Veelgebruikte nanotechnologie blijkt in bepaalde gevallen overeenkomsten te vertonen met asbest. Vooral tijdens het verwerken van nanobuisjes zouden voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden.
Deze conclusie trekken onderzoekers na een onderzoek naar schadelijke effecten van nanobuisjes. Voor het onderzoek werden muizen met nanobuisjes geïnjecteerd, waarna werd gezocht naar ontstekingen van vliezen als reactie op de nanobuisjes. De onderzoekers gebruikten verschillende lengtes nanobuisjes, waarbij bleek dat lange mwnt's ontstekingen en littekens veroorzaakten. Korte nanobuisjes werden daarentegen door witte bloedlichaampjes opgeruimd, maar de cellen slaagden daar niet meer in als de nanobuisjes langer dan twintig micrometer werden.
De waargenomen infecties lijken op de gevolgen van het inademen van asbest, maar of de nanobuisjes ook kanker veroorzaken, is met de studie niet bewezen. Het is onbekend of de nanobuisjes überhaupt het longvlies zouden bereiken wanneer ze ingeademd worden. Wanneer muizen nanobuisjes inademden, veroorzaakten ze ontstekingen die echter na twee maanden weer genazen. De gevolgen van het inademen van asbest zijn infecties van het longvlies die kunnen leiden tot mesotheliomen, een vorm van kanker.
De onderzoekers claimen niet direct dat nanobuisjes longkanker veroorzaken, maar pleiten wel voor meer onderzoek en preventieve maatregelen. Vooral tijdens de productie van materialen waarin nanobuisjes verwerkt worden, dienen maatregelen tegen inademing van nanobuisjes genomen te worden. Ook bij de afvalverwerking van producten waarin nanobuisjes gebruikt zijn, moet rekening gehouden worden met de mogelijke gevaren van de buisjes. Voorwaarde is dan openheid van de nanotechnologie-industrie: het is momenteel nog vaak onbekend of en welke nanobuisjes in producten verwerkt zijn.