Dell voorziet 24"-lcd van zuinige verlichting

Computerleverancier Dell heeft een nieuwe variant van zijn 24"-lcd uitgebracht, die een stuk minder energie moet verstoken dan zijn voorgangers. Vooral het gebruik van leds als achtergrondverlichting zou daar verantwoordelijk voor zijn.

De breedbeelddisplay is opgetrokken rond een 24"-tn-paneel en kan beelden op de full-hd-resolutie van 1920x1080 pixels weergeven, hoewel een hdmi-aansluiting ontbreekt. Volgens Dell heeft de G2410 een contrast-ratio van 1:1000 en een helderheid van 250cd/m2. De achtergrondverlichting van het scherm moet voor die helderheid zorgen; daarom zet Dell geen ccfl's in, maar witte leds. Het gebruik van de solid-state-verlichting zou de stroomhonger van de display aanzienlijk reduceren: het bedrijf claimt een vermindering van 60 procent in opgenomen vermogen vergeleken met gelijkwaardige schermen.

Niet alleen de witte leds dragen aan het groene karakter van de G2410 bij. Een lichtsensor moet de lichtintensiteit van het scherm aan het omgevingslicht aanpassen en het scherm wordt dankzij 'Dynamic Dimming' wat donkerder wanneer het beeld veel lichte vlakken bevat. De voeding van de monitor zou zeer efficiënt zijn en in standby-stand slechts 0,15W verstoken. De monitor mag dan ook het Epeat Gold-label voeren: de hoogste klasse van deze standaard om de milieuvriendelijkheid van producten te classificeren. De G2410 is per direct in de Dell-winkel verkrijgbaar en moet 406 euro opbrengen.

Dell G2410

Door Willem de Moor

Redacteur

27-02-2009 • 10:47

59 Linkedin

Reacties (59)

59
57
21
6
0
8
Wijzig sortering
het scherm wordt dankzij 'Dynamic Dimming' wat donkerder wanneer het beeld veel lichte vlakken bevat.
Lijkt mij hondsirritant tijdens het gamen :X
Inderdaad te hopen dat het uitkan. Niet alleen tijdens gamen, ook als je films kijkt bijvoorbeeld (mijn broertje had een LG TV die dat deed, dat was echt mega-irritant). Zeker bij donkere scenes zie je het scherm dan gewoon knipperen als er even iets lichters doorheen komt.
een aantal philips tv's heeft dit ook gehad, drama..

heeft philips een hoop gekost aan aftersales omdat de monteur langs moest komen om de firmware te vervangen en de sensor uit te zetten.

tegenwoordig kan je de sensor in de instellingen gewoon uitzetten.

enige voordeel wat je zou kunnen hebben met dat dimming systeem is in een kantooromgeving.. waar dit paneel waarschijnlijk primair ook voor bedoelt is.
Firmware vervangen was in veel gevallen trouwens niet nodig, de sensor kon uitgezet worden in het servicemenu.

Moest er nog steeds een monteur langskomen omdat Philips de code van hun servicemenu niet zomaar uitdeelt, dat wel.
Die code is publiek geheim, maar je moet wel uitkijken dat je niks verprutst, want dan moet die monteur alsnog langskomen...
Hoe kunnen ze nou een HDMI aansluiting laten ontbreken?
Anoniem: 281203
@skaars27 februari 2009 11:27
Er zit geen audio in de monitor, dan is het onnodig om HDMI te gebruiken,
HDMI = DVI+Audio.
Dus een DVI aansluiting is genoeg, mooie besparing van een onnodige aansluiting en eerlijk door te laten zien wat het scherm kan en wat niet.
HDMI = DVI + Audio + HDCP ;)
Dus ik vraag me af of deze monitor protected content in de volle 720p / 1080i/p glorie gaat tonen.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 27 februari 2009 12:00]

Op de vorige zat wel de HDCP ingebakken, lijkt mij dat die er hier dan ook inzit.

edit: "DVI-D Digital connector with High-Bandwidth Digital Copy Protection (HDCP)" bron:link in het bericht

Dynamic dimming kan overigens uitgeschakeld worden hoorde ik van mijn Dell accountmanager.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 199253 op 27 februari 2009 15:14]

Mijn 24'' acer monitor heeft ook alleen DVI, maar wel HDCP, net zoals veel monitors van voor het hele HDMI-op-computerscherm gebeuren
Omdat dit voor een monitor sowieso al een beetje overbodig is, omdat daar DVI voor is. Anders koop je toch gewoon een converter? Voor geluid hoef je het niet te hebben op een monitor namelijk.
Nice! Jammer van die HDMI aansluiting, maar verder zeker een goede optie als vervanging van mijn lieve 17 inch TFTtje van Hitachi... :)
Ach, als het scherm geen speakers heeft dan kun je gewoon een HDMI naar DVI kabel gebruiken. Het enige verschil tussen HDMI en DVI is immers de mogelijkheid van HDMI om ook audio te kunnen versturen. En een HDMI-DVI kabel kost 5 euro ofzo, dus dat lijkt me eerlijk gezegd niet echt een grote issue.

Verder is dit wel weer een strak design. Het paneel met alleen een dunne rand zonder verdere franjes, dat heeft Dell imho wel goed voor elkaar :)
helaas zijn er ook winkels die die hdmi - dvi kabels voor 75+ euro verkopen
Ja, dat zijn die blingbling dingen met nepgoud. Sommige computerwinkels willen zich als juwelier voordoen. Heb bij digitale verbindingen voor consumenten nooit begrepen waarom men uberhaupt nepgoud zou willen gebruiken, maar het verkoopt blijkbaar wel goed.
Het "goud" bij connectoren is om corrosie te voorkomen. Alleen vraag ik me altijd af hoe lang het duurt voordat er bij een goedkope kabel (zonder goud of wat dan ook) signaal verlies optreedt als gevolg van corrosie...

Persoonlijk denk ik dat bij een digitaal signaal de kwaliteit en de afscherming van de kabel weinig tot geen invloed heeft op de kwaliteit van het signaal. Dit is alleen een discussie die tot in lengte van dagen gevoerd zal worden en nooit een winnaar zal krijgen vrees is.
hoezo helaas??? :? zolang je bij de 2e hit van google een nederlandse winkel vind waar je ze voor een paar euro kan halen.....
Het probleem is dat de gewone consument al snel zal denken dat een kabeltje van 5 euro niet goed genoeg is als er in het schap ernaast kabels hangen die 5 keer zo duur zijn en meestal ook nog eens door de winkelier zelf worden aangeprezen als betere kwaliteit zijnde.
De gewone consument zal dit over het algemeen als monitor gebruiken, die hebben de HDMI-DVI kabel dus helemaal niet nodig. Sowieso is er maar één DVI aansluiting, dus als je die voor je PC gebruikt kan je al geen HDMI apparaat meer aansluiten.

En waarom is het zo slecht dat HDMI ontbreekt: het is een monitor, monitors zijn voor PC's, en bij PC's is DVI de standaard. Als je dan moet zeuren over ontbrekende aansluitingen, klaag dan over het feit dat er geen DisplayPort aansluiting op zit.


@trommelrem - De voornaamste reden voor vergulde contacten is, in tegenstelling tot wat vele denken, niet de lage weerstand, maar om corrosie te voorkomen zodat de weerstand/impendantie over de levensduur gelijk blijft. Door impedantie mismatches kan je allerlei problemen krijgen als reflecties, te lage signaal niveaus, etc.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 28 februari 2009 01:37]

Dus? Die hoef je toch niet te kopen?
En van het TN paneel...
Niet iedereen is een grafisch professional. Voor normaal gebruik is er niks mis met een TN paneel.
die 17" hitachi heb ik ook jaren gebruik.. eerste lcd panel geschikt om te gamen.

;(
Led verlichting is nou niet zo nieuw, maar wel goed dat ze het erin doen.
Ik vind een ledscherm veel mooier als een ccfl scherm.

Vind dit scherm alleen wel een beetje duur voor de helft heb je een 24" samsung.
Anoniem: 291618
@itarix27 februari 2009 12:16
Je moet niet vergeten dat de halfwaarde-tijd erg snel bereikt word met die CCFL schermen, de meeste LCD schermen (zeker die van brakke kwaliteit) zijn na een jaar of 3 /4 al op

Best zonde als je dan bv om die reden je scherm/dure-laptop amper nog goed kan gebruiken.. / het ziet er ook niet mooi uit, zo'n gedimd scherm.
En je denkt dat die LED's zo ontzettend veel langer mee gaan?

Een beetje CCFL haalt trouwens makkelijk een 20.000-30.000 uur voordat deze op z'n halfwaarde zit, ongeveer hetzelfde als een redelijkte kwaliteit LED. Om dat aantal branduren in 3 jaar te halen moet je je scherm 24 uur per dag aanhouden.

Tevens heeft de rest van de electronica en het LCD paneel ook maar een beperkte levensduur die niet zo veel hoger ligt als dit.
En dan zeggen ze dat lcd beter voor het milieu is, m'n 22 inch CRT draait hier al bijna 13 jaar, draait nog als de dag dat ik hem gekocht heb. Op die tijd zou ik nu dus al aan men 6 de LCD zitten. Ik zou nog eens willen zien dat 1 crt meer vervuilt dan 6 lcd's. Laat staan de poen die het me had gekost. Binnenkort maar eens binnendoen voor een revisie, zodat ie nog een paar jaartjes meekan. Die LCD schermen zijn gewoon bagger in vergelijking met een diamondtron beeldbuis.
Wat een onzin kamisama. LCD gaat echt wel langer mee dan de twee jaar die je hier suggereert. Daarnaast gebruikt jouw CRT alleen al net zo veel stroom als mijn computer en beeldscherm samen. Bovendien kostte jouw 22 inch CRT 13 jaar geleden een kapitaal. In vergelijking daarmee kost een 22 inch CRT nu bijna niks. Dus wie probeer je nu voor de gek te houden? Jezelf misschien?
Niet echt hoor, die crt (gemeten met een apart toestel) trekt 88 watt

Als jij daarmee je pc kan laten draaien en je monitor proficiat, maar dan ben je een laptop met een pc aan het vergelijken? Verder heeft die monitor nog niets aan qualiteit ingeboet, wat je met een lcd van 4 5 jaar oud wel helemaal mag vergeten. Toch als die bijna constant in gebruik is. Verder moet je maar eens een lcd proberen vinden die 2048x1536 in 32 bit aan 100 hz refreshrate aankan, of een resolutie in de buurt. LCD is gewoon inferieur. Het enige voordeel dat lcd heeft is , plat en en iets minder stroom verbruik. Niet echt meteen in mijn top van prioriteiten als het op eisen aan een goede monitor aankomt hoor.

Wie houd er hier wie voor de gek?
Dell komt tenminste met ideeën. Jammer van "Dynamic Dimming". Ik wil graag zien dat je het op OSD kan instellen. Helemaal slecht vind ik dat er geen HDMI op zit. Verder wel een mooi beeldscherm.
wie zegt dat die optie er niet inzit?

Op mijn dell d630 laptop kan ik de helderheid zelf regelen of op auto zetten. gewoon met fn + pijltjes combo's.

Ik neem aan dat je dus in het osd van dit scherm kan kiezen voor dynamic, of 0-100% oid
Wat een onzin dus weer...

Wat Terw_Dan ook al zegt als er geen speakers in het scherm zitten heb je helemaal geen HDMI nodig...

Dynamic dimming zit op mijn LCD tv van Sony ook ontzettend irritant als ik films kijk maar is wel gelukkig gewoon uit te zetten.

[Reactie gewijzigd door CKSotos op 27 februari 2009 11:18]

Ik zou het niet alleen via het OSD willen kunnen instellen, maar het liefst of via de driver! Zo kan je 'puter het automatisch uitzetten als je een (full screen) film aan het kijken bent o.i.d.
Ideeen? Apple heeft al een tijdje langer een 24" LED hoor :-p (Die is alleen wel 2x zo duur :-( )
De 24" Apple Cinema display is inderdaad duurder, alleen krijg je dan wel een S-IPS panel in plaats van een TN panel.
250cd/m2 ? Is dat niet wat laag?
Nee hoor. Als je je scherm kalibreert doe je dit op 140cd/m2. En dan is hij nog steeds erg fel.
Geloof me, meer wil je echt niet. Een hoop schermen doen richting de 400cd/m², maar als je de brightness helemaal open hebt staan, kijkt dat echt niet prettig.
Volgens de specs gooit mijn 2405FPW er 500 cd/m2 uit... dat is inderdaad erg veel voor desktop gebruik, maar in games draai ik mijn brightness soms echt wel vol open, vooral als de zon op de studeerkamer staat (en dan heb ik het gordijn al dicht).
Meestal zal het dus inderdaad niet zo'n probleem zijn, maar ik zou het persoonlijk toch wel merken.
Zeer jammer van het TN paneel. Voor 100 euro meer heb je S-IPS scherm met met met een zee aan inputs (DVI-I, DVI-I, HDMI, DisplayPort, component, composiet, ik heb het natuurlijk over de geweldige HP LP2475), de "ouderwetse" CCFL verlichting neem ik dan wel voor lief.

Ik geef meer om fastoenlijke beeldkwaliteit (en comfort) dan om een paar cent besparing op de electriciteitsrekening.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 28 februari 2009 01:32]

Dan laat je dit scherm toch gewoon links liggen? Er zijn andere 24" monitoren die wel aan jouw eisen voldoen (behalve de prijs misschien).
Jammer van de resolutie. 16:9 is gericht op film maar veel minder geschikt voor tekst en andere zaken waar vertikale resolutie van belang is. De vorige 24" schermen waren nog 16:10. Dat voegt heel wat nuttig oppervlak toe zonder echt aan de breedte te raken.
Mee eens, voor pc gebuik snap ik dat breedbeeld niet helemaal. Ik heb dan ook een mooi 3:4 schem op 1600x1200. Dan kan ik wel een (16:9) 24" scherm kopen, maar in de hoogte pixels ga ik er dan op achteruit. Das niet de bedoeling natuurlijk ;)
uhm nee, daar ga je niet op achteruit. 1600x1200 => 1920x1200 is alleen maar 320px in de breedte erbij :)
1920x1200 is 16:10.
1920x1080 is 16:9.
Wat een onzin... Koop gewoon een duurder paneel SIPS SPVA oid. en zet 'm vertikaal.. Ideaal.. Mijn tweede scherm... (najah.. ik had 'm eerder dan mijn grote 25,5) van 21" staat mooi op zijn kant. Samsung 215TW. Heerlijk werken voor tekst en andere dingen die je van boven naar beneden doorneemt en waar breedte niet belangrijk is.
Ben wel benieuwd wanneer ze dit ook in hun high-end range gaan stoppen. Dan komt er eindelijk eens wat concurrentie voor het Apple Cinema Display (Ik wil 'm in combinatie met een MacBook Pro gebruiken) en gaan de prijzen allemaal eens omlaag.
Zit ik zo te kijken naar deze monitor en ik denk van....

Jammer... wordt dus niet deze van Dell...

Hoe kom je erbij om al je status lampjes etc aan de rechterkan van je monitor te plaatsen??

Leek me een leuke set voor een DUAL setup maar niet als je ineens lampjes in het midden van de 2 schermen hebt...
Die lampjes lichten alleen op als je het OSD menu gebruikt. (ter plaatse van die lampjes zitten touch sensitive controls) Alleen de powerled helemaal onder blijft aan, en die is gelukkig niet zo fel. (Dat is iig zo bij mijn 2709, ik neem aan dat het bij dit scherm net zo is) Leuk detail is dat het onderste lampje (om de OSD in te schakelen) pas oplicht als je met je vinger er +- 2 cm vanaf bent.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee