Nanobuizen combineren eigenschappen ram en flashgeheugen

Het gebruik van telescopische nanobuisjes zou moeten leiden tot de ontwikkeling van een nieuw soort geheugen dat de beste eigenschappen van random access memory en flash-geheugen zou moeten verenigen.

NanobuisjesDe telescopische werking van de nanobuisjes kan gebruikt worden om fysiek een 1 of een 0 te definiëren. Door spanning op de concentrische buisjes te zetten, steekt de binnenste buis verder uit. Om de binnenste buis weer terug in de buitenste buis te doen bewegen, wordt de opgelegde spanning omgekeerd. Wanneer de spanning wegvalt, blijven de buisjes dankzij Van der Waalskrachten in de positie steken die ze hebben. Daarmee zou het nanobuis-geheugen een zeer gewenste eigenschap gemeen hebben met flash-geheugen: de data blijft ook zonder spanning bewaard.

Door gebruik te maken van een techniek die als nems, of nano-electro-mechanical systems, bekend staat, willen de onderzoekers van de universiteit van Nottingham een dichte matrix nanobuisjes bouwen. Aangezien nanobuisjes, afhankelijk van hun samenstelling, elektrisch geleidend zijn, kan het uitschuiven van de telescopische buizen benut worden om contact met een elektrode te maken. De nanobuisjes en bijbehorende elektrodes zouden klein genoeg zijn om de afmetingen van flash-geheugen te benaderen, en tegelijk snelheden kunnen halen die met de snelheid van ram wedijvert.

Door Willem de Moor

Redacteur

13-11-2008 • 20:42

41 Linkedin

Reacties (41)

41
35
7
3
0
2
Wijzig sortering
Erg weinig informatie. Hoeveel energie kost het om die buisjes te schuiven? Te veel, en je geheugen verbrandt door de warmteproductie. Te weinig, en je bitten flippen spontaan door zaken als overspraak.
Hoe worden de nanobuisjes geplaatst? Je wil niet tien miljard nanotubes per stuk plaatsen. Maar als je ze niet nauwkeurig plaatst, dan liggen de buisjes niet in elkaars verlengde en gaan ze niet in elkaar schuiven.
Nou geloof maar dat RAM niet zomaar vervangen word, daarvoor is die industrie veel te groot.
Ze zullen blijven zorgen dat RAM sneller blijft als een hd, tenminste dat zou ik doen als ik dat soort geheugen zou maken :)

Precies hetzelfde met bijvoorbeeld olie, geloof maar dat er geen vervanger komt totdat het op is want dat kost veel te veel centjes :)

Het zou wel erg mooi zijn, maar klinkt heel erg als toekomst muziek.

[Reactie gewijzigd door pennenlikker op 14 november 2008 00:10]

Je bedoelt dat de analoge foto markt een paar jaar geleden veel te groot was om binnen notime te decimeren door een 'nieuwe technologie' ?
mijn pa had nog een toestel met 3,5inch floppys als opslag "P
Wat met deze technologie kan is te vergelijken met iets dat hier eerder is gepost. Quantum dot memory. Het is dus de vraag welke van de twee technologieen het meest te bieden zal hebben.
Dus kort samengevat, ram geheugen kan zo alles opslaan waar hij mee bezig was.
En flash geheugen word net zo snel als ram.

Toch?
Kan maar het kan ook een vervanger voor beide zijn waardoor je nog maar 1 hardeschijf nodig hebt en geen geheugen omdat het even snel is.

En dan vervalt ram geheugen omdat het geen functie meer heeft omdat de hardeschijf net zo snel is. En dat houdt in minder matrialen en goedkopere computers. Geheugen bestaat alleen maar om snel toegang te hebben om data tijdelijk op te slaan en als hardeschijf het zelfde kan is het niet meer nodig.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 253596 op 13 november 2008 20:56]

Ik denk dat ze het eerst in de PDA's en smartphones gaan toepassen om te voorkomen dat het complete geheugen/HD markt op de kop wordt gezet.
En waarop baseer je dat? Wanneer het makkelijk zou zijn om zo 10 Tb aan nanobuisjes-flashgeheugen te maken, zullen ze het heus niet nalaten hoor. In de praktijk kun je echter niet even allerlei ontwikkelingsstappen overslaan en meteen met een superproduct op de markt komen. Je zult klein moeten beginnen, allerlei problemen overwinnen en dan steeds verbeteren totdat het punt is bereikt waarop een marktintroductie mogelijk is.

Tussen de ontdekking van GMR effect en de eerst toepassing ervan zat ook wel een paar jaar en toen kon met ook niet gelijk een terrabyte hdd uit de mouw schudden.
Als jij gelijk hebben moeten ze wel een andere manier gaan bedenken om de harde schijven aan de CPU te koppelen. Nu zijn die lijnen langer omdat ze voor de snelheid niet zo veel uitmaken en hebben we juist voor de snelheid RAM geheugen.
Als ze dit gaan toepassen als HDD en als RAM dan moet dit dus meteen vanaf de CPU via korte lijnen (liefst op het MoBo) worden aangesproken en dan komt er weer een nieuw probleem: Hoeveel groter moet het Mobo worden om dit te huisvesten?
Eigenlijk is het zoals Atomsk ook al zegt: dit kost ontwikkelingstijd omdat er diverse problemen moeten worden overwonnen!
Het gaat nog wel zijn tijd vragen. In eerste instantie om de technologie van nanobuisjes levensvatbaar te maken, en vervolgens om de elektronica daarvoor te ontwikkellen. Het is niet omdat het nanobuisje zo snel van status kan veranderen dat de elektronica die daarvoor moet zorgen mee kan.
Dat is wel heel kort door de bocht. In de praktijk zou dit de toekomstige opvolger kunnen worden van flash techniek, omdat deze veel sneller is dan de huidige non-volatile opslag.

Tegen de tijd dat dit ver genoeg is om echt gebruikt te gaan worden zullen ook in de RAM industrie de snelheden flink opgeschroeft zijn, zodat RAM nog altijd sneller blijft.
Zoals ik al zei het kan, het is een mogenlijkheid dat het gebeurt zoals ik zei. Wie zegt dat ram geheugen zo snel blijft ontwikkelen daar komt ook een EOL aan natuurlijk dan is dit een mooie nieuwe instap techniek.

We hebben geen idee over snelheid bij deze vorm, het is in iedergeval vele malen snelleren dat al vanaf het begin. Ga eens kijken geheugen 20 jaar terug was het toen al zo snel? Moet je negaan wat een gigantiese sprong dit is voor een nieuw product.

Dus ik zie mijn schets wel als iets realisties.
jep maar nu is nog even duur als een wagen dus laat ons maar rustig even wachten
Sterker nog, het is nog nooit gemaakt: "...zou moeten leiden tot de ontwikkeling van..." en "...willen de onderzoekers van de universiteit van Nottingham een dichte matrix nanobuisjes bouwen."
Het is slechts een plan..
Veel mooier lijkt mij dat je je OS niet meer af zou hoeven te sluiten. Met een druk op de knop is je pc uit, en ook meteen weer aan met al je programma's nog open. Oftewel slaapstand zonder dat je de data naar je hdd moet wegschrijven / uitlezen :)

Enige waar je dan nog echt voor zou moeten rebooten is het installeren van drivers / updates
Ja inderdaad een mooie toepassing.
Ik heb ooit eens gezien dat ze met een risterkaart ofzo iets van een HDD hadden gecreëerd met een aantal RAM kaarten. Dat zag er toen heel snel uit, Windows was zo ge-herstart, binnen een paar seconden.
Dus als dat de toekomst is, dan lijken mij dat hele mooie vooruitzichten.
HDD van RAM bestaat al. Alleen je hebt een back up HDD of SSD en een batterij zodat de data van de RAM HDD naar de normale HDD of SSD weggeschreven kan worden. Deze HDD van RAM is ook veel sneller dan de snelste SSD.
Deze HDD van RAM heet Hyperdrive 4, zie de link hieronder.

http://www.hyperdrive4.com/index.php

Als ze een fatsoenlijke back up accu kunnen maken (zie nieuwsbericht gister: nieuwe lithium-ion batterij) Dan is een HDD van RAM helemaal geen gek idee en dan heb je ook geen back-up schijf meer nodig.
Er zijn (SSD)S-ATA modules waar je SD kaartjes in kan doen in een raid-0 opstelling. die kunnen een snelheid halen van 130MB/s met SD-HC.
Ja op PCI-E (X)kaart koste alleen heel veel voor wat het was eigenlijk, heeft hier nog op Tweakers gestaan.
Door de jaren heen is de software sneller zwaarder geworden dan de pc's sneller. Of, om met jouw voorbeeld te werken: Windows start steeds langzemer op. Het gaat nog vele jaren duren voor het principe uit dit artikel gebruikt kan gaan worden, dus de software groeit gewoon mee.

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 14 november 2008 01:18]

Die is er al een jaar of drie idd:
http://www.giga-byte.com/FileList/Image/desktop_productimage_i-ram_1.3_big.jpg

Maar die nano-toestand is toch echt iets anders, wat gebeurt er als het aantal rewrites bereikt is, loopt dan je hele systeem onherroepelijk vast?
Rebooten bij installeren drivers/updates? Is dat niet vooral alleen zo bij Windows?
(k)Ubuntu ook bij kernel updates :p
Of als je een hoop zombie processen hebt die je opgelopen hebt met parallel programmeren die hardnekkig zijn :)
-eerder slechte programmeerpraktijk- O-)
Zelfs dat word over een tijdje hopelijk overbodig :) Er zijn al technieken uitgevonden om *nix te updaten zonder een reboot.
Alleen het process van data van de HD naar de ram schrijven omzeil je zo. maar je pc booten bestaat uit meer dan dat. juiste informatie naar juiste apparaten sturen, kijken wat jen ou precies op het geheugen moet lezen en dergelijke.
Van de ene kant is dat waar, van de andere kant, waarom zou je de juiste informatie naar die apparaten moeten sturen als elk apparaat een klein stukje "nanobuis-RAM" aan boord heeft waarin die informatie gewoon gecached wordt? Dan kun je echt volstaan met alle voedingspinnen weer aanzetten om je PC uit standby / hibernate (waar dan geen verschil meer tussen is) te halen.
Natuurlijk werkt dit pas als al je componenten dit ook daadwerkelijk ondersteunen, maar goed, hibernation werkt ook alleen als al je componenten hier mee om kunnen gaan.
Anoniem: 157137
13 november 2008 21:15
Yep, maar we kunnen denk ik denken aan een SSD met DDR geintegreerd in 1 oplossing :)
Scheelt weer 1 onderdeel in een pc behuizing

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 157137 op 13 november 2008 21:16]

Tegen de tijd dat dit gebruikt kan gaan worden zijn we zeker 10 jaar verder. Hoe de methoden en snelheden voor geheugen en opslag dan zijn is niet echt te voorspellen. Het is dus ook niet te voorspellen of de hier genoemde plannen al dan niet een toepassing krijgen in de pc voor het vervangen van HD's of geheugen.
Waarom hoeft het RAM geheugen nonvolair te worden? Ik zie dit eerder slechts een verbetering naar de andere kant, van snellere usb-stickies...(maar daar hoeft men weer een nieuwe standaard voor in te voeren om de verbinding snel te houden, en firewire komt er al niet door)

[Reactie gewijzigd door Svardskampe op 14 november 2008 23:36]

Nano "buisjes" hebben één heel groot nadeel ook al zitten ze goed opgesloten, ze vormen bij het vrijkomen/vernietiging een gevaar voor de mensheid.

nano buisjes gedragen zich net zoals asbest. door de lengte van de buisjes heeft het afweersysteem moeite met het verwijderen uit het lichaam, deze blijven steken zodat de kans op kanker veel groter wordt.

Toch is het veel belovend over wat deze technologie ons kan brengen.
Jaja het was om te lachen, maar je kaart onbewust een reeel gevaar aan.
Nano carbon tubes blijken, zoals kiang al zegt, niet zo goed voor je gezondheid te zijn. Volgens dit artikel zijn deze buisjes te vergelijken met asbest als ze worden ingeademt.

[Reactie gewijzigd door SuperNull op 14 november 2008 05:42]

Afhankelijk van de grootte van die buisjes krijg je al dan niet longkanker (als de buisjes te klein zijn en zo de celwerking kunnen verstoren, is het risico op kanker veel groter).
Dan ben je je data kwijt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee