Het prikkelen van delen van de hersenen met ultrasoon geluid kan de hersenactiviteit bij mensen zo beïnvloeden dat de tastzin verbetert, zo blijkt uit onderzoek. Wetenschappers denken dat mensen zich na prikkeling van hersengolven met ultrasound beter kunnen concentreren.
Het onderzoek naar het beïnvloeden van delen van de hersenen via ultrasoon geluid is afkomstig van het Virginia Tech Carilion Research Institute en is gepubliceerd in Nature Neuroscience. In het onderzoek beschrijven de wetenschappers hoe ultrasound met een lage intensiteit werd gericht op een deel van de hersenschors. Dit gebied is verantwoordelijk voor het verwerken van zintuiglijke informatie van de handen. Door de ultrasone geluidsgolven worden de hersengolven in dit gebied verzwakt, zo schrijft het Virginia Tech Carilion-instituut.
Uit onderzoek op proefpersonen bleek de tastzin van mensen te verbeteren als de hersengolven worden verzwakt via ultrasound. Dit werd onder andere gemeten door pufjes lucht op de handen los te laten. Daarbij moesten de proefpersonen aangeven hoeveel pufjes lucht er waren losgelaten en dat bleken zij met een grotere nauwkeurigheid te kunnen. Uit een andere proef, waarbij kleine pinnetjes op de huid drukten, kwamen soortgelijke resultaten naar voren.
De onderzoekers hadden dit resultaat niet verwacht. Zij dachten juist dat de hersenen minder goed zouden kunnen focussen als hersengolven door ultrasone geluidsgolven worden beïnvloed. Hoewel nader onderzoek nodig is naar de mogelijkheden van ultrasound bij hersenonderzoek, denken wetenschappers dat de relatief eenvoudige technologie goed gebruikt kan worden om verder in kaart te brengen hoe het brein functioneert.