Sharp ontwikkelt 3,4"-3d-touchscreen

Sharp heeft een 3d-touchscreen ontwikkeld, dat mogelijk zijn weg vindt naar de Nintendo 3DS. Het nieuwe 3,4"-touchscreen maakt gebruik van een zogeheten parallax barrier-systeem voor de 3d-weergave. Hiervoor is geen 3d-bril nodig.

Sharp heeft zijn CG-Silicon-technologie en de parallax barrier, een filmlaag bestaande uit verticale openingen die het linker- en rechteroog van het juiste beeld voorzien, op de lcd verbeterd. Hierdoor bereikt het scherm in de 2d-stand een maximale helderheid van 500cd/m2, terwijl de contrastratio een respectabele 1000:1 bedraagt. Dit betekent respectievelijk een verdubbeling en een vertienvoudiging ten opzichte van de 2,4"-3d-lcd die Sharp al sinds 2003 in productie heeft.

Ook de resolutie van het nieuwe scherm is met 480x854 pixels beduidend groter dan de 240x320 pixels van de oudere 3d-lcd en Sharp heeft naar eigen zeggen de zogeheten crosstalk verminderd. Het 3,4"-scherm is zowel met als zonder touchscreen leverbaar en ondanks de toevoeging van touchscreen-functionaliteit zou het nieuwe schermpje even dik zijn als conventionele 2d-schermen. Het 3d-scherm kan schakelen tussen 2d- en 3d-weergave. De 3d-technologie zou ook geschikt zijn voor gebruik in televisies.

Het nieuwe scherm zal mogelijk worden gebruikt in de nieuwe Nintendo 3DS-handheld. Die zou volgens de Japanse krant Asahi voor het weergeven van 3d-games gebruikmaken van een 3d-scherm dat Sharp samen met Hitachi heeft ontwikkeld. Nintendo heeft de beelddiagonaal van de Nintendo 3DS niet bekendgemaakt, maar deze zou kleiner zijn dan de 4,2" van de nieuwe Nintendo DSi XL. De 3d-touchscreen zal ook zijn weg kunnen vinden naar smartphones.

Door Pieter Molenaar

02-04-2010 • 12:16

59 Linkedin

Reacties (59)

59
57
33
1
0
13
Wijzig sortering
Bij ieder nieuws over 3D herhaalt dezelfde discussie zich bijna exact. Voor/tegen/foutieve info.

Parallax barrier idee bestaat al ages, en ook voor TV. Ergens werd aangegeven dat het misschien ook voor de bioscoop zou werken.. lol. De meeste mensen die positief zijn hebben er niet al teveel mee gewerkt gok ik zo.

Voor een handheld zou het maybe kunnen... maybe.

Maar zoals op dat plaatje heel mooi "out of screen" een hertje staat, dat kan niet goed met touchscreen. Je vinger zou er dwars doorheen steken, en dat vinden je ogen allesbehalve cool. Dus dan zou je het "in screen" moeten houden, toch jammer. Dat probleem speelt voor alle S3D en touch ideen trouwens.


Een mooie polaroid zonnebril met de glazen niet op 90 maar 45 graden lijkt me de ideale oplossing. Dan heb je redelijk wat (50%) glare reductie en je hebt een bril die werkt met polarized 3D. En ga me nou niet vertellen dat mensen niet met een zonnebril op willen lopen want daar zie je er zelfs in de winter nog genoeg van. Heb je meteen ook een stuk gaver 3D.
Over dat polaroid verhaal is ook al vaker nagedacht: volgens mij is dit precies wat je bedoelt:
http://individual.utoronto.ca/iizuka/research/cellophane.htm
Dit lijkt me eigenlijk best wel gaaf. Alleen is dat touchscreen raar: je ziet 3d, maar je moet het beeld als 2d bedienen. En hoe zal het beeld er uit komen te zien wanneer je een deel van het scherm blokkeert door middel van je hand/stylus?
Prima denk ik. Als ik zo het plaatje ziet hangt het 3d effect af van de afstand van de ogen tot het scherm. Met een stylus ervoor mis je gewoon het deel wat de stylus bedekt :)
En als je ogen dus iets verder van het scherm af staan, of juist dichter bij, dan worden de beelden dus waziger.
Denk dat dat in de praktijk wel wat meevalt. Wat je nu wel kunt is betere 'synaptische feedback' geven, door een knopje in 3D te laten indrukken als je erop drukt.
Volgens mij zie je gewoon duidelijke diepte op het scherm en komen de beelden niet naarvoren bij deze techniek. Dat is wat ik uit het promo filmpje van de 3DS heb opgemaakt tenminste.

Mooie techniek.
Dat promo filmpje heeft niets met de 'techniek' van een 3D schermpje te maken, dat is gewoon de objecten positioneren aan de hand van hoe je je apparaat vasthoud (welke hoek). Dit heeft een hobby-ist ook voor de WII gemaakt, en op de iPhone is er één spel (zo'n balletje in een houten doolhof) wat ook hetzelfde doet.

Ik vraag me inderdaad af of ze nou gewoon een accelerometer (om het 3D effect in het promo filmpje te berijken) er in gaan plaatsen, of dat het een 'echt 3D' schermpje wordt.
Volgens mij zie je gewoon duidelijke diepte op het scherm en komen de beelden niet naarvoren bij deze techniek. Dat is wat ik uit het promo filmpje van de 3DS heb opgemaakt tenminste.

Mooie techniek.
... Mensen snappen nog steeds niet dat 3D 'beeld' geen magische, draagbare holografische projector is.

JA, in bioscopen komen er voorwerpen op je af. Maar dat is ook één van de enige plekken waarop ze zoiets kunnen maken, want in een bioscoop vult het beeld bijna je hele blikveld.

Op een monitor, televisie of handheld is het beeld ALTIJD beperkt door de afmeting van het beeldscherm. Pixels vallen nu eenmaal moeilijk over een rand heen ;)... wil je dan iets maken wat 'uit' je scherm naar voren komt, dan moet je dat binnen het kader van je scherm doen.

'Door het scherm heen' diepte-effect creëren is in verhouding veel makkelijker. En dat is realistisch genoeg -- kijk maar naar de vliegscènes in Avatar, waar je in de bioscoop toch met aardige kriebels in je buik zit als er een duikvluchtje ingezet wordt.
Dat promo filmpje is een promo voor een spel voor de DSi, niet de 3DS ;).
Er is nog geen promo filmpje van de 3DS, dat is voor de DSi en er word gespeculeerd dat de 3DS het ook kan.
Ik heb de hele 3d tv hype al nooit helemaal begrepen zolang er een 3d bril bij nodig is.
Dit is in 3d land de echte toekomst. die brillen sla ik lekker over.
Ik heb de hele 3d tv hype al nooit helemaal begrepen zolang er een 3d bril bij nodig is.
Dit is in 3d land de echte toekomst. die brillen sla ik lekker over.
Dit werkt op een mobiel apparaat (3DS, smartphone) prima, omdat je er meestal in je eentje, op een specifieke manier tegenaan kijkt.

Bioscopen en TV's hebben die brilletjes nodig, omdat je met veel mensen vanuit een behoorlijk aantal kijkhoeken tegen hetzelfde scherm aan zit te kijken. Zo'n parallax-barrier (net als in Philips WOWx screens) werkt dan niet, omdat het 3D-effect daar tot een behoorlijk kleine kijkhoek beperkt is.
uit de tekst haal ik deze zin:
"De 3d-technologie zou ook geschikt zijn voor gebruik in televisies"

Nooit zeggen dat iets niet geschikt is. uiteindelijk maken ze het misschien nog geschikt.
Uh ja de techniek is ervoor geschikt, maar ze zeggen er niet bij voor hoeveel personen dat dan werkt. De technologie die in dit artikel beschreven is gaat er vanuit dat het beide ogen op een bepaalde positie staan. Het licht dat gezien moet worden door je linkeroog wordt dusdanig uitgezonden dat je rechteroog dit niet ziet en omgekeerd. Het is dus ook van belang dat je hierbij goed voor het scherm zit.

Als je nu met meer mensen naar zo'n scherm gaat kijken wordt het onmogelijk om het licht bedoeld voor het linkeroog in het oog van alle personen te schijnen, zonder dat daarbij licht bedoeld voor het rechteroog in het linkeroog van een persoon terecht komt. Puur omdat je alternarende linker en rechterogen krijgt in een kijkopstelling: L R L R L R....

In theorie zou je het truukje vast kunnen herhalen en voor 2 personen een TV kunnen ontwikkelen, maar dan wordt het al erg gecompliceerd allemaal. Voor groepen personen is deze techniek gewoon onmogelijk. Dus Stoney3K geeft terecht aan dat Bioscopen niets hebben en nooit iets zullen hebben aan deze techniek
Stond laatst een artikel over op tweakers..
Zeg nooit dat iets onmogelijk is...
http://tweakers.net/ni[eu...e-3d-displaytechniek.html
Daarvoor zit er waarschijnlijk een cameraatje in de 3DS of in een smartphone, zodat hij weet waar je ogen zitten en het beeld dus aanpast aan het punt waar je gezicht staat.
In bioscopen is het inderdaad een beetje onhandig omdat je van een grote afstand voor veel personen moet gaan detecteren waar hun hoofd zit.
Zit jij dan altijd helemaal alleen recht voor de tv? Voor een groep mensen die over de hele kamer verspreid zitten is dit dus echt (nog) niet geschikt.

Maar net wat je zegt, ze zullen het wel geschikt maken, maar dat zal nog wel even duren aangezien het nog een redelijk jong vakgebied is.
Misschien dat ze in de toekomst met flexibele schermen een "bol" 3d-scherm kunnen maken, zodat de kijkhoek groter wordt...
Er zijn meerdere punten in de kamer/kijkhoeken waarop je een goed 3D beeld te zien krijgt, dus je kan met meer personen voor zo'n 3D scherm zitten.

Ik zit overigens nog steeds te wachten op goede 3D brillen met schermpjes in de bril. Dan hoef ik ook niets vast te houden, is het altijd lekker donker en kan die orientatie/bewegingsgevoelig worden gemaakt.
Er zijn al deftige 3D brillen (head mounted display), maar die zijn meestal zeer duur (het leger gebruikt zulke dingen al jaren). Als OLED techniek beter en goedkoper wordt zullen die OLED brillen ook wel goedkoop worden bij hoge resoluties. Dan zal dit zeker interessant worden voor gaming (motion sensor enzo).
Met de barrier die ze hier gebruiken komt dat neer op een paar vaste plekken, je stoel moeten verschijven om 3D te zien is niet echt acceptabel ... naast elkaar op de bank zitten is er ook niet bij.

Als ze een hele hoge resolutie barrier gebruiken (zeg 10000 lijnen) dan zou het kunnen met head/eye tracking (moet natuurlijk nog steeds de resolutie van het LCD scherm met 2 keer omhoog horizontaal).
Zeg meneer sarcasme kan jij toevallig even je ego neerleggen? Het was maar een idee van hem, niet gelijk een feit waar iemand op afgerekend moet worden.
Anoniem: 335296
2 april 2010 12:22
Het lijkt me wel leuk om te zien, maar ik denk niet dat het echt fijn is om je te concentreren op een 3d beeld wat je 2d bedient. Koppijn...?
Als je naar het plaatje kijkt, zie je dat het beeld ook een 2D-modus heeft, waarbij je dus een 'gewoon' beeld hebt. Van '3d beeld wat je 2d bedient' is dus geen sprake.
Als je naar het plaatje kijkt, zie je dat het beeld ook een 2D-modus heeft, waarbij je dus een 'gewoon' beeld hebt. Van '3d beeld wat je 2d bedient' is dus geen sprake.
Sterker nog, je kan 2D en 3D beelden prima mengen. Als je op een plek in je beeld gewoon 2 keer hetzelfde plaatje weergeeft, is de 'diepte' effectief nul en wordt het dus normaal 'plat' gezien door je ogen. Iets wat voor een UI waarschijnlijk redelijk handig is.

* Stoney3K ziet de schadeclaims bij Nintendo al binnenrollen van lui die DOOR hun 3DS heen naar een knop proberen te grijpen. :)
Je zou knopjes/sturen e.d. iets kunnen laten uitsteken voor een iets echter effect op bijv een dashboard.
Anoniem: 142776
2 april 2010 12:56
Voor tv zou je waarschijnlijk weer een speciaal 3d signaal moeten ontvangen ofniet? Net zoals het een eeuwigheid duurt voordat alle kanalen in HD zijn. En dan moet je van de kabelmaatschappij weer een of andere dure kast met een duur abonnement nemen. Dat vind ik wel altijd jammer. Het vertraagt de innovatie omdat bijna niemand extra wil betalen voor dat soort dingen.
Ik kijk wel naar die 3ds uit! k hoop dat ze in de tussentijd wel ff de graphics van de ds pimpen.
Ik denk dat 3d uitzendingen op de kabel wel even kunnen wachten. Ik zit daar nou niet echt om te springen.

Zolang ik me bluray in 3d kan kijken wanneer ik dat wil (want er blijft ook altijd een 2d versie op) dan is het leuk. Maar verplicht tv kijken in 3d zie ik en ik denk menig ander persoon voorlopig nog niet zitten.

Laat kabelaars eerst zichzelf maar bewijzen dat ze goed tientallen kanalen in 1080p door kunnen geven. Wellicht dat ze dan voor films met 3d uitzendingen kunnen starten. Ik denk dat we de komende 5 jaar geen 3d op tv te zien zal zijn.
Ziet er erg mooi uit en als de techniek daadwerkelijk presteert zoals beloofd een hele vooruitgang in het 3D gebeuren imo.
Volgens mij werkt dit alleen goed als je je hoofd niet beweegt.
Dat is bij handheld consoles meer het geval dan bij televisies.
Lijkt me wel lastig om met een vriend mee te kijken op zo'n 3d scherm
Daarvoor zit er dus een cameraatje in de 3DS of in je smartphone, die kan je hoofd detecteren zodat het scherm zich aanpast. In dat geval is het maar voor één persoon tegelijk mogelijk om te kijken. Voor TV is dit inderdaad niet zo handig.
kijkhoek?

wel mooie techniek lijkt me lachen om mee te gamen.
Ik zie het al voor me met de donkere shooters dan schrik je pas echt wanneer er uit het niets 1 of ander wazige alien op je af springt :P
http://nl.wikipedia.org/wiki/WOWvx

De CPU in de televisie berekent negen verschillende invalshoeken, waardoor men niet recht voor de televisie hoeft te blijven zitten maar vanuit elke hoek het effect kan waarnemen.

Geldt dit dan ook voor 9 verschillende kijkhoeken tegelijk, of moet je opgeven onder welke hoek je ervoor zit?

Ik ben ook zeer benieuwd naar hoe dit uit gaat pakken, wat voor games ervoor komen en vooral hoe duur het gaat worden. wel echt iets voor nintendo, altijd de eerste (qua consoles) met echte vernieuwingen! (gameboy, motion control etc.)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee