Apple wil brede touchpads patenteren

Apple heeft een patent aangevraagd voor een brede touchpad op laptops. Door middel van diverse sensoren worden de polsen van de gebruiker boven de touchpad gedetecteerd en wordt hij uitgeschakeld tijdens typewerk.

Apple Multi-touchlaptopHet touchpad moet even breed worden als het toetsenbord. Het aanraakgevoelige gedeelte kan worden gebruikt voor allerlei multitouch-gestures, zoals die ook op de iPhone kunnen worden gebruikt. Bij een in het midden geplaatst, conventioneel touchpad gebeurt het soms al dat het touchpad onder het typen per ongeluk aangetikt wordt, maar met een breed exemplaar zoals Apple voorstelt leunen beide polsen tijdens het typen op het aanraakgevoelige gedeelte. Het bedrijf heeft daarom een serie optische en infrarode sensoren voorgesteld om samen met de elektrische sensoren in de touchpad zelf de positie van de handen te volgen. Apples techniek zou het ook mogelijk maken om met de ene hand te typen, terwijl de andere hand een deel van het touchpad bedient. Ondertussen ligt het bedrijf overhoop met SP Technologies vanwege het iPhone-toetsenbord. Apple zou een patent van het bedrijf uit Iowa geschonden hebben door een invoerapparaat weer te geven op het aanraakgevoelige scherm van de iPhone. Waarom SP Technologies alleen achter Apple aangaat, is onduidelijk; schermtoetsenborden zijn immers gemeengoed in de pda- en smartphonewereld.

Door René Gerritsen

10-08-2007 • 14:10

43 Linkedin

Submitter: Falcon

Bron: Gearlog

Reacties (43)

43
40
19
4
0
0
Wijzig sortering
Ik ben benieuwd wat voor mogelijkheden dit gaat bieden voor toekomstige Apple software.
In feite krijg je nu een soort tablet/touchscreen waarbij je niet met je handen op het scherm hoeft te zitten (stel je de vieze vlekken op je mooie Macbook-scherm eens voor).

Daarnaast zijn er natuurlijk tal van mogelijke commando's te bedenken waarbij het besturing van je computer makkelijker gemaakt kan worden. Eigenlijk is het gebruik van een één-handig besturingssysteem als een muis toch ook helemaal niet van deze tijd. We typen immers ook niet met één hand. Maar zolang het maar een patent is kan het uiteraard nog wel enige tijd duren voordat we twee-zijdige RSI kunnen gaan oplopen.

*Apple-flame mode: Daar gelaten dat toch maar een klein groepje gebruikers Apple gebruikt, dus hoeft de rest van de populatie voor twee-zijdige RSI klachten niet bang te zijn :P*
correctie: volgens Macrumors hebben ze een aanvraag tot verlenging van eht patent aangevraagd, dus ze hadden het al.
zie: http://www.macrumors.com/...uchpad-for-apple-laptops/

[Reactie gewijzigd door kiang op 10 augustus 2007 15:41]

weet alleen niet hoeveel mensen nou echt goed met 1 hand kunne typen, dus denk dat dat redelijk doelloos is.

Wel mooi dat ze er voor zorgen dat het word uitgeschakeld, hoewel ik benieuwd ben wat er gebeurt als je hem op 2 plekken tegelijk aanraakt waardoor hij misschien denk dat het je polsen zijn, of als je je ene pols minder snel neerlegt waardoor de muis toch beweegt
Ik denk dat de andere hand dan voornamelijk bedoeld zal zijn om de option/command toets in te drukken voor alternatieve bewerkingen. Tijdens het tekstverwerken heb je nu ook geen muis nodig en het nut van een multitouch keypad is dan helemaal overbodig.

Maar goed, ik ben benieuwd wat de uiteindelijke toepassing zal zijn. Afgelopen presentatie van de iMac classificeerde Steve Jobs het multitouch op de desktop nog in de research-fase, dus het zal nog wel een paar jaar duren voor dit echt op de markt komt.
Denk bv. aan 3D shooters, waarbij je met je linkerhand rondloopt en met de rechterhand richt en schiet - hoewel het volgens mij niet zo handig is om te richten met zo'n touchpad.
Misschien dat je met het keyboard bepaalde effecten kan toepassen bij het grafisch designen, muziek componeren, etc.
Dan zou het wel handig kunnen zijn, alhoewel een laptop dan misschien niet de beste manier is...

[Reactie gewijzigd door Whut?! op 10 augustus 2007 14:35]

Je heb mensen die verder kijken dan qwerty. Van dvorak zijn er ook twee enkelhandige uitvoeringen. Eentje voor links, eentje voor rechts :)
Anoniem: 158035
10 augustus 2007 14:42
Ja vraag er maar weer een patent op aan, want oh wee oh wee als iemand anders het ook gebruikt, mijn HP notebook heeft ook een "wide" touchpad, dat werkt wel zo lekker op een wide-screen. En dan mag straks niemand meer "wide" touchpads maken omdat Apple zonodig een patent wil, of Apple betalen? Onzin die patenten. Gelukkig zijn de Amerikaanse patenten niet geldig in Europa anders is het hek v/d dam natuurlijk. Zag gister dat bij de YesMen dat er in Africa maar 30 v/d 40.000 patenten uit Afrika afkomstig waren, de meeste andere patenten uit Amerika/Eerste wereld :X
Dus je vindt het prima als anderen er zomaar met jouw uitvinding, waar je tijd, moeite en geld in hebt gestoken, er vandoor gaan?
Anoniem: 158035
@kpr10 augustus 2007 15:21
Niemand gaat er mee vandoor, ze gebruiken je idee, so what ? Ik vind het allemaal onzin, grote multinationals die miljoenen in rechtzaken en patenten steken terwijl ze toch wel weten dat iedereen alles vanelkaar jat, effe een klein detail veranderen en het patent gaat al niet meer op, afschaffen die onzin.
Moesten er geen patenten bestaan zouden er ook geen uitvindingen worden gedaan! Zou jij moest je een bedrijf hebben miljoenen euro's riskeren aan een uitvinding (waarvan je niet weet of ze uiteindelijk zal werken of integreerbaar zal zijn) als je evengoed kunt wachten tot iemand anders het risico neemt en dan gewoon alles kunt kopiëren...
Vooruitgang staat of valt zowat met patenten en niet alleen op technologisch gebied, moest je de kosten kennen die het zoeken naar nieuwe geneesmiddelen met zich meebrengen zou je maar al te blij zijn met die patenten! Zonder patenten zaten we nu nog steeds in het alles-genezen-met-penicilline-tijdperk.
Een patent zorgt ervoor dat innovatie vanaf dat moment stil valt, omdat de patent-eigenaar alleenrecht heeft op die technologie, en dus kan gaan cashen, in plaats van gedwongen worden verder te innoveren.

Patenten zijn alleen zinvol als ze net lang genoeg duren om rendabel te zijn voor de investeerder. Je moet je R&D-kosten er net uit kunnen krijgen. Als een patent langer geldig is, dan wordt het puur cashen voor de investeerder. Nou is dat op zich niet zo erg, maar intussen mag niemand anders binnen de rijkweidte van het patent innoveren. Dan houdt het dus innovatie tegen, in plaats van dat het het bevordert.

In de hardware en software-wereld gaat innovatie erg snel. Een patent is 20 jaar geldig. Dat betekent dat als Apple een patent op brede touchpads in laptops krijgt, de ontwikkeling 20 jaar stil ligt. Over 20 jaar bestaan laptops misschien niet eens meer.
De meeste grote uitvindingen dateren van voor het patenten-tijdperk. Er zijn andere oplossingen denkbaar die eerlijker en praktischer zijn.
Tja... omgekeerd, als Apple het niet zou patenderen, maar wel toepassen, dan is er iemand anders die dat wel doet, en vervolgens Apple sue't wegens inbreuk.
Zoals de muis, zoals de gui (apple is ook gesued om de gui, onlangs nog),...
Natuurlijk niet de beste, maar wel de meest bekende voorbeelden (apple heeft deze nameijk niet uitgevonden, wel gecomerciliseerd
)

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 10 augustus 2007 15:01]

prior art bestaat ook nog. Als Apple het als eerste toepast kan niemand het patenteren, want ze waren de eersten. Dat zal dus de reden niet zijn.
Dan kan Apple zich beroepen op prior-art.
Lees misschien het artikel eens ;) Het gaat niet over "widescreen" touchpads, maar over brede touchpads die ongeveer even breed worden dan een toetsenbord, klein verschil niet?
Anoniem: 128823
10 augustus 2007 14:19
Bij Apple laptops heb je reeds een optie die 'per ongeluk' aanraken van het touchpad tijdens het typen neutraliseert. Dit werkt zo goed dat ik het echt mis op mijn vaio (evenals 2-finger scrolling).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 128823 op 10 augustus 2007 14:20]

Die 2-vinger scrolling is dan ook weer gepatenteerd door Apple... ik mis het alleszins ook wanneer ik iemand anders z'n niet-apple laptop gebruik.
Op mijn Dell laptop heb ik ook de optie dat de touchpad wordt genegeerd terwijl je typt.
Dat is wel erg handig hoe stel je dat in?
Dubbelklikken op het touchpad icoontje in je system-tray. Of, als je die uitgezet hebt: Control Panel -> Mouse.

Daarna kan je op een van de tabbladen die te maken hebben met je touchpad dat ding uitzetten bij het typen.

Ik heb het nu al 3.5 jaar aanstaan, en 't gebeurt me eigenlijk nooit dat ik tijdens het typen problemen met het touchpad heb, ik vraag me ook af waarom de default hiervan niet 'aan' is, ik kan me niet echt nadelen bedenken? (ok, misschien voor spellen e.d.?)
Daarnaast moeten we denk ik ook niet vergissen dat dit perfect is voor zometeen Coverflow in de Finder in Leopard.
Ik heb een tijd geleden een "keyboard" gezien wat in feite 1 grote touchpad was. Je kon hem zelfs laten inbouwen in een MacBook. Ik ben alleen de naam vergeten. Gevalletje Prior Art lijkt mij.
Niets prior art, das gewoon iets totaal verschillends.
Hier gaat 't om een XXL-mousepad, niet om een 'virtueel' toetsenbord.
...zoals Apple voorstelt leunen beide polsen tijdens het typen op het aanraakgevoelige gedeelte.
Dat is de manier om rsi te krijgen. Je mag je polsen laten rusten op de polssteunen, maar tijdens het typen moeten je polsen los zijn, anders schuren je pezen omdat je ze afknelt.
Ik denk dat er hier ook rusten wordt bedoeld :) Bij een laptop zonder zo'n hele grote touchpad 'leunen' je polsen ook niet op de laptop, maar 'rusten' ze er ook op.
Waar is toch de goeie oude tijd van het trackballetje... Dat heerscht pas. Gewoon een klein trackballetje vlak naast het beldscherm en erachter (op deksel dus) de knoppen. Alsof je het beldscherm vastpakt dus.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee