Met een injectie van 100 miljoen dollar zou SCO nog dit jaar een doorstart kunnen maken. De investeerders stellen twee voorwaarden: de huidige ceo McBride moet opstappen en de lopende rechtszaken moeten worden voortgezet.
De SCO Group, die in september 2007 faillissement aanvroeg, zou met een financiële injectie van honderd miljoen dollar een doorstart kunnen maken. Het investeringsvoorstel moet echter eerst door de rechtbank in Delaware, die de faillissementsaanvraag behandelt, goedgekeurd worden. De honderd miljoen dollar, oftewel ruim achtenzestig miljoen euro, komt van de private investeerdersgroep Stephen Norris Capital Partners, die daarmee een meerderheidsbelang in de Unix-leverancier verwerft. De Sncp-groep verbindt echter twee voorwaarden aan het reddingsplan: de huidige algemeen directeur Darl McBride moet per direct opstappen en SCO moet de rechtszaken over het intellectueel eigendom van Unix-onderdelen blijven voeren.
De raad van bestuur van SCO heeft het plan van Sncp inmiddels goedgekeurd, zij het niet unaniem. Volgens de bestuurders zou het voorstel van Sncp de belangen van SCO's klanten en aandeelhouders het best behartigen. De geldinjectie zou een doorstart in de loop van het jaar mogelijk maken, aldus de SCO-directeur Jeff Hunsaker. Sncp zou een plan klaar hebben liggen waarin nieuwe producten gepland staan, en waarin ervan wordt uitgegaan dat lopende rechtszaken uitgevochten zullen worden. In de reactie van SCO wordt overigens geen melding gemaakt van de eis tot vertrek van ceo McBride.
McBride werd in 2002 algemeen directeur van SCO, dat toen nog Caldera heette. Na zijn komst spande het bedrijf, dat inmiddels onder de naam SCO Group door het leven ging, de ene rechtszaak na de andere aan, wegens vermeende inbreuk op de intellectuele eigendommen van het bedrijf. SCO eiste onder andere vijf miljard dollar van IBM op basis van de claim dat Linux intellectueel eigendom van SCO bevatte. De betwiste code zou SCO van Novell gekocht hebben, maar dat bedrijf ontkende dit. Ook dat was aanleiding voor een rechtszaak, waarin SCO opnieuw een aantal pijnlijke nederlagen leed. De juridische activiteiten riepen de afgelopen jaren steeds minder ophef en steeds meer leedvermaak op, terwijl de andere activiteiten van het bedrijf min of meer werden afgebouwd. Toch lijkt de zet van Sncp erop te wijzen dat de claims van het bedrijf nog altijd niet geheel kansloos zijn.