'Samsung werkt aan 7mm dunne tv'

Samsung gaat op de consumentenelektronica-show in Las Vegas een tv aankondigen die slechts 6,5mm tot 7mm dik is. De lcd, die door leds verlicht wordt, zal op woensdag formeel gedemonstreerd worden.

Samsung lcd-tvVolgens Cnet zou de tv van Samsung Electronics 's werelds dunste lcd-televisie zijn, hoewel Sony Samsung wat betreft verkrijgbaarheid verslaat: het Japanse bedrijf heeft zijn toestel, dat een dikte van 9,9mm heeft, al in de winkels staan. Ook Philips heeft een zeer dunne televisie in zijn assortiment, dat het tijdens de IFA-beurs in Duitsland toonde.

Het dunne ontwerp is mogelijk gemaakt door het beeldscherm te verlichten met leds. Het Koreaanse bedrijf maakt in zijn tv's al langer van leds gebruik, maar wist zijn toestellen nog niet tot minder dan 7,9mm te laten vermageren. Dikkere lcd-tv's maken van ccfl's gebruik, maar leds winnen als bron voor achtergrondverlichting snel aan populariteit. Welke specificaties de platte lcd van Samsung heeft, is nog niet bekend: dat zal woensdag tijdens de persbijeenkomst op de CES 2009 blijken.

Door Willem de Moor

Redacteur

05-01-2009 • 09:35

55

Reacties (55)

55
51
10
5
0
7
Wijzig sortering
Heb nooit begrepen waarom er nog geen merken zijn geweest die één kabel hebben ontworpen die zowel HDMI als stroom naar de TV verstuurd, kun je die vervolgens aan soort basisstation/receiver/HDMI-pass through hangen. Want zoals met die draadloze TV's van Sony, dan moet er nog steeds een aparte stroomkabel naar de TV toe en draadloos kom je niet boven 1080i uit met het beeld wat dus doodzonde is...

Daarnaast is het wellicht niet heel bijzonder dat Samsung hiermee komt, Samsung werkt namelijk samen met Sony voor wat betreft LCD's(S-LCD). Zal niet zeggen dat ze het ontwerp hebben overgenomen, maar ze zullen zeker wel goed hebben gekeken naar de Sony die van dezelfde band rolt als hun eigen tv's.
Die is er wel! Philips heeft recent de nieuwe Philips Essence 42PES0001 uitgebracht. Hier in Nederland niet overal te krijgen, al heb ik hem bij de MediaMarkt zien hangen (ik dacht €1799,-). Deze TV beschikt over een 'Essence-Kabel' waarin beeld, geluid en stroom loop.

http://www.hdtvnieuws.nl/hdtv/philips-essence-20080831/
Om een wirwar aan kabels te vermijden, heeft Philips één kabel (voor stroom, audio en video) ontwikkeld om het scherm aan te sluiten op de hub. Zo zijn er geen verschillende kabels nodig en blijft het minimalistisch design gevrijwaard
Verder is er een basisstation wat er op aangesloten kan worden voor de rest van de aansluitingen. Precies zoals jij beschrijft.

edit: Prijs toegevoegd

[Reactie gewijzigd door KilZone op 26 juli 2024 07:57]

De stroom zou het HDMI-signaal teveel storen ...
onzin, Apple doet dit al jaren met hun Cinema Displays:

http://www.apple.com/displays/features.html

hoewel het bij de nieuwe... andersom werkt :) maar het maakt voorderest geen drol uit zolang je alle kabeltjes maar los van elkaar shield
Overdrijven is ook een kunst..

Deze schermen bestaan nog maar een half jaar (ongeveer)
Hoe kom je daar nou weer bij.. HDMI is digitaal, gewoon 0 en 1. Stroomdraadje ernast moet toch wel heel erg zijn best doen om daar een 1/2 van te maken.
Afhankelijk van de afscherming van de HDMI kabel en de lenkte van de kabel kan een 230V wisselspanning toch wel redelijk wat invloed krijgen op het digitale signaal.
En zeker als de 230V tegen de data aders van de HDMI kabel liggen en daar pas een mantel om heen, gaat het snel mis.

Niet dat je in een keer quantum bits krijgt. Maar bitjes die 1 zijn zullen makkelijk 0 kunnen worden en andersom. Los van de ruis die het 230 signaal op de HDMI data zet.
Ik denk niet dat je in de praktijk veel ruis gaat krijgen op het digitale signaal.
HDMI heeft 5 volt nodig om een hoog signaal te verkrijgen; dan moet je je 230v stroomkabel d'r echt als een trafo omheen gooien wil je dit signaal willen verstoren.
GLAS ?
Ik ben het met je eens dat dit een mooie oplossing zou zijn.

Vergeet niet dat LCD's behoorlijk veel stroom verbruiken (150-300 watt is heel normaal). Nu zullen LED backlights wel wat zuiniger zijn, maar er moet toch veel vermogen door de kabel, waardoor het het wel een dikke kabel moet worden.
@multipasser
Dat ben ik toch niet met je eens. Voor mij is de inrichting van mijn woonkamer veel belangrijker dan het feit of ik al dan niet kan zien dat mijn TV 9mm of 9cm dik is omdat ik er nu eenmaal recht voor zit.

Het is wat meer werk, maar ik werk ook altijd alle kabeltoestanden weg.

Je hebt wel een goed punt over de prijs. Een scherm met deze specificaties zal wel geen 'dun' prijskaartje hebben al is het nog even afwachten
Who gives dat een scherm 7mm dik is ? Als het tegen de muur hangt kijk je er normaal toch recht op en dan maakt het echt niet uit hoe dun/dik een scherm is.

Dat zijn mooie marketing stunten maar verder draagt het weinig bij voor de gewone consument. Die zou liever goedkopere prijzen zien en grotere schermen.
De flexiebele schermen die ook steeds meer op beursen verschijnen zullen over een paar jaar ook steeds meer gebruikt gaan worden in marketing campagnes etc, net zo als dat met LCD/Plasma schermen begon. Eerst zie je ze tijdens grote presentaties dan steeds vaker tijdens films en op het nieuws etc... nog een jaar of wat later en mensen hebben ze in huis een paar jaar daar na roepen veel mensen "Waarom zou je nu technologie X willen wat we nu hebben is toch goed genoeg..."
Ja het is goed genoeg en nee je zult nog voor lopig niet over stappen maar als je over een jaar of wat aan een nieuwe TV toe bent dan zul je niet gewoon weer het zelfde model kopen maar toch al snel naar iets beters over stappen, en moet je dus ook niet gek op kijken als je een scherm in huis haalt dat natuurlijk termen als Full HD, super slim, virtual suround, led back light en meer van dat soort termen op de doos heeft staan.

Dit soort shows gaan niet om goedkoper maar om mensen nu al laten zien wat zij over vijf tot tien jaar in huis zullen hebben. Niet omdat ze het nodig hebben maar wel omdat het tegen die tijd net zo goedkoop is als de TV die ze vorig jaar gekocht hebben.
Voor bedrijven als Samsung, Soney, Philips, etc. is het belangrijk niet alleen maar goedkoper het zelfde te maken maar juist steeds nieuwe dingen te maken die net weer een stap je beter, dunner, grote en sneller zijn. Want als zij dat niet doen dan doet een ander het wel.

Goedkoper gaat een TV niet worden er zit natuurlijk altijd een ondergrens aan maar die zullen we nooit berijken, omdat er zelfs aan de grondstoffen geld verdient moet worden. Ook gewoon omdat tegen de tijd dat jij toe bent aan een nieuwe TV je natuurlijk een Full HD scherm witl hebben en een digitale ontvanger ingebouwt wilt hebben en natuurlijk een afstandsbediening etc... allemaal dingen die mijn eerste TV niet had en toch heb ik er vele jaren met plezier naar gekeken.
Tegen de tijd dat mijn nieuwe Full HD TV aan vervanging toe is verwacht ik dat er zo iets als deze TV van Samsung voor in de plaats komt, natuurlijk met LED backlight, lekker dun en waarschijnlijk met een eigen ethernet, wimax/lte aansluiting naast natuurlijk een multi card reader, USB hub en de gebruikelijke 20 of zo in en uit gangen. Niet dat ik dat ooit allemaal "nodig" zal hebben maar wel omdat het ding tegen die tijd waarschijnlijk goedkoper zal dan mijn huidige TV koste toen ik hem kocht.

In de jaren 70/80 werd HD TV ontwikkeld in Japan, en men riep, waarom TV is toch goed genoeg, en we kunnen toch nooit zo veel data versturen naar ieder huis. Nu hebben we allemaal een HD ready/full HD TV. Athans de mensen die het afgelopen jaar een TV hebben gekocht.
Nu weken ze in Japan aan super HD, dat wat resolutie betreft in de buurt komt van een bioscoop. De hoeveelheid bandbreete die daar voor nodig is kunnen we nu gewoon niet versturen, en toch over 20, 30 jaar zitten we met zijn allen naar een scherm te staren dat deze resolutie heeft, niet omdat we het nodig hebben, maar omdat het kan en het toch niets meer kost dan onze oude TV die we zo juist vervangen hebben met een opvouwbaar super HD scherm met.....
Anoniem: 254370 @Rob Coops5 januari 2009 12:29
Er is altijd een verschil tussen nodig hebben en behoefte hebben.
Mensen hebben idd HD niet nodig, maar wat heeft een mens wél nodig?
Mensen die dood gaan van de honger hebben eten nodig om te overleven.
Als je uitgaat van de primaire behoeften om te overleven om het begrip "nodig hebben" te definiëren, hebben wij als mensen bijna geen techniek nodig, laat staan een HD TV en een afwasmachine.
Maar een mens heeft naast primaire ook secundaire en tertiaire behoeften en waarom zijn dit geen benodigdheden? Waar trek je de grens:

http://www.jeffsconsultan...ov%20Behoeftepyramide.jpg

Ik ga liever uit van behoeften en behoefte aan super HD is er ook nu wel. Waarom anders zou men ooit zijn overgestapt van een 2.0 MP camera naar een 3.0 MP camera? als HD (2.0 MP) toch wel genoeg is?
Waarom gebruiken fotografen camera's met tientallen Megapixel?
Waarom zijn mensen overgestapt van zwart/wit naar kleuren televisie?

Simpelweg, omdat de mens niet alleen de behoefte heeft om de situatie die zich afspeelt vast te leggen, maar dit zo natuurgetrouw mogelijk wil doen.
Het gaat er niet om dat je twee mensen ziet praten, je wil zien wie het zijn, hoe z'n gelaatsuitdrukking eruit ziet, welke blik hij in z'n ogen heeft.
Je wil de stoppels kunnen tellen en de rimpels zien trekken als iemand grijnst.
Dát is de reden waarom we over zijn gegaan van VHS naar dvd en straks met z'n allen overgaan op HD.
Als het enkel om een grote projectie ging hadden we geen HD nodig, projecteer maar eens een 640 * 480 film op een muur, wil prachtig, maar je mist het detail.

Er is nog zooo veel meer detail vast te leggen dan er op dit moment verwerkt kan worden in pixel informatie dat ik voorlopig nog geen einde zie komen aan deze ontwikkeling.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 254370 op 26 juli 2024 07:57]

even een reactie op een moderatie door mij (en tevens een handige samenvatting):

Je stuk tekst heeft een meerwaarde omdat men inderdaad moet inzien dat dit soort nieuwe techniek een showcase van de toekomst is.
En dat massaproductie het uitzicht in de statistiek en prijs veranderd.
Nou, ze zijn lichter en vallen minder op in de huiskamer. De oude crt tv's waren echte mannen producten en kwamen dan ook niet al te snel in de huiskamer terecht. Een lcd is altijd al meer een vrouwenproduct geweest, dit omdat ze veel gemakkelijker in het interieur verwerkt kunnen worden. Hoe dunner de tv, hoe gemakkelijker het kan. Verder wordt het met deze dikte steeds gemakkelijker om ze op te hangen. Ik heb zelf zo'n 25 kg aan een gipsplaat hangen en daar wordt je niet altijd blij van.
een vrouwenproduct ? crt een mannenproduct ? het is geen mode race het is een tv man 8)7
Laat me raden, jij woont niet samen? :)

Mannen vinden het over het algemeen geen groot probleem dat het AV systeem 10% van de ruimte in de huiskamer gebruikt. Bij vrouwen ligt dat wel even anders, die vinden meer dat het geen ruimte mag in nemen, en hebben het liefste alles uit het zicht.
Hij bedoeld dat crt tv's van die enorme kolossen zijn, en dat vrouwen er niet van houden om zo'n apparaat zo opvallend in de kamer te hebben, ze zijn immers toch meer gericht op het interieur, mannen minder. Een lcd tv kun je makkelijker wegwerken, en daar hebben vrouwen minder moeite mee ;)
Verder wordt het met deze dikte steeds gemakkelijker om ze op te hangen. Ik heb zelf zo'n 25 kg aan een gipsplaat hangen en daar wordt je niet altijd blij van.
Dat dit scherm weer wat dunner is, wil nog niet direkt zeggen dat hij ook lichter is.
Al klopt het punt wat je maakt wel, makkelijker te verwerken, de onderbouwing slaat nergens op. Bij werkelijk ieder gezin waar ik vroeger kwam stond een lompe CRT TV in de woonkamer. Daarnaast is een LCD tv gemiddeld genomen ook een mannen product. De behoefte bestaat gewoon om een zo dun mogelijk scherm te hebben, wat een zee van ruimte toen m'n oude CRT vervangen werdt door een LCD.
Maar het zou nog mooier zijn als het nóg dunner kon, waardoor het gewicht afneemt en er meer mogelijkheden komen voor het design (weg lompe voet etc.)
Daarnaast is dit gewoon een logische evolutionaire ontwikkeling, allicht zien sommigen er het nut niet van in, maar dit soort ontwikkelingen zorgt dus juist voor een prijsdaling en kwaliteitsverhoging.
Daarnaast zorgt dit soort ontwikkelingen voor meer mogelijkheden in bv. mobiele telefoons waar het wenselijk is dat ieder onderdeel zo min mogelijk ruimte inneemt.
En kan op deze manier een display worden ingebouwd in dunne oppervlakten.
Op >10 cm wordt het nut steeds minder.

Maar een beeldbuis van 60 diep of meer zoals de CRT schermen heeft zo'n LCD scherm echt wel nut.
ik ken mensen met lcd's met echt nog dikke randen. Het ziet er gewoon niet mooi uit.

Hij steekt ver naar voren, en door de dikke randen lijkt het beeld heel klein.
En dan zeker alsnog alle aansluitingen recht in de achterkant, zodat je hem minstens 4cm van de muur moet zetten/hangen wil je wat aansluiten.

Tis net zoiets als de megapixxel in telefoons race; tis leuk, maar heb je er ook wat aan?

[Reactie gewijzigd door Flappiewappie op 26 juli 2024 07:57]

Voor eht dunne toestel van Sony (ZX1) hebben ze bijvoorbeeld een apart kastje waar je de trits kabels inplugt. Dus dan gaat het slechts om de stroomkabel en één kabel die naar het kastje moet. En die kabels zorgen er niet voor dat het toestel verder van de muur komt te hangen.
Maar misschien heb je nog steeds wel een oplossing als XennOX voorstelt nodig (met hoek), de aansluitingen zelf kan ik niet goed zien.
http://www.sony.nl/produc...0zx1/tab/overview/type/3d
Ik heb recentelijk zelf een sony bravia ex1 gekocht en daarbij heb je alleen nog een stroomkabel naar het apparaat nodig. De rest gaat draadloos. (tot 1080i)
Nu nog een oplossing voor die stroomkabel vinden en het is ECHT draadloos.
Jammer alleen dat er dus geen ondersteuning is voor 1080p. Voor mij een reden om de Sony tv links te laten liggen. Dan maar 1 HDMI kabel van de receiver naar het scherm trekken.
flexible kabels met 90 graden hoek connectors.
Als ze slim zijn hebben ze gewoon de connectors langs de zijkant of langs onderen geplaatst.

Zelfs met speciale connectors onder een hoek ben je nog snel een twee à drie centimeter kwijt, wat jammer is natuurlijk.
1 Nano Display Port van Steve Jobs, en de rest in weer een los onooglijk kastje. O ja, er zit ook nog een losse adapter bij voor de prik. Die paste niet in het kastje, want Nano Display Port kan geen stroom overbrengen.

Ik hang m even op.... OEPS krak, hij is doormidden.

Met de consumentenservice van Samsung.... Ja mevrouw, er zitten 4 sterren in mijn TV, ongeveer 20cm uit elkaar.... Een ogenblik alstublieft..... Ik lees hier dat er een productiefout is. De VESA mount schroefgaten hadden niet in de achterwand mogen zitten. We komen de TV kosteloos vervangen.....

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 245434 op 26 juli 2024 07:57]

Gat boren in muur en kabelsleuf uitfrezen. Nadeel is dat het een redelijk permanente oplossing is.
De kabels zelf zijn waarschijnlijk ook dikker dan 7 mm, dus of ze nou achter of aan de zijkant moeten, hij moet toch een stuk van de muur af.
En daarbij komt nog kijken dat de wallmount kit ook nog eens dikte heeft, dus hangt ie alsnog wel een dikke centimeter van de muur, maar waar hebben we het nou over?
Anoniem: 263877 5 januari 2009 09:49
als het tegen de muur hangt vind ik het juist WEL belangrijk dat het dun is. Ooit al eens een crt aan een muur zien hangen? Dat steekt wat uit hoor :p
Maar dan mogen ze dat idd niet verprutsen door de aansluitingen aan de achterkant te steken. Maar ik vrees dat het bij zo een dun scherm wel moet...
Draadloos en een stekkerbak die je ergens kan wegmoffelen is de oplossing!
JVC toont op de CES een 7mm dik 32" LCD en weegt slechts 5kg. Ideaal voor aan de muur lijkt mij.
Zou het niet net zoals bij Sony allemaal draadloos zijn? Lijkt me toch de enige mooie oplossing, voor een waarschijnlijk premium priced toestel.

Enige kabel is dan de stroom, en die is wel weg te werken.
Waar willen ze de stekkers dan steken ipv de achterkant? Aan een zijkanten? Is uit esthetisch oogpunt nou ook niet echt een plus punt....? Vraag me ook af wat voor montage steun ze hierbij leveren....
Kabels aan de onderkant is het mooiste. Maar het is eigenlijk gewoon marketing van wij kunnen het en de rest nog niet. Het is gewoon omdat het kan.
Ach voor echte dunne schermen moet je toch naar OLED, 0.5 mm kan daarbij (geen backlight nodig)
ja, maar zoals je hierboven vaak leest, heb je nog steeds 'dikte' nodig voor de kabels..
Ja, maar een kabeltje laat zich toch eenvoudiger in de muur wegwerken dan een hele TV..
Anoniem: 233177 5 januari 2009 11:13
Vorige jaar in CEBIT Duitsland zag ik OLED schermen wanneer worden deze schermen geintroduceerd??

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.