'Breedband via elektriciteitsnet op punt van doorbreken'

In de Verenigde Staten worden momenteel diverse pilotprojecten voor Broadband over Powerline (BPL) georganiseerd. Onder andere in Illinois, Ohio en Texas proberen elektriciteitsmaatschappijen om hun netwerk voor internettoegang geschikt te maken. Eerdere pogingen om de kabel- en telefonieproviders te beconcurreren liepen steevast stuk op technische problemen, maar het gaat er steeds meer op lijken dat de kinderziektes overwonnen zijn. Met de huidige stand van de techniek zijn snelheden tot rond de 3Mbps mogelijk, en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen.

Elektriciteitsmast met BPL-kastje Nog vorige week werd bekend dat de Current Communications Group een bedrag van 130 miljoen dollar van onder andere GE en Earthlink had weten los te peuteren. Dat geld moet, samen met eerdere investeringen van onder meer Google, worden aangewend om BPL een kritische massa te bezorgen. In Pittsburgh is zelfs een netwerk met zowel WiFi- als BPL-connectiviteit gebouwd, zodat gaten in de BPL-dekking probleemloos kunnen worden gedicht.

Volgens Sam Spencer van de BPL Today-nieuwsbrief is de technologie bovendien eindelijk betaalbaar aan het worden: 'Bedrijven kunnen hun investering tegenwoordig terugverdienen.' Hoewel het fysieke net bestaat, is het wel nodig om intelligente meet- en regelapparatuur aan het netwerk toe te voegen. In landelijke gebieden zou BPL daarom voorlopig nog te duur zijn, hoewel de kostprijs in grote steden 'een derde van de kosten van DSL' zou bedragen. Volgens Spencer moet maar gewoon worden afgewacht welke technologie voor afgelegen plaatsen het goedkoopst uitpakt, maar hij rekent er voorlopig niet op dat dat BPL zal zijn.

Door René Wichers

Eindredacteur

12-05-2006 • 14:14

88 Linkedin

Bron: Marketplace Radio

Reacties (88)

88
88
48
12
0
27
Wijzig sortering
Ik vraag me altijd af hoe ze dat doen via de netspanning. Krijg je dan niet een hoop "netvervuiling"? Als in dat er ook hoogfrequente signalen door de 220V 50Hz gaan lopen?
nee hier heb je geen last meer van. een paar jaar terug toen ze nog aan het testen waren wel. Kijk maar naar je eigen pc. daar zit ook een netwerkkaart tochwel vrij dichtbij de voeding. hier heb je ook geen last van.
Anoniem: 47200
@ervee12 mei 2006 14:26
ik denk dat hij meer bedoelt dat er vervuiling plaats vind in de hoeveelheid geleverde stroom omdat je ook nog pulsen moet afgeven die het internetverkeer sturen.

Ik vraag me af of dat de problemen trouwens verholpen zijn dat wanneer je een groot elektrisch apparaat aanzet je snelheid lager wordt :)
Ik denk dat vooral je upload dan langzamer wordt...

dan moeten de pakketjes tegen de stroom in roeien :Y)
Om het internet signaal van de leiding te pikken zal er toch een kastje bij de binnenkomende leiding zitten om dit te doen, die dan direct als netfilter kan fungeren. Heb je misschien zelfs een schoner net in je eigen huis dan voorheen...

Als je erg gehecht bent aan een van pieken en ruis ontdane elektriciteits voorziening kun je beter een goed filter voor je audio schakelen, de 'vervuiling' die bijvoorbeeld je koelkast veroorzaakt zal waarschijnlijk erger zijn dan je internet.
Ja, dat bedoel ik. Ik ben aardig audio-freak en ik weet dat een schoon net (zonder hf-spikes) beter klinkt.
Goede audio aparatuur zal dat filter wel standaard ingebouwd hebben zitten.
Hoeft immers helemaal niet veel te kosten aangezien je met een heel simpel filter toe kan.
Paulebappie:
Ik ben aardig audio-freak en ik weet dat een schoon net (zonder hf-spikes) beter klinkt.
Wanneer dat in jouw versterker het geval is moet het wel aardige troep zijn. Het eerste wat een beetje versterker biedt is een heel behoorlijk EMC filter direct achter de net-entree. Die filtert niet alleem mogelijke EMC verschijnselen uit jouw versterker naar het net weg, maar in de omgekeerde richting werkt dat ook.

Dus.....
Er is een verschil tussen de amplitude van je golf, en de effectieve spanning.

V_rms = <V>

en gemiddelde van |sin(x)| over 0..2*Pi is 2/Pi.

V_rms = 2/Pi * V
V = Pi /2 * 230 = 361V
Nee, de effectieve spanning is het oppervlak van een fase van de sinoïde gedeeld door de faseduur.

Dus, de integraal van de sinus gedeeld door de periode; de sinus ziet er uit als Vmax * sin(omega t) met omega = 2 pi / periode.

Dan krijg je Int[0,periode(Vmax* sin(omega t) d t.
Dat levert natuurljik Vmax * sqrt(1/2) of Vmax / sqrt(2).
Dus, Veff = Vmax/sqrt(2) oftewel Vmax = Veff*sqrt(2).

De maximumspanning is dus 325 V
@ Okzel:

Ik ga na jou reactie er vanuit dat je zelf niet zo veel tijd steekt in de kwaliteit van je audio.

Het is wel degelijk belangrijk dat je sinus "schoon" binnen komt. En dat wordt steeds belangrijker namate je betere (ik zeg niet "duurdere", want dat gaat in enkele gevallen niet op) apparatuur koopt.

Je wilt echt niet dat je versterker, CD-speler en eventueel je Phono Pre wordt gevoed door een "vervuide" sinus.

Ook het verschil van 220V ~ 225V (Door de weeks) en 230V ~ 235V ('s Avonds in het weekeind) is enorm te merken als je vlak bij een industriegebied woont. Waarschijnlijk ook mede dankzei on-effenheden in de sinus.
geen idee waarom je een kapitaal zou uitgeven aan apparatuur die kenelijk niet in staat is een constant signaal te verzorgen. Misschien dat een geringe investering in een UPS voor je een beter idee is. Je bent dan geheel onafhankelijk van het net met je apparatuur en gezien het prijskaartje van een redelijke APC bijvoorbeeld iets dat aan jouw oren kennelijk besteed is.
Dit is gemeten op een industrie terein overdag:
http://www.tiepie.com/nl/classroom/7/102

Moet je vooral letten op de vorm en de duty-cycle van de sinus letten.
@ Reinstein:

Sjow, whah... Proof!! :+ Eindelijk bewijs dat ik niet gek ben en m'n Fluke meter ook waarschijnlijk het altijd 100% goed heeft gehad.

En die duty-cycle... Is het minimaal vereiste niet zowiets van 70%? Of zelfs nog hoger...

[edit]
Na het nogeens bekijken van de afbeeldingen, en de duty-cycle... Is het niet dat ze hem hebben ingesteld op 400V (Draaistroom, meting tussen 2 verschillende fase's) en dat er wordt gemeten tussen een Fase en een Null, welke dus op 230 zou moeten zitten (en rond de 220 zit).

Dus die duty-cycle zal wel iets hoger liggen, anders werkt geen enkel apparaat, als het tussen twee Fase's is gemeten... Foute boel daar dan :Y)
En die duty-cycle... Is het minimaal vereiste niet zowiets van 70%? Of zelfs nog hoger...
(...)
Dus die duty-cycle zal wel iets hoger liggen, anders werkt geen enkel apparaat, als het tussen twee Fase's is gemeten... Foute boel daar dan
Ehm, is het niet juist de bedoeling dat er 50% duty-cycle op de lijn staat? Dus 50% van de tijd positief, en 50% negatief? Of ben ik nu in de war met een andere duty cycle uit de digitale elektrotechniek
Als je goede audio-apparatuur hebt wordt dat er dan niet uitgefilterd? Lijkt me toch niet zo moeilijk...

Daarbij, ik weet niet om wat voor frequenties het precies gaat bij BPL, maar dat is toch veel te hoog om te kunnen horen?

oeps: dubbelpost
Gaan de lampen dan knipperen als je stevig pr0n aan het downloaden bent?
Ik woon in Phx. Arizona en ik heb via het lokale nutsbedrijf zogenaamd "pre-paid" electriciteit.

Linkje: http://www.srpnet.com/payment/mpower/default.aspx

Je krijgt een kastje dat je aan het stroomnet hangt welke jouw perpay kaart leest en dat communiceert met de verdeler, zodat je stroom krijgt.

Het werkt lekker, maar elke keer als ik op het kastje een knop indruk, om mijn balans te bekijken ofzo dan gaat de lamp in de kamer spontaan knipperen. Het is zo'n ding dat je statisch aanzet (geen knop) en die kunnen geloof ik niet zo goed tegen schommelingen.

Je zou dus inderdaad knipperende lampen kunnen krijgen.
In hongkong is internet via de electriciteit netwerk al heen normaal hoor. Mijn oom in HK internet al jaren via de electriciteitnetwerk. Is veel goedkoper om van het bestaande lichtnet gebruik te maken dan bijv. in HK een compleet nieuwe kabel netwerk aan te leggen. Maar ja, de westerse wereld kan niet alles hebben. Ook bijvoorbeeld met de OV-chip kaart. Hk gebruikt dit systeem al jaren. En nu komt bijvoorbeeld NL pas ermee.
In Nederland hebben ze in 1991 ook geprobeerd de OV-chipkaart in te voeren, maar dit is toen jammerlijk geflopt. NL zit nou eenmaal heel anders in elkaar dan HK. Kijk b.v. ook maar naar i-mode hier een flop daar een succes.
In NL hebben we al een redelijke infrastructuur liggen, dus wie zit er nog te wachten op een theoretische 3Mb over het stroomnet. Misschien wat voor een afgelegen boerderij, maar in de randstad zal dit nooit aanslaan (waar je toch je meeste abonnees vandaan moet halen).
ja, dat noemen ze nou de wet van de remmende voorsprong of ook wel de wet van de stimulerende achterstand ;)
Breedband via het Electriciteitsnetwerk in de VS mogelijk maken is heel wat anders dan het mogelijk maken ervan in Europa. Wij hebben een heel ander netwerk, zelfs in Nederland en Duitsland is het verschillend.
BTW. Ik zit hier nu bij het Nuon. Als ik aan wat oudere medewerkers/collega's ga vragen hoe en wat dan zijn er een paar jaar geleden als Pilots geweest maar met negatief eindoordeel. Het zou er op neer komen dat je 240.000 50KV stations (als ik het nu goed zeg) zou moeten inrichten met modems, e.d.
Afgezien van de prijs is de storingsgevoeligheid (omdat je nou eenmaal veel te beheren hebt over heel nederland verspreid) erg groot.
In de VS en Duitsland (bij dat laatste land zijn pilots soms wel successvol verlopen) is de infrastructuur heel anders.
Hoe anders, en waarom ?
Aangezien heel NL als stedelijk gebied kan worden gekenmerkt in Amerikaanse ogen, zou het zomaar kunnen dat het hier een groot succes zou kunnen worden, ware het niet dat de kabelinternetleveranciers over het algemeen ook de electriciteitsleveranciers zijn uiteindelijk.
Ik weet het nog neit, een heel groot probleem is de storingen.

En dan voor de radiosignaalstoringen, weet van iemand bij een proef dat ze hem betichten omdat hij een radio-amateur (b/c-licentie) is.
Bleek het dat die proef over het elektra-net het deed.
Anoniem: 21406
@gp50012 mei 2006 16:25
Yep, dit soort technieken veroorzaakt een aanzienlijke hoeveelheid electro-smog, met name in de lagere frequentiegebieden (vanaf een paar kHz tot zo'n 80 MHz). Dat radio amateurs (zoals ik :P) hier last van hebben zal de wereld een worst zijn, maar met opkomende broadcast technieken als DRM (Digitale Radio Mondiale) wordt het toch knap ingewikkeld om zenders van over de grenzen via een digitaal draagbaar ontvangertje binnen te krijgen.

Dit zal de gemoederen wel weer tot leven wekken, men was in NL net zo blij dat internet via het El. een beetje de kop ingedrukt was
Dat werkt omgekeerd ook, als ik in de omgeving 400 Watt maak op 20 meter dan denk ik dat het snel afgelopen is met het downloaden :D
Interessante ontwikkeling. Ik weet echter niet of het een slimme is.

Het mooie van verschillende netwerken is dat als een netwerk uitvalt, het andere het nog vaak doet.
Wanneer de stroom lokaal uitvalt, kan je vaak nog wel je vaste telefoon gebruiken. Ook internet e.d. is vaak dan nog gewoon beschikbaar.
Wanneer straks de stroom uitvalt, dan ligt én je stroom én je VOIP telefoonlijn én je internet eruit.

Terroristen hoeven alleen maar ervoor te zorgen dat een grote electriciteits centrale uitvalt, wat met een beetje gelukt resulteert in een massale stroomstoring, en dus ook een telefoon, internet storing.

De stroomnetwerken die we hebben zijn nu gewoon nog te gevoelig voor dit soort cascading failures om voor zulke belangrijke zaken als internet ingezet te gaan worden. Enig nadenken over eventuele gevolgen van deze combinatie lijkt me op zijn plaats hier.
mwah, als hier de stroom uitvalt heb ik ook geen internet meer hoor.
Meestal wordt er toch een modem gebruikt........en die heeft wel stroom nodig.

dus maakt het niet heel veel uit dat het signaal over het lichtnet gaat

en het komt vaker voor dat de centrale antenne ermee kapt dan het lichtnet
Dan kun je zowel electriciteit als internet-toegang van de lantaarnpaal aftappen!
Blijf het een raar idee vinden. Internet over telefoon kabel of televisie kabel kan ik nog begrijpen. Die netwerken zijn ontworpen als communicatie middel. Stroom netwerk is en blijft gewoon simpel een stroom netwerk. Het is nooit ontworpen als communicatie netwerk, dus om nou zoveel moeite te gaan steken in het veranderen van zo'n netwerk in een communicatie middel vind ik zelf wat ver gaan.

Ok, in landen waar wel een stroom kabel loopt, maar geen televisie/telefoon daar kan ik het wel begrijpen, maar in landen als Nederland, waar zo'n beetje ieder huishouden wel een televisie en/of telefoon verbinding heeft lijkt het mij erg nutteloos.
Als je die redenering volhoudt kan je wel meer schrappen hoor.

Telefoon lijnen zijn van oudsher ontworpen voor analoge frequenties tot maximaal 3000 Hz. Dus ADSL zou daar niet over mogen

Kabel is van oorsprong ontworpen om analoge TV signalen door te geven. Digitale signalen zouden daar dus niet over mogen.

Er is geen wezenlijk verschil tussen de koperen electra kabel, de koperen telefoon kabel en de koperen TV kabel

Ze geleiden allemaal stroom en signalen

En laten we vooral draadloos niet vergeten. Lucht is om in te ademen. Niet om internet door te sturen. :)

In principe kan je zelfs over je waterleiding/gasleiding intenet binnen krijgen. Tikje lastig, maar het kan vast wel

Bijna alles is wel op meer dan een manier te gebruiken
Anoniem: 97604
12 mei 2006 14:21
Da's natuurlijk niets voor hier. Hier is elke electriciteits- en dus energie-leverancier ook kabelmaatschappij. (bijv. Essent) en die leveren al Breedband Internet via de kabel. Denk niet dat die jongens nogmaals gaan investeren...
Nou niet elke energie-leverancier is ook kabelaar... UPC heeft bijvoorbeeld een vrij groot gebied voor kabel, maar UPC levert echt geen energie...
Anoniem: 97604
@jorikc12 mei 2006 14:27
Ik denk dat de energie-leverancier echt niet in het kabel-gebied van UPC gaat proberen Breedband Internet via spanning te gaan leveren. Als dat al aanslaat kun je nog steeds maar 3Mbit leveren maximaal, denk dat zelfs UPC sneller is.
Anders is er meestal nog ADSL. Ook daar hebben (wij) keuze genoeg.
En Essent / @home is ook al bezig met de 100mbit kabelverbindingen.
Gepost door DaFireball - vrijdag 12 mei 2006 14:26 Score: 1 DaFireball is me voor

Misschien wel interessant voor de plaatsen waar geen kabelverbinding verkrijgbaar is.. De meeste mensen die hier uit de bebouwde kom wonen hebben geen kabel verbinding thuis en kunnen dus alleen tussen telefoon/adsl kiezen.. Daar zou breedband via elektriciteit wel interessant zijn.
Mjah, en snelheden van 3mbit word je niet echt vrolijk van.
Als je het mij vraagt is het "a day late and a dollar short". Maargoed.
Tenzij ze ineens gbits verbindingen kunnen realiseren ofzo. Maargoed.
Ze hadden wel een keer een pilot project, maar daar kwam uiteindelijk naar boven dat het niet rendabel t.o.v. de concurrenten kon zijn.

Dus denk ik niet dat ze hier dat gaan doen.
Er is nog wel een kanttekening in Amerika bij dit project. Vanuit de Radio Zendamateurs komen op dit moment veel klachten vanwege de storingen die de apparatuur veroorzaken. De apparatuur stoort op de verschillende amateurzendfrequenties. Iets wat volgens richtlijnen altijd zoveel mogelijk moet teruggedrongen worden. Er zijn verhalen bekend van amateurs die door het komen van deze apparatuur hun hobby niet meer kunnen uitoefenen. Op dit moment worden die klachten geinventarsiseerd om gezamleijk een klacht in te dienen bij onder andere de FCC. Aangezien deze apparatuur de radiocommunicatie in de weg staat. De kinderziektes zijn er dus nog niet geheel uit en het verhaal zal zeker nog een staartje gaan krijgen.
Misschien wordt het tijd dat radiozendamateurs eens met hun tijd meegaan en hun 'uitzendingen' ook over internet laten gaan, net zoals je al bij radio, tv en telefonie al ziet gebeuren. Probleem opgelost ;)
Dat is natuurlijk geen oplossing... Het is juist een hobby om met zelfgebouwde apparatuur en antennes zo ver mogelijk te kunnen zenden! Met internet is dat totaal geen uitdaging meer...

Erg jammer dat mensen hier zo simpel over doen... Onafgeschermde stroomkabels zijn hier gewoonweg niet voor ontworpen! :(
@.oisyn: Nieuw Zeeland halen is zelfs met 28.8 modem niet moeilijk, maar met radio golven toch een echte uitdaging.
Anoniem: 24357
@JCG14 mei 2006 09:07
Daar sla je de plank mis. Want als jij geen werkend telefoonnet hebt, heb je helemaal niets aan een 28k8 modem. Je kunt dan niet eens je buurman bereiken. Met andere woorden: Wij zendamateurs (ja ik ben ook al meer dan 10 jaar zendamateur) zijn niet afhankelijk van de diensten en producten van anderen. Dat is nu net een deel van de hobby.
Anoniem: 24357
@.oisyn12 mei 2006 19:43
Hou er ook rekening mee dat als je zelf op vakantie bent en je naar de wereldomroep wilt luisteren je hier dus zelf ook problemen mee kunt gaan krijgen.
...en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen.
Niet alleen de verwachtingen :D
En als het doorbreekt zullen de vonken er vanaf vliegen.
Maar voor het zover is, moeten de betrokkenen met elkaar toch nog wel even wat kortsluiten ;)
Ze moeten er wel voldoende energie insteken om het tot een goed einde te brengen.
Gelukkig nog iemand die het grapje opmerkte. Maar de credits moeten eigenlijk naar de postschrijver want ik denk dat hij het express dubbelzinnig heeft geschreven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee