Google voegt brailletoetsenbord toe aan Android

Google kondigt een nieuwe functie voor TalkBack aan: een virtueel brailletoetsenbord dat het toevoegt aan Android en dat gebruikers moet helpen in braille te typen zonder dat ze hier randapparatuur voor hoeven aan te sluiten.

Voor Android waren er al enkele brailletoetsenborden als app te downloaden, maar Google integreert nu zelf zo'n toetsenbord in Android. De functie wordt onderdeel van TalkBack, de schermlezer van Android. Het brailletoetsenbord biedt een standaard layout van zes rondjes, die gebruikers aan kunnen raken om letters en symbolen in braille te typen.

Gebruikers kunnen letters en woorden ook verwijderen en nieuwe regels toevoegen. Om het brailletoetsenbord te kunnen gebruiken moet TalkBack geactiveerd worden. Dit kan via de toegankelijkheidsopties of door beide volumetoetsen gedurende drie seconden ingedrukt te houden.

Google maakt de functie vanaf vandaag in het Engels beschikbaar op apparaten die Android 5.0 of latere versies draaien. Het toetsenbord werkt in combinatie met alle apps. Voor blinden en slechtzienden die tekst die op een scherm staat met hun vingers willen lezen, zijn er speciale brailleschermen of brailleleesregels.

braille Android

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

09-04-2020 • 20:34

32

Reacties (32)

32
30
18
3
1
10
Wijzig sortering
Braille is nog steeds een actief schrift. We zijn zelfs bezig om een 8-punts braille standaard voor te stellen voor het Nederlandse taalgebied zodat iedereen elkaar kan begrijpen. Als je er meer over wilt weten: https://braille-autoriteit.org/

Wil je eens stoeien met een open-source schermlezer (of je website toegankelijk is bijvoorbeeld)? Kijk dan eens bij NVDA https://www.nvaccess.org/ Blinden kunnen geen muis gebruiken, dus alles moet via het toetsenbord te gebruiken zijn :)

Beste tweakers, 'we' zijn nog wel op zoek naar betaalbare braille printers (papier). Deze kosten nu vele duizenden euro's.

Mijn voorkeur gaat uit naar fysieke toetsen, die kan ik voelen. Schermtoetsen werken op zich wel, maar er moet dan terugkoppeling zijn middels trillen of geluid.

Natuurlijk is spraakuitvoer (voorlezen) fijn, maar als het apparaat de hele tijd praat wordt ik het wel beu na enige tijd. Spraak heeft bovendien het probleem van woordblindheid, "klinkt als". Om elk vreemd woord te laten spellen is tijdrovend. Een braille leesregel is rustiger voor het oor, en het woord wordt exact geschreven zoals het is.

Vrijwel elke moderne braille leesregel heeft ook een braille toetsenbord, met 6- of 8 knops invoer. Wordt nog steeds gebruikt, hoewel veel mensen ook prima met een pc toetsenbord overweg kunnen. Je kan er alles mee doen als met een normaal pc toetsenbord, dus ook knippen/plakken. Vaak moet je meerdere toetsen tegelijk indrukken voor 1 karakter. In tegenstelling tot een pc toetsenbord hoeven de vingers niet heen en weer te gaan om de juiste toets in te drukken.

Op dit moment is de Apple iPhone de standaard smartphone voor blinden en slechtzienden. Alles wordt voorgelezen van het scherm, elke toets uitgesproken. Er is een standaard navigatie om tussen scherm elementen te bewegen, en speciale aanraakcommando's om acties uit te voeren. Standaard kan ook een braille leesregel via blutooth gekoppeld worden zonder downloaden van software.

Android is met een positieve inhaalrace bezig, wat plezierig is. De spraakuitvoer wordt beter, en het navigeren ook.
Al eens gekeken naar OpenBraille? Die moet wel voor pakweg €200 te maken zijn.
De goedkoopste manier (paar tientjes) om nu braille te schrijven is met een prikbord of reglette https://www.youtube.com/watch?v=aG-KL5TD0sw Het is zeg maar het equivalent van pen en papier voor zienden. Ik heb er zelf een paar in diverse afmetingen (van borstzak formaat tot A4). Schrijven is monnikenwerk en de kans op fouten is best groot. Een braille typemachine (1000+ euro) is er ook, de Perkins brailler is het meest gebruikte apparaat https://www.youtube.com/watch?v=kQmCUAGG-zs Dit schrijft al een stuk sneller, maar onhandig om mee te nemen.

Nee, dit project ken ik niet. Ik zal vragen of de mensen van de "Paarse Kamer" (expertise groep voor ontwikkelingen op braille gebied) er naar kunnen kijken. Uiteindelijk zal er toch een "panklaar" apparaat nodig zijn. Een ander DIY project is https://www.youtube.com/watch?v=IYYWQi-H3YY Geen idee of het een zachte dood gestorven is.

De meeste brailleprinters slaan de putjes in het papier met afgeronde naalden, als het oude dot-matrix printer systeem. Door een beetje offset te embossen tussen beide zijden van een vel papier is dubbelzijdig braille mogelijk. Ze zijn vreselijk lawaaierig en hebben onderhoud nodig (slijtage).

Er zijn experimenten om met 3d printers te brailleren, of met inktjet printers met uv licht en speciale inkt. Ik heb begrepen dat het (nog) veel te duur is qua productie en aankoop.

[Reactie gewijzigd door FrostyPeet op 22 juli 2024 16:31]

ik zou bijna zeggen dat het met een 3d-printer juist relatief goedkoop zou moeten zijn om braille te printer. als je een hars kunt vinden die gemakkelijk op droogt en aan papier hecht, dan kun je met een spuitstuk van 6 of 8 buisjes prima letter-voor-letter en druppel voor druppel printen. dat zou wel eens even snel als een matrix printer kunnen gaan en niet veel meer geluid moeten maken dan een reguliere inktjet.
Interessant, dit zou wel een leuk hobbyproject kunnen zijn. Het makkelijkst te realiseren lijkt me een automatische reglette. Leg een A4-tje in de houder en laat de pen automatisch puntje voor puntje drukken.
Je kan een 3D printer nu ook vrij simpel tot plotter ombouwen: https://www.youtube.com/watch?v=CuWZWAfBsm8 , dus zoveel is er niet nodig om een embosser van te maken.
I see what you did there...

Het ziet er wel uit als een tof project om te maken, misschien zijn er zelfs hobbyisten te vinden die het tegen kostprijs in elkaar willen sleutelen.
Ik ben wat verward. Dit werkt lijkt me enkel met zo een speciaal scherm? Kan iemand anders uitleggen hoe dit werkt?

Edit: Op de blogpost wordt het goed uitgelegd met plaatjes. Ik begreep het even helemaal verkeerd. Ik had Braille lezen in m'n hoofd, maar het is een toetsenbord wat blind uiteraard kan.

[Reactie gewijzigd door Lagonas op 22 juli 2024 16:31]

Braille is een blokje van zes puntjes. Bij een. Brailletoetsenbord op een telefoon krijg je zes rondes. Elk rondje correspondeet met een puntje in het brailleschrift. Dus als je drie rondjes tegelijk indrukt dan krijg je een leter. Bijvoorbeeld de l als je meest linkse drie rondjes (tegelijk!) indrukt. Het voordeel is dat je je vingers op dezelfde plek kunnen blijven en dat je geen letters op een kleins scherm toetsenbord hoeft te vinden. Het toetsenbord beslaat ook het hele scherm.
Maar de rondjes op het scherm voel je niet, en dat is juist het hele principe achter Braille. Zelf snap ik dus niet zo goed hoe dit een toegevoegde waarde geeft? Of is het meer dat de 6 stippen veel groter zijn, en je op die manier makkelijker meerdere letters kan maken zonder een druk toetsenbord in beeld te hebben?
Anoniem: 1350842 @r03n_d10 april 2020 09:16
Op een scherm zal je met de huidige technologie niet zo snel braille voelen nee, maar een toetsenbord met 6 punten is dan toch nog steeds veel makkelijker dan 26 letters. Ik vermoed dat personen die dit gebruiken ook degene zijn die de 'scherm voorlezen' functie gebruiken. Als je dan maar hoeft te zoeken naar 6 punten is dat toch een stuk eenvoudiger.
De bedoeling is dat je de telefoon achterstevoren in je handen houdt. Met je zes vingers op het scherm. En dat vanzelf de rondjes onder je vingers liggen. Er zal wel een grote marge zijn. En bij de iPhone kan je de rondjes ook eventueel verplaatsen zodat ze beter onder je vingers liggen.
Echt een hele erge leek vraag, maar gebruiken slechtziende ook braille? Zo niet, waarom heeft een blind persoon een telefoon? Daar kant die toch niet mee uit de voeten?
Het zal je verbazen! Ik ben regelmatig betrokken bij accessibiltiytests van software, waarbij we ook testen met blinden (met hun eigen hardware, de meesten hebben een voorkeur voor Apple-devices). Het is fascinerend om te zien hoe bedreven ze een smartphone of laptop kunnen gebruiken. Heeft voor veel personen echt hun leven veranderd, vooral de text to speech-functie (en vice versa). Laatst een zeer slechtziende man van een jaar of 70. “Het heeft echt m’n leven veranderd. Vroeger las mijn vrouw me de krant voor. Nu doet de telefoon dat.” Het geeft blinden dus enorm veel zelfstandigheid.

En, nooit over nagedacht tot ik het zag, blinden gebruiken laptopscherm ook niet. Ze klappen de laptop dus maar nauwelijks open en doen dus ook langer met een accu.

Overigens hoor ik vrijwel altijd dat ze de voorkeur geven aan text to speech en niet aan braille. Maar goed, elke additionele toegakelijkheidsfeature is natuurlijk alleen maar aan te moedigen.

[Reactie gewijzigd door sOid op 22 juli 2024 16:31]

Text to speech is prima, maar speech to text is niet altijd handig, en zonder duidelijke fysieke feedback én zicht is typen op een touchscreen wel echt een ander dingetje met QWERTY dan met braille. Hiervoor is dat dus juist weer een sweet spot.
Text to speech is prima, maar speech to text is niet altijd handig, en zonder duidelijke fysieke feedback én zicht is typen op een touchscreen wel echt een ander dingetje met QWERTY dan met braille. Hiervoor is dat dus juist weer een sweet spot.
Maar blijkbaar kan het dus wel, getuige deze reactie: falcon186 in 'nieuws: Google voegt brailletoetsenbord toe aan Android'
Wat je zegt is zeker waar. Veel personen met een visuele beperking geven de voorkeur aan text-to-speech.... Inclusief mezelf. Het gevaar bestaat dan natuurlijk dat je je woordbeeld verliest.
Een blind persoon kan perfect uit de voeten met een moderne pc in zakformaat. En ze doen er wss nuttiger zaken mee als ik meestal 😅.

De interactie is natuurlijk anders, maar zeker voor die doelgroep is het hebben van een communicatiemiddel en een computer in de zak best wel handig
Slechtziendheid is natuurlijk een.heel breed begrip. Dus de ene slechtziende zou goed kunnen lezen, maar niet kunnen fietsen. Terwijl voor een andere slechtziende het omgekeere geldt. Een slechtziende kan braille gebruiken als met de vingers lezen makkelijker gaat en/of die het langer kan volhouden dan met de ogen lezen. Maar het is niet vanzelfsprekend dat je braille kan leren. Met voiceover en/of talkback kan je tussen de elementen op je scherm gaan met swipe bewegingen. Of gewoon je vinger op het element te drukken. Voiceover leest het dan voor. Om.op.knoppen te drukken moet je dan twee keer drukken. (Een keer drukken is immers voorlezen). Gaat wat omslachtiger maar je komt er wel uit, als de ontwikkelaar tenminste niet geheel nieuwe elekmenten gaat verzinnen! Over bepaalde website heb ik dan niet.....
Is het voor velen dan niet handiger om het aan de braille schermlezer vast te maken dan via smartphone te doen? Feedback lijkt me nog vrij lastig
eind jaren '90 ooit een MUD gespeeld. twee dames uit seatle waren blind kwam ik later achter. die hadden zon braille schermlezer. ongelooflijk hoe zij pagina na pagina na pagina konden doorlezen met hun braille aparatuur. vooral als ik weer eens iets stoms had gedaan zoals group follow all en per ongeluk attack all deed. waardoor ik ook de lightsource van onze wizard mee aanviel. ik werd blijkbaar bang van dat ding en vluchtte telkens een andere kamer in. maar de wizard zat in group follow. dus die kwam ook de kamer in waardoor ik weer vluchtte. de paginas schoten voorbij en ik wist niet wat er aan de hand was. gelukkig voelden de dames wat er gebeurden en deden group follow uit. de wizard en ik belanden uiteindelijk aan de voet van een berg dood door een lange val en de dames waren al priests aan het regelen voor een ress.
De iPhone had het al langer. Maar het wordt niet zo hee veel gebruikt denk ik. Veelal wordt een bluetooth toetsenbordje aangesloten. Of een brailleleesregel, waarop ook een brailletoetsenbord zit.
Nee, dit bestaat echt. Lees maar eens hier hoe braille werkt:

https://en.wikipedia.org/wiki/Braille

6 puntjes dus om letters te maken, en met talkback hoor je dus of je het goed heb. Is even wennen maar zo kun je wel makkelijk worden schrijven. Blinden kunnen niet een qwerty toetsenbord gebruiken he.
@BensimpelBlinden kunnen niet een qwerty toetsenbord gebruiken he.
Telefoon wordt misschien iets lastiger. Maar ik denk dat bijvoorbeeld een tablet op zich nog wel zou kunnen. Ik vermoed doordat ze blind zijn dat ze beter zijn met afstand leren. Dus dat ze leren de a zit zover van de linker kant en zover van de onderkant. Het is alleen lastiger. Vooral ook omdat ze elke keer met een nieuwe telefoon of tablet weer andere maten moeten leren. Ook zou men speciale functies kunnen maken op de toetsenbord wat het voor blinde mensen makkelijker zou maken. Zoals in plaats van dat je speciale tekens krijgt als je een letter ingedrukt houd zou je kunnen hebben dat de letter opgenoemd wordt. En er zouden andere hulpmiddelen gemaakt kunnen worden al is het de vraag of de kosten de waard zijn.

Edit: quote toegevoegd waarop mijn reactie bedoelt was

[Reactie gewijzigd door Daoka op 22 juli 2024 16:31]

Hier wil ik toch even op reageren: Ik ben zelf volledig blind en gebruik het gewone qwerty toetsenbord van mijn iPhone. Na een tijdje kan je echt verbazingwekkend goed de juiste letter vinden. Het is ook zo dat de letter pas wordt geregistreerd vanaf het ogenblik dat ik de toets niet meer indruk: BV. Ik duid per ongeluk de k aan maar moet de l hebben. Dan laat ik mijn vinger op het scherm staan en schuif hem een beetje naar rechts tot ik de l hoor en dan laat ik pas los.
Dat bedoelde ik ook met mijn reactie op @Bensimpel. Dat blinden mensen het wel zouden kunnen leren juist doordat ze vaak beter afstanden kunnen inschatten (tenminste dat is natuurlijk iets wat ik gehoord heb) en dus toch best wel weten waar de letters ongeveer zitten. Al lijkt het me wel lastiger op een telefoon in vergelijking met een tablet omdat het toch kleinere letters zijn.
Als ik het goed begrijp moet je op 2 * 3 plekken drukken. Als je je telefoon met het scherm van je af houdt met 2 handen. Kun je met wijs, middel en ringvinger prima tiepen lijkt mij? Kan me er niet echt iets bij voorstellen. Maar het houd wel comfortabel vast lijkt mij.
Het was bedoeld als reactie op de zin dat de blinden kunnen niet op qwerty toetsenbord kunnen typen. Sorry voor de onduidelijkheid.
Telefoon is niet lastiger denk ik, ze leggen de telefoon neer, en houden 3 vingers van elke kant boven het scherm. Ik vermoed dat de touch targets groter zijn dan wat je in het plaatje ziet, maar het is sowieso vrij eenvoudig om met 3 vingers van beide handen de juiste knoppen aan te raken denk ik. Feedback zou dan zelfs nog niet eens persé nodig zijn.
Nutteloze reactie. Als je blind bent mag je blij zijn met deze technieken.
Ja klopt, vandaar dat dit dus ook geen 1 april grap is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.