Wikipedia maakt cd voor internetlozen

Voor wereldbewoners die nog verstoken zijn van internet heeft Wikipedia goed nieuws. Een selectie van Engelstalige artikelen van de vrije encyclopedie zal op compact disc verschijnen. De eerste testversie is inmiddels gereed.

Wikipedia on dvd-logoHet lijkt vreemd dat de organisatie besloten heeft een statische versie uit te geven. De eenvoud van wijzigen, het verbeteren van fouten en het snel kunnen inspelen op actuele gebeurtenissen worden immers regelmatig genoemd als grote voordelen van Wikipedia. Met een versie op cd verdwijnen deze voordelen. Met het initiatief hoopt Wikipedia echter de mensen zonder internetaansluiting van dienst te kunnen zijn. ‘Er zijn nog veel mensen die niet de beschikking hebben over toegang tot het internet, of alleen kunnen surfen via een trage verbinding. Mensen zijn ook regelmatig offline als ze bijvoorbeeld op reis zijn’, aldus Martin Walker, de vrijwilliger – en professor aan de universiteit van New York - die verantwoordelijk is voor het project.

Wikipedia 0.5, zoals de cd is genoemd, bevat bij lange na niet alle artikelen die online in te zien zijn. In deze eerste testversie zijn ongeveer 2000 artikelen opgenomen. De betreffende artikelen zijn door de Wikipedia-community geselecteerd op basis van kwaliteit en relevantie, waarbij vooral is geprobeerd artikelen op te nemen die zowel tekstueel als inhoudelijk uitblinken. De verscheidenheid aan onderwerpen is groot: er zijn onder meer artikelen over geografie, kunst, literatuur, wetenschap, geschiedenis en natuur te lezen. De Franse Wikipedia-gemeenschap heeft een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van de cd en de sponsorovereenkomst met het it-bedrijf Linterweb. Het verschijnen van een Franstalige versie wordt dan ook zeker niet uitgesloten.

Voor de cd wordt gebruik gemaakt van Kiwix, een aangepaste versie van Mediawiki, de software waar Wikipedia op draait. Gebruikers van de cd kunnen de meegeleverde zoekmachine gebruiken of navigeren via een menustructuur. Voor een bedrag van 13,99 dollar kan de cd besteld worden, maar uiteraard kan ook gratis een image worden gedownload. De offline encyclopedie is geschikt voor Windows 98 of hoger, Intel-Macs en Linux. Hoewel de domeinnaam van de offline versie WikipediaOnDvd.org is, benadrukte Walker dat het wel gaat om een cd. Veel mensen hebben volgens hem nog niet de beschikking over een dvd-station.

Door Peter de Boer

Doktersteam

25-04-2007 • 11:24

71

Bron: Wikpedia

Reacties (71)

71
71
16
0
0
46
Wijzig sortering
voor mensen zonder internet... maar wel een ISO downloaden of bestellen via internet...
Downloaden of bestellen via internet hoef je slecht 1 keer te doen, waarna je hem onbeperkt offline kan gebruiken. Je kan even goed zeggen: Waarom nog netwerkkaarten en -kabels verkopen via internet? :P
Anoniem: 116213 @Puc van S.25 april 2007 12:08
De ISO torrent is bij mij al aan het downloaden.

Een persoon met internet kan CDtje branden voor een persoon zonder internet, of gebruiken op een notebook voor het bekijken in de trein/bus/auto/etc waar eventueel geen WiFi aanwezig is.

Hopelijk komt er een 4.35GB DVD versie later die wat meer artikelen bevat.
Voor dat je die dvd vol hebt met tekst ben je wel even verder. Als nu 90% van de dvd vol staat met plaatjes en de software, en we aannemen dat de helft van alle karakters daadwerkelijke tekst zijn en de rest html oid.

Dan is dus 5% van 4.5gb tekst:
Dat is 25 miljoen karakters, uitgaande van 2500 karakters per pagina (dat is best veel als je ook nog plaatjes, kopjes, ed hebt) dan heb je 10.000 Pagina's tekst!
En dat is vrij conservatief gerekend, waarschijnlijk zijn het er eerder 20k

Voor dat je al die artikelen op kwaliteit gecheckt hebt ben je wel even verder 8-)
Anoniem: 204607 @martijnve25 april 2007 13:22
Om dan nog maar te zwijgen van wat voor een compressie de tekst kan hebben! Als we nemen dat na compressie slechts 10% tekst overblijft, kun je dus 100.000 paginas er op krijgen.
Anoniem: 132551 @martijnve25 april 2007 14:10
Met dual-layer DVDs, en zonder de historie van alle paginas, zou je misschien al de helft van heel Wikipedia op een disc kunnen krijgen.
Ik vermoed dat deze op termijn ook in winkels teruggevonden zal worden. Alles wat je daarvoor nodig hebt is een uitgever.
Ja, de wereld bestaat uit meer landen dan alleen Nederland.
En er zijn landen in de wereld waar een 0,5 Mb vaste internet aansluiting ongeveer een (gemiddeld) half maandinkomen kost en waar de mensen dankbaar gebruik maken van de internet-cafes, Chat, E-mail shop of hoe ze ook genoemd zijn.

De cd zelf lijkt me een perfecte aanvulling voor E-Learning!
Dit klopt in India bijvoorbeeld voor de volle 100%
Ik woon hier in Delhi en geloof me de internetprijzen zijn NIET lief wat je ervoor krijgt. een 256 kbit lijn kost je ongeveer 1000 rupee dat is ongeveer 20 euro's. ik heb gelukkig hiermee een lijn zonder datalimiet maar de meeste zijn nog met datalimiet.
wat de gemiddelde persoon verdiend zal niet veel hoger als 10000 rupee de maand zijn verwacht ik.
wil je een 0.5mbit lijn trek daarvoor je portomonee maar open en die zijn zoiezo alleen voor bedrijven beschikbaar. ik geloof dat dat begint bij de 5000 tot veel meer en met datalimiet. ongelimiteerd durf ik niet te zeggen.

Verder kun je dus om weer ontopic te komen de cd dus prima met die lijn bestellen maar downloaden is weer een heel ander verhaal. goed dus dat wiki ze opengooit.
Veel mensen hebben wel een handig neefje die het voor ze kan branden.
Is het niet zo dat een DVD een CD is? CD staat immers voor Compact Disc wat een DVD dus ook is.
Ja, en zo is een brommer ook een auto.... auto is natuurlijk de afkorting van automobiel. Oftewel: elk voertuig dat zich op eigen kracht voort kan bewegen, is een auto :)
En nu is het wachten op een Wikipedia in boekvorm!
Lol, dat ondermijnt juist het idee van de snelle zoekfunctie en het browsen door de artikelen. :+
Met "Don't Panic" in grote, vriendelijke letters voor op de kaft ?
Woow, krijg je er een boekenkast bij kado :+
Het lijkt vreemd dat de organisatie besloten heeft een statische versie uit te geven. De eenvoud van wijzigen, het verbeteren van fouten en het snel kunnen inspelen op actuele gebeurtenissen worden immers regelmatig genoemd als grote voordelen van Wikipedia. Met een versie op cd verdwijnen deze voordelen
Beter een half ei dan een lege dop :Y)
Leuk initiatief. Maar waarom noem je het WikipediaOnDVD en zet je het vervolgens op CD? :P
Anoniem: 93798 25 april 2007 11:32
Dit is misschien handig in scholen waar niet alle computers aan een netwerk hangen of over internet beschikken, maar voor de West-Europeese markt zie ik geen grote afzet.

Eerder een CD voor landen buiten Europa die net in ontwikkeling zijn en waar internet nog een luxe is.

Langs de andere kant ... als men deze ontwikkeling verder zet zou dt wel eens de "open source" variant kunnen worden van Encarta ... jammer dat het nog een CD is en geen DVD, maar aan de domeinnaam te zien zijn die plannen er wel ...
Dit is misschien handig in scholen waar niet alle computers aan een netwerk hangen of over internet beschikken, maar voor de West-Europeese markt zie ik geen grote afzet.
Op universiteiten (en waarschijnlijk ook scholen) is het niet toegestaan om gegevens van Wikipedia zomaar over te nemen zonder het ook maar te kunnen bevestigen

Als hoofdreden wordt gebruikt dat er niet bij staat wat de bron is en ieder willekeurig persoon alle informatie kan veranderen...

Ookal zijn deze scholen dan niet in W-E, waarom zouden deze scholen hun leerlingen in aanmerking willen laten komen met informatie die niet 100% juist is en ze niet gewoon een gerenomeerde encyclopdie laten lezen?
Eerder is al ontdekt dat Wikipedia Online even betrouwbaar of zelfs betrouwbaarder is bijvoorbeeld een geronomeerde enclopedie van Wikipedia.

nieuws: 'Wikipedia net zo betrouwbaar als Encyclopædia Britannica'
link 2

Natuurlijk is het wel zo handig om gevonden informatie door Google te halen om te controleren of andere betrouwbare bronen er net zo over denken.
Natuurlijk is het wel zo handig om gevonden informatie door Google te halen om te controleren of andere betrouwbare bronen er net zo over denken
En dát is natuurlijk dus nou net niet mogelijk voor de mensen die de doelgroep van Wikipedia on CD zijn.
Genoeg mensen die onderweg in de trein ff iets op hun klapjap op willen zoeken, dan heb je ook lang niet altijd internet (of geen zin om veel geld te betalen voor een kwartiertje verbinding)...
2000 artikelen maar? Er moet met een beetje moeite toch wel meer op te krijgen zijn op een CD? Het meeste is gewoon tekst, dat is prima te comprimeren. Ebooks die ik lees zijn altijd maar een paar 100k, en dat zijn vaak honderden pagina's tekst.
De Duitse versie van de Wikipedia verschijnt al een jaar of twee op DVD. Ik heb die nu al twee jaar op rij aangetroffen als bijlage bij een Duits computerblad.

Die versie is compleet met een net browserprogrammaatje en is volledig zonder internettoegang te draaien.

Het betreft dan de volledige Duitse Wikipedia tot een bepaalde datum. Dus niks geselecteerde artikelen.

Natuurlijk is de Duitse nog niet zo uitgebreid als de Engelstalige maar toch, het idee is niet echt nieuw te noemen.
Ik dacht dat informatie op wikipedia "algemeen goed" is.
Mag je dat dan zo maar verkopen? Iemand die hier meer van weet?
Alles staat onder bepaalde licentie en is door iedereen vrij te gebruiken.

Edit:
# If you don't want your writing to be edited mercilessly or redistributed by others, do not submit it. "

http://en.wikipedia.org/w...ree_Documentation_License
Het persen van de CD's kost geld.
Het opsturen van de CD's kost geld.
Het verwerken van de bestellingen (personeel) kost geld.

Is dus misschien logisch dat ze er toch iets voor vragen.

Je kan de images natuurlijk ook gratis downloaden.
Free as in "Free speech" not as in "Free beer".
Ik snap "Free beer" al helemaal niet bier is toch helemaal niet gratis? :+
Wikipedia heeft hier zelf een artikel over, misschien heb je daar wat aan?
Niet met al die prijs afspraken. Maar in een cafe is het beste mogelijk om een gratis biertje te scoren :+
Ze vragen een vergoeding voor de drager en de service, niet voor het gebruik van intellectueel eigendom oid. Dat is toegestaan, en redelijk als je het mij vraagt.
De CD bevat minder dan 0.1% van wat Wikipedia te bieden heeft.
Maar dan is er nog steeds de belangrijkste vraag, hoeveel mensen zijn er die geintereseerd zijn in een offline versie van Wikipedia maar geen internet hebben? Zouden die mensen niet eerder naar een encyclopedie in papier vorm grijpen?
valt opzich wel mee, (mits ze het alleen in engels houden)

totale grote van de wikipedia DB kan je hier terug vinden:
http://stats.wikimedia.org/EN/TablesDatabaseSize.htm

Als je de engelse database pakt en de maandeljkse vergroting doortrekt kom je nu op 5.8/6.0 GB en dus 10% van een CD ;)
1000% van een CD. Of een CD is 10% van de DB.
Heel de Nederlandse editie past makkelijk op een Cd-tje...
Zelfs wanneer het op een CD uitgebracht wordt, snap ik niet dat ze maar een schamele 2000 artikelen hebben gekozen.
Dat kun je niet eens serieus gebruiken.
dit is een iets of wat veredelde beta-versie. In de toekomst zie ik ze nog wel een hele reeks thematische cd's of dvd's on demand uitbrengen. Online selecteren wat voor genres van informatie je wil en dan bijvoorbeeld 2 of 3 links diep alle artikels automatisch in een ISO steken die je dan kan downloaden of bestellen.

Ga je bijvoorbeeld op survival en neem je een laptop mee, waarop je dan een heleboel tips, situaties en technieken kan bekijken die je kunt tegenkomen.

In tegenstelling tot de meerderheid hier, zie ik er wel degelijk brood in.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.