Nadat er al lekken waren ontdekt in het stemsysteem van de Waterschappen en de plannen voor verkiezingen via internet in de ijskast werden gezet, blijkt nu ook het analoge stemsysteem voor de Waterschapsverkiezingen niet waterdicht.
De Waterschappen willen voor de verkiezingen in november van dit jaar gebruikmaken van unieke codes op de papieren stembiljetten. Deze codes zouden zijn gekoppeld aan de naam en het adres van de kiezer, waarmee het voor de Waterschappen mogelijk is om het stemgeheim van de kiezer te schenden. Dit stelt de stichting 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' in een dinsdag aan de Waterschappen gezonden brief.
In de brief vraagt de stichting de Waterschappen om af te zien van de voorgenomen manier om de stemmen te tellen. Naar verwachting van de stichting zullen de Waterschappen hier geen gehoor aan geven, wat in dat geval aanleiding zal zijn voor een kort geding. Omdat de stichting niet tegen alle 26 Waterschappen tegelijk kan procederen, wordt het Hoogheemraadschap van Rijnland als eerste aangepakt. Als de rechter de vordering toewijst, kunnen mogelijk ook de andere Waterschappen mogelijk snel een dagvaarding op de mat verwachten.
"Het kan niet zo zijn dat de Waterschappen een verkiezing zonder fatsoenlijk gewaarborgd stemgeheim organiseren", aldus Rop Gonggrijp, oprichter van 'Wij vertrouwen stemcomputers niet'. "Als de rechter het met ons eens is, moeten de aanstaande Waterschapsverkiezingen heel anders georganiseerd worden dan de Waterschappen nu van plan zijn."
Dit is niet de eerste tegenslag voor de Waterschapsverkiezingen. Aanvankelijk wilden de Waterschappen de verkiezingen dit jaar via internet laten verlopen.
Eind juni meldde Tineke Huizinga, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, de Tweede Kamer dat uit onderzoek was gebleken dat het gebruikte Ries-stemsysteem vatbaar is voor manipulatie. Volgens het Eindhoven Institute for Protection of Systems and Information, dat samen met de Radboud Universiteit Nijmegen de veiligheid van het systeem onder de loep heeft genomen, is het systeem onder meer vatbaar voor sql-injectie en xss-aanvallen. In het rapport stellen de onderzoekers bovendien dat het systeem met name vatbaar is voor misbruik door insiders. Dit was eerder al aanleiding om de plannen voor het internetstemmen in de ijskast te zetten.