Ruim een miljoen Nederlanders kunnen online stemmen

In Nederland vindt op dit moment de grootste verkiezing plaats waarbij het mogelijk is om via internet te stemmen, zo lezen we op de website van het hoogheemraadschap van Rijnland. Van 25 september tot 6 oktober kunnen ruim een miljoen inwoners van Rijnland hun stem uitbrengen voor het nieuwe algemeen bestuur van het hoogheemraadschap. Ze hebben hierbij de keuze uit 184 kandidaten, waarvan er 36 een zetel in het bestuur zullen krijgen. Vroeger werden deze stemmen per post verzameld, maar deze keer is het ook mogelijk om via het internet een stem uit te brengen.

Hiervoor hebben de bewoners een code en een wachtwoord gekregen, die zij moeten invoeren voordat zij hun keuze kunnen invoeren. Met een miljoen kiesgerechtigden is dit de grootste elektronische verkiezing ooit. Voor deze waterschapsverkiezingen heeft Rijnland een speciale site opgezet, waarop onder andere de kandidaten zijn terug te vinden. Zij stellen zich voor en vertellen iets over hun achtergrond, tevens reageren zij op acht stellingen die tijdens deze verkiezing centraal staan. Ook StemWijzer heeft een speciaal Rijnlandeditie uitgebracht, waarmee het kiezen voor de burger gemakkelijker wordt gemaakt.

StemmenNatuurlijk zal een groot deel van deze informatie ook analoog te verkrijgen zijn door middel van een kandidatenkrant. Politici verwachten dat door het internetstemmen de opkomst verhoogd zal worden; veel burgers geven aan dat ze liever via internet stemmen. Internetdeskundigen vinden dat er nog wat haken en ogen aan deze stemmethode zitten: zo kan er vals gestemd worden als er inlogproblemen zijn of kan de verkiezingssite gehackt worden.

Door Tamara van Hal

Nieuwsposter

Reacties (38)

38
37
21
7
3
10
Wijzig sortering
Ik vraag me af of het wel gewenst is dat stemmen TE draagdremeplig wordt. Als je de moeite doet om naar een stembureau te gaan, is de kans groot dat je serieus over je keuze hebt nagedacht. Als het stemmen een kwestie van een paar keer klikken is, is zoiets zo snel en implulsief te doen. Ik zie het al voor me, op MSN met de ongeinterreseerde Breezah kinderen: "Stem op SP als je van Hazes hield".. *klik* stem. :{

Dit bovenstaande is natuurlijk een maf voorbeeld, toch vraag ik me af of het slim is om de drempel weg te halen. Hoe denken jullie hierover?
je mag pas vanaf 18 jaar stemmen....
dus dat 'zomaar' stemmen op een party omdat een breezer dat als naam heeft zal niet zo bar veel voorkomen neem ik aan.
Ik vrees dat dat wel degelijk veel zal voorkomen. Er zijn dusdanig veel mensen geweest die op André Hazes hebben gestemd, dat hij in de plaatselijke gemeenteraad kwam. Niets ten nadele van Hazes, maar je moet toch wel ontzettend naïef zijn om te veronderstellen dat hij een goede gemeentebestuurder zou zijn.

Ik ben het daarom helemaal met Databeest eens - van stemgerechtigden mag je verwachten dat ze serieus nadenken over hun stemgedrag. 'Effe klikken' kan weleens impulsief stemgedrag in de hand werken en daar is niemand bij gebaat.
Zaterdag al online gestemd :) Was er maar een minuutje tijd aan kwijt (het stemmen zelf dan, het uitkiezen van een kandidaat duurde wat langer :P ). Werkt prima als je het mij vraagt.
Denk dat ik niet had gestemd als er geen mogelijkheid was tot online stemmen, en nu heb ik er dus wel serieus wat aandacht aan besteed. De drempel is een stuk lager geworden denk ik. :)
Anoniem: 122598
27 september 2004 13:21
deze site dus :

http://www.rijnlandkiest.nl

:z

Opzich wel een goed initatief, ik denk dat dit in de toekomst vaker gaat gebeuren, vooral met verkiezingen waar minder aandacht voor is. Mensen hebben dan vaak geen zin om te gaan stemmen of vergeten het, via internet gaat het natuurlijk veel sneller en kost het minder tijd.
Met een miljoen kiesgerechtigden is dit de grootste elektronische verkiezing ooit.
Wereldwijd of landelijk?

Verder vind ik dat stemmen voor waterschappen nogal zinloos. Ik zie het als een algemeen nutbedrijf. Ik ga toch ook niet stemmen wie de directeur van de energiecentrale wordt? Laat ze dat lekker zelf uitzoeken. Scheelt ook een hoop belastingcenten.
(verbeter me maar als ik ernaast zit)

in tegenstelling tot de andere nutsbedrijven is het waterschap een echte overheid. ze hebben het recht belasting op te leggen en bepaalde verordeningen te stellen enzo. en daarom is het niet meer dan logisch dat we ze mogen kiezen
Volgens mij is dit pas de tweede keer dat we mogen kiezen, waarom ? Het brakke onderhoud van waterkeringen etc maakt het denk ik nu pas noodzakelijk de burger medeplichtig(verantwoordelijk) te maken. Hoe kom je eigenlijk op die kieslijst, ja met handtekeningen al dan niet zelf vervalst.
Is er een politieke structuur met terugkoppeling naar de burger en wie controleer al die mooie beloften eigenlijk ?

Gewoon wat kritische opmerkingen niet negatief bedoeld.
Ik vraag me af of het niet iets voor de landelijk politiek is ........
Uiteindelijk wel, maar je moet natuurlijk ergens beginnen. Waarschijnlijk wordt dit gebruikt als proeftuin voor het stemmen via internet, zodat wanneer het allemaal goed werkt op grotere schaal (landelijk) gebruikt kan worden.
De drempel ligt al erg laag vind ik. Maarja, zodra ik zeg dat sommigen mensen 'dom' stemmen dan gaat iedereen roepen: Je bent het niet met ze eens maar ze mogen stemmen wat ze willen.

Toch even een voorbeeld: Er was eens Leefbaar Nederland met een leider genaamd Fortuyn. Sommige mensen vonden het programma van LN blijkbaar geweldig, want het was populair. Toen vertrok Fortuyn. De partij wijzigde haar standpunten niet en toch trokken alle stemmers weg.......Waren ze het nu opeens niet meer eens met de standpunten van de partij?

Verplicht kiezers om minstens 2 debatten te volgens en 2 weken de krant te volgens in verkiezingstijd. Misschien stemmen ze dan wat meer 'bedacht'....

On topic: Drempel moet dus inderdaad niet te laag liggen. Misschien pas stemmen als je alle pagina's gelezen hebt :Y)?
jaja xarenion...

'Misschien pas stemmen als je alle pagina's gelezen hebt ?'

en jij leest ook altijd een EULA voordat je 'accept' aanvinkt?
dacht het ook wel ;)
ik mag hopen dat ze de kiesinformatie niet opstellen als een EULA, dan zal niemand het proberen te lezen.
Maar als je het duidelijk houdt zou het niet zo moeilijk moeten zijn om wat extra info te geven voordat er echt een stem wordt gegeven.
1. Pim was niet de leider.
2. Ze vonden LN niet leuk maar Pim
3. Pim ging weg, de stemmers ook
4. Pim moest blijkbaar sterven en toen gingen de emo-stemmers op hem stemmen. Ze stemden op iemand zonder stem.
5. De LPF is nooit een partij geweest maar een man, die mensen omzichheen moest hebben om mee te mogen doen.

ontopic. Online stemmen is denk ik de toekomst, stemmen kunnen makkelijker geteld worden (query op db), lasten verlichting dus minder kosten.
Vind ik wel wat inzitten Databeest. Ik vraag me dan ook meer af hoe ze gaan controleren op dubbelstemmen (ip-controleren heeft weinig zin, proxy ertussen en klaar...) en/of je stemgerechtigd bent? Om het nog niet te hebben over de problemen als er meerdere mensen willen stemmen via één computer :) Nee... zat problemen te overbruggen :Y)
Hiervoor hebben de bewoners een code en een wachtwoord gekregen, die zij moeten invoeren voordat zij hun keuze kunnen invoeren.
Mensen kunnen dus niet dubbelstemmen, aangezien die code maar 1 keer bruikbaar is.
(Dat mag ik toch aannemen tenminste...)
Minderjarigen en niet-stemgerechtigden zullen überhaupt niet zo'n code krijgen toegestuurd.
Stemmen vanaf 1 computer is ook geen probleem, aangezien elke stemmer in het huishouden zijn eigen code heeft.

Problemen opgelost lijkt me.
Anoniem: 120247
@Shaka27 september 2004 14:26
Het is toch ook mogelijk om met meerdere mensen te internetbankieren op 1 PC? Ik zie niet waarom niet een soortgelijk systeem gebruikt kan worden voor het stemmen, immers als het voor bankzaken goed genoeg is waarom dan voor stemmen niet?
Anoniem: 124497
27 september 2004 13:22
Nu is het wachten op een Internet worm die alle XP dozen infecteerd met een stem'corrigerend' virus. :*)
Snap niet helemaal waarom dat overbodig is. De angst voor een (client-side) worm wordt in het geheel niet genoemd in het artikel, terwijl dat toch 1 van de belangrijkere gevaren is naast de andere security issues die werden genoemd.
Volgens Computable uit het TNO raport: 'De mogelijke dreigingen zijn: gebruikersnaam en wachtwoord vallen in verkeerde handen, onbereikbaarheid van de website door een (d)dos-aanval (- distributed - denial of service) en valse generatie van gebruikersnaam en wachtwoord.'

Internetwormen die je stemapplicatie infecteren waardoor op het moment van stemmen je stem wordt verandert vallen daar blijkbaar niet onder.

Maar goed, ik zal wel iets niet begrijpen :)
Het grote voordeel van deze waterschapsverkiezingen is dat ze kunnen worden gebruikt om ervaring op te doen met een grootschalige verkiezing via internet. Al zullen er ongetwijfeld veel maatregelen zijn genomen om een mislukking te voorkomen, het is toch net iets minder erg als de waterschapsverkiezingen niet vlekkeloos verlopen dan wanneer dat met de Tweede-Kamerverkiezingen zou gebeuren. Ook zijn de waterschapsverkiezingen een stuk minder interessant voor digitale lastpakken dan de verkiezing van andere overheden. Al met al zijn deze verkiezingen een prachtige oefening voor het 'zwaardere' verkiezingswerk.

N.B.
Frarie, er zit een editknop bij je eigen reacties, zodat je niet tweemaal commentaar hoef te leveren op je eigen reacties.
Het is juist van groot belang dat de drempel omlaag gaat, ik heb van mijn ouders altijd te horen gekregen dat je moet stemmen. En ik ga ook altijd stemmen, ongeacht weer en afstand. Als meer mensen stemmen krijg je een beter beeld van wat mensen willen.

Ik vraag me alleen af welke techniek hierachter zit, bij iets belangrijks als stemmen vind ik dat ik haarfijn mag weten hoe het in z'n werk gaat, zodat ik zeker weet dat mijn stem telt.
Er zouden toch drie fraudeurs op de lijst hebben gestaan! Zijn die van de digitale versie af?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee