EU moedigt internet via het stopcontact verder aan

De eurocommissaris voor Informatiemaatschappij, Viviane Reding, heeft een advies uitgevaardigd waarin ze alle lidstaten aanmoedigt de weg verder vrij te maken voor internet via het stopcontact, ook wel BPL (Broadband over Powerlines) genoemd. 'Lidstaten moeten elk onnodig obstakel voor het ontwikkelen van breedband via het elektriciteitsnetwerk, vooral bij energiebedrijven, verwijderen', zo stelt de EU-commissaris onder meer in het advies. In een persmededeling wordt verteld dat er ongeveer 200 miljoen elektriciteitsleidingen zijn in de Europese Unie, die huizen, scholen en bedrijven bedienen, en dat BPL daardoor een enorm potentieel heeft. Het gebruik van breedbandinternet zou met vijf tot tien procent kunnen toenemen dankzij BPL, zegt Reding.

Stekker / Elektriciteit / Stroom / Energie (groter)Internet via het elektriciteitsnetwerk heeft echter niet alleen voordelen. Een belangrijk mogelijk nadeel is interferentie met andere apparaten die aangesloten zijn op het stroomnet. Dit probleem heeft ervoor gezorgd dat een aantal experimenten met BPL stopgezet is, onder meer in Arnhem. In het advies stelt commissaries Reding dat de technologie de kinderschoenen intussen ontgroeid is en dat het bezwaar van mogelijke storing van andere apparaten niet meer voldoende is om de ontwikkeling en toepassing van internet via het stopcontact tegen te houden.

Door Steve Lersberghe

Nieuwsposter

09-04-2005 • 16:54

62 Linkedin

Bron: EU

Reacties (62)

62
60
39
14
5
8
Wijzig sortering
Momenteel zit ik ongeveer 1 jaar via zo'n systeem op het internet. Tegen het einde van de maand zal dit echter verleden tijd zijn...

Grootste nadelen op dit moment:
- Als er een netwerk opgestart moet worden met daartussen verschillende electriciteitsmeters gaat de snelheid al direct omlaag. Wij hebben per studio in het gebouw een eigen electriciteitsmeter en ik heb bijna een maand niet op het internet gekunnen.
- Als iedereen 's avonds gezellig thuis komt van het werk gaat de snelheid drastisch naar beneden omdat overal meer stroom gevraagd wordt.
- Als je meer als 15 aansluitpunten hebt in een gebouw stapelen de problemen zich nog meer op.

Oplossing voor onze situatie: switch in de kelder en netwerk door het ganse gebouw om al deze problemen op te lossen.
Voor het gewone huisgebruik met een aantal kamers is het wel interessant.
Anoniem: 61096
@Valhorth9 april 2005 17:55
Een andere optie waarvoor je (waarschijnlijk) geen extra netwerkbekabeling hoeft aan te leggen is Long Reach Ethernet. Dat werkt via je telefoonlijn.
Dat mens heeft duidelijk geen enkel technisch rapport hierover gelezen. Zelfs nu al zitten we met teveel interferentie op de stroomkabels, vooral hoogfrequente signalen die door conventionele powerconditioners niet gevangen worden. Daarbij komt dat er in het stroomnet niet de penetratie van routering plaatsvindt zoals dat bij glasvezel, telefoon en andere datatransportinfrastructuren wel gebeurt. Daarbij komt dat glasvezel veel meer toekomst heeft dan een stroomkabel, aangezien de huidige kwaliteit van de kabels bijna niet opschaalt naar snelheden boven de 40Mbps (ja, megabit).
Ik snap het nut niet zo, mijn ouders hebben ADSL (en zelfs de keus uit verschillende abbo's) in een klein dorpje in frankrijk. Als DAAR zelfs ADSL is, waar is dit dan in hemelsnaam voor nodig? En geloof me, dat is echt zo'n dorp waar in de winter amper iemand is. Frankrijk doet echt z'n best om overal en iedereen van ADSL te voorzien. Als zo'n groot land dat kan en het al bijna voor elkaar heeft, waarom zouden kleinere landen het dan niet kunnen?
Als zo'n groot land dat kan en het al bijna voor elkaar heeft, waarom zouden kleinere landen het dan niet kunnen?
Omdat landen als Polen en Slowakije het geld er niet voor hebben? Anders kan ik ook niet zoveel verzinnen en heb je gelijk.
Als DAAR zelfs ADSL is, waar is dit dan in hemelsnaam voor nodig?
Tja, waarom zijn PC's met een CPU met een kloksnelheid van 600MHz nodig, aldus iemand uit 1991.

Het heeft te maken met vooruitgang.
alleen jammer dat adsl sneller, goedkoper en beter is :)
en ondertussen al werkt
Anoniem: 20976
9 april 2005 17:02
Begrijp niet dat ze glasvezel moedwillig tegenhouden en ondertussen dit gaan steunen. Waarom niet meteen de sprong naar glasvezel maken dat veel meer potentieel heeft op de lange termijn.
Waarom niet meteen de sprong naar glasvezel maken dat veel meer potentieel heeft op de lange termijn.
Omdat glasvezel simpelweg veel duurder is. Nou maakt dat voor Nederland niet uit, maar bedenk eens hoeveel werk het is bijvoorbeeld glasvezel in de Franse Alpen te leggen! Drie keer raden wie dat uiteindelijk moet betalen. En electriciteitskabels liggen al in heel de EU.
Gezien de kosten vraag ik me dus af of glasvezel de toekomst heeft.
Het is waarschijnlijk goedkoper hierin te investeren, dan overal glasvezel te leggen.
Voor Nederland is het verhaal anders, en hier zal nog wel wat meer glasvezel in de platte zandgrond / kleigrond komen.
Anoniem: 101455
@kidde9 april 2005 22:59
En electriciteitskabels liggen al in heel de EU

Ik was van de winter in Portugal, en daar zag ik op de TV dat ze in een dorp (er zijn er wel meer zonder stroom) voor het eerst op het landelijk electriciteits net werden aangesloten. Dus dat er door de Alpen en heel Europa overal electriciteits kabels lopen is wat overdreven.
Ook was de kwaliteit van het stroom-net terplaatse waar ik was in Beira Alte (in de bergen) niet echt dendert, de stroom viel om de have klap voor meestal ongeveer een minuut uit.
Zonder nood-stroom/powerups leeft je pc daar niet lang, laatstaan dat ze er ooit een normale internet verbinding overheen zouden kunnen laten lopen.

Maar extra concurentie voor de andre IAP's is altijd leuk natuurlijk.
Dat kan misschien wel zo zijn. Maar hoe groot is de kans dat iemand internet wilt die geen electriciteit heeft...
Ook was de kwaliteit van het stroom-net terplaatse waar ik was in Beira Alte (in de bergen) niet echt dendert, de stroom viel om de have klap voor meestal ongeveer een minuut uit.
Ik woon tussen Tongeren en Luik in het Belgische, hier (klein dorp) is de kwaliteit van de stroomvoorziening ook niet echt geweldig. Ik heb toch met regelmaat in het donker gezeten terwijl telefoon (adsl) wel doorging. Nu kon ik uiteraard toch niet een verbinding met de rest van de wereld maken omdat ik geen backup stroomvoorziening heb.. :-/
Hiermee wil ik aangeven dat niet alleen in exotische verafgelegen plaatsen de stroomvoorziening niet betrouwbaar is.
Glasvezel wordt helemaal niet tegengehouden, tenzij het een wooncorporatie is die tegen de regels in dergelijk projecten financiert. Daarnaast: elektriciteitkabels liggen er al!
Mee eens, internet via het stopcontract is getest, en dat werkte gewoon nog niet goed. En was te duur om verder te onderzoeken. Als je dan al een beter alternatief hebt in glasvezel. En voor de toegangelijkheid van breedband ook ADSL kan gebruiken, dan moet je niet "oude" technieken nieuw leven in blazen.

Als ze nou internet via radiogolven, ofzo zouden onderzoeken, of iig iets heel nieuws dan is het pas nuttig, maar dit niet echt.
Zucht, ik wordt hier zo moei van, waarom snapt men het nu nog niet !, Leer van het verleden zou ik zeggen, De infrastructuur van verkeer in steden enzovoort en groot aantal andere knelpunten zijn nu xtreem moeilijk om op te lossen. Daarintegen heeft het vaste telefoonnetwerk van KPN, de meeste mensen zo goed als nooit in de steek gelaten.

Wat ik hier wil mee zeggen is dat het het aanleggen van een goede infrastructuur van groot belang is. Als de EU dat op tijd in kan zien dan kunnen ze een Goede breede basis voor een glasvezelnetwerk aanleggen, Daar hebben we met elkaar de de komen de 50jaar allemaal profijt van.

//offtopic soms vraag ik me echt af of er uberhaupt mensen met visie in de politiek zitten.
Anoniem: 55170
@DEXSTAR9 april 2005 20:20
Wat ik hier wil mee zeggen is dat het het aanleggen van een goede infrastructuur van groot belang is
gokje ... binnen de EC maakt men zich een beetje zorgen omdat binnen de meeste lidstaten slechts een [=1] breedband techniek 't voor het zeggen heeft.
(NL is in deze een buitenbeentje, net als de zuiderburen)

meer aanbod van typen infra kan leiden tot:
- meer concurrentie
- neerwaartse prijsdruk
- meer innovatie ( concurrentie leidt tot innovatie)
//offtopic soms vraag ik me echt af of er uberhaupt mensen met visie in de politiek zitten.
ik denk maar zo .... bij de EC is meer visie dan in Den Haag
Anoniem: 111642
9 april 2005 17:05
'Lidstaten moeten elk onnodig obstakel voor het ontwikkelen van breedband via het elektriciteitsnetwerk, vooral bij energiebedrijven, verwijderen'

Ja. Lekker. Ze zijn net bezig om alles te privatiseren en daarmee in de soep te laten lopen. Ik geloof er niks van dat dit gaat werken. In elk geval niet zonder dat 'wij' daar weer een rekening voor krijgen.

NS is ook geprivatiseerd en als het aan de EU ligt gaan ze daar nog veel verder mee, maar als de geprivatiseerde bedrijven niet goed werken, is de burger de klos.

EU, lekker belangrijk.
Nou nou, beetje een rood getinte reactie zeg. En niemand heeft het hier trouwens over een privaterings process, waar lees je dat nou weer?
offtopic:
Privatiseren gaat trouwens ook vaak wel goed, neem nou de telefoon! Hoeveel goedkoper ben jij gaan bellen sinds telefoon niet meer in handen is van staatsbedrijf PTT? Ongeveer een keer of 20?
Hetzelfde is te verwachten als postbezorging wordt vrijgegeven, electriciteit, etc. Ik denk dat zelfs de trein voor de belastingbetaler (niet de incidentele treinreiziger, OK) een stuk goedkoper is geworden. Dat het bij de NS niet erg goed gaat met de dienstverlening ligt eerder aan halfzacht geklungel in de polder.
De voornaamste reden dat onze telefoon rekening gekelderd is is dat er ADSL op de markt gekomen is. En of je dan voor 6 euro per maand belt of voor 10 maakt dan ook niet meer zo veel uit.
Géén goede manier van politiek bedrijven, lijkt me. Een minister is amper op de hoogte en/of leest de verkeerde stukken. Of ze trekt gewoon verkeerde conclusies.

Glasvezel leggen, tuurlijk doen we zomaar even. Glasvezel is Xmaal duurder dan kabel. Kabel ligt er al én heeft ook méér dan voldoende capaciteit. Zoniet, hoor ik dat direct van jullie ;-)

Iedereen wil natuurlijk liefst het snelste van het snelste en het beste van het beste. Maar tegen welke prijs ?
Als het bijv. inhoudt dat mijn abonnement-prijs verdubbelt dan hoeft het voor mij niet. € 50,- per maand vind ik al méér dan genoeg nml. voor mijn internet, zou liever nog iets minder willen.

Glasvezel is natuurlijk (net zoals kabel etc.) het meest rendabel in druk bewoonde gebieden, daar wordt natuurlijk het eerst glasvezel gelegt. Of de rest van Nederland glasvezel krijgt is dan nog maar de vraag, gezien de kosten en de mindere opbrengst in karig bewoonde regio's.

Wat ze wél eens mogen doen, is de kabel openbreken voor concurrentie. Want tot nu toe heb je maar éen keus: de kabel-aanbieder bij jou in de regio. Dus gewoon de kabel openbreken voor meer aanbieders, net zoals je keus hebt uit meer elektra-aanbieders.
Kabel ligt er al én heeft ook méér dan voldoende capaciteit. Zoniet, hoor ik dat direct van jullie ;-)
Voor het dataverkeer wat er nu wordt afgenomen is de kabel nog wel toereikend.
Wanneer er echter allerlei nieuwe technieken gebruikt gaan worden zal dit niet voldoende meer zijn.
Denk aan video-on-demand bijv.
Glasvezel is alleen maar duurder dan kabel omdat kabel er al ligt en glasvezel nog niet, maar over pak 'm beet 10 - 20 jaar zal de meeste kabel die er ligt vervangen moeten worden en de capaciteit zal dan ook niet meer voldoende zijn.

De kabel openbreken voor concurrentie.
Wat krijg je dan? dezelfde constructies als nu voor de energie markt. Essent (@Home) levert nog steeds de verbinding, maar voor de data betaal je dan aan een ander bedrijf en voor de administratie weer aan een derde.
Dat is in mijn ogen geen concurrentie, maar een recept voor problemen.
Je kunt namelijk niet zomaar elke aanbieder over dezelfde koperdraden diensten laten aanbieden. Er moet een beheerder zijn van de kabels, dus je zit altijd met >1 bedrijf wanneer er "concurrentie" zal komen.

Internet via het stopcontact klinkt wel leuk en aardig, maar het probleem is dat je het huidige netwerk erg veel moet gaan lopen aanpassen wil je een beetje goede (stabiele) verbinding krijgen.
Als je dat namelijk niet gaat aanpassen heeft een hele wijk gezamelijk een bepaalde bandbreedte tot zijn beschikking, omdat alle kabels met elkaar verbonden zijn. Je hoort nu al de babyfoon van mensen een paar straten verderop, kun je nagaan hoe dat gaat met internet.
"De kabel" heeft een maximum snelheid van 10 Mbps. Daarom zijn ze in thuis- en bedrijfsnetwerken overgeschakeld naar UTP/STP bekabeling...
Anoniem: 55563
10 april 2005 09:28
In december was hier ook al een nieuwsbericht over. Toen heb ik een reactie geplaatst waar helaas geen respons op kwam. Dit schreef ik toen:
Elektriciteitskabels zijn fysiek niet afgescheiden per huis. Slechts een meterkast houdt het verbruik per huis in de gaten. Lijkt sterk op een non-switched netwerk, wat met het oog op privacy én bandbreedte niet erg gewenst is. Dan kun je namelijk makkelijk al het internetverkeer van de hele buurt even sniffen, zonder dat je daarbij gehinderd wordt door enige wetgeving.

Voordat iemand de suggestie doet: switches plaatsen heeft natuurlijk geen zin, ook al zouden ze de hoge stroomsterkte aankunnen. Er is immers een fysieke verbinding tussen alle huizen en dus is switchen praktisch onmogelijk.
Achter dit verhaal zit het volgende. Bij internet via het stopcontact krijgt de elektriciteitskabel 2 functies: overdracht van energie en overdracht van informatie. Hoe wordt de informatieoverdracht gescheiden van de energieoverdracht zodat die informatie stuurbaar (switchable) wordt zonder de energieoverdracht te verhinderen? Een lastige :).
Op zich is het ontwerp van een dergelijke switch niet zo'n probleem. Het probleem is echter dat er vrij veel geplaatst moeten worden en bij het plaatsen zal de wijk of het huis zeer waarschijnlijk even zonder electriciteit moeten zitten.
Daarnaast denk in niet dat zo'n switch erg klein zal zijn, dus de plaatsing zal niet overal zomaar kunnen.

Een ander probleem wat ik voorzie is dat niet duidelijk is hoe de electrische leidingen in een huis lopen. Denk aan verdeeldozen en extra leidingen naar de tuin/kelder etc.
Het lijkt me vrijwel onmogelijk om reflecties van het signaal tegen te gaan, dus zal de snelheid niet gegarandeerd kunnen worden. Een soort van terminator in een leeg stopcontact plaatsen lijkt me niet een haalbare eis voor elke woning.
Wat je dan gaat krijgen is dat de modem hiervoor in de meterkast gaat komen en dan krijg je dezelfde situatie als nu al met ADSl en kabel het geval is.
Dus de extra charme van computer in het stopcontact en internetten maar is dan al weer weg.
Anoniem: 99561
10 april 2005 11:48
van (een van) de nederlandse tests kan ik me leuke mp3tjes herinneren van zend amateurs die alleen nog maar modem geluiden konden ontvangen omdat stroomkabels nergens shielded zijn. dat levert dus een pracht van een hoeveelheid aan onbeschermd rondvliegende data op. net ouderwetse packetradio :-) en als ik dan op tv wel eens gezien heb dat ze monitorbeelden alleen al kunnen reconstrueren uit de straling van je monitorkabel dan stop ik voorlopig overal wel met inloggen als ik over de stroomkabel internet :-) en in tegenstelling tot de rest van je normale 'internetbekabeling' mag je volgens mij niet zelf al je stroomkabels gaan shielden, als dat je al gemakkelijk zou gaan lukken...
Lijkt me ook niet zo'n probleem, bouw je een VPN op naar je ISP, en klaar ben je.. lang leve enrcyptie..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee