Start-up ontwikkelt tablet met brailleschrift

De Oostenrijkse firma Blitab Technologies heeft een tablet ontwikkeld met een tactile display dat met behulp van vloeibare bubbels tastbare brailletekens kan genereren. De Blitab kan zo door blinden en slechtzienden gebruikt worden.

Het 10"-scherm van de Blitab kan niet alleen brailletekens weergeven, maar ook afbeeldingen met reliëf tonen door middel van bubbels die in het scherm zijn opgenomen. Het display telt in een raster van 40x30 in totaal 1200 van deze bubbels. Door een usb-stick met bijvoorbeeld pdf-bestanden in de tablet te prikken kunnen teksten voor blinden en slechtzienden leesbaar worden gemaakt. Bovendien biedt de tablet een zogeheten Perkins braille-toetsenbord, zodat een gebruiker ook input kan geven op het apparaat.

De Blitab is verder voorzien van 32GB flashopslag, bluetooth, wifi en nfc. Ook is er een sd-kaartslot in het apparaat aanwezig. De Blitab, waar nog volop aan gewerkt wordt, moet 350 tot 400 gram gaan wegen. Welk OS het apparaat draait, is niet duidelijk.

Blitab Technologies laat aan de International Business Times weten dat de tablet volgend jaar september op de markt moet komen. Het zou aanmerkelijk krachtiger zijn dan de huidige, veelal erg dure apparaten die brailletekens kunnen genereren en slechts een regel tekst kunnen tonen. Daarnaast hoopt het bedrijf veel meer content voor visueel gehandicapten te kunnen ontsluiten. Zo is momenteel slechts 1 procent van de boeken wereldwijd in braille beschikbaar.

Blitab

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

26-06-2015 • 18:53

27

Reacties (27)

27
26
22
3
0
0
Wijzig sortering
Ik stoor me toch wel aan de zielige toon in de reacties en ook een beetje in het artikel. Het is al jaren mogelijk om digitale tekst desgewenst realtime in braille om te zetten. Wat dit apparaat nieuw maakt is dat het meer dan 1 regel tekst kan weergeven en vooral dat het afbeeldignen realtime kan weergeven. Waarom daar een hele tablet aan geknoopt moet worden is mij een raadsel, een gewoon USB/Bluetooth apparaat voor PC zou kosten schelen en een prima eerste product met deze techniek zijn.

Dat maar een klein percentage boeken in braille beschikbaar is mag strikt gezien kloppen, dit doet echter niet ter zake. Een digitale tekst is gewoon in braille te lezen met een brailleleesregel (hardware die 1 regel brailletekst tegelijk weergeeft) of door het te printen met een brailleprinter.
Persoonlijk vind ik braille niet zo interessant. Als blinde werk ik voornamelijk met kunstmatige spraak output op zeer hoge snelheid en gebruik ik braille vooral bij het programmeren en het werken op UNIX/Linux terminals.
Ik ben zelf ook blind en kan je mening niet helemaal delen.
Kunstmatige spraak is heel erg handig en zeker een meerwaarde. Echter moet je je realiseren dat door het veelvuldig gebruik van spraaksoftware je je woordbeeld gaat verliezen.
Ik merk het bij mezelf ook vaak op en daarom tracht ik het braille zeker te onderhouden.

Daarnaast moet je ook beseffen dat dit toestel niet zo zeer een revolutie is op braille vlak maar ook op vlak van weergave van kaarten, afbeeldingen etc.
Ik zou graag genoeg een plattegrond van mijn stad of een deel er toch van kunnen voelen alvorens ik op pad ga.

Tenslotte kan deze nieuwe vorm van brailleweergave een enorme revolutie binnen de markt betekenen .
De prijzen komen lager te liggen (lees: ook toegankelijk voor landen die geen westerse sociale zekerheidssysteem kennen).

Redenen genoeg dus om blij te zijn met dit soort innovaties lijkt me
Ik
Je komt nu over alsof je denkt de hele blinden gemeenschap te vertegenwoordigen. Als jij geen behoefte hebt aan een tablet met deze functionaliteit en liever een upgrade van de leesregels ziet, betekent dat niet dat dit voor iedere blinde geldt.

Ik stoor me behoorlijk aan mensen die nieuwe inovaties de grond in stampen omdat het net niet helemaal voldoet aan hun zeer specifieke wensen, niet denkende aan andere mensen waar het wel een uitkomst voor is.
Anoniem: 399807 @Ras27 juni 2015 12:13
Ik vind het vreemd at je zo 'sterk' reageert op Bram. Maar vrij banaal in de voorspelbaarheid van je reactie.

Nu hebben we iemand die ons ter plekke, als doelgroep, kan meedelen wat hij er van vindt en in plaats van zijn mening te aanvaarden, ga je er tegenin? Waarom? Dat weet je zelf niet maar dat ga ik je uitleggen, gratis.

Jij doet dat omdat je vind dat zelfs een blinde niet zou moeten suggereren dat een technologie niet nuttig is, zelfs als die voor hem bedoeld is, omdat jij paradigmatisch denkt over technologie. Bij jouw krijgt alle technologie het voordeel van de twijfel. Om die reden gebruik je een oneigenlijk argument, dat Bram niet spreekt voor de hele doelgroep.

Maar dat is natuurlijk altijd het geval met een mening van een individu. En daarom is dat argument een shot naast het doel.

Ik vind dat hij niet over komt als vertegenwoordiger voor de hele groep. Dat jij dat er in ziet komt door je technologisch paradigma. Maar de meeste mensen denken zo helaas. Technologie is zo kritiekloos aanvaard in de samenleving dat iedereen die er twijfels over heeft meestal op oneigenlijke gronden wordt bekritiseerd.

Wordt liever technorealist.
Heeft niks met techniek te maken. Als er met vrienden een restaurantje uitgekozen word ben ik ook niet degene die alles gelijk afschiet en vind ik het ook irritant als één van mijn vrienden dat wel doet. Zelfde geldt bij brainstormen, dan schiet je ook niet alles af. Het werkt gewoon erg contraproductief om alles maar af te kraken.

Verder gaf Bram D al aan niet de doelgroep te zijn, omdat hij braille maar weinig interresant vindt. Dan is hij automatisch negatiever dan iemand die braille nog wel interessant vind en wellicht is Bram dus niet de juiste persoon om naar te luisteren als het aankomt op het nut van dit apparaat.
Anoniem: 399807 @Ras29 juni 2015 09:15
In dit geval, Bram is wel de doelgroep omdat jij meer weet van de ervaring van het blind zijn als jij en ik samen. Suggereer jij omdat jij geen Apple gebruikt maar Windows pc's jij geen mening mag hebben over en per definitie niets snapt van Apples?
Dus alleen als je iets echt gebruikt mag je er iets van vinden?

Waarom durf jij dan een mening te hebben over dit apparaat? Jij bent toch niet blind? Dus wat weet jij er nu van. Jij hebt geen ervaring met blind-zijn. Je hebt nog nooit ook maar iets gebruikt rond braille. Je gebruikt geen text to speech engines en zo wel, al helemaal niet zo uitgebreid als Bram.

Wie ben jij dan nou helemaal om een mening te hebben die zegt dat een blindes' mening discutabel is?

En toch mag dat. Maar wees niet zo arrogant om voor een ander te bepalen in welke mate die een mening mag hebben en in welke mate die mening gewaardeerd moet worden.

Als een blinde niets mag zeggen over braille of een braille apparaat omdat hij meer gebruik maakt van speech engines dan kan tweakers.net de website sluiten, want iedereen hier heeft meningen overt zaken waar ze niet mee werken, niet voor opgeleid zijn of zelfs maar enig inzicht in hebben.

Ik weet niet waar jij meent allemaal verstand van te hebben. Maar blijkbaar heb jij ook al verstaand van blindheid en braille.
Ik suggereer dat je mij beter niet kunt vragen over Apple computers, want omdat ik alleen Windows gebruik is mijn mening gekleurd. Ik kan mij goed voorstellen dat wanneer ik mijn mening over Apple computers geef, dat die negatief over zal komen bij Apple gebruikers. (Dit was een aanname die je toevallig goed gegokt hebt).

Je tekst bestaat vooral over aannames over mij als persoon, net als je vorige bericht overigens. Ik zou geen braille kunnen lezen en geen ervaring hebben met text to speech. Sterke aannames, ik neem jou dus ook niet al te serieus ;)

Ohja, ik zie Bram niet als blinde, maar als persoon, net als jij en ik.

[Reactie gewijzigd door Ras op 23 juli 2024 14:31]

Anoniem: 399807 @Ras30 juni 2015 14:08
Het suggereren dat een ander waarmee je een gesprek voet slecht aannames doet is een onderhandse tactiek. Ik doe geen aannames, ik gaf voorbeelden.

Ik denk dat je mensen onderschat. Ik lees meer in je woorden dan je beseft.

Ik zie Bram wel als blinde. Hij is blind. Dat maakt hem een blinde man. Het is een belangrijk onderdeel van wie hij is. Ik zie geen reden om daar omheen te lullen. Ik accepteer dat.

Mensen die zeggen dat iemand eerst mens is en dan een blinde leiden aan een vreemde vorm van angst, dat ze, als ze iemand zien als handicap, ze die persoon beledigen. Ik vind dat onzin. Het is gebaseerd op een soort angst en vervangende schaamte met wat spijt en schuldgevoel er doorheen gemixt. Als je echt mensen respecteert dan doe je niet alsof je gek bent door zorgvuldig te vermijden ze als blinde te zien en je te verschuilen achter hun mens-zijn.

Ieder mens is namelijk mens. Ziend en blind. Het is een schot voor open doel en daaraan refereren geeft an sich al aan dat er een onderhuids probleem is met hoe je tegen deze mensen aankijkt. Als iedereen een mens is dan is het onlogisch om daar een punt van te maken alleen wanneer iemand een handicap heeft. Dan kun je ook iemand in de straat aanspreken en vragen of die een mens is. Emmm....excuse me?

Dat krampachtige doen alsof je zelf blind bent voor de handicap van een ander is in feite een belediging van eenieder met een handicap. Je kunt iemand in een rolstoel niet aanspreken zonder naar beneden te kijken. Je kunt een blinde geen hand geven als je niet er ook voor zorgt dat jouw hand de zijne vind. Je kunt niet met een dove praten als je je mond niet laat zien. Daar rekening mee houden is een teken van respect en van pragmatisme waarbij je recht doet aan de realiteit van de situatie.

Bram is blind. Daarom stel ik voor dat we niet doen alsof hij zoals iedereen is en op die basis een schijnargument hanteren waarbij we doen alsof hij géén handicap heeft zodat we dan zijn mening over braille kunnen afschieten omdat hij dat niet gebruikt, onszelf wijsmakend dat we op die manier respectvol zijn t.a.v. zijn blindheid.

Niet zijn als iedereen is geen waardeoordeel immers. Dat Bram blind is zegt niets over Bram, behalve dat hij blind is, dat is een feit. En met feiten werken is niet beledigend.
Anoniem: 301518 26 juni 2015 19:31
Super gaaf eigenlijk. Als ik kijk hoeveel ik op een gewone ereader lees...en nu kunnen blinden en slechtzienden ook gewoon maximaal te keer gaan. Hopelijk goeie convertor tools aanwezig.
Zeer zeker, een vriend van m'n broer is blind en hij had een soort één-regelapparaat wat op zijn PC aangesloten was, zo'n 10 jaar gelden denk ik. Hij kon er natuurlijk alles mee, want alles went. Toch vreemd dat ik nu pas lees dat er iets 'nieuws' voor wordt gemaakt, terwijl de vernieuwing eigenlijk zo vanzelfsprekend zou moeten zijn...

Dat er nog maar weinig conversietools zijn verbaast me ook eigenlijk, een digitale versie van een boek zou makkelijk omgezet moeten kunnen worden naar braille. Het omzetten van een foto naar reliëf is echt waanzinnig, ik houd dit soort ontwikkelingen niet bij (omdat ik niet blind ben), maar als het nog niet bestaat is het fantastisch! :D Nu nog iets voor video natuurlijk ;)
Dat er nog maar weinig conversietools zijn verbaast me ook eigenlijk, een digitale versie van een boek zou makkelijk omgezet moeten kunnen worden naar braille.
De bestanden zijn er (worden onder meer gebruikt in bibliotheken voor blinden), maar ze worden nu meestal on demand uitgeprint in braille, als dit apparaat niet te duur wordt is het een goede manier om papier te besparen.

Daarnaast zijn er digitale luisterboeken, de zogenaamde Daisy- boeken voor blinden en slechtzienden, wat eigenlijk een collectie mp3-bestanden is op cd-rom of andere drager.

Het hangt van de leesvoorkeur van een persoon af of ie liever luistert naar een boek of braille leest.
+1 voor het bedrijf. Je kan er misschien goud geld mee verdienen, maar je kan er een helehoop mensen super gelukkig mee maken.
Het is een niche markt en wie het nodig heeft, heeft weinig of geen alternatieven. Deze redenen alleen al bieden mogelijkheid om premium price te gaan en er dus wel dik mee te verdienen.

Bovendien is de gezondheidszorg een erg subsidiegevoelige markt. Dure apparaten komen uiteindelijk toch direct bij de consument door (gedeeltelijke) terugbetalingsregelingen, ingewikkelde huur en lease constructies en zelfs door sponsoring.
Daarom zijn technisch vaak relatief eenvoudige oplossingen in markten van medische toepassingen en hulpmiddellen bijzonder duur en de marges hoog. Deze bedrijven doen niet (sowieso) aan liefdadigheid maar hebben in eerste plaats een winstoogmerk.
Goed idee. Langzaam maar zeker wordt er steeds beter van de huidge technische ontwikkeling gebruik gemaakt voor mensen met een handicap of blinden zoals hier.
Ik meen dat er verschillende typen braille bestaan. Vergelijk het met code pages. Het zou handig zijn als zo'n tablet zou kunnen switchen tussen die typen.
Dit is echt geweldig voor blinden mensen. Kunnen ze gewoon lekker op de bank tweakers.net lezen braille. :D
Als het werkt zoals men het in het artikel beschrijft, betekend dit een doodssteek voor de huidige fabrikanten van braille leesregels. De huidige toestellen kosten 6000 euro. Er is bakken geld verdient in die handel. Maar zoals het enige jaren geleden ging met de gratis schermuitleessoftware op laptops en smartphones, gaat ook deze andere tak van grote winsten nu eindelijk hopelijk opdrogen.
Anoniem: 672321 29 juni 2015 09:33
Supergaaf ding, vooral voor kids op school die braille moeten leren en plaatjes moeten leren voelen. Nu was het zo dat elk blind kind een laptop en een leesregel in de klas moest hebben en dat plaatjes uitgeprint worden. Een mooie inovatie zou zijn dat bij het voelen van de plaatjes ook uitgesproken werd wat er op het plaatje staat (metadata)
Verder denk ik dat net zoals bij echte mensen :-) elk blind mens een andere behoefte heeft aan hulpmiddelen.
Mooi vind ik wel dat het ook een mooi ding is, die hulpmiddelen die je nu vaak ziet zitten vaak nog met schroeven en bouten aan elkaar en vergen een hoop onderhoud. Die pinnekes van een leesregel weigeren snel dienst als er wat kruimels inzitten.
maar 1 van de tijdelijke hulpmiddelen
ik vraag me af wanneer we nou eindelijk blinden kunnen genezen :/
Dat hoeft, afhankelijk van wat er mis is, niet zo lang meer te duren. Als de optische zenuw nog intact is kan het nu al verbonden worden met relatief lage resolutie "camera's", en de patiënt kan daarna nog wat zien ook. Het is dus meer een kwestie van technologische verbetering en we weten allemaal hoe snel dat tegenwoordig gaat :)
Dat werkt alleen als je ooit gezien hebt. Een groter probleem is blind geboren. Wat er namelijk gebeurt als je blind geboren bent is dat je hersenen nooit leren om te zien. De gebieden waar je normaal zicht mee verwerkt worden dan ook gebruikt voor andere doeleinden.

Dus je kunt alleen mensen helpen die blind geworden zijn. Er zal dus altijd een doelgroep zijn voor dit soort apparaten.

Ik vraag mij alleen af wat je met 32gb aan flash storage moet. Kan hij dan ook geluid (of het geluid van video) afspelen? 32GB aan tekst is wel erg veel (ja, minus OS enzo).
Ik denk dat mensen die blind zijn geboren er ook minder ' problemen' mee hebben dat ze blind zijn. Zij weten immers niet wat zij missen. Iemand die blind is geworden zal eerder missen wat hij eerder nog kon waarnemen. Wat mij betreft zou deze groep dan ook prioriteit krijgen.
Dit neemt overigens niet weg dat ook mensen die blind zijn geboren benadeeld worden door hun handicap en het mooi zou zijn als deze mensen m.b.v. een ingreep of hulpmiddel ook zouden kunnen zien.

Voor beide groepen zijn de mogelijkheden om te kunnen zien momenteel echter beperkt, dus in de nabije toekomst zijn dit soort oplossingen dan ook erg welkom.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 23 juli 2024 14:31]

technisch gezien, indien stamcellen geactiveerd worden kan dit gebruikt worden om de eigen oog te herstellen. In sommige gevallen kan dit al maar is tot heden nog alleen bij dieren getest. De verwachting is dan ook dat men over 10-15 jaar organen of in ieder geval lichaamelijke beschadigingen die geen levensbedreiging hebben. Kunnen worden genezen door het lichaam zelf.
Ook mensen met een beschadigde oogzenuw kunnen "zien" m.b.v. een bionisch implantaat in de hersenen en een speciaal soort camera. Ik heb hier jaren geleden een documentaire over gezien.

Link : http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/606938.stm

Tot de tijd dat deze techniek is geperfectioneerd zullen blinden en slechtzienden zich helaas met andere hulpmiddelen moeten redden. Deze tablet is wel een erg mooi stukje techniek.
Anoniem: 58230 26 juni 2015 21:18
Super uitvinding. Dus ipv 1% is nu virtueel 100% van alle boeken vertaald. Dit zal een hoop mensen gelukkig maken.
Volgende stap websites vertalen?
Super uitvinding. Dus ipv 1% is nu virtueel 100% van alle boeken vertaald. Dit zal een hoop mensen gelukkig maken.
Volgende stap websites vertalen?
Is 100% van alle boeken in digitaal (en bruikbaar) formaat beschikbaar?
Ik gok even dat het van 1% naar een procent of 5 zal gaan. 100% is het bij lange na niet in ieder geval.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.