Intel boekt recordomzet maar is onzeker over vierde kwartaal

Intel heeft in het derde kwartaal een winst geboekt van twee miljard dollar. De chipfabrikant waarschuwt dat de vooruitzichten voor het vierde kwartaal door de economische onzekerheid lastig te voorspellen zijn.

Intel-gebouw by night De chipgigant meldde dinsdag een winststijging in het derde kwartaal van zijn fiscale jaar van 12 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en 26 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal.

De omzet steeg met slechts 1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot 10,2 miljard dollar, een stijging van 8 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. De resultaten zijn volgens de fabrikant grotendeels toe te schrijven aan de toegenomen vraag naar laptopprocessors in de voorbije drie maanden. Ook heeft de omschakeling naar het 45nm-productieprocedé de kosten weten te drukken. De recent geïntroduceerde Atom droeg dit kwartaal 200 miljoen dollar aan de omzet bij.

Hoewel deze kwartaalomzet volgens Intel een record voor het derde kwartaal is, waarschuwt de fabrikant dat het lastig te zeggen is welke kant het in het vierde kwartaal opgaat. De financiële crisis maakt het moeilijk te voorspellen wat er met de vraag naar processors gaat gebeuren, aldus Intel-ceo Paul Otellini. Het bedrijf is van plan om investeerders begin december op de hoogte te brengen van het financiële reilen en zeilen.

Door Mick de Neeve

15-10-2008 • 08:56

30 Linkedin

Reacties (30)

30
22
4
3
0
0
Wijzig sortering
toch knap dat intel die atom zo snel zo populair heeft weten te krijgen
wat zou ze dat gekost hebben aan bonussen en dealtjes
overal blijft ik dit soort conclusies lezen maar geen enkele AMD in een netbook

Even when only clocked with 1GHz, the AMD Athlon 2000+ clearly beats the Atom single-core and comes close to the Atom dual-core. If AMD can pull out a single-core CPU which clocks with 1.30GHz it can clearly beat even the Atom dual-core. The AMD Athlon 64 X2 3400e is in an entirely different league, it's like fusion-drive against hyper-drive.

Both AMD processors on the 780G board have the same idle power consumption as Intel's Atom/945GC platform

na ja zal wel aan mij liggen
Anoniem: 196662
@wippo7615 oktober 2008 10:53
Intel heeft een markt gecreëerd op een goed moment maar moest er geen vraag zijn zou het niet gekunnen hebben. AMD heeft het ook ooit geprobeerd met de Geode en dat heeft ook even gewerkt. De Geode had gewoon niet het tijdperk waar de eee en afgeleide producten als paddestoelen uit de grond schoten.

Moest AMD zich op dezelfde markt geprofileerd hebben samen met zijn partners, ben ik zeker dat ze hetzelfde zouden kunnen gedaan hebben als Intel. Zoals je zegt zijn hun producten niet inferieur tot Intel met de pineview komt.
Anoniem: 98216
@wippo7615 oktober 2008 10:45
meteen naar dealtjes verwijzen... dit is nu waar marketing om de hoek komt kijken. Intel heeft de Atom gewoon ijzersterk gepromoot en van een goed imago voorzien.
Anoniem: 168448
15 oktober 2008 09:34
Door al de "overdreven" aandacht van de Media mbt de Financieele ellende, is de consument totaal de weg kwijt.

Zeker de krankzinnige EXTRA NIEUWSUITZENDINGEN van RTL maken de consument ongerust.

Alleen Radar is wat objectiever en probeert zonder sensatie het eea in beeld te brengen.

Ook NOVA heeft voor mij afgedaan, en het programma kan beter bij RTL aanschuiven.

Maar even on-topic, het is toch een goede prestatie van Intel om toch deze cijfers te produceren. Hopenlijk zien de beleggers het ook zo.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 168448 op 15 oktober 2008 09:36]

Ik denk niet dat het overdreven is. Het gaat momenteel erg slecht met de banken. De regeringen steunen de banken nog. Maar als de banken ut het wat er gebeurd is geen lering trekken zal het alleen maar erger worden waardoor banken niet meer te redden zullen zijn.

Door dit verhaal hebben de banken er voor gezorgd dat Nederland een enorm begrotingstekort heeft. Dit zal uiteindelijk invloed hebben op belastingen Meer belastingen is minder netto inkomen is minder uitgaven. Dus minder inkomsten voor bedrijven dus minder werk.

Als je naar de US kijkt hebben veel mensen al financiële problemen ze zijn hun huis kwijt. Deze mensen zullen zich echt niet meer druk maken over een nieuwe computer. Wat een jaar geleden nog wel was.

(Potentieel is de situatie net zo erg als de Crisis van 1929).

Daarom het IMO belangrijk om de banken met hun hoger management meer verantwoordelijk maken voor hun daden. Ook als iets aan het licht komt na jaren, da moet het verantwoordelijk management nog op het matje geroepen kunnen worden. Banken zijn het smeermiddel van de economie IMO.
Ik zie het meer als meer financiele middelen om nog betere cpu's en chipsets te ontwikkelen voor intel. Dat is natuurlijk een aspect wat we allemaal maar al te graag zien.
en dan zeggen ze dat het slecht gaat met alle bedrijven en de economie,, :P
Anoniem: 196662
@maastrix15 oktober 2008 09:26
Het gaat enkel slechter in bepaalde sectoren. Intel maakt bijvoorbeeld cpu's, chipsets, nic's, moederborden, opslag, ... Computers blijven nodig en meeste van hun hardware zijn zaken die je in computers nodig hebt.
NVIDIA daarentegen kan wel merkbare dalingen in de omzetten verwachten (ze zijn er eigenlijk al) aangezien mensen geen dure graka nodig hebben en dus goedkopere oplossingen zullen zoeken.
In tijden van economische crisis gaan mensen een PC die het nog doet niet zo snel vervangen dan in tijden van economische bloei. Het zelfde geldt voor auto's, TV's en alle "hebbe dingetjes". Zelfs voor levensmiddelen gaan ze overschakelen... De Aldi zag zijn omzet serieus stijgen bv.
Zowiezo gaan mensen hun computer niet vervangen tenzij hij kapot is. Net zoals een Tweaker geen botox in zijn gezicht spuit terwijl een fotomodel het wel doet.

Ik ken genoeg mensen die nog een werkende 486 gebruiken, op m'n werk zijn er die bij hun P3 blijven. Komt niet door een tekort aan financiën maar gewoon omdat de pc nog werkt en omdat het voor hun nog snel genoeg gaat. Je kan je natuurlijk inbeelden hoe traag die pc's aanvoelen voor een Tweaker :)
Nogal een erg zwart/wit verhaal. Net alsof elke fotomodel botox gebruikt. En wie zegt mij dat er geen tweaker is die botox gebruikt. Heb je daar bewijs van?
Bovendien zijn er ook wel tweakers hoor die nog ergens een oude computer gebruiken. Sterker nog; het zijn juist tweakers die dit doen. Ik heb net zo'n idee dat je niet weet wat een tweaker is.
Of je neemt m'n verhaal te zwart/wit? Natuurlijk zijn er enkele mensen die sneller upgraden (zwaardere software nodig bijvoorbeeld) en er zullen ook wel Tweakers zijn die hun gezicht graag platspuiten. Het is echter een minderheid waar je als bedrijf geen grote gevolgen zal van merken.

Ik heb thuis ook een serie computers staan waar bij aankoop van nieuwe hardware, al de rest in volgorde van belang de hardware van de hogere krijgt. Ik heb het dan ook over mensen die maar 1 pc gebruiken thuis of op het werk. Ik ben zeker dat er heel weinig tweakers zijn wiens hoofdpc nog een p3 is.
Anoniem: 269546
@maastrix15 oktober 2008 09:15
Bedenk wel dat dit cijfers over de afgelopen tijd zijn. En de produktie in die tijd was weer afhankelijk van de vraag die daarvoor ontstaan is.

Dus als het in het eerste kwartaal lekker liep bij de notebookfabrikanten (ik geef maar een voorbeeld) dan gaan die meer bestellen. Intel gooit z'n produktie omhoog en verkoopt prima. En dan, na een tijdje, zie je mooie omzetcijfers, ondanks dat de vraag inmiddels al weer minder kan zijn geworden.

Kijk naar de cijfers over het eerste kwartaal 2009, als je wilt weten hoe de "processorverwerkende industrie" er op dit moment voorstaat.
Er zijn flink wat bedrijven die goed blijven presteren, er zijn ook mensen en bedrijven die nieuwe kansen zien nu en ook nog flink wat winst ermee behalen.

Intel hoeft zich niet echt zorgen te maken, hun processoren etc. zijn voor iedereen beschikbaar en voor iedereen te betalen. De processoren dalen in prijs maar het wordt ook goedkoper om de processoren te maken, zoals al is gezegd in het nieuwsbericht.

Maar Intel is zelf ook voorzichtig met uitspraken te doen over kw4, nu kunnen ze een recordomzet hebben, maar misschien verliezen ze wel erg veel in het volgende kwartaal.
"Intel hoeft zich niet echt zorgen te maken, hun processoren etc. zijn voor iedereen beschikbaar en voor iedereen te betalen."

Het gene waar Inter zich juist zorgen over moet maken is dat bedrijven steeds minder kunnen investeren in de ICT door de financiële crises dus ik kan me goed voorstellen dat bijvoorbeeld veel migratie projecten zijn afgeblazen of verschoven.... Als dat een beetje doorzet scheelt dat heel erg in de verkopen bij Intel

Dan maakt het niets uit wat de consument kan betalen, het zijn toch bedrijven waar ze de grootste winsten uithalen vermoed ik

Maar ja misschien is die crises over 2 weken wel afgelopen :P
De slachting moet nog komen, bekijk de zaak eens over 1 tot 2 jaar.
Volgens mij klopt de titel niet helemaal of wel?
Er is meer winst gemaakt, maar er is maar 1 % meer omzet gedraaid.
Dan moet het toch een record winst zijn, of heb ik het nou verkeerd begrepen? :P
Nee het gaat erom dat dit de grootste omzet ooit is voor een derde kwartaal. De winststijgingen zijn dus blijkbaar geen record. Als ik even zoek hadden ze in tweede kwartaal van 2004 bijvoorbeeld een verdubbeling van de winst.
Ja maar over het algemeen groeien ze samen op, tenzij je te veel fouten maakt. 20% winst is erg leuk hoor, veel computerbedrijven zitten op enkele procenten (de hardware dan kwa reparatie kost het weer rustig 60 euro/u).
hardware wordt in 80% van de gevallen niet eens gerepareerd wordt in de meeste gevallen gewoon vervangen want dat is goedkoper dan het te laten maken of reviseren het voordeel daar bij is ook dat je gelijk weer door kan in de meeste gevallen.
De chipgigant meldde dinsdag een winststijging in het derde kwartaal van zijn fiscale jaar van 12 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en 26 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal.
Grof genomen zou een conclusie kunnen zijn:

12% meer winst->
1% meer omzet->
dus meer winst per omgezette dollar

[Reactie gewijzigd door DarkTemple op 15 oktober 2008 09:25]

Ze hebben het in het artikel toch duidelijk over een winststijging van 12% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In diezelfde vergelijking stijgt de omzet met 1%, dus volgens mij doen ze het best goed en is die recordomzet ook goed voor een stevige winst!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee