Grote computerbedrijven zijn minder blij met vooruitzichten dat er de komende tijd mogelijk tientallen miljoenen netbooks over de toonbank zullen gaan. Ze zijn immers altijd uitgegaan van steeds krachtigere pc's met steeds meer functies.
Analistenbureau Forrester Research zegt dat bedrijven als Intel, HP en Microsoft bij hen aankloppen met de vraag hoe er op de opkomst van de kleine machines moet worden gereageerd, gegeven dat computerbouwers eigenlijk pc's willen verkopen die een stuk meer kosten, schrijft de New York Times. Voor softwarebedrijven geldt dat ze liever programmatuur afzetten met een veelheid aan functionaliteit aan boord. De minicomputers zijn echter bovenal geschikt voor eenvoudig internet- en mailgebruik.
De recente verkleiningstrend werd ingeluid met de komst van de subnotebook Eee PC van Asus, en kent inmiddels een breed scala aan volgelingen van onder meer Dell en HP. De notebookjes, ook wel netbooks genaamd, gaan met een geringe winstmarge over de toonbank. Ook desktopversies zijn in aantocht zoals de Asus Eee Box.
De kleine marges zorgen ervoor dat niet alle computerbouwers happig zijn om met kleine computers te komen. Sowieso lijken degenen die het wel doen, de trend met de nodige tegenzin te volgen, maar Fujitsu gaf onlangs toe de ontwikkelingen vanaf de zijlijn gade te slaan. Volgens topman Paul Moore is dit niet uit luiheid, maar omdat zelfs succes in dit marktsegment zich niet vertaalt in behoorlijke financiële resultaten. "Het is feitelijk een product zonder winstmarge", aldus Moore. Sony is positiever en zegt te onderzoeken wat consumenten van een tweede pc verwachten. Het bedrijf gaat er schijnbaar vanuit dat de markt voor krachtigere computers geen schade zal ondervinden. Intel lijkt op de subnotemarkt goede zaken doen gezien de vraag naar zijn Atom-cpu, maar ondervindt ook concurrentie van Via.
Ook Microsoft lijkt de ontwikkeling de nodige hoofdbrekens op te leveren. Asus levert zijn Eee PC immers ook met Linux. Bovendien gaf Acer vorige maand aan Linux te verkiezen boven het 'dure en trage' Windows. De verkleiningstrend heeft de softewarereus in ieder geval al zover gebracht om de levensduur van XP te verlengen, maar vermoedelijk zal het bedrijf meer moeten doen zoals het leveren van lichte versies van toekomstige OS'en. "Als er interesse van consumenten is, kun je nou eenmaal niet op je achterste blijven zitten en toestaan dat een ander er met de buit vandoor gaat", aldus consultant Tim Bajarin van Creative Strategies.