Samsung neemt lcd's met 'edge-lit'-backlights in productie

Samsung is gestart met de massaproductie van lcd-panelen met 'edge-lit'-backlights, zo heeft het bedrijf bekendgemaakt. De panelen zijn kwikvrij en zijn ongeveer 40 procent zuiniger dan ccfl-lcd's.

Bij het 'edge-lit'-systeem bestaat de backlight van een lcd uit een rij leds aan de randen van het paneel. Het licht wordt vervolgens via zogeheten 'light-guide'-platen over het paneel verspreid. Samsung zegt de technische problemen, waaronder de uniformiteit van de verlichting en oververhitting, te hebben verholpen. Het bedrijf is inmiddels met de massaproductie van de edge-lit-panelen gestart.

De lcd-panelen van Samsung zijn leverbaar in de beeldformaten 40", 46" en 55" en zijn slechts 10,8mm dik. Dat is ongeveer een kwart van de dikte van conventionele lcd-panelen. Samsung heeft de led's zowel aan de onderkant als de bovenkant van de panelen geplaatst. Het lijkt erop dat de nieuwe techniek zal debuteren in de onlangs aangekondigde Series 8-tv's van Samsung, maar het bedrijf kon dit nog niet bevestigen.

Het is niet bekend of de nieuwe panelen ook het lokaal dimmen van de verlichting ondersteunt. Deze techniek wordt gebruikt om de dynamische contrastverhouding te verhogen. Sony heeft overigens ook al een lcd-tv op basis van vergelijkbare technologie. De Bravia KLV-40ZX1M zou echter nog last hebben van niet-homogene verlichting.

Samsung edge-lit led-backlight lcd-tv

Door Pieter Molenaar

27-03-2009 • 14:39

42

Reacties (42)

42
38
10
9
0
0
Wijzig sortering
Heb zelf de Samsung LE40A786 en die heeft wel een LED grid. Het beeld is gewoon een plaatje. Als ik het goed heb zitten er 640 ledjes achter het LCD paneel die ook dynamisch gestuurd kunnen worden. Hier wordt dat uitgelegd.
http://www.practical-home-theater-guide.com/led-lcd-tv.html
Als je het beeld goed afregeld is zwart echt zwart zonder "blooming".
Op Kieskeurig.nl heb ik de afstellingen bij de TV gezet.
http://www.kieskeurig.nl/.../le40a786/reviews/237558/
Instellingen zijn verkregen via ISF calibratie. Zie uitleg hieronder.
http://www.avforums.com/tv/index.php?videoid=55

[Reactie gewijzigd door bgttje op 25 juli 2024 23:21]

Het is niet bekend of de nieuwe panelen ook het lokaal dimmen van de verlichting ondersteunt.
2D (of zelfs 3D) Dimming is niet mogelijk met een edge-lit scherm.

De hiergenoemde edge-lit schermen zijn trouwens de modellen die eerder deze week aangekondigd zijn, namelijk de 6000, 7000 en 8000 series.
Samsung heeft ook enkele 2D dimming LCD's, de LE**A786, LE**A956 en LE**F96B.

Echter schijnen de Samsungs niet super te zijn, backlight is prima, maar soms last van schokkerig beeld. De Sony heeft ook enkele problemen (wel met de backlight). Vooralsnog is de Philips 42PFL9803 de beste keuze, kan de beste beeldkwaliteit leveren maar is zeer lastig om goed af te regelen.

** = inch-maat

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 25 juli 2024 23:21]

Ik ben niet zo enorm thuis in deze techniek. Maar een van de grote voordelen voor mij van de "conventionele" toepassing van leds als background light was dat specifieke (groepen) leds konden worden uitgeschakeld/gedimd om echt(er) zwart te krijgen. Zoals hierboven ook al staat is het niet duidelijk of dit mogelijk is voor deze model. indien dit niet het geval zou zijn, zou dit voor mij al een showstopper zijn.
Het lijkt mij dat dit maar zeer beperkt mogelijk is met "edge-lit". Voor de betere dynamische contastverbetering heb je een grid aan leds nodig achter het lcd. Zo kun je bijvoorbeeld in een scene met een lampion tegen een donkere lucht, de lampion extra laten oplichten terwijl de achtergrond donker blijft.

Met alleen leds aan de zijkant kun je niet een onregelmatige vorm in midden van het scherm meer uitlichten dan de rest.

Er is echter meer dan contrast alleen en dynamisch contrast blijft toch een beetje een truc. Bij overdreven gebruik krijg je trouwens halo's, net als bij HDR fotografie.
Op dit moment heeft een TV met een traditionele CCFL backlight last van iets dat 'backlight bleeding' heet. Wat je krijgt is dat de kleur zwart niet echt zwart is, omdat er licht van het backlight doorheen komt.

Door gebruik te maken van LED-backlight is het mogelijk om de LED's daar waar het zwart moet zijn in hun geheel uit te schakelen, op die manier krijg je niet tot nauwelijks last van doorschijnende backlight.

Ik vermoed dat het in dit geval niet mogelijk is, omdat het nu moeilijker is om een bepaald vlak donker te krijgen zonder dat andere vlakken die wel belicht moeten worden daar last van hebben.
Backlight bleeding is dat je een waas van de CCFL op het beeld ziet op een bepaalde plek op het scherm. Bijvoorbeeld onder of boven zie je dan een half rond backlight er doorheen en dat hoeft niet perse op zwart te zijn.
thx wist ik dus echt niet

maar ja ik heb dan ook een mega ding van een tv die je met 2 man moet tillen zo groot en zwaar en lomp en ben dus beetje aan rond kijken vragen waar ik op moet letten bij een nieuwe.
Volgens mij gaat dat alleen op als de leds verspreid worden over het gehele scherm en niet alleen de rand.
Overigens had ik het idee dat mijn laptop hier al van voorzien was, is dit dan zon nieuws omdat het een tv betreft?
OLED schermen dus ;) ... Bij LCD schermen is dat niet echt goed te doen.
Neen, dat heb je fout.

ten eerste zijn er 2 "OLED" schermtypes: échte OLED-schermen, waarbij elke pixel vertegenwoordigd wordt door een (organische) LED. en Minder echte OLED schermen die een LC panel gebruikern, maar OLED's inzetten om te dienen al achtergrondverlichting.

De eerste heeft sowieso een per pixel luminantie, de tweede reageert in feite net zo als een "gewoon" LCD scherm.
En daarbij is het wel perfect mogelijk de LED backlight te spreiden over de schermoppervlakte en zo te spelen met de luminantie van verschilende delen en dus met de dynamischecontrastverhouding.
Nee, dat gaat hierbij helaas niet. Dit is interessant voor de beperkte diepte van de TV en het iets lagere verbruik van leds ten opzichte van ccfl.

Voor het contrast doet dit verder niets, omdat het hele scherm vanaf de rand wordt verlicht is het niet mogelijk een specifiek deel uit te schakelen. Dit is wel goedkoper, er zijn minder leds nodig om het scherm te verlichten ten opzichte van het dynamische systeem.
Dit is wel goedkoper, er zijn minder leds nodig om het scherm te verlichten ten opzichte van het dynamische systeem.
En aldus een mooie tussenstap voor full LED backlights, daarna OLED backlights, en daarna volledig OLED.
Ik zie niet echt in waarom de tussenstap OLED backlights nodig is, het lijkt mij dat we gewoon van full LED backlights naar volledig OLED gaan???
Dat gaat gebeuren omdat men nu klaar is voor het maken van OLED backlights. De ervaringen die men opdoet bij de massa productie daarvan komt weer ten goede van de produktie van complete OLED schermen op grote schaal.

De verwachting is dat men volgend jaar al zulke schermen kan gaan leveren (nieuws: Massaproductie flexibele oledverlichting start volgend jaar).
Je vergeet een belangrijk ding: complexiteit. Het is veel makkelijker om 100 grote oleds te maken, dan 2 miljoen hele kleintjes. Ook kan je bij de eerste 'smokkelen' als er 1 kapot is, afhankelijk van het soort verlichting, terwijl bij 1-oled-per-pixel het scherm afgekeurd is als er meer dan 3 kapot zijn.
Wat is nu het nut om de LED's aan de zijkant te plaatsen? Bij normale LED schermen zitten de LED's toch netjes verspreid overal achter het scherm? Dat lijkt me veel beter.
Ik denk niet dat het beter is, anders had Samsung niet deze nieuwe technologie in massa productie genomen lijkt mij :P.

Het grote voordeel van deze opstelling is allereerst dat je veel minder led's nodig hebt als achtergrond verlichting. Immers heb je alleen leds aan de randen van je scherm, daarnaast zal de backlightbleeding ook een stuk lager zijn, aangezien ze de light-guide platen kunnen gebruiken voor het egaal verspreiden van de backlight.

Twee vliegen in een klap so-to-speak.
Anoniem: 224065 @Matis27 maart 2009 15:23
het is ook makkelijker te vervangen.
Volgens mij kun je zo met minder leds toe. Het is ook best mogelijk dat de TV's nu nog dunner gemaakt worden, maar dat hangt af van de dikte van de 'light-guide'-platen.
Als je de leds achter het scherm verspreid, wordt de tv weer net iets breder dan 10,8 mm.
Aan de rand heb je zo veel minder ruimte nodig, waardoor dat dunne design mogelijk is.

Verspreid achter het scherm zou wel weer beter zijn, als je kijkt naar contrastwaarden. Dat zit er ook wel aan te komen, ik kan er niet op wachten! :9~

EDIT: Tsja, volgens mij voeg ik niet veel waarde toe hier, als alles al verteld wordt :P Ik denk dat mensen met vragen ook beter eerst goed alle posts hierboven kunnen lezen. ;)

[Reactie gewijzigd door Nicked op 25 juli 2024 23:21]

Anoniem: 80922 27 maart 2009 16:30
Edge led heeft als voordeel dat het goedkoper te produceren is dan local dimming en dat het scherm platter gemaakt kan worden. Ook is het scherm minder zwaar. Het nadeel is dat local dimming betere beeldkwaliteit geeft. Men gebruikt dan een raster van 128 of meer segmenten. Bijv. Philips led lux: Gebruikt er vooralsnog 128. De nieuwste lg die op ces is gepresenteerd gebruikt 240 zones. Dynamische contrastwaarden komen daarmee aanzienlijk hoger te liggen dan met deze techniek. Het is dus eigenlijk een afweging die je moet maken tussen beeldkwaliteit en design. Deze tv zal desondanks toch een geweldig mooi beeld geven, maar alles is relatief.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80922 op 25 juli 2024 23:21]

Hiermee kunnen mooie design tv's worden gemaakt.
10,8 mm, Dat is echt superdun.
Let op, das alleen het paneel, zonder behuizing en ruimte voor verluchting.
vraag me toch af waarom dit soort technieken altijd vanaf 40" toegepast worden..

is het rendement niet groot genoeg op 37"en kleiner ?
Er zijn ook twee 32" modellen, deze worden echter bij dit bericht niet vermeld, maar ze zijn er wel degelijk:
http://www.hdtvnieuws.nl/hdtv/samsung-ue32b6000
http://www.hdtvnieuws.nl/hdtv/samsung-ue32b7000

De 32" 6000 series is er "al" vanaf € 999,-
http://www.kieskeurig.nl/...0/prijzen/327491/#prijzen
Om even op die 37" terug te komen, 37" schermen gaan er helemaal uit, puur omdat het geld bespaart, het snijden van de "plaat" is niet rendabel ten opzicht van een 40", er blijven te grote stukken over bij de productie. Dat van het rendement weet ik niet pressies :)
Ik vermoed echter dat ze deze (relatief) nieuwere techniek alleen op 40" of groter toepassen omdat een 32" al bijna als standaard voor de slaapkamer is. (De plek waar ze voor de TV minder willen betalen)

[Reactie gewijzigd door Kebappie op 25 juli 2024 23:21]

Specifieke delen kunnen toch worden gedimd als de leds gedimd worden? Neem nou een rooster waarvan je aan elke kant 10 leds hebt. als je er nou 4 uitkiest die op een punt eindigen minder sterk maakt heb je toch ook plaatselijke verdonkering? Een nadeel is wel dat je mogelijk lijnen kunt gaan zien. Maar het is haalbaar. Indien de leds op rijen zijn gerangschikt.
Een nadeel is wel dat je mogelijk lijnen kunt gaan zien.
En daar heb je het probleem net. Het lijkt niet goed als een deel van het scherm donkerder is als de ander - zoals ook in het artikel staat had Sony ook al een TV met deze techniek, en die heeft te kampen met ongelijke verlichting.
Ik vraag me af of je nu niet krijgt dat het beeld aan de randen donkerder is dan in het midden, omdat de lichtinensiteit daar al sterk is afgenomen.

Ik weet dat de Gameboy Advance SP ook belichting van de onderkant gebruikte, en daar was heel duidelijk een verschil in lichtsterkte te zien tussen de onder- en bovenkant van het scherm. Bij zo'n kleine handheld waar beeldkwaliteit ondergeschikt is aan bijvoorbeeld prijs en formaat is dat natuurlijk niet zo'n probleem (het was voor mij persoonlijk in ieder geval geen storende factor tijdens het spelen), maar bij een dure high-end televisie wil je dat natuurlijk niet tegenkomen.
Dat zie je dus ook in de link die aan het eind van het bericht is gepost... Het is inderdaad de vraag of ze dat nu dus verbeterd hebben bij de nieuwe panelen.

Zolang ze het homogeen kunnen houden, is het een mooie manier om het energieverbruik te drukken, het scherm slanker te maken en het ziet er natuurlijk sleeker uit. De randen moeten echter wel wat dikker denk ik zo, maar dat is te overzien.
Dat zou bij een gewoon LCD TV dan toch ook een probleem zijn?
Anoniem: 259336 27 maart 2009 16:23
Kan je op deze tv goed gamen, is dat al getest? Of hebben we weer te maken met Ghosting en lags? En kunnen we weer wachten tot ze dit verholpen hebben....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.