De Final Fantasy-serie viert deze maand zijn twintigste verjaardag. De rpg groeide in twee decennia uit van een uit nood geboren titel tot een financieel uiterst lucratieve serie met talloze fans.
Final Fantasy was het geesteskind van de Japanner Hironobu Sakaguchi. Het bedrijf waar hij werkte, spelsoftwarefabrikant Square, stond aan de rand van de afgrond. Sakaguchi's hersenspinsel, een wereld waarin magie en mystiek een grote rol spelen, wist hij toch tot een game om te zetten: het eerste deel van Final Fantasy was geboren.
Het spel kwam in 1987 voor de NES uit en zette direct de toon in Japan, zo schrijft 1UP in een terugblik. Door de onverwacht goede verkoop wist de titel Square van de ondergang te redden. De belangrijkste randvoorwaarden voor een succesvolle rpg wist Sakaguchi al direct te formuleren: een sterke verhaallijn, gedetailleerde personages, vergaande mogelijkheden om de karakters en wapens aan te passen, fraaie achtergrondmuziek en up-to-date graphics. Ondanks het succes in Japan sloegen de eerste delen van Final Fantasy niet aan bij het grote publiek in de VS en Europa, maar Final Fantasy II - voor Japan was het al Final Fantasy IV - wist in 1991 uiteindelijk op de SNES wel een hit te worden.
Een belangrijk deel in de reeks vormde Final Fantasy VII. Het spel wist dankzij de hoge opslagcapaciteit van een cdrom-schijfje als een van de eerste rpg's driedimensionale graphics op de PlayStation neer te zetten, gecombineerd met gepre-renderde achtergronden. Ook de verhaallijn van het zevende deel vormde voor veel fans het hoogtepunt van de reeks. In latere delen volgden niet alleen grafische verbeteringen. Zo gebruikte Final Fantasy XI op de PS2 de online mogelijkheden van de console voor het spelen van mmorpg's. Ook kreeg de speler de beschikking over een vrij roteerbare 3d-camera.
Inmiddels is de FF-serie uitgegroeid tot een uiterst lucratieve franchise voor het tot Square Enix omgedoopte softwarebedrijf. In de loop der tijd verschenen zelfs animatieseries, speelfilms en (strip)boeken die zich op de oorspronkelijke karakters baseerden. Ook heeft elke nieuwe Final Fantasy-titel de potentie om de verkoop van een nieuwe console aan te jagen. Sony hoopt dat als eenmaal de exclusieve titel Final Fantasy XIII in de schappen ligt de vraag naar PlayStation 3 een sterk stijgende lijn omhoog zal vertonen. Sakaguchi kan trots zijn: in twintig jaar tijd heeft zijn fantasiewereld zich van een goed idee omgevormd tot een ware console seller.
