'Taiwanese Hon Hai krijgt order voor 3g-iPhones'

Hon Hai, de grootste oem-fabrikant ter wereld, heeft van Apple opdracht gekregen voor de productie van de tweede generatie iPhone, zo meldt persbureau Dow Jones. Het nieuwe toestel zou met 3g-netwerken overweg kunnen.

iPhone (zijkant)Dow Jones zou het nieuws vernomen hebben van een anonieme medewerker van Hon Hai. Volgens de Chinese krant the Commercial Times kan de oem-fabrikant een order van tien tot twaalf miljoen iPhones per jaar tegemoet zien. Het bedrijf produceert momenteel al de iPod voor Apple.

De tweede generatie iPhone krijgt naar alle waarschijnlijkheid de mogelijkheid om met umts- en mogelijk zelfs hsdpa-netwerken te communiceren, in plaats van het relatief trage edge-protocol in de bestaande toestellen van Apple. Onduidelijk blijft echter of Apple wacht met de introductie van zijn smartphone in Nederland en België tot er voldoende nieuwe toestellen geproduceerd zijn, of dat het bedrijf er toch voor kiest om de huidige iPhone uit te brengen.

Apple heeft inmiddels ook de tweede bèta vrijgegeven van de iPhone-sdk. De ontwikkelkit bevat de nieuwe Interface Builder-tool, waarmee de grafische Cocoa Touch-interface vormgegeven kan worden. De 1,36GB grote sdk is via de iPhone Development Center te downloaden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

28-03-2008 • 19:12

54 Linkedin

Submitter: Thyzz

Reacties (54)

Wijzig sortering
Enkele weken geleden twijfelde ik even aan een HTC Touch Cruise, maar toen ik mijn kameraad zijn iPhone uitprobeerde, besloot ik toch nog mijn huidige SE K810i te gebruiken en te wachten op de 2e generatie iPhones:) Als die 2 generatie over HSDPA-ondersteuning, een GPS module, een 3 megapixel camera + xenon flash zou beschikken ZOU ik geen seconde meer twijfelen :Y)

[Reactie gewijzigd door CarLL op 28 maart 2008 19:42]

Xenon flash, één van de mooie dingen van de iPhone is dat ie lekker dun is ondanks de toch redelijk grote afmetingen, Xenon flash zou het geheel een stuk dikker maken, en neemt een flinke brok ruimte in beslag, iets wat er nou niet echt over is in de iPhone. Als je dan echt verlichting wilt hebben is LED flash een betere optie, misschien niet even goed als Xenon, maar wel compact, zuinig, en multifunctioneel (ook bij-lichten voor video en zaklamp functionaleit). Ik verwacht dat dit eerder de richting is die Apple op zal gaan.

De camera in de iPhone is trouwens (ondanks de relatief lage resolutie) van uitstekende kwaliteit en schiet soms veel mooiere foto's dan de 5MP camera's in andere telefoons.

Ingebouwde GPS is leuk, maar naar mijn mening blijft een externe module toch altijd beter, het signaal ontvangst van ingebouwde modules is vaak maar een fractie van wat een stand alone doet, en daarnaast is het een gigantische energieverspiller.

Ik verwacht wel dat deze drie punten aangepakt worden in de volgende iPhone, ik verwacht alleen niet dat we dit jaar nog een nieuwe iPhone zullen zien (buiten een eventuele 32GB versie).

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 28 maart 2008 23:41]

Xeon flash inderdaad, maar ik de camera is goed genoeg als er 2MP of meer op zit.
en lieft behoorlijke video kwaliteit, richting 1MP 30FPS.

Ik heb de iPhone ook gezien, het is een prachtig machientje, de beste browser van de mobiele markt, en je kan alle soorten bijlagen openen, zals PFD, doc, ppt, excel!

Ook al heeft de iPhone niet de beste hardware die beschikbaar is op de mobile markt, als je verder kijkt dan is het toch e software waar je het van moet hebben. Als de software bovendien effecient is geschreven, dan kun je meer uit je machientje halen, ook al heeft ie minder "specs"

De SE K810 heb ik ook, en is best wel triestig langs de iphone, nogthans ingevoerd hebben ze de zelfde introductie prijs. Toch kan je nog wel effe verder met de chocolade reep telefoon.

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 28 maart 2008 20:17]

0Anoniem: 240806
@g4wx328 maart 2008 20:27
De kwaliteit is wel redelijk, maar je kan er niet mee filmen of geluid opnemen.
(althans 1e generatie)

Maar goed als je echt kwaliteit foto's/Films wil maken neem dan gewoon een goede digitale camera i.p.v. een mobiel. Handiger en betere optie is een digitale camera die via blue tooth met de iPhone kan communiceren.
De kwaliteit van de camera is inderdaad geruststellend(ik was voordat ik hem hier had liggen bang dat de fotokwaliteit echt slect zou zijn). Natuurlijk zijn de foto's niet echt pro maar daar koop je dan ook een "echte" camera voor.
Films/geluid opnemen is hardwarematig wel mogelijk op de iPhone(ik heb een proof-of-concept programmatje welke een kort filmpje kan maken en een waarmee je geluid kunt opnemen(de microfoon in de headset is trouwens beter dan die in de iPhone:p)
Persoonlijk zou ik GPS echt een toegevoegde waarde vinden. Dat zit er wellicht niet in.
De GSM triangulatie werkt eigenlijk best goed. Niet genoeg als volledige vervanging van een GPS natuurlijk, maar wel nuttig om vlug de verkeerstoestand op de snelweg na te kijken als ik van en naar het werk in Cupertino(*) pendel.

(*) Neen, ik werk niet voor Apple. ;)
Ik niet, over het algemeen zijn ingebouwde GPS units maar zeer brak, de signaalsterkte is meestal maar een fractie van wat een goede GPS ontvanger haalt. En daarnaast vreet het energie, terwijl de iPhone toch al veel te snel leeg is...
De nokia implementatie is bagger ja... bij de Tytn2 vond ik de ingebouwde gps prima werken dus het kan wel goed (ben een keer met een tytn2 van het werk van ergens in duitsland terug naar huis gereden, zo'n 150 KM rijden)
Apple/Steve kennende zal het als ze het er in stoppen echt wel goed werken.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 29 maart 2008 07:40]

Bij mijn P535 kan ik een externe antenne aansluiten, dan heb je toch ongeveer hetzelfde bereik ?
snel internet op je mobiel, bij mij hoeft dat niet. als ik snel wil internetten doe ik dat thuis wel.

edge is snel genoeg
Het probleem is alleen dat er hier in Nederland geen Edge netwerk is, en dat je dus gefoceerd bent om via GPRS te werken. Je mag blij zijn als je 56k haalt...
Dit is ook precies de reden dat ik nog geen iPhone zou importeren, GPRS vind ik echt de moeite niet.

Verder vind ik het wel leuk als de Google Maps client een beetje bruikbaar is, of YouTube.
Ik las vandaag ook berichten dat de 3G iPhone pas over anderhalf jaar geproduceerd gaat worden.

http://www.iphoneclub.nl/...hone-pas-over-18-maanden/
Die mensen kunnen geen engels.. er staat namelijk dit in hun bron artikel:
``This is an order placed at the factory, a commitment to the manufacturer,'' Dulaney said, citing his source. The phones would likely be produced over 18 months, he said.
Volgens mij betekent dat nog steeds dat ze over een periode van 18 maanden gemaakt worden. niet dat ze dan pas beginnen met produceren.

Daarbij heeft zowel Steve Jobs als de CEO van AT&T gezegd dat er dit jaar een 3G iPhone komt.
"over een periode van 18 maanden" is gedurende.
De grote vraag blijft uiteraard wanneer komen de 3g toestellen op de markt
en de Nederlandse vraag is wie brengt de iPhone hier uit.
0Anoniem: 240806
@Mr.Aargh28 maart 2008 20:22
Morgen zou er een nieuw Apple product op de markt komen.
Vermoedelijk de iPhone zelfs ergens vaag gerucht gelezen het misschien de 3G iPhone kan zijn (kans lijkt mij miniem).

http://www.iphoneclub.nl/...-wel-of-niet-op-29-maart/

Speculeren is leuk maar aangezien ik al een iPhone heb hoop ik dat iTunes eindelijk eens films gaat aanbieden in Nederland.

Anyway morgen zullen we het weten.
Dan hoop ik echt voor Apple dat ze dan wel flink wat verbeteren aan de iPhone, aangezien enkel 3G functionaliteit toevoegen tegen die tijd een telefoon oplevert die achterhaald is voordat ie op de markt komt.
Achterhaald? Speel er eens mee zou ik zeggen. Ik ruil elke telefoon die ik nu kan krijgen zo om. Qua hardware heb je enigzins gelijk, in het feit dat dit er niet in zit, maar het zuipt dan ook geen accu-tijd en het werkt heerlijk soepel en doeltreffend.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 28 maart 2008 23:02]

Eigenlijk was de HW al grotendeels achterhaald tov andere modellen toen hij op de markt kwam. En dat maakt absoluut niets uit: Apple is steengoed in het maken van software en dat compenseert ruimschoots. Ik zou bijvoorbeeld voor geen geld ter wereld (nou ja) dag in dag uit willen surfen op een N95 of aanverwante. Op mijn iPhone doe ik dat dus wel...
heb nu een 8GB iPhone en ben er echt superblij mee, de enkele keer dat ik eens mobiel internet is alleen voor 9292ov.nl ofzo en ik ga al nooit met OV, straks als ik een rijbewijs heb al helemaal niet meer. thuis gebruik ik de wifi wel vaak voor televisie gids en email.

enigste echte functionaliteit die voor mij een toegevoegde waarde heeft zou GPS zijn en een betere camera maar ik vind het cameratje wat er nu inzit ook wel redelijke foto's maken voor een 2MP camera.

wat de iPhone op dit moment mist kwa technieken ten opzichte van andere telefoons word door andere mogelijkheden ruimschoots gecompenseert.

ik zal in ieder geval niet meteen mijn iPhone inruilen voor een 2nd generation iPhone, vooral niet als die hier ook met abo en dergelijke verkopcht word.
Ondertussen zijn er hardnekkige geruchten dat morgen de iPhone in Nederland te koop zal zijn, maar ik heb er een hard hoofd in. Vriend van me die Apples verkoopt in Italie zegt dat hij berichten heeft dat het begin juni wordt, maar ook dat kan met een korrel zout genomen worden.

Leuk om die link naar de SDK te publiceren, maar daarvoor moest je toch registered iPhone Developer worden, wat op dit moment alleen openstaat voor een select aantal gebruikers in de US?
Nee, iedereen kan de SDK downloaden.. Alleen om de 2.0 update te krijgen, zodat je je apps kan testen op je iPhone, moet je geselcteerd zijn.
0Anoniem: 253180
@Eswip28 maart 2008 22:19
Nee, je kan de sdk downloaden, je kan apps testen, maar om ze te uploaden in de app store (of hoe dat heet) moet je betalen.
Ja dat weet ik, maar om ze in de App store te zetten (wat nog niet kan), hoef je niet uitgekozen te worden. Dat is nu alleen voor een aantal bedrijven die de 2.0 update al krijgen zodat ze op iPhones kunnen gaan testen.
Eswip is correct: Je kan ze niet testen op de iPhone zelf. Enkel op de emulator. En ja, ik heb de SDK en ik heb het (tevergeefs) geprobeerd.
Wij hebben hem al gewoon te koop hoor
Zou in deze 2de generatie Iphone's ook nieuwe functionaliteit zitten naast de ondersteuning van het 3g protocol?
Er zijn roddels over een betere camera, en een extra camera aan de voorkant.
Dus ze gaan de N95 achterna
Er zijn superveel telefoons die 2 camera's hebben (bv Samsung i600), ze volgen dus gewoon de markt.
+ een geheugen slot (sd?)
Dat verwacht ik niet. Apple heeft geen zin in dingen die los kunnen, kwijt kunnen raken of kapot kunnen gaan.
De extra camera aan de voorkant heeft een leuk extraatje.
De camera is in het scherm gebouwd. (roddels)

http://www.engadget.com/2...cameras-among-lcd-pixels/
Ik vermoed dat er toch veel mensen 'overstag' gaan als er hsdpa-ondersteuning komt.
Je hebt van die mensen die niet tegen verandering kunnen en daarom voor Microsoft opkomen en over Apple gaan klagen. Zo hoor ik ook veel dat de iPhone gewoon een dom stuk speelgoed is zolang er geen hsdpa-ondersteuning op zit. Ikzelf zou best genoegen met 3G nemen.
Ja, vandaar ook dat het onzinnige discussies blijven. 3G is meer dan genoeg om de dingen te kunnen doen die je onderweg zo "nodig" hebt. Zelfs met GPRS kan ik nog prima e-mailen en af en toe wat surfen, het mobiele Internet is nog steeds overrated. Met m'n iPod Touch surf ik op de bank of op het werk veel vaker via wifi, en nu ik die ervarig heb (de browser is echt een alternatief voor de computer boven) koop ik een 3G iPhone als deze uit is, dit ding is z'n hype nog waard ook, ook al let ik daar nooit op, weg frustraties van al m'n voorgaande mobieltjes.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 28 maart 2008 23:07]

En die ruil je om voor het geklooi met jailbreak. Oops, hij belt niet mee. Even opnieuw installeren......
Heb ook net een 8Gb iPhone aangeschaft en ik moet zeggen dat ik ook niet snel naar de 2de versie zal gaan.. Als het enkel 3G is hoeft het voor mij niet. Woon in Gent (belgie) en met wifi @ home, treinstations, mc D's, Q8's, een telenet turbonet abo (met gratis hotspot) en alle publieke netwerken heb ik nagenoeg in heel het stad wifi verbinding.

Zou er wel erg van schrikken mocht het de enige upgrade zijn in het toestel, dit zou dan betekenen dat Apple de andere suggesties niet erg belangrijk vind of niet mogelijk zijn zonder compromisen te stellen...
0Anoniem: 128823
28 maart 2008 20:37
Ik snap heel die 3G hype niet, al mijn toestellen hebben 3G, en bij allen zit ik het bewust af. EDGE is snel genoeg voor mobiel te surfen, email via Exchange server gaat even snel en het belangrijkste: 3G ZUIPT JE BATTERIJ LEEG. Ik doe 3 maal langer met 3G uitgeschakeld dan wanneer het aangeschakeld is (connectie is altijd open voor exchange).
Steve Jobs heeft heel wat ruzies met zijn technici gehad voor de introductie van de iPod and iPhone over de batterijtijd. Ik heb zo het idee dat hij dat nu weer doet om toch nog een heel behoorlijke accuduur eruit te slepen.
Ik ben het met je eens, zeker als je bedenkt dat de meeste operators in Nederland de dataverbinding dichtknijpen zodat je nooit kunt profiteren van de maximale snelheid die UMTS en HSDPA kunnen bieden. Ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik gebruik maak van GPRS met mijn HSDPA toestel. Met een goede browser (in dit geval Opera Mini) is dat vaak al snel genoeg...

Neemt niet weg dat een operator als KPN pas interesse in een iPhone zal tonen wanneer deze over 3(.5)G functionaliteiten beschikt. Denk daarbij ook aan die tweede camera voor beeldbellen (UMTS).
0Anoniem: 240806
@jelle.28 maart 2008 22:18
Integendeel, directeur van KPN vond de iPhone maar niks en werd nog arroganter om voor een clone als de HiPhone te gaan (windows mobile) wat lang niet in de buurt komt van de iPhone.

Namelijk zodra je bovenlaag van de HiPhone er weghaalt heb je gewoon weer ouderwetse WM interface en dus het hele touch screen concept van de iPhone verknald.

En met dat soort uitspraken van KPN heb ik veel liever een provider die er wel compleet achter staat en de voordelen kent en zijn netwerk optimistisch voor wil open stellen.
Ik heb liever een telefoonfabrikant die kennis heeft van de telefoniemarkt en niet alles anders wil doen. Apple heeft een leuk toestel met aardige functies. Het is echter te duur, draait geen 3th party apps (met de SDK eindelijk wel) en is alleen verkrijgbaar via providers die een flink bedrag per toestel aan Apple betalen.

En met die drie zaken heeft Apple zich eigenlijk gedisqualificeerd in de telefonie markt. Maar Apple lijkt te leren van haar fouten. De prijs zal niet omlaag gaan maar de andere twee blunders lijken aangepakt te worden.
Maar doen die toestellen van jou volledige webpages met alle content of alleen text met een sporadische foto? Ik denk namelijk dat EDGE niet snel genoeg is om alles snel genoeg te laden op de kwaliteit die de iPhone geeft. Misschien kan iemand met een iPhone hier antwoord op geven? Ik ben daar namelijk best benieuwt naar.
Nu je het vraagt,

Ik heb mijn iPhone nu al enkele maanden en had voorheen een WM-toestel. Ook daarmee kon ik internetten (UMTS) maar de browser van windows mobile was niet alleen traag, ook de bediening (met constant schuifbalken die je alleen maar met pennetje kan bewegen |:( ) was irritant en erg omslachtig.

Safari opent niet alleen (zelfs op gprs) de pagina's sneller, het is nog makkelijk te gebruiken ook: tabbladeren, favorieten, makkelijke invoer, schalen van de pagina met multi-touch in-/uitzoomen en verplaatsen. Het is erg prettig op WiFi en meer dan bruikbaar op gprs, sneller nog dan mijn vorige UMTS-toestel. Het lijkt soms of safari ook sneller met het openen van pagina's weet op te gaan (ervaring met zowel mobiele opera als IE)
In de praktijk gebruik ik de EDGE verbinding 80% van de tijd om naar mijn bloglines account te surfen. De resterende 20% voornamelijk naar forums, mobile.nytimes.com etc.

Vooral tekst dus, als ik de tijd wil doden. Maar een foto hier en daar is absoluut geen probleem.

Thuis, op luchthavens, cafe enz met wifi doe ik de rest.

Ik kan de mening van DayteX bevestigen: vergeleken met mijn 3G iPaq is een iPhone met Safari veel efficienter. Ik kan eigenlijk ook niet verklaren waarom.

[Reactie gewijzigd door newinca op 29 maart 2008 05:20]

<knip> ok ik was te snel, jullie zitten niet in NL, sorry :+. Anyway, onderstaand geldt nog wel voor een eventuele invoering van de iphone in NL en waarom het voor NL wel van belang is dat er 3G in zit.</knip>
Voor de duidelijkheid, GPRS is lang zo snel niet als edge kan zijn, al haalt edge het nog niet bij UMTS. Daarom is het in landen zoals de VS waar edge wel op grote schaal beschikbaar is helemaal niet zo gek geweest van apple om niet meteen voor 3G te gaan, maar in NL zit je vast aan GPRS, met een max download snelheid van zo'n 5 KB/s.
Ik gebruik zelf ook GPRS op mijn telefoon, een K800i, om te internetten en dat gaat best goed, maar ik gebruik opera mini waarbij een server eerst de boel comprimeert en ik na de 1e 10 KB over het algemeen al een pagina heb staan en kan beginnen met lezen, ook al is hij dan nog bezig met het binnenhalen van meer info om de kwaliteit te verbeteren. Als apple dat ook doet dan kan ik me voorstellen dat het daar ook te doen is, maar ik meen dat het gewoon een volledige browser is en niet een die met een compressieserver werkt. Dan heb je dus dezelfde snelheid als op een laptop met GPRS verbinding, en dat is echt niet te doen, terwijl een UMTS verbinding op een laptop heerlijk surft (een ongelimiteerde in ieder geval, ik gebruik niet van die gecapte abo's als van kpn en tmobile...)

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 29 maart 2008 07:37]

waar in nederland heb jij edge dekking dan?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee