'Google komt nog dit jaar met Second Life-rivaal'

Er zijn aanwijzingen dat Google nog dit jaar een driedimensioneel sociaal netwerk gaat onthullen, dat mogelijk verbonden is met Google Earth en Google Maps. Ook zou het internetbedrijf api's van socialnetworkingsite Orkut willen vrijgeven.

Second EarthDe bron van de geruchten dat Google een virtuele wereld aan het opzetten is, is een posting op het MacRumors-forum. Studenten van de Arizona State University ontvingen onlangs een uitnodiging dat ze een product, waarnaar verwezen werd onder de noemer 'My World' , konden testen dat later dit jaar geïntroduceerd zou worden door een 'groot internetbedrijf'.

In de bijbehorende vragenlijst moesten studenten opgeven hoeveel tijd ze spendeerden aan sociale-netwerksites en of ze een Gmail-account hadden. Gebruikers die affiniteit hadden met 3d-modeling en gamen of beschikten over een virtuele avatar konden naar een aparte sectie klikken.

De universiteit van Arizona heeft een sterke binding met Google, zo constateert Ars Technica. De organisatie testte als een van de eersten Google Apps en maakt veelvuldig gebruik van Google Maps en Google Earth. Google zou zelfs een kantoor hebben op de campus. 'My World' zou elementen uit Google Maps, zoals streetview, en Google Earth gaan combineren, zo wordt gespeculeerd.

Verder gaat de zoekgigant op 5 november een nieuwe set api's vrijgeven, bericht TechCrunch. Gegevens uit de netwerksite kunnen vervolgens gebruikt worden in applicaties van derden, maar Google zou ook overwegen om toe te staan dat andere socialnetworkingsites als Bebo, Friendster of Digg toegang krijgen tot de data. Ook de api van iGoogle, Googles gepersonaliseerde homepage, zal in november vrijgegeven worden, die van andere diensten als Gmail en Google Talk zouden later volgen.

ASU vragenlijst My World

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-09-2007 • 13:46

72 Linkedin

Reacties (72)

72
66
7
4
0
9
Wijzig sortering
Anoniem: 128017
25 september 2007 14:43
Ik zou google liever eens zien komen opkomen met een alternatief voor Office ipv een OS 8-). Een deftig systeem da contacten, agenda, onenote, e-mail goed combineert en ook tussen verschillende OSen deftig communiceert. (en het liefst ook met telefoon compatibel is ^^ of is da te veel in 1 keer gevraagd? ) :D
Wat een verassing. Google doet ook echt met alles mee wat een beetje hot is atm.
Jep en hopelijk op een goede manier. Second life is nogal overhyped en vooral erg slecht in elkaar gezet.
// en vooral slecht in elkaar gezet, //
Dit slukje klopt mijns inziens wel, dat overhyped denk ik niet.. sterker nog ik denk dat 2ndlife wel degelijk een bepaalde vraag bedient, het zijn mijns inziens dan ook de technische aspecten die 't doen floppen.. om maar 's wat te noemen, mijn amd opteron 165 (@ 2.1ghz) met 1,5gb ram, een GF6800GT en windows xp pro x64 heeft namelijk gewoon echte moeite om dit 'spel' goed te draaien, de werelden worden debiel traag op gebouwd en lockups zijn niet van de lucht.

ik heb dan ook als gekeken of 't niet aan mijn 'te trage' internet verbinding ligt maar met +/- 1,6mbit downsteam en +/- 480kbit upstream (op een willekeurig moment gemeten : dus niet op een maximum ofzo). zou dat mijns inziens toch geen gigantisch probleem mogen zijn...

ik hoop dan ook dat als google echt iets gaat doen in de virtual reality wereld, ze hierbij vooral gebruik gaan maken van een gaming engine die, geschikt is voor wat meer allerdaagste hardware, en waarvan de beeld kwaliteit ofwel aangepast word aan het gemiddelde internet abo, ofwel dusdanig schaalbaar wordte gemaakt dat iedereen gelukkig kan worden...
Volgens mij ligt het niet aan je pc of aan je internetverbinding, maar aan het feit dat de zooi gewoon traag naar je pc toegestuurd wordt vanaf de SL-servers.
Ja idd, het is gewoon idioot traag.
Heb het even half uur geprobeerd maar kwam er niet mee verder.
Alles was traag en vooral heel onduidelijk.
Tsja, dan doe je toch iets fout, want op mijn P4 3,2 met 1 GiB ram doet het toch echt prima in secondlife. Niet dat ik het een leuk spel vind, heb het een keer gedraaid, maar als er iets wel snel aan was waren het de graphics. Zagen er ook niet uit, dat dan weer wel, maar voor de rest, snel genoeg hoor.
correcte woordkeus ook: "een beetje hot"

Las laatst nog in de krant dat Second Life hard aan het floppen was en nauwelijks bezoekers trok :)

Een echt leven is in de praktijk toch leuker blijkbaar...
maargoed, Google moet weer lekker op de bandwagon springen zoals altijd, en ongetwijfeld gaan mensen het gebruiken want alle niet-tweakers vinden het natuurlijk mega-handig dat ze maar 1x hoeven in te loggen voor alle flitsende online diensten (mail,maps,iGoogle,Google 2nd Life, etc.)

dus..
niet bijzonders eigenlijk. De zoveelste feature van de inmiddels aardig uitgegroeide Google Account... en Google verdient uiteraard alleen maar meer dooe de toegenomen reclame inkomsten, en (<paranoid>) ze kunnen weer meer data over je gaan loggen en nog beter in de gaten houden wat je interesseerd, doet, opslaat, en zo ook met wie je contact hebt.(</paranoid>)

google Docs lijkt me trouwens maar dubieus. Mag je al je documenten op hun server (in hun beheer) droppen en ze online editen. Of je geeft Google gewoon al je documenten in handen :P
Stel je voor dat een onnozel bedrijfje besluit om alles via Google te doen "omdat dat zo lekker makkelijk werkt met maar 1 account". Voor je het weet zijn je bedrijfsgeheimen bekend bij in ieder geval google, en iedereen aan wie ze het doorverkopen..


maar laat ik vooral geen google-is-evil rant gaan houden zeg :)

[Reactie gewijzigd door Xyzar_ op 25 september 2007 17:37]

Alle tweakers vinden het handiger om overal apart in te loggen?

Zijn tweakers een soort übermenschen die tegen mensen moeten worden afgezet die niet geilen op alles met een stekker?
ik gebruik de term tweaker omdat dat hier de gebruikelijke term lijkt te zijn voor mensen die geen reguliere n00b zijn.
Om maar even aan te geven dat de gemiddelde gebruiker ongetwijfeld meteen zal vallen voor het gemak van 1 account voor alle diensten, via 1 website, en zo automatisch voor de google variant zal kiezen omdat hij daar toch al een account heeft.
natuurlijk zit niemand op tig accounts te wachten, maar zeker bij de 'gewone' mens zal eht sneller leiden tot eht gebruiken van de aangeboden dienst, omdat in mijn ogen de meeste n00bs niet vanzelf gaan nadenken over alternatieven, en de dingen vooral maar zo simpel mogelijk willen houden. (want anders moeten ze nog meer dingen onthouden voor die enge computer die ze maar nauwelijks snappen)
Mee eens, maar hun implementaties zijn vaak wel zeer goed te noemen. Wat ze doen, doen ze vaak goed.
wat ze doen doen ze goed, raar gmail staat nog steeds in beta. De grootste inkomensten komen voor 99% uit advertenties. Google doet veel maar winst maken op de andere dingen, dat doen ze bijna niet. Daarnaast niet alles wat google aanpakt veranderd is goud.
moeten zij op alles winst veel maken? het is voor hen nml veel interessanter om op alle makten aanwezig te zijn en daar hun inkomsten aan te besteden, op pure winst betalen ze nml veel belastingen, als ze daarvan een deel kunnen uitgeven aan projecten zoals dit sparen ze nml zeer veel uit het geld wordt rechtstreeks weer geinvesteerd in google zonder belastingen, en wanneer na enkele jaren een project zo populair en ingeburgerd is kunnen ze er gerust wat advertenties aan toe voegen zonder klanten te verliezen en zo enorme winsten opstrijken. Die mannen bij google hebben het echt slim gezien hoor, en bovendien zoals al gezegd vaak zijn hun projecten van hoge kwaliteit

edit: + de volledige koppeling van alles aan je gmail account vind ik echt super, ik hoop, en twijfel er eigenlijk niet over dat dit ook weer gekoppeld wordt

[Reactie gewijzigd door Robby517 op 25 september 2007 22:49]

Doen ze expres, anders krijgen ze de ene na de andere lawsuit wegens schenden van de privacy. ;)
Anoniem: 155977
25 september 2007 13:49
Wat gaan die lui de breedte in zeg! Nog even een OS eronder en we hebben een nieuwe monopolist.

Hmmz, Bij nader inzien is een OS eronder nog zo gek niet. Dan komt er een concurrentieslag van jewelste en raken we eerder een monopolist kwijt. :9~

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 155977 op 25 september 2007 15:00]

Inderdaad...google zou zich meer moeten fucussen op zijn core-business.

Sowieso hoor je her en der dat second-life een dikke flop is, en alleen de meest nerdy personen meedoen etc. etc. wat denk google hieraan te doen? Lagere instap drempel? (met als gevolg meer ongein en verstorigen van de goede orde)
google zou zich meer moeten fucussen op zijn core-business.
Het verkopen van (targeted) advertenties is Google's core business. Ze proberen dus zo veel mogelijk kanalen voor het tonen van advertenties en voor het verzamelen van data om ze beter te kunnen targetten aan te boren. Dat zit achter dit soort initiatieven. Pure core business dus.
De core business van Google is het zo eenvoudig mogelijk bereikbaar maken van informatie aan zo veel mogelijk mensen. Dat er automatisch advertenties aan geplakt kunnen worden is een van de manieren waarmee Google geld maakt.
De core business van Google is het verkopen van (targeted) advertenties is Google's core business, zoals door ATS al werd gezegd. Het zo eenvoudig mogelijk bereikbaar maken van informatie aan zo veel mogelijk mensen is een van de manieren waarmee Google dit mogelijk maakt.

Maak je maar geen illusies. Google is niet een of andere idealistische organisatie die ten bate van de gehele mensheid informatie wil ontsluiten. Het is pure business, en ook bij Google draait het gewoon om geld verdienen. Alles wat ze doen is erop gericht om hun core business uit te breiden.
Waarschijnlijk door iedereen die een Google account (GMail) heeft standaard aan te melden. Dan hebben ze gelijk een groter netwerk dan Second Life. :P
De core business van Google is:
"Google's mission is to organize the world's information and make it universally accessible and useful." (bron).
Dit past daar volgens mij prima in.
Een missie-statement is mijns inziens iets anders dan core business
Klopt. Maar de core-business is het aanbieden van relevante advertenties. Platformen wara ze nu mee bezig zijn, zoals mobiele telefonie, social networking, office webapps, en eigenlijk alles waar ze nu mee bezig zijn past hier in. Immers kunnen advertenties via al deze diensten worden aangeboden.

Ideale situatie voor het bedrijf: de bezigheden passen in die visie, maar heeft ook nog eens potentie om het businessmodel te versterken.
True, mission statement is hetgeen waarvoor ze willen staan als organisatie. Core Business is hetgeen wat ze hoofdzakelijk doen.

Overigens kan je naast je Core Business ook nog andere activiteiten doen. Of je zet verschillende divisies op die allen hun eigen Core Business hebben. Zoals dat ook gebeurt met Google Maps, Gmail enz enz enz
Universally accesible? Maar wel meewerken aan censuur in china? 8)7
Beetje hypochriet, nietwaar :+
Misschien door via google maps een veel sterkere relatie naar de real world mogelijk te maken?
Ik denk dat ze echt al wel bezig zijn om te kijken of het mogelijk is een concurrende OS te maken/kopen.

Ik vind dat Google goed bezig is om juist de breedte op te zoeken. Het is ook een bedrijf wat niet alleen uitbreid maar ook wel degelijk zorgt dat de verschillende diensten iets met elkaar van doen hebben.
Precies. Die 200 miljard marktwaarde alleen aan Google search ophangen, dat is juist eng.
GoogOS, sterker nog, ik roep dit al jaren. Als hun een OS maken die het even goed doet als hun applicaties, dan ben ik overstag..

bijvoorbeeld echt net: mijn computer liep COMPLEET vast, niets deed het meer BEHALVE Gtalk.. nou moet ik zeggen: als je spul ZO sterk kan maken, dat vind ik knap.. :D
Leuke vraag zeg op dat formulier... alsof je in een grot hebt geleefd als je nooit zoiets als MySpace gebruikt. Ik ben een fervent internetter maar heb nooit een site als MySpace gebruikt. Velen met mij hetzelfde. Waarom zou je dan in een grot hebben geleefd? :?
Omdat in amerika Myspace de bom is. Iedereen gebruikt het echt daar, ik denk een beetje zoals Hyves hier.
Maar hij zegt dat hij ook geen Hyves heeft gebruikt :P

Ik dacht overigens hetzelfde als Wildfire, ik internet vaak en ik doe ook niet mee aan die social-network hype. Uitgaan met vrienden is toch leuker ;)
Haha, ik heb PUUR een myspace aangemaakt zodat ik foto's van een paar vrienden kon bekijken.. Maar ik zit ook nooit op Hyves (ik moest het woord 5 keer verbeteren, zegt genoeg denk ik)

maar ik ben een echte internetverslaafde, vind ik ook niet erg, maar dat je dus niet op zulke sites zit wil dus niets zeggen.

ik ben het met Wildfire compleet eens.
Tja, ik moet het afwachten. SL is best wel leuk als je eenmaal wat fatsoenlijke plaatsen hebt gevonden. Second Life is verre van perfect alhoewel het wel steeds beter word (zij het erg langzaam). Er is inmiddels voicechat (zodat je iig weet met wat je praat :P ), de wereld word ook minder'pervers overigens, schijnbaar zijn de meeste mensen erop uitgekeken, niet echt vreemd imo ik vond aan dat gedeelte van dag 1 niets aan. Het is wel leuk om wat te praten met mensen in discotheek achtige omgevingen met muziek enzo. Het is natuurlijk geen vervanging van rl.

In principe is het gewoon msn met visuele vrijheid.

[Reactie gewijzigd door Auredium op 25 september 2007 14:47]

Ja echt he, zou opzich wel leuk zijn, een kruising tussen de profielensites zoals Hyves en Second life.
Nou, er is ook Google Orkut, dat is ook een soort van Hyves van google, kwam ik ook pas achter moet ik zeggen, maar ja, het zit nog denk ik in de begin fase..

maar als second life er nou uit zou zien dat het MOOI is, dan zou ik het wel gebruiken, maar het ziet eruit alsof het met PS1 graphics is gedaan, dat vermoord mijn lust opslag, dus als Google dit goed doet, juich ik dat wel toe hoor :D
Integendeel, Orkut bestaat al een hele tijd!
In het begin werkte het nu lekker, maar nu is het vooral spam in het spaans (?) dat er rondgaat. Heel vervelend
Portugees. (braziliaans, portugees) Orkut is vooral populair in Brazilië.
Sterker nog, hyves is 1-op-1 gekopieerd van Orkut, helaas wordt Orkut niet elke week in de telegraaf genoemd als voorbeeld van web2.0 technologie, dat zal wel weer komen vanwege eigen belangen van sommige media
Benieuwd of hier ook zovéél mensen een account gaan hebben terwijl maar een klein % ervan werkelijk in de virtuele wereld zit zoals het geval is met SL.
Anoniem: 198880
25 september 2007 13:52
"Google Earth and Google Maps"

Wel veranderen als je iets overneemt...
Anoniem: 232796
25 september 2007 13:52
Kewl. als je al een gmail adres hebt zal het niet zo moeilijk zijn om ff snel je persona aan te maken. k kijk uit naar het toe. :)
Wat zien ik Second Death ? (waarlijk tegenhanger van Second Life)

Do you have no life? Then goto Second Death and enter the grave while you still can.

Maar goed, lekker veilig "anoniem" sociaal netwerken met je echte adres en "stalker route-printfunctie" ?

[Reactie gewijzigd door fevenhuis op 25 september 2007 19:21]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee