CES: oled-tv van LG komt in maart uit in Nederland en België

LG heeft op de CES de nieuwe Infinia-lijn voor het hogere marktsegment gepresenteerd. Een van nieuwe modellen, een 15" oled-televisie, zal in maart op de Belgische en Nederlandse markt uitkomen. In de VS komen in mei 3d-tv's uit.

De televisie met een amoled-paneel van LG werd onlangs gelanceerd op de Koreaanse markt met een vraagprijs van circa 2500 dollar, maar zal vanaf maart ook in België en Nederland verkrijgbaar zijn, zo liet de fabrikant aan Tweakers.net weten. Het toestel heeft een beelddiameter van 15", een contrastverhouding van 1.000.000:1 en een 720p-resolutie. Daarnaast is opvallend dat het scherm spatwaterdicht is. Hoeveel het toestel zal gaan kosten, is nog onbekend. LG heeft verder de ambitie uitgesproken dat het in 2011 amoled-televisies met beelddiameters van 37" en 42" zal uitbrengen.

De 15"-oled-televisie maakt nog geen deel uit van de nieuwe Infinia-lijn van LG. Met Infinia wil de fabrikant het hogere marktsegment wil gaan bedienen. Volgens de fabrikant moeten dergelijke toestellen beschikken over zo min mogelijk kabels, een opvallend design en mogelijkheden om via een lan en internet media te streamen. LG gebruikt voor dat laatste het dlna-protocol, terwijl draadloze verbindingen via whdi moeten gaan verlopen.

Naast het oled-scherm was de LG Ultra Slim in het Infinia-aanbod het meest opvallend. De tv is voorzien van led-backlight met local dimming in 240 vlakken en heeft een dikte van slechts 6,9mm. Verder wil de fabrikant in mei op de Amerikaanse markt 3d-televisies gaan aanbieden, maar de precieze prijzen zijn nog onbekend. Wel zou de meerprijs ten opzichte van een 2d-tv 200 tot 300 dollar bedragen. Of en wanneer deze tv's in de Benelux verschijnen, is vooralsnog onduidelijk.

Tijdens de persconferentie van LG werd ook de Skype-functionaliteit via het NetCast Entertainment Access-platform kort gedemonstreerd. Door een overbezet wifi-netwerk was de kwaliteit slecht, maar in theorie zou een beeldresolutie van 720p haalbaar moeten zijn. Om te kunnen videobellen is overigens wel een losse webcam nodig.

LG 15" Oled-tv LG 15" Oled-tv LG 15" Oled-tv

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

06-01-2010 • 20:28

49

Lees meer

LG kondigt Smart TV-iptv-platform aan
LG kondigt Smart TV-iptv-platform aan Nieuws van 1 september 2010
Kodak verkoopt oled-boedel aan LG
Kodak verkoopt oled-boedel aan LG Nieuws van 6 december 2009
LG: oled in 2016 goedkoper dan lcd
LG: oled in 2016 goedkoper dan lcd Nieuws van 2 november 2009
LG werkt aan 40"-tv met oled-scherm
LG werkt aan 40"-tv met oled-scherm Nieuws van 7 september 2009
'Sony zet oled op laag pitje'
'Sony zet oled op laag pitje' Nieuws van 18 augustus 2009
LG.Philips boekt recordkwartaal
LG.Philips boekt recordkwartaal Nieuws van 14 januari 2008

Reacties (49)

49
48
36
2
0
2
Wijzig sortering
Best wel grappig de onwetendheid van de sommigen hier op Tweakers.

LED's en OLED's mogen dan mss verschillende technieken zijn...? Toch berusten ze op hetzelfde principe nl.: de recombinatie van een elektron en een gat waarbij een foton ontstaat.

Bij LED's gebeurt deze interactie tussen bijvoorbeeld Si-atomen in een rooster.
Bij OLED's tusen specifieke organische moleculen.

En idd, "LED-tv's" zijn LCD schermen met LED backlight ipv CCFL-buisjes. OLED's hebben geen backlight nodig.

Waarom OLED's en geen LED's? Omdat het moeilijk is om echt grote Si-roosters te fabriceren zonder imperfecties. (Bovendien zijn deze rooster zeer fragiel). Organische moleculen kunnen zich dan weer veel makkelijk nestellen aan amorfe materialen zoals glas waardoor men dan wel in staat is van zeer grote oppervlakken te creëren.
En idd, "LED-tv's" zijn LCD schermen met LED backlight ipv CCFL-buisjes. OLED's hebben geen backlight nodig.
LCD-tv's met LED backlight zijn naar mijn mening geen LED-tv's

Hier staan een paar echte LED-tv's

[Reactie gewijzigd door Carbon op 25 juli 2024 19:45]

Haha, alsof je dat perse in je woonkamer wil :) Dit zijn eerder geavanceerde dot-matrix displays.

LED-tv = marketing.
OLED heeft licht vanzichzelf maw het is er of het is er niet.

OLED heeft geen backlight nodig zoals LCD dat is dan ook 1 van de redenen dat ze folie dun kunnen zijn!

De LED tv's die je nu te koop ziet staan hebben LED backlight en dat is gewoon pure marketing, feitelijk zijn het nog steeds LCD's met een andere bron om te zorgen dat je iets ziet verschijnen.

[Reactie gewijzigd door oossie op 25 juli 2024 19:45]

De LED tv's die je nu te koop ziet staan hebben LED backlight en dat is gewoon pure marketing, feitelijk zijn het nog steeds LCD's met een andere bron om te zorgen dat je iets ziet verschijnen.
Niet helemaal marketing, daar LED backlights een aantal grote voordelen hebben tov CCFL:

* Per pixel dimbaar (indien het een grid LEDs is)
* Meer kleurige LED backlight voor betere kleuren
* Minder stroomverbruik
* Dunner
* Nog dunner en minder stroomverbruik bij 'edge light', dwz dat de lichtbronnen boven / onder het paneel zitten ipv erachter.

LED backlights is de tussenstap tussen 'ouderwetse' CCFL LCD schermen en OLED. OLED is gewoon nog niet klaar voor de grote markt, dat zal nog sowieso een jaar, waarschijnlijk drie tot vijf duren.
Een LCD tv met een LED backlight (in welke vorm dan ook: edge, grid, whatever) is nog steeds een LCD televisie.

De LEDs zorgen (net als de CCFLs) alleen voor de verlichting, het LCD gedeelte is verantwoordelijk voor de rest (de kleuren, het beeld dat je ziet).

Een LCD televisie met LEDs is dus niet een overgang naar OLED, OLED is een geheel andere techniek.

LCD: http://en.wikipedia.org/wiki/LCD
OLED: http://en.wikipedia.org/wiki/OLED

Uit de tekst geciteerd:

In the context of displays, OLEDs have a significant advantage over traditional liquid crystal displays (LCDs). OLEDs do not require a backlight to function. Thus, they can display deep black levels, draw far less power, and can be much thinner and lighter than an LCD panel.

Einde citaat.

[Reactie gewijzigd door Boushh op 25 juli 2024 19:45]

Leuk verhaaltje. Jammer alleen dat TVs met LED backlight steevast veel slechter scoren op beeldkwaliteit dan vergelijkbare TVs met CCFL backlight.

- Grid LED heeft hoger stroomverbruik dan CCFL
- Edge LED heeft maar marginaal minder stroomverbruik
- Beeldkwaliteit is in beide gevallen slechter dan CCFL (zie laatste test van de consumentenbond bijvoorbeeld)
- Prijzen zijn exhorbitant hoog

Op dit moment is het enige voordeel van LED backlight TVs dat ze flinterdun zijn. En dat ziet er best aardig uit. Maar of je daar zo'n enorme berg geld voor wilt neertellen is de volgende vraag....
Ch3cker Teamlead Testlab @Croga6 januari 2010 22:51
Marginaal minder stroomverbruik..?!

Volgens deze twee testen van Samsung TV's door Tweakers.net , respectievelijk met een LED en een CCFL backligt, blijkt dat er meer dan 50 watt verschil is bij bijvoorbeeld de weergave van een speelfilm :

reviews: Samsung B7020: een lcd-tv van 3cm dik
reviews: Samsung B750 lcd-tv onderzocht

Over die test van de consumentenbond.. Sorry dat ik het zeg, maar ik vind dat nou niet echt betrouwbaar. =]
Ze meten wel bij de ene test een 40inch scherm en bij de andere 46inch. Dat maakt nogal uit in het stroomverbruik.
De prijs is inderdaad nog wat te hoog in vergelijking met ccfl schermen. Maar dat is met alle nieuwe generatie producten altijd zo.
Ik vraag me alleen ook af of de consumentenbond nu zo'n goede reputatie heeft wat betreft het goed testen dit soort apparatuur.
Een voordeel van LED backlight is dat het contrast veel beter is te "manipuleren", fabrikant kan zo bepaalde delen van het scherm meer helder of donker maken.
hehe, eindelijk echte LED televisies. ik dacht dat die samsung modellen met LED backlight al LED TV's waren, maar dat bleek gewoon een marketingtruuk :{
dit is geen LED maar OLED, er is een groot verschil. LED is bruikbaar voor backlights, en dus hetgeen jij een truc noemt is dat helemaal niet.
OLED is ideaal voor het scherm zelf.
OLED kan ook voor backlights worden gebruikt, als je er een kamer mee kunt verlichten, dan lukt dat met ook de achterkant van een LCD.
Dat is dan wel behoorlijk dubbelop. Je kan van een oled paneel al een compleet scherm maken en dan wil jij er een LCD voorhangen? Waarom zou je dan OLED gebruiken? Met LED of CCFL backlight kun je dan veel goedkopere en veel grotere schermen maken, zoals nu al gebeurt.
Alleen er bestaan nog geen OLED backlights. :)
Nee, het zijn beide lichtgevende diodes. LED en OLED zijn twee verschillende typen LED. De traditionele led is een puntlichtbron terwijl de organische led een vlak is dat licht geeft. In de toekomst moeten OLEDs zelfs in te bouwen zijn in een systeemplafond als vervanging van tl-buizen.

Doordat de organische led een vlak is, is deze uitermate geschikt om pixels van te maken.

[Reactie gewijzigd door Ruud v A op 25 juli 2024 19:45]

Zowel OLED als LED zijn puntlicht bronnen, en ze zijn beide in allerlei formaten te maken...
De verlichting van die schermen is anders toch echt gewoon LED, alleen zijn de schermen zelf gewoon LCD. Oled is een nieuw type scherm (dus crt, plasma, lcd en oled heb je dan). met dezelfde verlichting als een LED scherm.

Tussen de manieren van verlichten en de (wit of rgb) led lampjes zelf zit ook weer een heel verschil, maar daar weet ik weinig van.

*edit* de wiki links van berendhaan vertellen me weer totaal iets anders. excuses.

[Reactie gewijzigd door Rexxar op 25 juli 2024 19:45]

OLED schermen geven by nature van zichzelf licht en hebben verder dus geen lichtbron nodig.
Net zoals 'gewone' LED-schermen, die je bijv. in en buiten winkelcentra vindt. Die zijn met gewone huis-tuin-en-keuken-LED's opgebouwd. Dezelfde dingen die nu je aan/uit-knop verlichten of zenuwachtig staan knipperen op je router. Op die schermen kun je zien wat je te wachten staat als je een OLED-scherm gaat aanschaffen.
Als de beschrijving van een beeldscherm zegt dat die LED backlight heeft, dan is dat niet een marketing truuk om jou te laten denken dat het een LED tv is.

De enige "LED tv" is dat OLED scherm, en OLED is niet helemaal gelijk aan LED.


aanvulling: ik zie dat op een site zoals kieskeurig de term "LED tv" wordt gebruikt als afkorting van "LCD met LED backlight", en ik kan me voorstellen dat dat verwarring kan veroorzaken.

[Reactie gewijzigd door BadRespawn op 25 juli 2024 19:45]

Alleen Sony heeft een 12" scherm op de markt die de titel LED scherm mag dragen. Het scherm van Sony is al meer als een jaar op de markt, maar er zit een stevig prijskaartje aan dat scherm.
hoe zat die in elkaar dan?

Led achtergrond verlichting zeker.

ik was er ook al zowat ingetuind.
Anoniem: 250904 6 januari 2010 21:38
Waarom maar zo een 'lage' contrast verhouding (1.000.000:1)? Door OLED zou dit toch oneindig moeten zijn? Omdat elke oled appart te kleuren is? Of heb ik nou iets fout?
Een contrastratio van 1000000:1 is extreem hoog. Laat je niet foppen door CCFL displays met gelijkwaardige waarden. Het betreft dan een dynamisch contrast wat heel anders werkt (het dimmen van een compleet scherm of een deel daar van). Dit is ongekend.
Volgens mij is contrast nog steeds het verschil tussen zwart en wit. Als je dus perfect zwart kan maken is het nog wel steeds afhankelijk van hoe wit je een pixel kan maken. Daarbij is een statisch contrast van 1.000.000 : 1 ongekend hoog vergeleken met LCD's.(Die halen geloof ik iets van 60.000 : 1. Alles hoger is dynamisch.)

Maar eigenlijk zijn al die getallen niet belangrijk. Het gaat om de ervaring. Je kan bijvoorbeeld wel je wit witter maken, maar als iedereen dat te fel vind heeft het geen nut. Je zwart zwarter maken levert wel waarde op, maar is bij LCD's statisch vrijwel niet te doen, daarom faken ze het door de backlight aan en uit te schakelen met weer andere nadelen tot gevolg. Dat OLED dit probleem niet heeft en dus veel zwarter zwart kan maken is veel belangrijker dan die getallen.
Daarbij is een statisch contrast van 1.000.000 : 1 ongekend hoog vergeleken met LCD's.(Die halen geloof ik iets van 60.000 : 1. Alles hoger is dynamisch.)
600000:1? Was dat maar waar de beste LCD panels hebben een statisch contrast van 5000:1
Let op, dit is een OLED en geen LED tv! Google it ;)
Let op, dit is beide: het nieuwsartikel betreft 2 verschillende tv's: de 15 inch OLED en een nieuwe LCD-tv met 240 vlaks LED backlight. Read it ;)
Leuk dat de techniek er zit aan te komen maar zijn er zo veel mensen buiten het kleine percentage tweakers die er echt op zitten te wachten?
Is het echt zo superieur en beter dat heel NL en BE en de wereld hun tv's(LCD's/Plasma's) en zelfs de oudere tv;s die nog goed werken het huis uit gaan doen als rond 2011 de OLED's er zijn met grotere beeld diaginalen

Denk dat het zo'n vaart niet zal lopen.. dit heeft ook jaren en jaren nodig om goed ingeburgerd te raken maar het is wel leuk dat voor de mensen die het willen ze het kunnen aanschaffen
En dat 3D tv, idem dito ik zie het niet zo snel gaan daarmee maar leuk dat het er aan komt

[Reactie gewijzigd door pino85 op 25 juli 2024 19:45]

ja hij is beter qua schakelsnelheid tov LCD nanseconden tov microseconden, energie zuiniger, geeft goed zicht zelfs bij direct daglicht, wordt goedkoper worden dan LCD en plasma.

Dus ja veel voordeel en op termijn zulllen alle LCD's en plasma's uit de huiskamer gaan verdwijnen.
fijn dat deze techniek nu eindelijk de markt bereikt, maar 15" wtf? iemand die 2500 euro wil betalen voor een 15"scherm betaalt liever 4500 voor een 30" scherm... wat moeten we anno 2010 nu nog met een digitale ansichtkaart?!

edit:
overigens wel de mooiste ansichtkaart ever...

[Reactie gewijzigd door increddibelly op 25 juli 2024 19:45]

Het probleem is letterlijk het feit dat we nog niet groter kunnen, fabrieken hebben daar de capaciteit nog niet voor of de OLEDjes willen nog niet helemaal. Alleen wanneer ze meerdere OLED schermen aan elkaar schakelen, wat ook nog erg duur is, krijg je grotere schermen.

Ik dacht dat het grootste scherm van één stuk 17 inch was.
Anoniem: 19547 6 januari 2010 21:03
Ah eindelijk een tv waar je je Wii remote controller keihard tegen aan kan gooien zonder dat je tv stuk gaat!

http://www.youtube.com/watch?v=f8S8tbQMp2k
led tv = normale lcd tv + led lampjes ipv tl buis
oled = heeft niets met led lampjes temaken, tis gewoon n laagje plastic wat licht afgeeft als er stroom door heen gaat

[Reactie gewijzigd door silverfaustx op 25 juli 2024 19:45]

Anoniem: 80466 7 januari 2010 09:53
OLEDs zijn eindelijk de concurrentie voor plasma's omdat je met OLED wel de beeldkwaliteit van een plasma kunt bereiken die je met LCD (en LED LCD's) niet kunt bereiken.

Voorlopig zijn OLED's echter veel kleiner en duurder als vergelijkbare plasma's en is er nog altijd een vraagteken over de houdbaarheid van deze schermen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.