Volgens cijfers van de Amerikaanse regering is het aantal telefoontaps in 2007 met 20 procent gestegen ten opzichte van 2006. Het gaat echter om taps waarvoor een gerechtelijk bevel is afgegeven, wat niet in alle gevallen noodzakelijk is.
Verontruste burgers zouden volgens de vrijgegeven gegevens gerustgesteld kunnen worden door de melding dat het onwaarschijnlijk is dat zij het doelwit van een aftapactie zullen worden, tenzij ze via een mobiele telefoon in drugs handelen. Het plegen van een moord schroeft de kans ook omhoog, maar verder worden er niet of nauwelijks gevallen genoemd waarin er opdracht is gegeven tot het plaatsen van een tap.
Er werden vorig jaar 2208 tapaanvragen gedaan, die allemaal werden ingewilligd. Inderdaad blijkt het in 81 procent van die gevallen om drugszaken te zijn gegaan. Op de tweede plaats staat moordzaken, met zes procent van de taps, en daaronder zijn nog onder meer delicten zoals fraude, overtreding van de gokwet en corruptie te vinden. Bovendien ging het bij 94 procent van de aanvragen om het afluisteren van telefoons. De tweede plek wordt bezet door het afluisteren ter plekke, bijvoorbeeld via een microfoon, dit beslaat echter minder dan één procent van de tapaanvragen. Het restant betreft het tappen van pagers, faxapparaten en computers.
Ars Technica wijst erop dat de gegeven aantallen mogelijk slechts het topje van de ijsberg zijn. Weliswaar zijn tevens cijfers vrijgegeven over geheime aftapbevelen, afgegeven door de Foreign Intelligence Surveillance Court, die sinds 2001 blijken te zijn verdubbeld tot 2370, maar cijfers over de door de National Security Agency geplaatste taps zijn er niet. Voor door die organisatie op touw gezette afluisteracties zijn namelijk geen gerechtelijke bevelen - ook geen geheime - nodig.
Eind vorig jaar onthulde een ex-werknemer van de telecomgigant AT&T dat de NSA al het netwerkverkeer van die provider - en wellicht nog van meer - onderschept. De legaliteit hiervan is een heikel punt in de Amerikaanse politiek. De regering-Bush wilde in maart via een nieuwe wet vastgelegd krijgen dat providers die aan dergelijke taps meewerken, immuniteit krijgen voor rechtszaken die hierom tegen hen worden aangespannen, maar ving bot.
In het aftaprapport weet Washington overigens ook nog te melden dat de prijs van afluisteracties sinds 2003 is gedaald van meer dan 62.000 dollar in 2003 tot ruim 48.000 dollar in 2007.