Apple geeft korting op muziekalbums

Apple introduceert vanaf vandaag in iTunes de optie 'complete my album', waarbij tegen een gereduceerd tarief een muziekalbum compleet gemaakt kan worden. Het bedrijf komt hiermee tegemoet aan wensen van de muziekindustrie.

iTunesHet volledige album, waarop platenmaatschappijen relatief veel winst maken, staat onder druk. Gebruikers van iTunes kiezen liever voor de aanschaf van losse nummers. Apple wil daar iets aan doen door kortingen te geven. 'Vanaf nu kunnen muziekliefhebbers hun gekochte singles met slechts één klik aanvullen tot een compleet album en zo hun muziekcollectie volledig maken. Daarbij hoeven ze niet meer te betalen voor de nummers die ze eerder al aankochten bij iTunes', aldus Eddy Cue, vicepresident iTunes. Een voorbeeld: een klant die drie singles heeft gekocht voor 0,99 euro per stuk wil het bijbehorende album met een prijskaartje van 9,99 euro kopen. In dat geval kosten de overige nummers van het album 7,02 euro en hoeft de klant de nummers die reeds in zijn of haar bezit zijn, niet opnieuw te kopen. Gebruikers moeten dit wel binnen 180 dagen na aankoop van een los nummer doen.

EMusic, nummer twee op de markt, verkoopt geen muziek van de grote labels maar ziet de tendens van een tanende populariteit van albums geheel niet. Het bedrijf zegt dat zestig procent van alle muziekdownloads complete albums zijn. 'De opvatting dat het album dood is, gaat alleen op voor het jongere publiek, en dat is de iTunes-klant', aldus David Pakman van eMusic.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

30-03-2007 • 18:29

40 Linkedin

Bron: Computerworld

Reacties (40)

40
40
27
0
0
0
Wijzig sortering
voor 9,99 euro heb ik liever een cd'tje in mijn handen
voor 10 euro heb je echt niet de nieuwste releases.
De nieuwste niet nee, maar geduld is een mooie deugd.
70% van mijn cd's kosten minder dan 10 euro en toch heb ik al alle cd's kunnen kopen die ik wou. Gewoon een kwestie van afwachten en weten waar je ze moet kopen.
Anoniem: 95032
@ShaiNe30 maart 2007 18:52
tuurlijk! laten we maar volledige fabrieken laten draaien om dat jij een CDtje wil. In nederland merken ze nog niet dat de aarde opwarmt? Waarom heb je CD's nodig als je ze gewoon kan downloaden. Brand een CD als je er dan echt ééntje moet!
tuurlijk! laten we maar volledige fabrieken laten draaien om dat jij een CDtje wil
Wel een hele eer om speciaal voor ShaiNe een hele fabriek te laten draaien.

Sommige mensen vinden het fijn om een mooi doosje te hebben, boekje met teksten, foto's, achtergrond info, nummer info, etc.

Als ik kan kiezen tussen een de MP3'tjes en een originele CD met alles erbij voor de zelfde prijs is keuze makkelijk gemaakt.

Maar wellicht dat jij liever MP3'tjes op cd zet, cover download, print en knipt en zelf nummer info opzoek en dit in een boekje in het hoesje stop.
Alsof die fabrieken er nog niet zijn?

MP3's vind ik goed om muziek te leren kennen. Maar als ik het echt goed vind, koop ik ook de cd. Dankzij mp3 ben ik meer cd's gaan kopen, vertel dat maar eens aan al die platenfirma's :7

@bazilfunk: heb jij een 80PLUS voeding en een videokaart die geen PCI-E stroomconnector nodig heeft? En heb je een auto die minder dan 7l/100km verbruikt? En zit je huis vol spaarlampen? En koop je schoenen die niet uit stinkende chinese fabrieken komen? Indien niet, wees dan wat minder hypocriet met je aarde die opwarmt
:r
Zeg maar gerust 15,99 of zelfs 19,99
Lekkere korting 3x0.99 + 7.02 = 9.99 ... :+

Ik denk dat voor 0 cent korting al die mensen echt niet alsnog de nummers gaan kopen die ze eerst toch niet wilden hebben ... Platenmaatschappijenlogica :Z
voorheen betaalde je dus 3*0.99 plus 9.99 = 12.96 als je achteraf toch het hele album wilde hebben, je moest dus dubbel betalen voor de nummers die je al had.

Ik heb zelf best een paar keer gehad dat ik na een tijdje luisteren toch de andere nummers van het album ook wel wilde hebben.

Aan de andere kant lijkt het me ook dat mensen nu makkelijker eerst losse nummers gaan kopen i.p.v. meteen het hele album, omdat ze altijd de rest er later nog bij kunnen kopen, dus ik weet niet of de maatschappijen er nu zo veel mee op schieten.
@Fernoráto: Jawel, a 0,99 euro per nummer. Bij een album van 12 nummers betaal je dan dus totaal 11,88 ipv 9,99. Nu kan je dus goedkoper aanvullen.

Ik vind het mooi!
Maar dit werkt alleen voor albums waar 10 of meer nummers op staan.
Helaas heb ik zelf genoeg albums waar er minder nummers op staan. En dat zijn dan de meest recente albums van de desbetreffende artiest/band.
Daarom koop ik trouwens ook liever gewoon een heel album op CD ipv online op MP3.
Je kan me voor gek verklaren maar iets wat ik goed vind wil ik ook zelf in handen hebben ipv ergens op een harde schijf.
(reactie op k1n8fisher) zucht. dat sommige mensen hier liever een cd in de winkel halen weten we nu zo langzamerhand wel. het gaat hier om wat anders. iets wat tot voorkort niet kon en door veel mensen wel gewenst is.

het levert trouwens wel degelijk wat op. In mijn geval bv. The Complete U2 voor nog maar € 118,00 ipv €149.
Anoniem: 201443
@XBL30 maart 2007 22:47
@k1n8fisher: Daarom vind ik deze actie van de iStore ook handig, want ook die goedkopere albums worden goedkoper. ik kreeg er een mailtje over van Apple en daarin kreeg ik ineens een cd met acht nummers waarvan ik er één had voor iets meer dan vijf euro. das toch netjes van Apple?
Kun je die andere nummers niet los bijkopen?
lekker handig, 'k koop 90% van de tijd altijd de volledige albums, gewoon om de andere (lees: iets minder bekende) muziek van een artiest te horen. soms miskoop, soms helemaal niet.
Een beetje korting zou helemaal niet misstaan, komt het goedkoper uit voor mij, en de artiest heeft ook wat meer inkomsten, win-win situatie
Dat is juist het mooie, je krijgt geen korting. Je betaald alleen niet voor de nummers die je al hebt, wat niet meer dan normaal is.

In plaats dat je nu het hele album koop (dus inclusief de nummer die je al gekocht hebt) worden kan je nu dus de nummers die je nog niet heb kopen.

De korting vergeleken met een heel album in 1x kopen: 0,0.

Grappig dat platenmaatschappijen het blijkbaar normaal vinden dat je dubbel moet betalen als je een nummer als hebt (je hebt al een nummer en koopt een heel album er bovenop), nu dit niet meer hoeft is het ineens 'korting'. Ik noem het: Minder genaaid worden.
dat ligt meer aan de verslaggeving dan aan de muziekindustrie of iTunes. Het was idd discutabel dat dit niet eerder kon, maar als jij eerst de single van een artiest in de platenzaak koopt krijg je doorgaans ook geen korting op het iets later verschijnende album. het is geen korting, het is wél een leuke extra.

je noemt het "minder genaaid worden". dat je vroeger genaaid werd a-la, maar nu nog steeds? leg dat eens uit? het klinkt als een gevalletje "het is nooit goed"
Anoniem: 79837
@t-h2 april 2007 16:20
nee, het klinkt eerder al een gevalletje: het is nog lang niet goed.

muziek is een wegwerp artikel geworden. daar ga ik echt geen euro per nummer voor een crappy drm infested mp3 lookalike voor betalen. ik haal de muziek in betere kwaliteit, zonder drm zooi direct van het internet voor nop. why bother?

* Anoniem: 79837 snapt het betalen voor zulke rotzooi echt niet. ik vraag me echt af wie op deze manier belazerd wil worden
Anoniem: 50893
30 maart 2007 19:34
Vroeger, heel lang geleden, kon ik ook al een single inleveren als ik daarna het album wilde verkopen. Nieuw prijs 6,50, kreeg er 4,50 voor terug, koste een lp dan 25 gulden was ik nog maar 20,50 kwijt, goedkoper dan de albums van vandaag ;)

Verder is het natuurlijk alsof ze een nieuw wiel uitvinden maar ik heb al jaren niet beter geweten. Korting ? De industrie heeft nog nooit aan kortingen gedaan, eerder aan misleiding.

Ach, ze zijn weer even in het nieuws en doen alsof ze goed te werk gaan. Lucht verkopen kan iedereen.
Vroegah, toen waren de boten nog van hout en de mannen van staal ... :7

Maar goed, de industrie is er nou eenmaal niet om jou te plezieren, maar om geld aan je te verdienen. En is dat nou zo erg, dat een bedrijf geld aan je verdiend? Je vreet er wel van uiteindelijk.

Moet je btw eens effe fl20,50 + 30 jaar inflatie uitrekenen ;)
Het is toch een mooie service voor de klant. Als je een singeltje gekocht hebt en je later het volledige album wilt kopen, betaal je tenminste niet meer dubbel voor de nummers die je al gekocht hebt.

Veel mensen kopen waarschijnlijk expres niet het volledige album maar alleen de nummers die ze goed vinden, maar dat is natuurlijk geen reden om dit initiatief af te kraken. Je hoeft er immers geen gebruik van te maken; ze geven de klant alleen maar de optie.
Anoniem: 106503
30 maart 2007 19:38
Als itunes nu echt eens wat voor haar klanten wil doen, maak het prijsverschil tussen de amerikaanse klanten en europese dan eens wat eerlijker. Mijn amerikaanse vriendin koop voor $0,99 het zelfde nummer waar ik ¤0,99 voor betaal. (Ja, ik weet US heeft 6% sales tax waar nederland 19% btw kent maar nog steeds betaal ik dan veel te veel)

Ik vind de kortingoptie niet echt slim, nu ben ik nog meer geneigd om losse nummers te kopen. Een album met 12-14 nummers is zelden de 2-4 nummers extra waard. vaak zijn 5-7 nummers niet de 0,99 waard. Dus als ze het nodig vinden om albums aantrekkelijker te maken dan moet het omslag punt naar 7 of 8x0,99 ipv 10x0,99. Tenslotte brengen veel artiesten hun beste hits opnieuw uit op een volgend (verzamel) album. Dus dubbele betaal je toch al.
Anoniem: 213982
30 maart 2007 20:34
ach of je gaat naar media markt daar kosten de meeste top albums onder de 10 euro
Anoniem: 92987
30 maart 2007 20:44
Ik snap al die negatieve geluiden niet echt. Goed, korting kun je het op zich natuurlijk niet noemen, en zodoende is de titel van het nieuwsbericht wat misleidend, maar ik vind het zeker positief. Er was gewoon geen mogelijkheid eerst om je reeds gekochte liedjes af te trekken van een eventueel te kopen album. Hoeveel (oudere) mensen hebben niet meerdere 'gewone' cd's in de kast staan met op verschillende cd's hetzelfde nummer. Je betaalt er in feite dubbel voor. Ik vind het gewoon een positief gebaar dat hier nu iets aan gedaan wordt, en ik denk dat het zeker positief ervaren zal worden door gebruikers. Mensen kopen een single, denken hey dit klinkt goed, ik koop het hele album, hey ik hoef niet nog een keer mijn reeds gekochte single te betalen, fijn!
Anoniem: 95522
31 maart 2007 00:52
even een reactie op de mensen die het hebben over vroeger... ik ben btw geen i-tunes gebriuker. Singles (zowel LP als CD) krijg je meestal nog een paar andere versies/remixes van het nummer bij (soms zelfs een compleet nieuw/unreleased nummer of zelfs een nummer dat alleen op die single te krijgen is (maxi-single? maar die waren meestal wat duurder) ) dus ja... ik vind dat je je genaait mag voelen als ik voor 99c een single koop met maar 1 track en daarna voor het album (met diezelfde track) nogmaals moet kopen... ik heb immers niet die extra nummers/remixes van die single erbij gekregen...
Ik snap niet dat er mensen zijn die betalen voor het downloaden van muziek. Tot op heden, en dit bedoel ik serieus, is het downloaden nog altijd niet strafbaar gesteld.
Am I right, or am I right :?

Misschien moreel verwerpelijk, maar ook dat is niet strafbaar (in deze wereld)
Gemakt? Bladeren in de iTunes Music Store om zodoende leuke muziek op te zoeken is echt veel relaxter dan in je peer2peer programmaatje in het wilde wat keywords in te voeren. Daarbij is peer2peer sowieso niet legaal (je shared immers) en op usenet is het aanbod beperkt.
Advocaat van de duivel: Je kan dan toch bij iTunes leuke muziek zoeken en die via p2p downloaden? }>
You are wrong :)

Er zitten hier ook Belgen :+
Ben ik ff blij dat ik geen Belg ben... :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee