Grote computerbedrijven kijken met argusogen naar goedkope netbooks

Grote computerbedrijven zijn minder blij met vooruitzichten dat er de komende tijd mogelijk tientallen miljoenen netbooks over de toonbank zullen gaan. Ze zijn immers altijd uitgegaan van steeds krachtigere pc's met steeds meer functies.

Analistenbureau Forrester Research zegt dat bedrijven als Intel, HP en Microsoft bij hen aankloppen met de vraag hoe er op de opkomst van de kleine machines moet worden gereageerd, gegeven dat computerbouwers eigenlijk pc's willen verkopen die een stuk meer kosten, schrijft de New York Times. Voor softwarebedrijven geldt dat ze liever programmatuur afzetten met een veelheid aan functionaliteit aan boord. De minicomputers zijn echter bovenal geschikt voor eenvoudig internet- en mailgebruik.

De recente verkleiningstrend werd ingeluid met de komst van de subnotebook Eee PC van Asus, en kent inmiddels een breed scala aan volgelingen van onder meer Dell en HP. De notebookjes, ook wel netbooks genaamd, gaan met een geringe winstmarge over de toonbank. Ook desktopversies zijn in aantocht zoals de Asus Eee Box.

De kleine marges zorgen ervoor dat niet alle computerbouwers happig zijn om met kleine computers te komen. Sowieso lijken degenen die het wel doen, de trend met de nodige tegenzin te volgen, maar Fujitsu gaf onlangs toe de ontwikkelingen vanaf de zijlijn gade te slaan. Volgens topman Paul Moore is dit niet uit luiheid, maar omdat zelfs succes in dit marktsegment zich niet vertaalt in behoorlijke financiële resultaten. "Het is feitelijk een product zonder winstmarge", aldus Moore. Sony is positiever en zegt te onderzoeken wat consumenten van een tweede pc verwachten. Het bedrijf gaat er schijnbaar vanuit dat de markt voor krachtigere computers geen schade zal ondervinden. Intel lijkt op de subnotemarkt goede zaken doen gezien de vraag naar zijn Atom-cpu, maar ondervindt ook concurrentie van Via.

Ook Microsoft lijkt de ontwikkeling de nodige hoofdbrekens op te leveren. Asus levert zijn Eee PC immers ook met Linux. Bovendien gaf Acer vorige maand aan Linux te verkiezen boven het 'dure en trage' Windows. De verkleiningstrend heeft de softewarereus in ieder geval al zover gebracht om de levensduur van XP te verlengen, maar vermoedelijk zal het bedrijf meer moeten doen zoals het leveren van lichte versies van toekomstige OS'en. "Als er interesse van consumenten is, kun je nou eenmaal niet op je achterste blijven zitten en toestaan dat een ander er met de buit vandoor gaat", aldus consultant Tim Bajarin van Creative Strategies.

Door Mick de Neeve

21-07-2008 • 16:10

66

Reacties (66)

66
60
11
7
0
0
Wijzig sortering
Wat ze ook kunnen doen is de software omzetten naar web based software.

Bijvoorbeeld voor grote distributie bedrijven is dat best te doen, ze gebruiken veelal SAP systemen die ook nu al vaak via het internet te gebruiken zijn :)

Voor de consument is het een grotere stap omdat die vaak veel verschillende soorten software gebruiken, maar de doorsnee consument doet toch niet meer dan internetten msnen (in europa) en een klein beetje tekst verwerken
Dat is niet evident. Bijvoorbeeld een h.264 gecodeerde film zal je heel moeilijk op een subnotebook kunnen afspelen. Daar helpt web based software niet aan.
De doorsnee consument die een film wilt afspelen doet dat nog altijd op zijn DVD of BlueRay Speler aan de TV, de tweaker die h.264 films wil afspelen zal wel een aangepast PC hebben. Net daarom dat die kleine dingen zoals netbooks het goed doen. Men wil niet meer dan kunnen surfen, msn, emailen & af en toe een documentje typen.
De doorsnee consument surft ook wel eens op het internet denk ik. Daar vinden zij ook wel eens Flash websites met meer dan alleen informatieve teksten als content. Kunnen daar geen h.264 filmpjes bijzitten? Of processor- en geheugenbelastende animaties tussen zitten? Ik zie steeds vaker sites voorbij komen die niet meer als obscuur experiment worden neergezet maar een "echte" site, voor "echte" doorsnee consumenten die ik niet meer zonder problemen kan bekijken op mijn 1Ghz P3 ;) Ik kan me slecht voorstellen dat zo'n subnotebook daar wel goed mee overweg kan. Filmtrailers in HD anyone?
De MSI Wind doet vrolijk 780p en geeft pas bij 1080 troubles. Maar waarom zou je meer willen op een 10" schermpje?
Je zal wel 720p bedoelen :)
Je zou nog raar opkijken van wat de kleintjes kunnen ;-)
Er is nogal wat hardware matige versnelling mogelijk, ik geloof dat de Acer al 720P aankan...
Tsja, misschien moeten die bedrijven eens gaan nadenken wat hun klanten nu eigenlijk willen met hun pc/laptop ipv de mensen te vertellen wat ze er allemaal mee kunnen. De meeste consumenten vinden het geweldig dat ze HD films kunnen kijken en dat ze zelf heel snel video opnames kunnen bewerken. Maar het meerendeel gebruikt dat helemaal niet. Internetten, mailen en uiteraard mijnenvegertje. Meer hebben ze niet nodig. Ik zeg al jaren tegen vrienden familie en kennissen dat ze helemaal geen state-of-the-art pc nodig hebben om te kunnen doen wat ze willen. HD? Geen probleem, zelfs onboard video chips ondersteunen dat al. En voor mailen en internetten heb je geen snelle pc nodig. Soms voor flash animaties, maar dat moet op een single-core met 2000 Mhz ook geen probleem zijn. Of de site moet een asociaal hoge framerate gebruiken, maar dat zijn dan ook uitzonderingen.
Uiteraard moeten ze ook de kieskeurige veeleisende gebruiker tevreden stellen, maar om dan meteen maar iedereen met een superturbomegacomputer op te schepen is zwaar overdreven.
Ik heb hier maar een paar simpele woorden te zeggen. Dit is een typisch voorbeeld van wat in de vaktermen een "disruptive technology" heet. Voor meer informatie zie "The innovators dilemma", en "the innovators solution", beide van Clayton M Christensen.
Sinds de PS2 (die de taak van games draaien op zich nam) werk ik ook vooral met low en mid-end pc's.

Feit is: State of the art is duur, en het schrijft sneller af dan een woning ten tijde van de val van de woningmarkt.

Wat me wel opvalt is dat de grote bedrijven klaarblijkelijk de hete adem voelen. Ook bij het Microsoft kamp is er een visionair opgestapt... Zou dit dan toch de grote ommezwaai zijn en tevens de val van Microsoft?
Nee hier hoef je in de regel geen visionair voor te zijn, een beetje marketing / strategiekennis is voldoende. Dit soort bewegingen vinden aldoor plaats in elke markt.

Neem van mij aan dat Microsoft zijn antwoord al klaar heeft liggen, in dit geval in de vorm van een zeer uitgekleedde van basis functionaliteit voorziene windows versie geschikt voor "1 laptop per child" of het "100$ dollar laptop", project. Dit zal niet tot de val van Microsoft leiden, nee het zal Microsoft alleen maar versterken als ze allert reageren.

Dit is de enige manier waarop Microsoft kan reageren willen ze geen andere bedrijven toegang geven tot deze lucratieve markt. Ze smoren het zo te zeggen in de kiem, en geven andere bedrijven geen mgelijkheid een business op te bouwen.

Bedrijven die wel op hun tellen moeten passen zijn de PC bouwers die hun producten door een OEM/ODM laten maken/ontwerpen in bv Taiwan of China. Deze jongens hebben goed gekeken naar de Dells en de HPs en komen nu met hun eigen product op de markt. Geschikt voor die mensen die niet de behoefte hebben aan al die fuctionaliteit en features, voor die mensen die echt naar performance over prijs kijken ... de huidige producten zijn gewoon te goed geworden !!!! (zoals reeds boven gezegd, het gaat hier om de "innovators solution").
Janoz Moderator PRG/SEA 21 juli 2008 16:21
Op zich was dit natuurlijk wel te verwachten. De rekenkracht van de gemiddelde computer is al een tijdje boven de gemiddelde 'reken behoefte' van de consument uitgestegen. De ontwikkelingen gaan gewoon sneller dan dat de standaard verzameling applicaties zwaarder wordt.

Het is al een paar jaar zo dat eigenlijk alleen de games nog echt de zwaardere computers eist. Het grootste deel van de andere consumenten pc's zit eigenlijk vooral het grootste deel van de tijd uit hun neus te eten.
Ehm, en wat dacht je van videobewerking en allerlei animaties maken met zware applicaties?

Maar je hebt gelijk. De notebook van 3~4 jaar geleden voldoet prima voor de gemiddelde consument.
Ja, maar dat is nou net niet wat de gemiddelde consument doet. Als ik gewoon 's naar m'n schoonouders kijk (niet superhandig met de computer, maar ze internetten en emailen en dat is voor 60+'ers al heel wat, toch?) zie ik ze filmpjes schieten van de kleinkinderen, op een dv-tapeje. Vervolgens wordt die dv-cam op de dvd-recorder aangesloten en 1:1 naar dvd gekopieerd. Wat voor videobewerking zie je dat soort consumenten (echt by far de grootste groep) doen op hun pc? Een Eee PC zou prima zijn voor zulke consumenten, want verder dan wat tekstverwerken, foto's printen en internetten/emailen komen ze toch niet. Ik ben het dus volledig met Janoz eens dat pc's en laptops tegenwoordig gewoon snel zat zijn, tenzij je echt zware dingen wil doen als videobewerking (is je pc daar ook snel zat voor?), gamen (de makers bedenken vanzelf weer wat nieuws zodat je moet upgraden, want het ideaal blijft optimaal realisme) en andere rekenintensieve applicaties.
En stroom te verspillen.
Anoniem: 218213 21 juli 2008 16:14
ach, wat zielig ze gaan meteen klagen dat de consument niet meer die dure systemen koopt en zo winst mislopen , nou ik vind die netbooks een super ontwikkeling , wat moet ik met zoon duur systeem als het goedkoop systeem prima voldoet?
Sterker nog, het is zelfs erg dom om op deze manier te gaan kijken.

Een van de mooiste voorbeelden dat een geavanceerder (duurder) product niet altijd betekent dat je ook meer verkoopt is nu net de PC markt. In de tijd dat IBM en consorten met de PC aankwamen riepen de mainframe makers dat het een lachertje was. Uiteindelijk zijn zo goed als alle partijen die geen PC's zijn gaan maken over de kop gegaan.

Als bedrijf moet je altijd bereid zijn je eigen markt te kannibaliseren, want als jij het niet zelf doet, dan doet een ander het voor je!
<beetje offtopic>
IBM was en is nog steeds een main-frame maker en is allerminst over de kop gegaan...
Ze hadden alleenook een product voor een andere groep gebruikers bedacht. Markt-verruiming heet dat ook wel... Asus heeft eingelijk iets soortgelijks gedaan, zij het op kleinere schaal... Dat er een hoop mainframe-makers (zoveel waren het er overigens niet in de eerste helft van de jaren 80) niet meer bestaan komt meer omdat de PC's sneller en goedkoper werden en dus voor een groot deel van de markt de main-frames overbodig maakte...
<beetje off-topic>
Maar IBM ging óók mee in de PC-stroom; zij brachten zelfs de eerste PC op de markt en alles wat er na kwam was "IBM-compatible" ;). Het is wel een andere markt, absoluut, maar later gingen de markten dus wel overlappen. Zoals je zelf al aangeeft omdat de PC's sneller en goedkoper werden begonnen die mainframes (deels) te vervangen.

Wat de netbooks doen is dus inderdaad ongeveer hetzelfde, ook al is er nu ook al sprake van overlapping. Ik denk ook wel dat er zat mensen zijn die aan een netbook (of nettop) voldoende hebben voor hun computerbehoeften. Zolang je geen (zware) spelletjes speelt, of andere veeleisende taken hebt, heb je er genoeg aan: office, browsen en email zijn nu eenmaal niet echt veeleisend en daar heb je gewoon niet het snelste van het snelste voor nodig. De computerontwikkeling begint op dit moment redelijk zijn balans te vinden tussen de aangeboden en benodigde kracht. De EEE's en consorten zijn wellicht nog iets te klein, maar dat trekt allemaal wel recht.

Uiteindelijk zijn er dus minder van de krachtige PC's nodig, maar om dat nu helemaal aan de EEE en consorten toe te schrijven gaat mijns inziens wel wat ver -- die balans is ook wel bereikt zonder de EEE, alleen de EEE onderstreept het nog eens.

[Reactie gewijzigd door Punksmurf op 23 juli 2024 01:57]

Anoniem: 231832 @Punksmurf22 juli 2008 10:46
Ik denk juist dat de consument van deze kleine afmetingen van de EEE pc's gecharmeerd zijn.

Maar ik denk dat het ze juist tegen gaat vallen dat er functionaliteit ontbreekt (met name rekenkracht (weinig cache), geheugen, bussnelheid).

De Atom is denk ik niet echt snel ten opzichte van de wat oudere pentium M 'ulv' bijvoorbeeld, en ook niet bizar zuinig. Wel denk ik dat de chipset wat zuiniger is.

Ik vind het een goede ontwikkeling dat er door de mini-pc meer aandacht voor linux komt.

Maar het lijkt mij dat de prestatie onder XP niet geweldig zijn, vooral als er alledaagse applicaties worden gebruikt. En zo' n atom pc is toch weer te duur en te groot om alleen als organizer te gebruiken.

Ik denk dat het hier gaat om een korte hype waarna mensen massaal op duurdere laptops in gaan zetten. Dit is een opstap voor mensen die nog geen laptop hebben.

Overigens is het natuurlijk wel een leuke optie als je klein budget hebt, maar je kunt met een Atom CPU niet 'alles', qua rekenkracht.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 231832 op 23 juli 2024 01:57]

Las ik hier eerder niet ergens dat de EEE achtigen juist niet al te best verkocht worden en nu vaak in de aanbieding zijn? Persoonlijk vind ik het niks die kleine schermpjes, ook met gsm en mp3 ging ik juist voor grotere schermen, Iphone achtigen kunnen immers ook mailen en internetten, dus wellicht is er meer verkoop als er iets van skype-via-gsm op die EEE's komt of zo :-)

[Reactie gewijzigd door notsonewbie op 23 juli 2024 01:57]

De markt is niet superhot want anders zouden de marges natuurlijk veel beter zijn.

De verkopen worden vooral gepushed door gebruik van slomere hardware tegen door relatief lagere prijzen dan voorheen golden voor goedkope notebooks en door het gadget/hype gehaltevan het product. Ik denk ook dat Sony's idee dat het vaak gaat om tweede notebooks naast een andere notbook heel goed zou kunnen kloppen.

Dat kan zich voortzetten maar de toekomst is nog wat onzeker. Gaan de subnotebooks langzaam inhalen qua perfromance of gaan ze verder dalen in prijs ?
De markt is niet superhot want anders zouden de marges natuurlijk veel beter zijn.
Dat is nu juist 'het probleem' wat hier beschreven word. Als ze er een leuke marge op stoppen verkopen ze ze niet meer want dan worden ze te duur. Dan zijn ze bijna net zo duur als een normale niet te dure pc. Als ze ze goedkoop aanbieden verkopen ze wel goed. Maar jah das niet interessant voor het bedrijfs resultaat. Niet mee doen heeft tot gevolg dat de concurrentie er meer verkoopt, misschien wel zoveel meer dat het voor de concurrentie financieel wel interessant word. Het is gewoon vechten om een bot waar bijna geen vlees aanzit O-)
Anoniem: 231832 @Nickname5522 juli 2008 10:54
Volgens dit artikel zit er nog genoeg vlees aan het bot, alleen hebben de grote jongens geen zin om te delen. Snik.

Dit is nog maar de introductie van de Mini pc, dus ik verwacht dat de prijzen nog veel verder zullen zakken, tegelijkertijd zal de winstmarge nog iets moeten groeien, dus wie geduld heeft kan over een tijdje goedkoop een Mini PC of wat snellere laptop kopen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 231832 op 23 juli 2024 01:57]

Nou, als het inderdaad gaat om "net-able low overhead" PCs, dan volstaat in beginsel een ouwe PC of notebook gewoon. Een ouwe pentium 2 met een kwart gig RAM uitrusten, Linux of gekortwiekte 2000 erop, en hop, je hebt een internet PC voor de kids. Eén waarvan je zéker weet dat ze er geen games op gaan zitten doen.
Aangezien wat PCs kopen betreft er maar één richting is, die van de duurdere snellere lawaaigere en warmer wordende krachtpatsers, krijg je vanzelf mensen die eens na gaan denken over wat ze nou precies nodig hebben en dat gaan zoeken.
Nu krijg je netbooks, straks zul je waarschijnlijk zien dat er een ultra-basic lijn PCs komt van toko's als Dell en HP. Goedkope, eenvoudige PCs met zuinige processoren, onboard alles, een kleine footprint en het liefst geen extra's.
maar qua formaat, stroomverbruik(alhoewel daar twijfel ik nog aan), en gewicht is het niet hetzelfde als een asus EEE pc.
Anoniem: 399 @Mic200022 juli 2008 09:02
EEE is geen eindstation - het is een stap in de "evolutie" van de ultra low end markt.
Jep! Een stap verder achteruit! We hakken de cache van de Celeron nog eens doormidden en we hebben.... een Atom.... het wachten is op de Neutron. Zou de Neutron uberhaupt nog cache hebben? Gaan we terug naar een getweakte 8086?
Gaan we terug naar een getweakte 8086?
Prima toch? Zolang het doet wat de markt wil, is het een goed business model.
Daar bestaan bedrijven voor, daar willen consumenten hun geld aan uitgeven. Alleen technology-push fanaten klagen hierover.

Trouwens, de Atom is een wel een stukje geavanceerder dan de Celeron, he? Het verbruik alleen al. Dus wat heet achteruit?
Wat zijn eigenlijk iphone achtigen? Je bedoelt daarmee smartphones of?
EEE Skype met GSM gisteren geprobeerd: Nokia E51 eraan gehangen met zo'n bluetooth USB dongle (steekt 4mm uit de EEE) en vroem. Dus dit kan al ;-)
Anoniem: 197965 @notsonewbie21 juli 2008 19:18
Nee, dat las je niet. Je las hier een tijdje terug dat ze niet de beoogde aantallen verkocht hadden die verwacht waren maar ze hadden nog altijd een paar miljoen stuk afgezet en de verwachting was dat de verkopen nog omhoog zouden gaan.
Op zich niet verwonderlijk, ze hebben veel nieuwe modellen uitgebrachtg en de concurentie heeft vergelijkbare machines uitgebracht.
8 tot 11 inch is nog steeds iets groter dan je Iphone / gsm / mp3 speler schermpje vriend ;)
En terrecht dat mensen niet steeds meer poespas willen. Voor een groot deel van de gebruikers is een PC met een browser, word cloon en een mail programma meer dan genoeg. Dat hoeft helemaal geen 600€ te kosten.
Het meeste wat ik doe is tv kijken, internetten en administratie op mijn pc.
Dan heb je aan zo'n klein ding genoeg.

Hetzelfde met ADSL, ik wil niet sneller maar goedkoper.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 23 juli 2024 01:57]

ja een 20mbit adsl lijntje met het hele blok is dat niet supper goekoop en bovendien nog snel ook ;)
Eén stevige acces point in het middelste huis en het blok aan de overkant kan ook mee doen }:O
Anoniem: 63628 21 juli 2008 16:23
Leuke trend, niet geheel onverwacht ook. Koop hier ook al tijden geen grote pc's meer, maar vooral goedkope shuttles met wat midrange hardware erin. Heb je voor 400 eur. toch heel wat leuks.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63628 op 23 juli 2024 01:57]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.