Sony zou mogelijk werken aan een portable gameconsole die voorzien is van een touchscreen en een feedbacksysteem. Dat zou een patent die het bedrijf eerder dit jaar indiende, suggereren.
Volgens het octrooi dat het Amerikaanse patentbureau publiceerde, zou Sony een handheld willen ontwikkelen die naast een regulier touchscreen over zogenoemde tactile pixels zou beschikken. De pixels geven echter geen visuele informatie weer, maar geven de gebruiker middels voelbare bewegingen feedback. Sony zou wellicht ook beter van knoppen kunnen spreken, aangezien de 'tactile pixels' in geactiveerde toestand omhoog komen en dan ingedrukt kunnen worden. Het activeren van de knoppen is afhankelijk van de activiteiten die op het beeldscherm plaatsvinden: de knoppen zouden als contect-afhankelijke input dienst kunnen doen. De 'digital tactile pixels' zouden rondom het touchscreen geplaatst worden, maar ook alternatieve plaatsing wordt in het patent niet uitgesloten. Verschillende soorten van feedback via de pixels zou op een braille-achtige manier worden gegeven.
De context-gevoelige knoppen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om te scrollen, waarbij één of meer 'pixels' gaan trillen wanneer niet verder gescrolled kan worden. Overigens beperkt Sony zich in zijn beschrijving niet tot louter draagbare gameconsoles: ook telefoons, mediaplayers, navigatie-apparatuur en mobiele browser- of mailapparaten zouden voor implementatie van de tactile pixels in aanmerking kunnen komen. De patentaanvraag staat overigens op naam van de inmiddels bij Sony vertrokken Phil Harrison, die tot februari 2008 directeur van Sony Computer Entertainment was.
Een tweede patentaanvraag, eveneens van Harrison, beschrijft nog een mogelijke toepassing voor een draagbare gameconsole of andere portable gadget. Harrison beschrijft in dit document hoe bestanden door middel van gebaren naar andere apparaten, bijvoorbeeld computers of printers, gestuurd kan worden. Daarbij zou de techniek gebruik kunnen maken van ingebouwde bewegingssensoren en bestaande draadloze communicatietechnieken.
