Belkin voert Powerline-snelheid op tot 1Gbps

Belkin heeft nieuwe Powerline-adapters aangekondigd die data met een snelheid van 1Gbps over het lichtnet zouden kunnen transporteren. De Gigabit Powerline HD-adapters moeten vooral geschikt zijn voor hd-streaming en online gaming.

De nieuwe Powerline-adapters van Belkin, die voor het transport van netwerkverkeer het elektriciteitsnetwerk gebruiken, zijn uitgerust met de mediaxtream-chips van Gigle Semiconductor en zouden tot vijf keer sneller zijn dan de huidige 200Mbps-adapters. Belkin benadrukt dat de geadverteerde snelheid van 1Gbps theoretisch is en dat de daadwerkelijke doorvoersnelheid afhankelijk is van factoren als interferentie op het elektriciteitsnetwerk binnenshuis, de afstanden en de kwaliteit van de bekabeling.

De Powerline HD Starter Kit bestaat uit twee modules die compatibel zijn met HomePlug AV-producten. Voor de encryptie wordt 128bit AES-versleuteling gebruikt. De netwerkadapters kunnen ook in een netwerk met drie of meer Powerline-modules functioneren. De Gigabit Powerline HD Starter Kit is in de VS al verkrijgbaar en kost daar 149,99 dollar. In Europa zal Belkin het product begin augustus op de markt brengen, maar een adviesprijs is nog niet bekend.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

23-06-2009 • 15:48

42 Linkedin

Reacties (42)

Wijzig sortering
Mooi, maar wacht op reviews. Ben tevreden met mijn Devolo's.

Deze Belkins gebruiken technologie van Gigle.

http://www.tvover.net/200...+Networking+Adapters.aspx

En als je meer wil weten hierover de white paper.
http://www.gigle.biz/images/Gigle_white_paper.pdf
offtopic:
Oh wat komt dat goed uit, ben al zolang bezig, en zat al te kijken naar 200Mbit

[ontopic]
1Gbps, is dat ook de daadwerkelijke snelheid van de data wat er overheen gaat? Of is dat net als bij 802.11g dat de snelheid niet gelijk is aan de datasnelheid? (bron)

edit: Ik bedoel dus dat er het nodige afgesnoept wordt voor o.a. data correctie. Bij 802.11g blijft er van de 54Mbps ongeveer max 22Mbps over.

[Reactie gewijzigd door iMars op 23 juni 2009 15:54]

Link Rate**

Up to 1000Mbps

**NOTE: The standard transmission rate—1000Mbps—is the ideal physical data rate. Actual data throughput and distance will be lower, depending on interference, network traffic, building materials, and other conditions.
En niet te vergeten de overhead van het protocol dat voor de fysieke overdracht zorgt.

Bij Ethernet is dit bijna te verwaarlozen, waardoor 100 Mbit/s verbindingen ook daadwerkelijk 12+ MByte/s halen.
Bij WiFi/802.11 b/g/a ligt dit tegen de 50%.
Bij de eerdere powerline protocollen (200 Mbit en de voorganger) lag dit percentage - uit mijn hoofd - ergens tussen de 60 % en 70 %.

De geadverteerde snelheid van 1000 Mbit/s is dus waarschijnlijk waar in ideale omstandigheden en gekeken naar de communicatie over de fysieke laag. Kijk je echter naar de daadwerkelijke communicatie die je kunt behalen over TCP/IP dan verwacht ik dat je ergens rond de 300 Mbit/s uit komt. Of in het geval van een iets slechtere verbinding rond de 200 Mbit/s. Eindelijk een serieuze verbetering over Ethernet (100 Mbit/s), maar nog niet het walhalla dat enkelen van ons zullen zoeken.
(In mijn huis ben ik dan ook blij met Gigabit Ethernet in elke kamer, al heb ik die snelheid zelden nodig.)
Ik denk dat je wat te snel van stapel loopt met jou cijfers.
Het is zoiezo een probleem om met een 100Mbit netwerk kaart op een 200Mbit verbinding de 100% halen maar ons ma haalt op hetzelfde circuit toch gemakkelijk de 10MB/s van de 12.5MB/s die een netwerk kaart kan halen.
En dit daalt natuurlijk bij elke overgang naar een ander circuit in het huis met de slechtste verbinding bij mijn weten van rond de 5MB/s.

[Reactie gewijzigd door Psilax op 23 juni 2009 22:54]

zowiezo wanneer je gebruik maakt van bekabeling ouder dan 30 jaar kan je het bijna al vergeten. toen ik een vorig model van ze testte kwam ik uit op 50% van de geadverteerde snelheid bij oudere bekabeling. Pas in de uitbouw met 3jaar oude bekabeling kwam ik op 80%. echter 500Mbps betekend nog altijd een aanzienlijke snelheid
Dat is dan gelijk de reden waarom bij mij thuis (bouwjaar ergens jaren 60 geloof ik), met maar 2 adapters, gemiddeld 4 MB/s tot maximaal 7 MB/s (40 - 70 Mbps) haal. M'n internet is 100 Mbit, heb een powerline 200 Mbps van Devolo en ga van de ene kant van de huiskamer naar de andere kant, zelfde stop in de stoppenkast. Het is iig veel beter dan de brakke 10-15 Mbit die ik met wifi haalde. Leve de kabels :).

Aan Gbit heb ik momenteel nog niets, want m'n router is geen giglan. Ik heb alleen een Glan verbinding tussen m'n laptop en pc, met een cross kabel. Pas als ik op mezelf zit zal er wat uitbreiding komen van het netwerk.

Maar lekker dat ze al zulke snelheden kunnen halen over het stopcontact, theoretisch dan. Als het straks zo ver is dat het door het hele huis gebruikt kan worden, ongeacht welke groep je zit, kan dat een goede vervanging zijn voor wifi op werkstations. Geen gedoe meer om kabels te trekken en netjes weg te werken, gewoon ding in het stopcontact en voilá, je netwerk is uitgebreid. Laptops zullen altijd wel wifi blijven houden, vanwege het portable zijn, net als mobiele telefoons die al wifi hebben.
Ik haal effectief 54Mbps op mijn verbinding.
Aangezien ik op WDS zit, betekent dat 27Mbps up&down. Als er maar 22Mbps overschiet bij u, zou ik de setup eens herbekijken...

De theoretische snelheid waar jij over spreekt is wel het geval bij "draft-n" en bij powerline. Ik heb een 85Mbps en haal maar 6Mbps... Ik ben ook nieuwsgierig naar de echte throughput van deze Gbit powerline adapter.
Jij kan nooit 54Mbps halen in de praktijk met een 802.11 g verbinding, gewoonweg omdat er veel overhead is en error correction. 22Mbps in praktijk is een normale waarde op 802.11 g
Theoretisch wel.

Maar zoals het artikel al aangeeft hangt af van afstand, kwaliteit bekabeling en interferentie. Het lab van Belkin waar ze dit testen is natuurlijk met de optimale omstandigheden. In praktijk haal je die snelheden dus niet precies.

Overigens 1Gbit heb je niet zo heel veel aan met een paar pc's en een adsl lijntje.
offtopic:
Voor internet niet, maar als je in je woonkamer geen kabel wil neerleggen/wegwerken, kan je hiermee mooi data van een ander computer/nas naar bijvoorbeeld je mediacenter streamen/kopieren. En dan is elk bit extra mooi meegenomen :Y)
120 mbit van UPC? Dan heb je dit nodig als je daarvan gebruik wilt maken zonder kabels te trekken (N haalt ook geen 120mbit).

(alvast even vooruitlopend..er is meer dan alleen usenet en torrents.. ;) ).
Belkin benadrukt dat de geadverteerde snelheid van 1Gbps theoretisch is en en dat de daadwerkelijke doorvoersnelheid afhankelijk is van factoren als interferentie op het elektriciteitsnetwerk binnenshuis, de afstanden en de kwaliteit van de bekabeling.
Dit is dus vergelijkbaar met draadloos. 54Mbit (of 300Mbit bij N) wordt in de praktijk nooit gehaald. De vraag is dus, wat wordt er in de praktijd wel gehaald met zo'n setje. Ik ben benieuwd naar de reviews.
Ik heb een 85Mbps setjes van Eminent getest, uiteindelijk bleef daar zo'n 60Mbps van over (naast elkaar in een stopcontact). Het zal heel erg afhangen van de stroomkabels waarover je het signaal pompt. Soms werkt het totaal niet, soms haal je prima snelheden.

productreview: Eminent EM8013 xLine Powerline starterkit review door TERW_DAN
Hi,

Voor de reëlle doorvoorsnelheden surf even naar de excellente review van Tom's Hardware.

http://www.tomsguide.com/...ing-Test,review-1333.html

Je ziet er blijft niet veel meer over. Misschien dat met deze upgrade het wel geschikt wordt om via het electriciteitsnet video (HD) vlotjes te streamen....
Pffff..... mensen... kom op! Er staat allang in het artikel dat het "theoretische" snelheden zijn, afhankelijk van veel factoren, etc. Dus vragen "of deze snelheden ook gehaald gaan worden" of "zal wel niet" kan je gewoon al direct zelf beantwoorden.

Maar goed, lekker belangrijk dat het waarschijnlijk de gigabit niet zal halen |:( . Zolang de werkelijke snelheid maar weer een behoorlijk stukje hoger komt te liggen dan de ong. 85 mbit die je nu met de Powerline AV 200 standaard haalt.
Zolang de werkelijke snelheid maar weer een behoorlijk stukje hoger komt te liggen dan de ong. 85 mbit die je nu met de Powerline AV 200 standaard haalt.
De snelheid die je haalt is geheel afhankelijk van de bekabeling en de gebruikte chipset in de adapter.
Ik haal op mijn 200 Mbps adapters gemiddeld tussen de 120 Mbps en de 150 Mbps, wat ik zeer netjes vind aangezien het ook nog eens via verschillende stroomgroepen gaat en onze bekabeling niet al te nieuw meer is.
Naar mijn weten hebben de 200Mbps powerline adapters van nu allemaal een 100Mbit poort erop zitten. Dit is prima vanwege de verliezen en overhead voordat het echte ethernet verkeer er over heen komt, maar dan vraag ik me wel af hoe jij 120 of 150Mbps kan halen?
Ik heb een setje waar een gigabit poortje op zit. De set staat helaas niet hier in Tweakers.net in de pricewatch, en kan hem ook niet meer op internet vinden. Was zo'n merkloos geval.
Er werd daarnaast ook nog een tooltje meegeleverd waarmee je instellingen kon veranderen, en ook de aangesloten powerline adapters zien. Ook daar stond de snelheid vermeld per adapter, die overeen kwam met de eerder genoemde 120 tot 150 Mbps.
Ruwe data via het netwerk transporteren gaat gemiddeld met 15 - 18 Mbyte/s.
Ok netjes! Kende ik dus niet.
Zo'n tootlje (of de webinterface) zal je denk ik altijd de ruawe datasnelheid laten zien, dus inclusief de overhead. Maar dan nog, je haalt nette snelheden als je effectief met 15 a 18MB/s overdracht hebt.
Ruwe data via het netwerk transporteren gaat gemiddeld met 15 - 18 Mbyte/s.
Ik hoop dat je 15 - 18 MB/s bedoelt, want anders is het wel erg traag.
Wellicht kan jij je eens verdiepen in het verschil tussen MB en Mbyte ;)
Het betekend beide hetzelfde, namelijk megabyte.
:o dat is een aanzienlijke verbetering, ja! Als ik zeker had geweten dat die snelheden ook in mijn huis te halen zijn, had ik waarschijnlijk ook allang voor powerline gekozen.

Echter, aangezien mijn Almeerse huurhuis ook alweer uit 1981 stamt, ik ongeveer weet hoe de bekabeling eruit ziet :X, het toch nog steeds een behoorlijk bedrag is wat je voor een powerline AV setje neertelt en ik ook nog eens een groep-overschrijdend moet om boven te komen heb ik er een poos terug toch maar voor gekozen om nog 10 meter UTP kabel, wat stekkertjes en een opbouwdoosje dat ik nog had liggen er tegenaan te smijten :D
Pffff..... mensen... kom op! Er staat allang in het artikel dat het "theoretische" snelheden zijn, afhankelijk van veel factoren, etc. Dus vragen "of deze snelheden ook gehaald gaan worden" of "zal wel niet" kan je gewoon al direct zelf beantwoorden.
Ja duh, dat begrijpt iedereen wel die leest. Het gaat mij erom wat de daadwerkelijke snelheid zou zijn. Vandaar dat ik ook het verhaal van de 802.11g aangaf.

Vind het ook niet belangrijk of je wel of niet de 1Gbps haalt, maar wat de daadwerkelijke throughput zou (kunnen) zijn.
Is er iemand die ervaring heeft met de compatibiliteit van ethernet over lichtnet met X-10 protocols? Met name in hoeverre het ene het andere zou kunnen storen?

Of ergens een link naar deze informatie?

In de betonnen nieuwbouwwoningen van de laatste tijd is WiFi vaak een minder goed overal bruikbaar thuisnetwerk medium. Ik heb zelf grootste moeite om meer dan 1 verdieping te bestrijken. Op dezelfde verdieping valt het mee maar hoger of lager is een drama. Dan is EoP een zeer goed alternatief bij het ontbreken van loze leidingen.
[off-topic]
Heb je toevallig een kast onder je trap zitten en zitten die redelijk centraal in je huis? Bij mij staat het draadloze toegangspunt helemaal bovenin die kast en dus redelijk 'vrij' in het trappenhuis en ik heb nu van de tuin tot de eerste verdieping tot de zolder een redelijk tot zeer goed signaal :)
[/off-topic]
In de betonnen nieuwbouwwoningen van de laatste tijd is WiFi vaak een minder goed overal bruikbaar thuisnetwerk medium. Ik heb zelf grootste moeite om meer dan 1 verdieping te bestrijken. Op dezelfde verdieping valt het mee maar hoger of lager is een drama. Dan is EoP een zeer goed alternatief bij het ontbreken van loze leidingen.
Toevallig vloerverwarming? Die afscherming die daarop ligt is immers de doodsteek voor Wifi... Wat je best doet is gewoon een AP per verdieping zetten en dan een paar ethernet kabeltjes trekken. Is maar een kleine moeite om even een gaatje te boren :Y)
(Ben niet zo een voorstander van heel die netwerken over de elektriciteitskabels.)
Ik heb in het verleden Powerline 1.1 (14 Mbit rating) en Powerline 1.2 (85 Mbit rating) gehad. Voor zover ik weet is Powerline half-duplex, dus dan zou je eigenlijk al de snelheid door 2 moeten delen voor full-duplex snelheid. Daarnaast werkt Powerline als hub en niet als switch, dus als je méér dan 2 adapters in een stroomnet hangt dan heeft dat ook negatieve invloed op de snelheid.

Afgezien daarvan is Powerline wel een goede oplossing voor situaties waar een kabel trekken onmogelijk is, en waar Wifi niet werkt of ongewenst is.
Het is idd. half duplex, maar dat hoeft niet altijd snelheid/2 te betekenen, als er in 1 richting meer data gaat dan naar de andere zou je toch boven 1/2 uit kunnen komen. En als je meer dan 2 Homeplugs gebruikt delen ze de (theoretische) snelheid met z'n allen.
Anoniem: 150887
23 juni 2009 18:59
Hoe zit het nu met powerline via verschillende stoppenkast groepen?
Volgens mij gaat het niet werken als het verschillende fases betreft. Als je 1 hoofdzekering hebt mag het niet uitmaken volgens mij.
Kijk! Dat is een aanzienlijke verbetering!

Als de prijs van die adapters nu eens niet omhoog was gegaan vergeleken met de huidige (200 Mbit?), dan werd dit pas écht interessant.

De getoonde is overigens een 110V-editie, zo te zien. :)

[Reactie gewijzigd door Ramzzz op 23 juni 2009 15:55]

Je bedoelt eentje voor het amerikaanse type van stopcontacten. Er zijn weinig elektronische apparaten die nog een voeding hebben die alleen 110 of 220 is ...
Ik moet zeggen dat mij dit hele mooie apparaten lijken.
Zelf gebruik ik thuis een 200Mbps powerline adapter, en dat werkt eigenlijk prima, zelfs over verschillende stroomgroepen haal ik nog werkelijke snelheden van over de 100Mbps, wat meer dan genoeg is voor HD streaming.

Enige wat jammer is, is dat (in vergelijking met het draadloze netwerk wat ik eerst had) de latency wel omhoog is gegaan op het netwerk zelf. Bij draadloos had ik een constante latency van <1 ms, bij powerline ligt dat rond de 5ms met af en toe uitschieters naar 10 ms.
Vooral bij shooters merk je het toch wel een beetje, ook al is het maar 5 - 10 ms.
Het kan uiteraard ook aan mijn powerline adapters liggen :)

Het makkelijke van deze adapters is, is dat je gewoon ergens in huis de stekker kan inpluggen, en je kan internetten. Dit is vooral handig bij de betonnen huizen waar de straling van draadloos niet doorheen komt, en je geen kabels wilt trekken.
In uiterste nood kan het een uitweg zijn.
Deze dingen worden vrij warm en verbruiken dus best wel wat stroom, en meestal staan deze 24 op 24 aan.
Even een vraag, is min of meer offtopic.. Als dit via het stroomnet gaat, zou dan je buurman met een adapter niet je netwerk kunnen gebruiken? In principe staan alle huizen in een blok zo met elkaar verbonden, toch?

Afgezien van de versleuteling, werkt dit niet omdat het signaal te zwak wordt, of zie ik iets over het hoofd?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee