Nadat de politiek vanwege problemen met de veiligheid al besloot te stoppen met het elektronisch stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen, zijn nu ook de plannen voor internetstemmen bij de waterschapsverkiezingen in de ijskast gezet.
In een maandag aan de Tweede Kamer gezonden brief schrijft Tineke Huizinga, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, dat uit onderzoek is gebleken dat het Ries-stemsysteem vatbaar is voor manipulatie. "Met wat ik nu weet, is het mijn stellige overtuiging dat ik een negatief besluit zal moeten nemen", aldus Huizinga, die hiermee de plannen in de ijskast zet.
Volgens het Eindhoven Institute for Protection of Systems and Information, dat samen met de Radboud Universiteit Nijmegen de veiligheid van het systeem onder de loep heeft genomen, is het systeem onder meer vatbaar voor sql-injectie en xss-aanvallen. In het rapport stellen de onderzoekers bovendien dat het systeem met name vatbaar is voor misbruik door insiders.
Hoewel de staatssecretaris haar definitieve oordeel uiterlijk eind augustus zal geven, betekent deze tussentijdse interventie dat er bij de komende waterschapsverkiezingen in november naar alle waarschijnlijkheid niet via internet gestemd zal kunnen worden. De overheid en de Unie van Waterschappen hoopten met deze mogelijkheid de opkomst voor deze verkiezingen te verhogen.
Ries is ontwikkeld door het hoogheemraadschap van Rijnland en werd eerder al in die regio gebruikt bij verkiezingen. Dit jaar had het systeem zijn landelijke debuut bij de 26 waterschappen moeten maken. Hoewel de broncode als closed source is ontwikkeld, is deze sinds deze week open source. De politiek had daar op aangedrongen vanwege de transparantie en de controleerbaarheid.