Emotiv stelt dat het nog dit jaar een headset op de markt zal brengen waarmee games via hersengolven aangestuurd kunnen worden. Tegelijkertijd zouden er spellen verschijnen die de biofeedback-interface ondersteunen.
De technologieën die voor neurointerfaces worden ingezet, zijn gebaseerd op bestaande technieken uit de medische sector. De ontwikkelaars proberen een mentaal beeld te verkrijgen van de speler door het gebruik van eeg, emg, ecg en gsr. Ook wordt naar near infrared spectroscopy gekeken om de meetonnauwkeurigheden van eeg te kunnen corrigeren. Met de verzamelde meetgegevens zouden naast de gewenste richting ook basale emoties als angst of opwinding herkend kunnen worden.
Behalve de uitdaging om de hersenactiviteit zo goed mogelijk in kaart te kunnen brengen, moet de meetapparatuur ook goedkoop en licht genoeg zijn om in een headset verwerkt te kunnen worden. De Epoc neuroheadset van het Amerikaanse bedrijf Emotiv zou de hersenactiviteit meten met zestien sensoren die op de schedel rusten, terwijl bij een medisch onderzoek tot wel 120 sensoren worden gebruikt. Emotiv stelt echter dat het geen hoge nauwkeurigheid nodig heeft om de hersenactiviteit van de speler om te kunnen zetten naar concrete acties in een computerspel.
Behalve de headset zal Emotiv ook een losse controller meeleveren, zo schrijft Psysorg. De Emokey zou dienen als een verlengstuk voor de neurointerface en kan gedachten of gevoelens via de joystick koppelen aan een bepaalde spelactie. Zo zou een speler zich op een gevonden object kunnen concentreren, waarna het spelfiguur de buit naar zich toe trekt. Volgens Emotiv kan de gamer dankzij de Emokey de headset ook in bestaande computergames als controller gebruiken. Daarnaast moet nog dit jaar een aantal titels verschijnen die de neurointerface volop weten te benutten, maar het bedrijf heeft nog geen details vrijgegeven over het spelaanbod en de ontwikkelaars die met de techniek aan de gang zijn gegaan.
Emokey is niet het enige bedrijf met plannen voor het gebruik van biofeedback-interfaces. Het Zweedse bedrijf Interactive Productline werkt aan het spel Mindball. Daarbij zitten twee spelers tegenover elkaar aan een tafel en moet een bal, die wordt aangestuurd door door middel van hersengolven, zo ver mogelijk van de speler af worden gestuurd. In tegenstelling tot veel games waarin actie en adrenaline een grote rol spelen, moet in Mindball juist de rust worden bewaard. Het systeem meet met eeg de alfagolven in de hersenen van de speler. Deze golven worden door de wetenschap geassocieerd met ontspanning. De gamer die zich geheel relaxt voelt, kan de bal op de speelhelft van zijn tegenstander krijgen en op die manier het spel winnen.
