In de Verenigde Staten worden momenteel diverse pilotprojecten voor Broadband over Powerline (BPL) georganiseerd. Onder andere in Illinois, Ohio en Texas proberen elektriciteitsmaatschappijen om hun netwerk voor internettoegang geschikt te maken. Eerdere pogingen om de kabel- en telefonieproviders te beconcurreren liepen steevast stuk op technische problemen, maar het gaat er steeds meer op lijken dat de kinderziektes overwonnen zijn. Met de huidige stand van de techniek zijn snelheden tot rond de 3Mbps mogelijk, en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen.
Nog vorige week werd bekend dat de Current Communications Group een bedrag van 130 miljoen dollar van onder andere GE en Earthlink had weten los te peuteren. Dat geld moet, samen met eerdere investeringen van onder meer Google, worden aangewend om BPL een kritische massa te bezorgen. In Pittsburgh is zelfs een netwerk met zowel WiFi- als BPL-connectiviteit gebouwd, zodat gaten in de BPL-dekking probleemloos kunnen worden gedicht.
Volgens Sam Spencer van de BPL Today-nieuwsbrief is de technologie bovendien eindelijk betaalbaar aan het worden: 'Bedrijven kunnen hun investering tegenwoordig terugverdienen.' Hoewel het fysieke net bestaat, is het wel nodig om intelligente meet- en regelapparatuur aan het netwerk toe te voegen. In landelijke gebieden zou BPL daarom voorlopig nog te duur zijn, hoewel de kostprijs in grote steden 'een derde van de kosten van DSL' zou bedragen. Volgens Spencer moet maar gewoon worden afgewacht welke technologie voor afgelegen plaatsen het goedkoopst uitpakt, maar hij rekent er voorlopig niet op dat dat BPL zal zijn.