, en ten zeerste de vraag is of 64QAM behaald kan worden, ik zou eerder 16QAM verwachten, en dan heb je per 6.4MHz kanaal hooguit 20Mb/s om mee te spelen.
Daar komt bij dat ik vermoed dat Telenet maar één upstreamkanaal gebruikt. Er is dus echt max 20Mb/s beschikbaar voor alle modems. Geen wonder dan dat ze slechts 5Mb/s aanbieden. Als je significant meer wil, moet je ook in de upstream aan channel bonding doen, maar dat eist ook weer support van modem en CMTS, en dat laatste is nog lang niet overal goed ondersteund.
Heb je cijfers van overboeking voor dsl, kabel en glasvezel ?
Dat zou ik wel intressant vinden. Kabel is het enige met een gedeeld medium. Dsl heeft dat niet. En bij glasvezel weet ik het eigenlijk niet.
Overboekingscijfers? Nee, die heb ik niet. Bedrijven zijn meestal vrij voorzichtig met dat soort info. Kabel is weliswaar het enige met een gedeeld medium, maar ieder infra heeft bottlenecks, daarom heb je ook bij DSL en glasvezel overboeking.
Bedenk trouwens dat beheerders van DSL netwerken het makkelijk hebben: de afstand tot de centrale knijpt 90% van klanten af tot een fractie van de "tot..." snelheid. Die mensen halen nooit wat verkocht wordt. Daarom zijn verdere maatregelen daar doorgaans overbodig.
[q]Is er dan geen mogelijkheid om de snelheid te regulieren zodat de beschikbare bandbreedte eerlijk verdeeld word onder klanten ?[q]
Waar denk je dat Telenet mee bezig is?
Serieus: je loopt dan keihard tegen het probleem aan dat wat jij als grootverbruiker "eerlijk" vindt heel anders is dan wat iemand die slechts incidenteel z'n verbinding gebruikt "eerlijk" vindt.
Daar komt bij dat hoe gecompliceerder je het systeem maakt, des te duurder de uitvoering wordt, waardoor prijzen alsnog omhoog moeten.
Hoe doen Nederlandse providers dit dan ? Ook kabel providers bieden 120 mbit en 10 mbit upload aan in Nederland. Die werken ook met Docsis 3 volgens het zelfde systeem als Telenet. Maar de meeste hebben geen limiet of zelfs geen FUP !
Hebben al die klanten dan voordurend last van hun snelheid ? Of haalt er niemand zijn snelheid ? Ik moet zeggen dat ik bij Telenet altijd 95% van de maximale snelheid heb gehaald. Zo wel in Vlaams-Brabant als in Limburg. 10mbit, 20mbit, 30mbit en 100mbit.
Dat zijn de verschillende snelheden die ik heb gehad. En ik haalde altijd 95% van die snelheid op elk moment van de dag !
Zoals ik al eerder aangaf, de problemen spelen in iedere netwerk per definitie alleen in de piekmomenten. In beginsel haalt iedereen (die zelf zaken op orde heeft, >90% van snelheidsklachten zit gewoon bij de mensen thuis...) van de late avond tot de late middag gewoon volle snelheid. De ervaringen van mensen in de piektijden verschillen nogal. Dat is ook wat je zou verwachten als je niets actiefs doet: daar waar geen 24/7 grootverbruikers bezig zijn in de piekuren, gaat het allemaal soepel, daar waar dat wel zo is zijn er problemen. En er zijn vast op verschillende plekken ook structurele capaciteitsproblemen, en die worden als het goed is opgepakt zodra ze in beeld komen - maar zoals gezegd gaat dat het probleem van grootverbruik niet verhelpen.
Ja maar ik betaal ook veel meer. En dan nog. Ik betaal zeker dubbel zoveel als vergelijkbare klanten in Nederland. Die klanten hebben hoger download en upload snelheden en geen limiet what so ever.
Dat is een politieke kwestie. Vergelijk het optreden van de OPTa (NL toezichthouder) maar met de BIPT (BE toezichthouder). BIPT heeft gezorgd voor zeer efficiente overstap tussen DSL providers, maar nagelaten om de dominantie van Belgacom effectief aan te pakken. Er is dus relatief weinig concurrentie. OPTa heeft nagelaten de DSL overstap goed te regelen (is een draak, duurt weken en gaat vaak fout

), maar heeft KPN en de laatste jaren steeds meer ook de grote kabelaars (Ziggo, UPC) aangepakt, waardoor de concurrentie op de markt hevig is.
Als men in BE ooit een keer 5 minuten rust heeft van krankzinnige communautaire kwesties zou je dit moeten aankaarten bij je volksvertegenwoordigers

En hoor ik daar iemand klagen ?
Ahum, neem de moeite om een NL-internetgerelateerd nieuwsitem te lezen... Hollanders kunnen zeiken en zeuren als de beste. Maar het is hier echt een luxeprobleem. NL heeft in EU een van de twee beste internetmarkten (SE is de andere) en zit wereldwijd in de top 5.
BE doet het in verhouding met UK, DE en FR bijvoorbeeld helemaal niet zo slecht.
Feit is dat die Nederlandse providers een stuk minder verdienen als Telenet.
Maar acties zoals OnsBrabantNet laten zien dat het ook anders kan.
Die providers zijn meer een soort vzw. Als er een bepaald percentage mensen uit een regio intekent dan word er glasvezel aangelegd en krijgt iedereen een supersnelle lijn van een bepaald bedrag. voor 35 euro heb je dat in Eindhoven. Ik betaal 65 euro meer.Ik heb geen fullduplex en gezeik als ik wat download. Hoe doen die hollanders dat toch ???? Waarom kan dat in België niet !!!
Lies, damned lies & marketing
OnsBrabantNet is ooit begonnen als iets richting een vzw, maar de achterliggende infrabedrijf (Reggefiber) is ondertussen opgekocht door KPN (de NL Belgacom) en de prijzen zijn - zeker als je niet enkel naar internet maar ook naar TV en telefonie kijkt - lang niet altijd zo aantrekkelijk als eerst. Ze doen nog steeds aan geweldige viral marketingacties, maar het is gewoon een op winst gerichte bedrijf.
Hier in Amsterdam zou ik voor 50Mb EUR 70 moeten betalen, terwijl ik over de kabel 60Mb krijg voor EUR 40. Zelfs met analoge TV erbij is dat nog goedkoper. Enige wat ik dan mis is upload (6Mb ipv 50Mb), maar ondanks dat ik meer upload dan gemiddeld vind ik 6Mb/s zat.