Telecomaanbieders moeten zelf controleren of een abonnee die betaalde sms'jes ontvangt, hier echt om heeft gevraagd. Krijgt een klant toch ongevraagd sms'jes, dan zijn de kosten hiervan die binnen de bundel vallen, echter voor zijn rekening.
Sinds vorig jaar de sms-gedragscode van kracht is geworden, dienen providers zelf te controleren of een klant de juiste aanmeldprocedure heeft gevolgd als deze zich abonneert op een betaalde sms-dienst. Hiermee moet worden voorkomen dat een klant ongevraagd dure sms-berichten ontvangt, waardoor de rekening hoog kan oplopen. Een rechter heeft nu geoordeeld dat als de telco de controle onvoldoende grondig heeft uitgevoerd, de klant de ongevraagde sms'jes niet hoeft te betalen. Saillant detail is dat de kosten die binnen de bundel van de klant vallen, wél gewoon meetellen.
De zaak draaide om een klant van T-Mobile die een sms met daarin de vraag of hij een televisie wilde winnen, met 'ja' had beantwoord. In de twee weken daarna ontving de klant echter 840 sms'jes van 1,50 euro per stuk, afkomstig van de door Mobillion beheerde shortcode 7880. De rekening van 1260 euro voor deze berichten heeft de klant geweigerd te betalen, waarna T-Mobile de zaak uit handen heeft gegeven aan Lindorff Purchase, die vervolgens naar de rechter is gestapt.
De rechter stelt dat de in de sms-gedragscode vastgelegde procedure voor aanmelding bij een sms-abonnement niet is gevolgd en dat T-Mobile als provider de verplichting heeft 'dit soort twijfelachtige zaken op deugdelijke wijze te controleren'. Omdat de provider dat in dit geval heeft verzuimd, stelt de kantonrechter dat de klant de sms'jes niet hoeft te betalen. Ondanks deze 'overwinning' voor de klant moet hij een deel van de sms'jes evengoed betalen. De rechter stelt namelijk dat een deel van de ontvangen sms'jes binnen de bundel van de abonnee valt, waarmee deze niet voor extra kosten zorgen. Indirect draait de abonnee hierdoor alsnog op voor een deel van de kosten, aangezien de rechter alleen de extra kosten van ruim 700 euro niet toewijst. Ook moet de abonnee zijn deel van de proceskosten betalen.
T-Mobile zegt te betreuren dat deze zaak voor de rechter is gekomen. Voor zover de provider heeft kunnen nagaan heeft de bewuste klant nooit kenbaar gemaakt dat er ongevraagd sms'jes waren gestuurd. Daarom is er nooit een inhoudelijk onderzoek gestart. "Dit is wat ons betreft een incident dat we in overleg met de klant hadden kunnen oplossen", zegt Henny van der Heiden van T-Mobile. "Deze zaak had niet voor de rechter hoeven komen." T-Mobile wil met zowel de klant, zijn incassobureau als de sms-partij in overleg om de zaak te evalueren.