Meer details duiken op over Asus Eee Box

Asus zal op 3 juni van dit jaar de Eee Box presenteren, een subdesktop die gezien kan worden als de grote broer van de Eee PC-laptop. Verder zijn enkele gegevens over de hardware van het apparaat opgedoken.

Desktop-Eee PC, wit (Eee Box)De officiële lancering van de Eee Box zal op 3 juni plaatsvinden tijdens de Computex-beurs die in Taiwan plaatsvindt, zo heeft een bron aan Trustedreviews bevestigd. Dit is geen grote verrassing, aangezien Asus een Taiwanees bedrijf is. Wat wel een verrassing is, is dat de Eee Box standaard voorzien zal zijn van 2GB aan intern geheugen, en dat de apparaten met een harde schijf uitgerust zijn die een capaciteit van 160GB heeft; deze hdd zal gezien de kosten geen solid-state disk zijn.

De Eee Box zal dezelfde Linux-distributie als besturingssysteem hebben als de Eee PC. Als alles goed gaat zal de Eee Box in het derde kwartaal van dit jaar op de markt komen en zal dan in ieder geval in het Verenigd Koninkrijk beschikbaar komen. De kleur van het apparaat zal wit zijn, aangezien over een eventuele zwarte versie niets meer bekend is.

De bron kon niet aan Trustedreviews bevestigen of de Eee Box gebruikmaakt van het Centrino Atom-platform van Intel. De kans is echter groot dat dit wel het geval zal zijn. Zeker zal het echter pas zijn op 3 juni, als Asus de technische eigenschappen van de Eee Box bekend gaat maken.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

24-05-2008 • 12:49

34

Reacties (34)

34
34
8
4
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 47200 24 mei 2008 13:01
Interessant systeempje, lijkt me zeker een goede optie voor heel veel huis-tuin-keuken gebruikers. Als hij dan ook nog even gebaseerd is op het Atom platform is hij ook nog eens lekker zuinig en stil.

Lijkt me de desktop die heel veel mensen goed kunnen gebruiken, hij kan gewoon genoeg. Het is niet de snelste, niet de beste, maar hij is goed genoeg. Ik denk dat Asus ook hiermee weer een goed product in de markt zet.

Wat ik wel een beetje jammer vind is dat hij enkel met hun aangepaste Mandriva op de markt komt, waarom geen gewone Linux distro met Gnome of KDE? De interface zoals Asus hem heeft is zeer zeker interessant en intuitief (context gebaseerd) maar ik vrees dat deze interface wel veel mensen af zal schrikken omdat het niet datgene is wat men gewend is.
Ik denk dat je aangepaste Xandros bedoelt, wat nogal een verschil maakt... Xandros is ook een besturingssysteem dat verkocht wordt aan bedrijven (al zie ik er absoluut geen meerwaarde in tegenover welke andere grote linux distributie dan ook), dus wat dat betreft is de keuze voor Xandros helemaal niet raar.

Xandros heeft ook gewoon een package manager, dus je kan zonder problemen meer installeren (zoals gnome of kde). Nu zullen er vast mensen zijn die zeggen dat dat veels te moeilijk is, maar 1 regel intikken (gemiddelde package manager in linux) tegenover het internet afstruinen naar iets bruikbaars (gemiddeld proces voor windows) zal voor veel mensen na 2 keer al een stuk eenvoudiger zijn.

Tenslotte is er geen 'gewone' Linux distributie. Elke distributie is anders en dat zorgt juist dat je kan kiezen wat bij je past. Er zijn natuurlijk veel mensen die gnome of kde gebruiken, maar ik denk dat er minstens net zo mensen zijn die geen van beide gebruiken.
Je hebt gelijk, het IS ook gewoon heel even wennen en dan kun je net zo goed met linux om gaan als met windows. Alleen dat even wennen is het stukje inzet dat een hele groep mensen ontbeert, waarom zouden ze ook wat anders aanleren :(.

Onbekend maakt onbemind, en ik hoop ook echt dat systemen zoals dit gaan zorgen voor meer exposure over wat voor mooie dingen er allemaal mogelijk zijn met linux.
Ik denk dat je aangepaste Xandros bedoelt, wat nogal een verschil maakt... Xandros is ook een besturingssysteem dat verkocht wordt aan bedrijven
Dat klinkt alsof je zegt dat dat bij Mandriva niet zo is? Niets is minder waar.
Dat afschrikken zal wel meevallen, dit systeem zal staan of vallen bij zijn prijs (net als de laptop), maar dat moeten we nog even afwachten.
Anoniem: 140398 24 mei 2008 13:14
Leuk apparaatje, ben benieuwd naar de graphics en HDMI ondersteuning, dan zou je hem als mediacenter kunnen gebruiken.
Naast wat GENETX zegt lijkt me het ook niet geweldig om een HTPC te hebben met maar 160GB opslag. Ik heb zelf een HTPC met een 500GB schijf en ik neem standaard op in MPEG4, maar dan mag ik nog rekenen op ongeveer 1GB per uur video. Dan heb je daarnaast waarschijnlijk ook nog je muziek en gedownloade of geripte films, dus dan zit die 160GB snel vol. De enige mogelijkheid om uit te breiden zal dan hoogstwaarschijnlijk USB zijn, wat nog trager is dan dikke stront door een teezeef.
De HTPC naast mijn televisie heeft maar een 80GB schijf, waarvan ik ook nog maar 40GB als partitie aangesproken heb (de ander 40GB is dual boot om nieuwe versies te proberen). Van die 40GB is nog geen 4GB daadwerkelijk in gebruik.

De opgenomen programma's staan op de server in de kelder, daar zit een TB in en binnenkort 4TB.

Als je deze doos dus als mythfrontend (of frontend voor een andere client/server HTPC oplossing) wilt gebruiken en DVD resolutie is al wat je wil dan is hij lekker compact, zuinig en stil. Het ideale ding dus om naast je TV te zetten.

Niet alle HTPC oplossingen moeten als een alles-in-een neergezet worden hoor.
Als HTPC zal ie niet echt geschikt zijn, niet als je hem wilt gebruiken voor HD-beelden in de toekomst. Deze bak (zeker als ie gebruik maakt van Atom) zal geen hardwarematige HD-versnelling hebben in de videocore, terwijl de Atom te weinig kracht heeft om deze beelden vloeiend af te spelen.
Anoniem: 158240 24 mei 2008 14:49
Als laptop al twijfelachtig, als "ordinaire" desktop zie ik het punt helemaal niet meer,

- Prestaties of uit te breiden tot iets wat kan presteren: nee. HTPC ook niet.
- Zuinig en adequaat: mijn P3/ Duron was ook geen absurde slurper, gaat minstens net zo hard en kost een biertje. En zelfs meer uitbreidingsopties.
- Stil? Passieve koeler op een P3/ 754/939... 2 tientjes klaar.

en dan 300 euro ofzo? Waarom? Is de energiecrisis zo desperaat?

Het enige pluspunt is de "cool" factor... het is logisch dat hij door "tweakers" wordt gewaardeerd puur omdat het "cool" is. Maar over 6 maanden kan je dan weer een ander schatje kopen en devalueert dit beestje als sneeuw voor de zon.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 158240 op 23 juli 2024 23:47]

Je vergeet kleiner en mooier.

En inderdaad 3 a 4 x zo zuinig;
sneller, stiller, passieve desktop voeding voor je PIII waren er niet.

Verder ben ik het met je eens dat de laptop een betere marktwaarde heeft.
Anoniem: 158240 @Soldaatje24 mei 2008 15:34
1 ding geef ik toe: design telt mee.

bijvoorbeeld die nieuwe iMac waarbij alle zooi in de monitor zit, is erg mooi en ook een beetje indrukwekkend hoe ze alles zo netjes hebben weggewerkt. De Eee-serie zijn net zoals de iMac heel stijlvol, dat ontken ik niet.

Ik ben alleen bang dat mensen hier snel op uitgekeken zijn. De Eee laptop en desktop zijn kant- en klaar produkten.

Ik hoopte eigelijk op een standaard voor het bouwen van een volledige custom laptop. (een soort laptop ATX factor) waarbij je dus een laptop compleet zelf kan samenstellen zoals je dat ook kan met een desktop.... als dat nou eens kon. Dan kon je een mooie laptop bouwen geheel naar eigen design. Dat zou veel langer mee kunnen. Als je nu gaat klooien in een laptop verlies je vaak wel de garantie.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 158240 op 23 juli 2024 23:47]

De EEE stijlvol? De laptop ziet eruit als een laptop. Alleen dan met kleinere toetsen om alles in de beperkte ruimte kwijt te raken. Echt niets "stijlvols" aan.
polthemol Moderator General Chat @Anoniem: 15824024 mei 2008 19:44
als laptop twijfelachtig ? Tot nu toe is het overgrote deel intens geluk met zijn eee.

Zelfs als desktop zou ik dit wel zien zitten. Het spul is goedkoop, er is support op, werkt doodeenvoudig. Ideaal dus voor beginners. Er zijn genoeg gebruikers die zich geen ruk interesseren voor uitbreidbaarheid.
Bij dit soort zwaar gehypte producten moet je de stroom positieve reacties met een hele grote korrel zout nemen. Waar gebruikt men de EEE voor? Als dagelijkse computer? Of als gadget om aan vrienden te demonstreren? "Handig voor erbij" dat is wat ik het meeste tegenkom. Dat betekent meestal dat die over een 1/2 jaar als minder handig ligt te verstoffen.
Dit is dan het einde van de prijzige mac mini :)
Behalve dat deze geen os x kan draaien (officieel), wat de enige reden is om uberhaupt een mac mini aan te schaffen. Kleine, snelle pc's voor veel minder geld dan een mac mini had je hier voor ook wel.
Anoniem: 142442 24 mei 2008 13:13
Ja ik ben ook heel benieuwd naar de specs en de uiteindelijke prijs!

Als die goed is lijkt het me bv een prima oplossing voor een NAS, of als internet pc voor mijn ouwelui! ;)

Maar zoals het er nu uitziet zal dit een multi-inzetbaar ' voor-erbij-pc'tje ' kunnen zijn. :*)
Ja zeker interessant, maar gezien het feit dat je tegenwoordig voor 250 euro ook al een leuke dual core in elkaar zet moet de prijs niet te hoog zijn.
Het lijkt me juist een beetje nutteloos als NAS. Gezien het feit dat dit een budget machine is zullen er hoogstwaarschijnlijk geen eSata of Firewire poorten op zitten. Wat je dan over houdt voor een externe schijf is dus USB. Met alleen 1 externe schijf is dat nog net te doen, maar meer wil je er zeker niet aan hangen. En alleen de interne schijf van 160GB is aan de kleine kant tegenwoordig.

Alle punten hierboven zijn natuurlijk niet van toepassing op een internet pc of 'voor-erbij-pc'tje', maar ik denk dan ook dat dat precies is waarvoor deze bedoelt is.
Zou me ook niks verbazen als er een 2,5" HDD in zit, wat het upgraden van de 160 GB weer duurder zou maken....
Nice , als de prijs echt goed meevalt is dit een prima oplossing voor domotica , in elke kamer zo eentje , moet je niet te veel kabels leggen, elk pctje contoleert dan licht, temperatuur en muziek en geeft je een interaface om de rest van het huis te bedienen.
Anoniem: 248079 @FluoDude24 mei 2008 13:40
In elke kamer een pc? Ook niet echt energiezuinig...
1 quad core + 9800 GT in SLI + 4 GB RAM + extra's is denk ik minder zuinig dan 4 van deze systemen (maar dit raad ik maar een beetje)
Dan heb je ook geen 160 GB nodig bv.
Je laat die eruit he centrale server die die boxen laad via netwerk en instellingen enzo opslaat
neem dan gewoon een mini itx atom/ c7/ isaiah...
ben je goedkoper uit imho. ps waarom 1 i elke kamer. en niet 1 die alles regelt...
wireless
Omdat niet iedereen een alumunium hoofddeksel op wilt als ze thuis zijn.
Anoniem: 253218 @FluoDude24 mei 2008 15:05
Voor dat soort dingen zijn er programmeerbare chip zoals de atmega lijn van atmel... Die zijn goedkoper, hebben inputs en outputs en verbruiken een stuk minder stroom... Lijkt mij een beetje onzinnig om overal een PC neer te zetten, tenzij je natuurlijk windows-gebruiker bent, dan zoek je niet naar de logische oplossing...
Mooi beestje.

Zou ook een leuk thinclientje zijn.

Wat gaat het volgende project in de EEE lijn worden? een EEE-HTPC? Die mag dan wel met wat betere HW-specs komen maar toch het zou wel leuk zijn.
Of een EEE-phone, EEE-pod of EEE-workstation.
Krijg je mischien net zo' n cultus a la Apple rond die dingen.
Vanmiddag heb ik zo'n superklein eee laptopje gekocht. Hartstikke leuk ding. Eenvoudig en doeltreffend. Deze dient alleen maar om onderweg wat werk te kunnen doen (tekstverwerken is hoofdzaak) en dan heb ik dus voor weinig een heel handig machientje erbij.
Voor de verbindingen en communicatie zit alles erop en eraan. WiFi en LAN werken goed genoeg voor onderweg en 'thuis'.
Een echte notebook is dan gewoon te zwaar en veel te duur. Deze gaat zo in de rugzak.
De distro is in dit verband dus niet zo'n probleem. Als ik wil 'knutselen' kan dat altijd nog.
Ik begrijp trouwens dat met een externe schijf het ding ook gewoon XP kan draaien.
Kortom, voldoende mogelijkheden en markt voor dit soort machientjes.
Met de interne schijf van 4 GB kan je ook XP draaien. Moet je wel wat sleutelen met nLite, maar het kan prima :)
Veel mensen willen toch Windows, want ze hebben alleen maar Windows software en vinden op het net alleen maar Windows tools.
Sja ...
Dit kan juist een hele mooie htpc oplossing zijn als client van mijn bestaande MythTV media center (MythBuntu). Aangezien ik hem via het netwerk aansluit op de MythTV media center in de woonkamer maakt de schijf grote niet uit en hoeven er ook geen tvkaarten in, die zitten als in die van de woonkamer.

Verder heb ik geen hd tv in de slaapkamer dus hoeft ie niet de nieuwste coderingen ondersteunen. In de toekomst kan ik er altijd nog een videokaart in doen (mocht dat kunnen).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.