Nuon stopt met ontwikkeling van powerline communication

Nuon gaat niet verder met het ontwikkelen van internet via het stopcontact in Nederland, schrijft WebWereld. Begin juni stopt Nuon het proefproject in de Arnhemse wijk Rijkerswoerd. Daar werd sinds november 2001 aan 180 huishoudens internet via het elektriciteitsnet geleverd. Oorspronkelijk zou de proef februari vorig jaar afgelopen zijn, maar in mei 2002 besloot Nuon de test voor onbepaalde tijd te verlengen. Met het einde van het experiment komt tevens een einde aan proeven met powerline communication (kort: PLC) in Nederland. Hoewel het experiment redelijk is verlopen, is de technologie volgens Nuon nog niet klaar voor toepassingen op grotere schaal.

Internet via het elektriciteitsnetDe internetsignalen blijken andere radiosignalen en huishoudelijke apparaten te storen. Nuon had daarom voor het project in Arnhem een ontheffing van het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken. Bovendien is de technologie commercieel niet aantrekkelijk, omdat de doelgroep waarschijnlijk te klein is door de concurrentie van andere breedbandvormen. Bij PLC wordt in de transformatoren dichtbij de huizen het internetsignaal toegevoegd, ongeveer net als in de telefooncentrale bij ADSL. Als in een buurt weinig behoefte is aan PLC-internet, zal ook deze vorm van breedband dus niet winstgevend zijn.

Door Kevin Levie

Nieuwsposter

02-05-2003 • 12:34

52

Submitter: Gaitman

Bron: WebWereld

Reacties (52)

52
51
38
13
2
3
Wijzig sortering
Jammer, ik had er nog best hoge verwachtingen van, en een uitrol zou ook niet te veel moeten kosten, dus daar ligt volgens mij niet het grootste probleem.

En wat betreft het storen van apparatuur, kunnen ze dan niet op een veel hogere frequentie die signalen doorvoeren, zeg enkele GHz? dan heb je er met radio geen last meer van, en als je het onder de 10 GHz houdt is er ook nix aan de hand met de tv.

Misschien dat het in een later tijdperk nog wel wat wordt :/
Anoniem: 83186 @BaatZ2 mei 2003 13:17
Je kunt niet met GHz'en over het electriciteits netwerk. De demping is voor deze hoge frequenties veel te groot.

Er is een band voor PLC vrijgegeven ergens tussen de 200kHz- 500kHz. Tegenwoordig worden er door slimme
modulatie technieken snelheden van 14mbps gehaald.

Jammer dus dat het niet door gaat, in duitsland zijn erg goede resultaten behaald.
En daarom ook jammer dat men in de EU op dit gebied niet meer samen werkt. Als men 1 goedkope standaard kan ontwikkelen voor alle landen, dan is dat beter dan dat ieder land voor zich aanmoddert...
Hier in de Verenigde Staten willen ze dit jaar of volgend jaar BEGINNEN met tests, refererend aan "succesvolle tests in Europa".... Ik vraag me af hoe dat dan weer gaan lopen!

Overigens zit in ongeveer 50% van de States de elektriciteit nog gewoon bovengronds op palen.
de electriciteitsnetten binnen europa verschillen ook iets, waardoor er niet altijd samengewerkt kan worden.
Jammer, dit had misschien een doorbraak kunnen zijn voor breedband op het platteland. Zelf heb ik daar niet zo'n last van maar ken veel mensen die in dorpjes wonen waar ADSL waarschijnlijk nooit komt. Iedereen heeft stroom dus dat had de oplossing geweest, of gelden voor PLC dezelfde afstandsbeperkingen als met ADSL?
Als je goed leest zie je dat er wel in de buurt een transformatorhuisje omgebouwd moet worden.... zelfde probleem dus als bij ADSL. Als er niet genoeg mensen interesse hebben wordt het niet eens aangelegd.
Dat maakt de drempel natuurlijk veel hoger, want er is op de meeste plekken al keuze tussen kabel en ADSL. Voor nog een variant is het dus moeilijker om voldoende mensen te porren.
De mensen in de kleine plaatsen (op plekken waar dus geen ADSL is) blijven dat probleem waarschijnlijk houden, omdat het niet rendabel is om voor minder dan iets van 300 aansluitingen zo'n kast om te bouwen (dit was tenminste voor ADSL zo, en iets vergelijkbaars staat in de post).
Maar transformatorhuisjes staan in elke wijk en elke dorp heeft er een. Dit maakt de dekking van transformatorhuisjes veel groter dan de telefooncentrales. Telefoon werkt immers ook gewoon buiten de 5km die geldt voor ADSL, daarvan hoeft er dus niet altijd een te staan.
Op de website www.digistroom.nl staan enkele voordelen :
- Het elektriciteitsnet is overal aanwezig, ook in gebieden
waar geen kabelnet en ADSL is.
- Het netwerk is op vele plaatsen in de woning toegankelijk
waardoor geen extra bekabeling noodzakelijk is.
- Het elektriciteitsnet is een uiterst betrouwbaar netwerk en
kent weinig onderbrekingen.
Internet is tegenwoordig een must, zeker voor bedrijven en scholieren (ja lees goed, scholieren), de mensen die in een kleine gemeente wonen, waaronder scholieren, en die geen kabel of adsl verbinding hebben, zitten uren lang op internet met hun inbelmodem.
Wat dus weer veel geld oplevert aan kpn en andere telefoonsuppliers.
Zodra het internet een wereldwijde verplichting wordt zullen deze gemeentes pas voor snellere internet verbindingen gaan zorgen....
PLC was dus de oplossing, was.....
Anoniem: 42831 2 mei 2003 12:52
Wat een slap excuus om dit niet door te voeren in NL.
Voor storingsproblemen zijn relatief makkelijk oplossingen te vinden.

In Duitsland is dit al commercieel...internet via het stopcontact.
Als de Duitsers het kunnen oplossen waarom dan Nuon niet?
Het is soms echt zo simpel als de frequentie van het signaal opvoeren.
Het is overduidelijk dat dit een beslissing is van een managment persoon die geen verstand heeft van computers en elektronica.

Ik vind dit maar een zielige vertoning van het oh zo machtige Nuon.
Hoezo excuus?
Bovendien is de technologie commercieel niet aantrekkelijk, omdat de doelgroep waarschijnlijk te klein is door de concurrentie van andere breedbandvormen. Bij PLC wordt in de transformatoren dichtbij de huizen het internetsignaal toegevoegd, ongeveer net als in de telefooncentrale bij ADSL. Als in een buurt weinig behoefte is aan PLC-internet, zal ook deze vorm van breedband dus niet winstgevend zijn.
Lijkt me vrij logisch dat ze er mee stoppen.
Anoniem: 42831 @FragNeck2 mei 2003 13:02
omdat de doelgroep waarschijnlijk te klein is door de concurrentie van andere breedbandvormen
Ze zeggen "waarschijnlijk"...., zoiets als dit heeft echt wel toekomst.
Het netwerk ligt er al en de snelheden zullen hoog zijn.
Dit heeft gewoon te maken met dat men bij Nuon de ballen niet heeft om risico's te nemen.
Ondernemen is gebaseerd op het nemen van risico's.

Toen men 50 jaar geleden kabel aanlegde in NL om tv bij mensen thuis te kunnen bezorgen nam men hetzelfde soort risico.
Toch deden ze het.
Dit soort dingen vereist gewoon lef en doorzettingsvermogen.

Als Nuon met zulke slappe excuusjes komt is het toch overduidelijk dat iemand daar in het bestuur dit wil tegenhouden om welke reden dan ook.
(misschien door KPN daar neergezet?....concurrentie kan soms keihard zijn)
50 jaar geleden (was korter, maar goed) was het kabel gebeuren nog in handen van de staat en dus waren de kosten/baten een stuk minder belangrijk; men wou gewoon dat iedereen kabel tv kreeg. Dat nuon nu "de ballen niet heeft" heeft niets met lef hebben te maken maar wel alles met een product wel of niet winst gevend op de markt te kunnen zetten. Men zal ongetwijfeld een markt onderzoek hebben gehouden en daaruit zal gebleken zijn dat het dus niet winst gevend is (juist door de concurentie van adsl & kabel).
Overigens, de insinuatie dat de raad van bestuur bij nuon door KPN is neer gezet is ronduit belachelijk. Nuon is een gewoon bedrijf waar ze centjes willen verdienen en winst willen maken.

Edit: typos..
Lef en doorzettingsvermogen zeg je.. Het staat natuurlijk wel stoer als je kan zeggen dat je het hebt, maar als verlieslijdend, in de schulden zittend bedrijf is het natuurlijk een stukje moeilijker het te tonen..

Ondernemen is vooral gebaseerd op centjes verdienen, en ik denk dat nuon eerst de meest kansvolle producten en hun huidige markt onder controle wilen krijgen ipv zich te storten in een of ander avontuur welke ze misschien wel de afgrond in kan gaan helpen.
Nee, dat netwerk ligt er NIET. Wat er ligt is de electra koper infrastructuur. Als je mazzel hebt is je trafohuisje voorzien van een telefoon en/of lage snelheids (denk 2400 bps en zo)telemetrie spul; verder zijn er geen datacom voorzieningen. Die moeten dus worden aangelegd als je vanuit dat huisje internet wilt gaan verspreiden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de kabel en telefooninfrastructuur.

De infrastructuur is inderdaad fijnmaziger vertakt dan de telefonie infra, wat dus ook betekent dat er meer relatief dure distributie apparatuur nodig is. Da's nadelig voor het kostenplaatje.

Verder wordt het electra net nogal bepaald door vermogen; oftwel een bepaald aantal huishoudens per trafo. Ik weet niet wat de gehanteerde afstanden zijn, maar het zou me niets verbazen als in landelijke streken vergelijkbare problemen optreden als met ADSL op 5+ km.
Ben blij dat het gestopt is. Geen elektrosmog, en dan kan ik later misschien ook nog wat met m'n radio-amateurlicentie :)

Goh, als ik het niet erg vind dat het niet doorgaat word ik overbodig gemod? Er is een *grote* groep radio-amateurs die tegen deze plannen hebben geprotesteerd! Zo'n internetverbinding zorgt namelijk voor storingen zelfs honderden meters ver weg... Stroomlijnen zijn helemaal niet afgeschermd zoals normale netwerkkabels dat wel zijn.
Je hebt helemaal gelijk. Internet over powerlines is net zoiets als wasmiddel via de waterleiding distribueren. Makkelijk voor sommigen, alleen wordt het voor anderen onbruikbaar.

De ether is al genoeg vervuild met ruisende, knetterende el-cheapo PC geluiden, daar hebben powerline misbruik niet bij nodig.
Anoniem: 13041 @scsirob2 mei 2003 21:27
Wasmiddel via waterleidingen, lol :P

Of GM-food via onze voedselketen. Ook zoiets waar we blij mee moeten zijn terwijl het fucking stinkt...

Zodra de jeugd doorheeft hoe gek ze worden van al deze crap en dat alles telkens weten ook vreselijk zuigt zal er aardig wat smog moeten gaan wijken...
Ik wil dan wel eens weten hoe ze in Duitsland die problemen hebben aangepakt. Die hadden natuulijk ook in het begin deze problemen.
Ik zat hier met spanning op te wachten ;-)
Anoniem: 6196 2 mei 2003 12:45
Lijkt me jammer, zo kon je misschien ook de landelijke gebieden aan degelijk internet helpen.

k vind het zelf een slechte zaak dat ik zie dat de grote steden zomaar glasvezel krijgen en de landelijke gebieden moeten het nog steeds doen met analoog/isdn internetten. imho krijg je zo een twee deling in de informatie voorzieningen. Misschien zou de regering eens moeten subsideren? Ik bedoel als dit soort projecten steeds worden afgebroken, dan zitten deze gebieden over 10 jaar nog op ISDN, en dat is onacceptabel!

Ik mag zelf niet klagen, heb goed internet hier, maar kom ik bij een vriend die landelijk woont, dan is ISDN toch wel zwaar klote.
Ik begrijp je punt volledig. Maar het is discutabel. Laat 1 ding duidelijk zijn, ik zie het liefst ook voor iedereen breedband. Het is nu nog niet zo (?) dat er sociaal economische consequenties aan het wel of niet beschikken over breedband internet zitten, maar de tijd dat dit wel gaat gebeuren lijkt er aan te komen; in sommige sectoren wel te verstaan.

Aan de andere kant moet je wel beseffen dat je 'kiest' voor het platteland. Want veel plattelanders zouden de voordelen ook niet willen missen, rust, weinig criminaliteit, relatief goedkope huisvesting, ons kent ons :s ... :D...

Plattelanders hebben ook te leven met het feit dat ze meer moeten betalen voor hun 1ste levensbehoeftes, daar de locale supermarkt erg duur is, en de grote ketens kilometers verderop zitten in de grote stad, geen tot bijna geen mogelijkheden hebben tot uitgaan, winkels ver weg, en zo gaat dat door...
Anoniem: 52109 @:murb:2 mei 2003 14:06
maar daar staan ook wer andere zaken tegenover. kijk eens wat het kost om je auto te parkeren in Amsetrdam, of naar de huizenprijzen...
Dit is natuurlijk bullshit, als je perse breedband inet wil is dat altijd mogelijk. Of je neemt satteliet of je laat een huurlijn aanleggen. Dit is misschien niet goedkoop maar het is zeker niet zo dat breedband niet beschikbaar is!
Sorry om maar in jouw termen te spreken "dit is bullshit". Zowel sateliet als een huurlijn noem ik niet breedband. Onder huurlijn versta ik dus iets anders als een flatfree isdn lijn, en ben je dus al snel aangewezen op de kpn (digistream) en dat is voor de normale burger niet te betalen (zelf niet voor de kleinere bedrijven). Met sataliet zit je nog steeds met crappy upstream en een 2 way systeem zijn ook niet te betalen. Dus beide oplossingen zijn niet goed haalbaar. Breedband is zeker haalbaar in .nl, kijk naar zweden daar heeft zo'n beetje elk gehucht glas. En Zweden is wel iets groter als .nl
Casema Demos kabel was breedband. Traag als dikke stront in een trechter, maar het was breedband.

Waar de schoen eerder wringt, uitzonderingen daargelaten, is de afweging van voordelen vs nadelen. De grote stand heeft nadelen, en voordelen. Zo ook de buitengewesten.
* zucht *

Zoals gewoonlijk is een project weer kortegesloten omdat het te weinig geld op brengt. :/

Had een leuke techniek kunnen worden, stekker in het stopcontact, KLAAR. Geen gedoe meer met splitters en dergelijke.
Zoals gewoonlijk is een project weer kortegesloten omdat het te weinig geld op brengt.
Wat had je dan verwacht? Dat men een potentieel verliesgevend product op de markt zou gaan brengen? Volgens mij is Nuon net als KPN, flinke verliezen dus. Ze zouden stom zijn als ze zoiets op de markt zullen brengen, vooral in deze tijden.
klasgenoot heeft ooit een presentatie gehouden over internet over't stopcontact, al voor Nuon met de proeven begon. Modems waren goedkoop zelf te maken, maar je moest certificering van je stroomprovider hebben als je dat ding zou aansluiten op je stroomnetwerk. Verder had je storing van alles en nog wat en bij de eerstvolgende transformator was je signaal weg.

Zoals hierboven vermeld moet er dus na elke transformator weer internetsignaal toegevoegd worden. Wat heeft Internet via stopcontact dan nog voor voordeel boven ADSL? De snelheden wijken niet veel van elkaar af, ADSL geeft geen storing op andere apparatuur en telefoonlijnen liggen net zoals stroomleidingen overal. Enige voordeel wat ik er in zie is dat je overal in je huis zo'n modem in kunt pluggen en je geen aansluiting meer bij hoeft te maken tussen modem en telefoonaansluiting.
Zoals gewoonlijk is een project weer kortegesloten omdat het te weinig geld op brengt. :/
Lol.. kortsluiting!
Lijkt me vrij normaal dat een bedrijf ergens mee stopt omdat het geen geld opbrengt :Y)
Geen gedoe meer met splitters en dergelijke.
je denkt niet dat stroom gesplit moet worden van internet signaal?? :+
Anoniem: 19902 2 mei 2003 12:41
* 786562 SnoRt
Da's toch niets nieuws? GSM is al jaren als modem te gebruiken (traaaaag, ok, maar het werkt...). GPRS gaat al heel fatsoenlijk, qua snelheid.

WiFi heeft een paar belangrijke nadelen: niet ontworpen voor factureren, niet ontworpen voor roaming (op die schaal), en niet ontworpen om echt mobiel te zijn. Het is ontworpen als draadloze variant op het klassieke bekabelde LAN.
Anoniem: 19902 @ijdod2 mei 2003 22:49
ik had het over WiFi }:O :?
Onhaalbaar. GSM-antennes en -telefoons hebben ook een *veel groter* bereik!!!

Mja, mod maar 0 omdat de waarheid je niet bevalt :P
Dat heette toch UMTS :?
Ik weet niet precies welke techniek Nuon gebruikte. Maar ik wel over methoden voor internet over het lichtnet gelezen. Daarbij werd er in de meterkast weer een 'splitter' gezet die het internetsignaal scheidde van de stroom.

Daarbij zou je geen last van storing meer moeten hebben, maar moet iedereen natuurlijk wel zo'n kastje hebben.
Voor zover ik weet is het in ieder geval niet een kwestie van gewoon even een stekker in het stopcontact steken.

Edit:
die stroomkabels zijn natuurlijk wel een grote antenne, vandaar de storing..
Er moet dan zeker een aanpassing in de meterkast gedaan worden want in de meterkast zit een demper die elk signaal boven de 60hz eruit filtert om te voorkomen dat storingen vanuit huis het net opgaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.