Brein blij met klachtenprocedure Xs4all en KPN

De auteursrechtenorganisatie Brein heeft bij monde van directeur Tim Kuik laten weten blij te zijn met de klachtenprocedure die de internetproviders Xs4all en KPN onlangs hebben ingevoerd.

Stichting Brein logo (scherper)De procedure maakt het mogelijk dat de providers naam- adres- en woonplaatsgegevens van abonnees afgeven zonder dat daarvoor een gerechtelijke procedure nodig is. De voorwaarden waaronder dit eventueel gebeurt zijn echter zeer streng zodat er voor degene die de gegevens wil hebben alleen een kostenbesparing inzit; de eisen die de providers stellen vooraleer ze een dergelijk verzoek inwilligen zijn zeker niet minder dan die van de rechter. Brein zal vooral geïnteresseerd zijn in auteursrechtschending, maar klachten kunnen worden ingediend over alle door abonnees geplaatste onrechtmatige informatie, zoals laster of smaad. Klachten over moraal of fatsoen worden niet in behandeling genomen.

Xs4all logoWie de NAW-gegevens van een abonnee wil hebben moet aan een hele lijst eisen voldoen. Onder andere moet hij eerst via de provider zonder succes de abonnee hebben verzocht zelf de gegevens te verschaffen, het moet aannemelijk zijn dat de informatie onrechtmatig is en de klager moet een reëel belang hebben bij het verkrijgen van de gegevens. Bij auteursrechtschending via p2p-netwerken gelden nog de eisen dat de melder documenten moet overleggen waaruit blijkt hoe het onderzoek heeft plaatsgevonden, de gedraging moet op tenminste drie tijdstippen zijn geconstateerd en als de klacht betrekking heeft op het onrechtmatig aanbieden van bestanden moet het gaan om 'een significante hoeveelheid vermeend onrechtmatige bestanden'. Kuik heeft overigens al aangekondigd dat Brein zijn aandacht niet in de eerste plaats op p2p-gebruikers zal richten, maar meer op sites die auteursrechtelijk beschermde bestanden aanbieden of ernaar linken.

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

13-02-2007 • 17:13

113

Bron: Bright

Reacties (113)

113
110
49
20
8
49
Wijzig sortering
Anoniem: 185882 13 februari 2007 17:21
Ik denk dat XS4ALL en KPN hiermee een hele foute keuze hebben gemaakt, en dat gaat ze klanten kosten.
Een zogenaamde lijst met eisen is voor mij niet genoeg om m'n privacy te garanderen.
Een zogenaamde lijst met eisen is voor mij niet genoeg om m'n privacy te garanderen.
Een bepaalde garantie op privacy is geen reden om de wet te overtreden.
Als ik die eisen zo zie, ben je dan al behoorlijk fout bezig, als ze overgaan tot afgeven van je klantgegevens. Tevens ben je dan ook nog behoorlijk dom ook, want er staat ook dat ze je meerdere malen hebben moeten betrappen en dat je dus ook al een waarschuwing van/via je provider moet hebben gehad.

Kijk ik heb ook graag dat ze mijn privacy respecteren, maar het moet niet de rechtsgang tegenwerken en IMHO zitten deze eisen ongeveer op dat niveau.
Zolang je alleen verdachte bent is er geen enkele reden waarom je privacy geschonden zou mogen worden. Alleen een rechter mag dat beslissen.
Anoniem: 79837 @TD-er15 februari 2007 10:32
@td-er

welke postbode (ja, die man die de brieven in je brievenbusje stopt) heeft het recht om de douane in te lichten dat ik een pakketje heb gehad uit het buitenland waar ik mogelijk geen invoerbelasting voor heb betaalt? dat kan ik je vertellen, geen enkele. dit is echter wel wat kpn en xs4all nu doen. het lijkt me een leuke procedure worden om dit als rechtzaak te zien (brein vs klant van kpn, daarna klant van kpn tegen kpn voor schadeloos stelling wegens privacyschending)
welke postbode (ja, die man die de brieven in je brievenbusje stopt) heeft het recht om de douane in te lichten dat ik een pakketje heb gehad uit het buitenland waar ik mogelijk geen invoerbelasting voor heb betaalt?
De KPN gaat ook niet de Brein/RIAA vertellen dat jij aan het bittorrenten bent.
Om dus even op jouw vergelijking terug te komen. De douane heeft bij binnenkomst van het pakketje in NL gekeken en bepaald of ik invoerbelasting moet betalen of niet. Indien ze achteraf reden hebben om eraan te twijfelen of ik mischien toch nog had moeten betalen, dan schakelen ze de FIOD in. Dat is een overheids instantie. De postbode heeft er niets mee te maken en men zal de postbode ook nooit vragen of hij een bepaald pakketje bij mij heeft afgegeven, waarvan hij vermoed dat ik daar meer voor had moeten betalen.
het jammere is dat mensen denken dat zodra er een procedure is voor het afgeven van gegevens, dat het ook gebeurd. volgens mij is het niet zozeer waar.

door deze procedure worden personen en instanties gedwongen tot het inzicht geven in hun methoden: waarom en op welke gronden zijn de gegevens nodig?

de huidige methoden die Brein toepast zijn ongeldig. aan de procedure valt dus niet snel te voldoen. Mocht iemand er wel aan doen zal het vermoedelijk diens eigen schuld zijn, overtreedt die de wet flink en moet die niet op dezelfde rechten beschikken als jij en ik die de wet niet overtreden.

deze procedure geldt bovendien niet alleen voor P2P-downloaders, maar ook voor verspreiders van spam en kinderporno. je bent er toch niet tegen dat die worden aangepakt?

neen, deze procedure is zo gek nog niet. dat downloaden normaal is geworden is wel jammer, muziek en film hoor je voor te betalen (weliswaar niet de astronomische bedragen die ze in de meeste winkels vragen, maar dat is een ander probleem).
Anoniem: 126610 @t-h14 februari 2007 10:36
downloaden is niet alleen normaal, het is volkomen legaal in Nederland!
Dit gaat ze sowieso klanten kosten, ik dacht erover om over te stappen naar Xs4all, nu zeker niet meer!
Van mij mogen ze het voor Brein juist 10x duurder maken om aan de NAW gegevens te komen!
Al is het nog moeilijker om aan de eisen te voldoen dan nog is het fout!
Een rechter moet de enige zijn die een provider mag verplichten om NAW gegevens vrij te geven, niemand anders, en zeker niet degene die ik betaal!
Léés alsjeblieft die voorwaarden nou eerst eens, er staat bijvoorbeeld in 1.2 dat: "Wanneer de melder en de abonnee niet in goed overleg tot een
oplossing komen wordt de melding in behandeling genomen"

Als het zover komt, is er toch echt wel wat meer aan de hand, en bij de criteria staat als eerste, in 4.1: "Meldingen worden beoordeeld in overeenstemming met Nederlands recht en zoveel mogelijk
gebaseerd op de recente stand van de jurisprudentie" genoemd.

Kortom, zoals ook al gesteld in het artikel, ze hebben alleen de procedure wat gestroomlijnd, verder niet.
nee, ze hebben niets gestroomlijn, ze gaan eigen rechtertje spelen. iedereen heeft als kind geleerd dat dit niet mag
Kleinigheidje dat wel op de site van Xs4All staat, maar niet in dit bericht.
de beklaagde krijgt eerst een mailtje van xs4all/kpn dat er is geklaagd over een bepaald bestand. de gebruiker krijgt dat x dagen de tijd om het bestand te verwijderen.
Als de gebruiker het bestand niet verwijderd kan de klager pas een verzoek om de NAW gegevens doen.

reden voor xs4all/KPN om dit te doen, is dat ze zo enorm veel klachten krijgen, die ze allemaal moeten onderzoeken, dat het bergen geld kost. nu krijgt de gebruiker een kans om voor zichzelf te kijken of hij het tot een onderzoek moet komen of niet.
Dan zou het heel makkelijk zijn om de klager te kunnen pesten.

Krijg je een verzoek --> bestand hernoemen, aan verzoek voldaan.

Of zou het toch wat gecompliceerder zijn?
Dat geldt alleen in het geval van hosting, niet in het geval van P2P, zo staat in de voorwaarden
Grappig om te zien dat waar XS4ALL vrijwel altijd alleen jubel (ook van mij) ten deel valt er plots 3x kritiek is.
Ik ken, ondanks de details in het stuk, de precieze redenen en richtlijnen voor XS4ALL niet, maar kan het me juist wel voorstellen en in principe ook toejuichen. XS4ALL komt op voor privacy maar ook voor de rechten van anderen. Laten we wel wezen; BREIN is mijn club niet (qua stijl), maar juridisch hebben ze wel een poot om op te staan. Het is dan uiteindelijk aan de rechter om het geschil te beslissen en de gebruiker in kwestie heeft als aan alle voorwaarden is voldaan ook de regels van XS4ALL overtreden.

Zo ondertussen zal die 3x al wel meer geworden Als je van UMTS op GPRS terugschakeld wordt alles plots tergend traag :'(
Je zegt het zelf al: "als Brein juridisch een poot heeft om op te staan" is een klachten procedure niet nodig.
Ze kunnen gewoon de weg naar de rechter bewandelen net zoals ieder andere burger dat moet doen.

Waarom voor Brein (en soortgelijke clubjes) een uitzondering maken?
nee dit had ik echt niet van xs4all verwacht.
heb al een aantal jaar adsl van ze, en vond dat ze altijd tof in het nieuws kwamen.
geen gegevens doorpspelen en beschermen van de klanten.
dit valt me echt tegen.

of is het bijna weer 1 april?
Onder andere moet hij eerst via de provider zonder succes de abonnee hebben verzocht zelf de gegevens te verschaffen
Dus je krijgt eerste de vraag of je je gegevens wilt verstrekken, wat je dus weigert, en dan pas gaat deze procedure in werking. Je bent er dus vantevoren al van op de hoogte dat BREIN je in het vizier heeft.

Trouwens, deze procedure zal denk ik alleen maar kostenbesparend werken. Als XS4ALL voor iedere aanvraag een jurist moet inschakelen zal dat ook betaald moeten worden, dat wordt allemaal doorberekend in de abonnementsprijzen.
Anoniem: 93845 @Jeebus13 februari 2007 20:18
Dat denk je.
XS4ALL zal in alle gevallen waarin een melding wordt gedaan die voldoet aan de eisen van deze
procedure de abonnee op de hoogte stellen van het feit dat er een melding is gedaan en van de inhoud
van de melding. De mededeling zal plaatsvinden door middel van een brief naar het factuuradres van
de abonnee, een e-mail naar het bekende e-mailadres en met behulp van een zogenaamde webpage
melding. De melder blijft anoniem tenzij de melder uitdrukkelijk aangeeft dat zijn identiteit bij de
abonnee bekend moet worden. Wanneer de melder en de abonnee niet in goed overleg tot een
oplossing komen wordt de melding in behandeling genomen. In spoedeisende gevallen kan deze
stap worden overgeslagen..
Anonieme melder dus niets bekend van Stichting Brein oid.
En waneer je zal ook niet ten ALLE tijden op de hoogte gebracht worden.

Dit is echt misschien wel leuke regeltjes behalve de echte voorwaarden. Hier staat gewoon dat ze in principe op bepaalde wijze handelen, maar er altijd van af mogen wijken.
Helaas, het is nog geen 1 april.
Vergeet niet dat XS4ALL een gewone KPN dochter is. Ondanks dat ze wat betere kwaliteiten hebben dat de gemiddeld ISP lopen ze gewoon in het gareel van KPN en de zijnen mee.

De ISP's zadelen zich overigens wel met een bult werk op door dit soort verzoeken/klachten te gaan behandelen. Ze worden immers voor het karretje gespannen van clubjes als Brein.

ISP's: je kent het spreekwoord toch? Schoenmaker blijf bij je leest.
Doe waar je goed in bent en laat de rest aan anderen over.
Kuik heeft overigens al aangekondigd dat Brein zijn aandacht niet in de eerste plaats op p2p-gebruikers zal richten, maar meer op sites die auteursrechtelijk beschermde bestanden aanbieden of ernaar linken
Kortom: als je een site hebt waar links op staan, kun je die beter naar het buitenland verplaatsen.

Het valt me tegen dat XS4All zo (relatief) gemakkelijk de gegevens van hun klanten vrij gaat geven. Iedere gang naar de rechter kost de firma (gebrek-aan) Brein knap wat geld, en de kans dat ze daar de gegevens van website-beheerders krijgen is niet zo heel groot. Het lijkt er wat mij betreft een beetje op dat XS4All (en KPN) nu op de stoel van de rechter gaan zitten...
Gemakkelijk? Heb je die lijst wel eens gelezen? Iedereen die aan al die voorwaarden voldoet krijgt je gegevens bij de rechter ook wel los.
Iedereen die reageerd dat de eissen gelijk of zwaarder zijn dan die bij een rechter : leuk dat ze dezelfde of zwaardere eissen stellen. Echter Xs4all is nog steeds geen rechtsoorgaan. De enige die na het aanvoeren van al deze gegevens een dergelijke beslissing zou kunnen nemen is een rechter.
Als je met al deze gegevens bij een rechter komt, staat dat nog niet gelijk aan het verkrijgen van alle informatie. De rechter zal na het verkrijgen pas gaan kijken of de geboden informatie klopt en of het vrijgeven van de gevraagde informatie aan de orde is.
Precies, ik kan ook met een lijst aan komen zetten waarop staat dat persoon X op bepaalde tijdstippen bepaalde bestanden aan heeft geboden via een P2P progsel, maar dat wil niet zeggen dat het op waarheid gebasseerd is.

Ik vind dit toch zorgwekend en ben blij dat ik geen abonnee ben van deze twee partijen.
Anoniem: 126610 @Koffie14 februari 2007 10:34
als er 1 provider is die pal staat voor haar abbo's is dat xs4all. Ze voeren uit principe een rechtszaak van meer dan tien jaar voor 1 abbo, waar elke andere provider allang de gewraakte contant van het net had gehaald. Hulde!
@Zaphod69
Nou dan zie je hoe snel ze die princiepes overboord hebben gegooid nu ze een KPN dochter zijn...
Ze zijn altijd al KPN dochter geweest hoor. Ze hebben alleen een iets andere doelgroep en andere bedrijfsstructuur dan de gangbare nono-providers Planet, HetNet, etc
Het valt me tegen dat XS4All zo (relatief) gemakkelijk de gegevens van hun klanten vrij gaat geven.
de eisen die de providers stellen vooraleer ze een dergelijk verzoek inwilligen zijn zeker niet minder dan die van de rechter.

Ze geven de gegevens dus niet sneller weg, ze verlagen alleen de (financiele) grens voor brein om achter de gegevens aan te gaan.
Anoniem: 111970 @tsjsieb13 februari 2007 17:31
dacht je dat een gerechtelijke procedure aan de kant van XS4all niets kost? Ze zullen ook kostenbesparing aan eigen kant in gedachten hebben gehad.
Adviseer je toch echt eerst de link in het artikel is te lezen voordat je conclusies gaat trekken.

Dat gelezen te hebben, valt het in principe allemaal wel mee, en verschilt weinig (zoals in artikel vermeldt staat) met de zware eisen die een rechtbank er aan zou stellen.
Daar gaat het ook helemaal niet om. Al zijn de eisen 100 keer zwaarder dan van de rechter, ze mogen gewoon niet op de stoel van de rechter gaan zitten.

Wat ze nu doen is dit:

"U wordt tot 5 jaar cel veroordeeld door deze politieagent want wij en de aanklager kunnen een hoop kosten besparen als we niet naar de rechter gaan!"

:z
Wat ze nu doen is dit:
Nee. Ze veroordelen je nergens toe, ze geven Brein alleen de mogelijkheid om met je NAW gegevens een procedure tegen je te starten (Bij de rechter dus!) om je veroordeeld te krijgen.

XS4ALL bepaalt alleen of er genoeg grond is om die NAW gegevens te verstrekken, en in weze hebben ze dat recht wel. (zal ook vast getoetst zijn bij de juridische afdeling van xs4all en kpn, en misschien zelfs nog wel bij een rechter)
sorry, maar het recht op de privacy geld nog steeds. zolang xs4all niet aan mij vraagt of het goed is om mijn gegevens door te sluizen mogen ze het niet doen. doen ze dit toch, dan kan ik een procedure tegen xs4all starten om hun voor alle schade op te laten draaien

* Anoniem: 79837 is blij dat hij niet bij kpn of xs4all zit
Het recht op privacy is niet oneindig, evenals alle andere grondrechten. Als je de wet overtreedt, dan verspeel je daarmee mogelijk bepaalde grondrechten.

Onder het kopje "vrijheid van pers" mag je echt niet alles zeggen; als je de wet overtreedt (publicatie van staatsgeheimen, laster, smaad etc.) dan kun je daar wel degelijk voor gepakt worden. Zo ook met privacy: als bewezen is dat je een overtreder bent, dan zou XS4ALL medeplichtig zijn als ze je gegevens niet zouden oerhandigen. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat XS4ALL er niet voor kiest om een paar criminelen een hand boven het hoofd te houden.
Waarom, WAAROM is er bij dit soort hete hangijzers altijd een clausule opgenomen dat dient als achterdeurtje om alle rechten van de abonnee het raam uit te gooien?

http://www.xs4all.nl/over...eleidsregels_klachten.pdf
1.2. XS4ALL zal in alle gevallen waarin een melding wordt gedaan die voldoet aan de eisen van deze procedure de abonnee op de hoogte stellen van het feit dat er een melding is gedaan en van de inhoud van de melding. [...] In spoedeisende gevallen kan deze stap worden overgeslagen.
En wie bepaald dan wanneer spoed is geëist? Dit kleine zinnetje kan er dus voor zorgen dat de hele procedure in gang kan worden gezet zonder dat de "accused" er lucht van heeft gekregen.

BS!
Dat hangt er vanaf hoe serieus de zaak is.
Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat als het om... ik noem maar wat, kinderporno gaat, ze dan de gebruiker iets minder de gelegenheid geven zich snel even in te dekken.
Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat als het om... ik noem maar wat, kinderporno gaat, ze dan de gebruiker iets minder de gelegenheid geven zich snel even in te dekken.
Zoals jij het zegt: jij kan het je voorstellen. Maar wie bepaalt dat kinderporno de grens is... of P2P gebruikers? En schuift de grens niet steeds meer op?
Bij echt grove schendingen zoals kinderporno zal de stap inderdaad overgeslagen kunnen worden. Voor "simpel" P2P-verkeer (aanbieden van bioscoopkrakers, programma's, computerspellen) zal dat niet gebeuren.
Maar het vervelende is inderdaad, dat XS4All (en KPN) bepaalt wat spoedeisend is, pas achteraf zou je bij een rechter je gelijk kunnen halen dat XS4All (en KPN) je gegevens te gemakkelijk heeft afgegeven. Maar dan is het kwaad al geschied...
Het afgeven van NAW gegevens aan wie dan ook is in principe FOUT. Dit mag alleen door de officiele instanties opgevraagd worden en anders niet.
Het is toch van de gekke dat prive personen en bedrijven zomaar NAW gegevens mogen opvragen en de beoordeling hiervan overlaten aan de ISP's.

De ISP gaat dus op de stoel van de rechter zitten om te bepalen of het verzoek wel gehonoreerd zal worden.
Dit mag en kan niet.
Als een instantie of prive persoon meent dat er iets mis is gaat hij maar gewoon naar de politie om aangifte te doen en zal het OM bepalen of er iemand vervolgd gaat worden. Zo is het en niet andersom.
Je kan als 'verdachte' altijd in de rechtzaal nog de rechtmatigheid van het verstrekken aanvechten. Daarbuiten kun je maar beter blij zijn met een provider die regels hanteert die ook in de rechtzaal gelden en deze duidelijk opstelt. Andere providers zouden nl. wel eens minder strenge en vooral minder duidelijke eisen kunnen hebben die in een leuk gesprekje met Dhr. Kuijk besproken kunnen worden.
wat dacht je van één regel:
WIJ GEVEN ALLEEN NAW GEGEVENS AF NADAT WIJ DAARTOE DOOR DE RECHTER BEVOLEN ZIJN.

duidelijker en korter kan niet.

Oh ja je snapt hoop ik wel waarom ik hier Caps gebruik....
Echter is BREIN/Buma-Stemra/Stichting Thuiskopie, etc. niet jan-en-alleman. Vaak hebben dit soort instanties van de overheid wat extra ruimte.
Absoluut niet. Op dat gebied is er geen "ruimte". Vanuit de overheid heb je alleen macht als dat expliciet toegekend wordt.
Sterker nog, BREIN is een 100% prive instelling.
XS4all sponsort Bits of Freedom. Betekent dit dat xs4all stopt met de sponsoring?
http://www.bof.nl/activisme.html#2.3
Het is volgens mij nog steeds geldig recht dat een isp geen naw-gegevens mag verstrekken zonder gerechtelijk bevel.

edit typo
Bits of Freedom stopt per 1 september 2006
[21.07.2006]

Na zes jaar gaat Bits of Freedom haar activiteiten staken. De stichting Bits of Freedom (BOF) heeft zich sinds 2000 ingezet voor digitale burgerrechten zoals privacy op internet en vrijheid van meningsuiting.

(bron: bof.nl)

Toevallig he?

Ik overweeg inmiddels een andere provider... :(
Is er dan een andere provider die meer waarde hecht aan privacy dan XS4all al die jaren heeft gedaan, en nu waarschijnlijk ook nog steeds doet? Ik betwijfel het.

Dit is wel het enige negatieve punt dat ik bij XS4all kan vinden, ik ook ben van mening dat privacygevoelige gegevens alleen 'vrijgegeven' mogen worden onder gerechterlijk bevel.
Lijkt me niet zo moeilijk: als Brein je aanklaagt: zaak laten voorkomen. In verdediging vragen hoe aanklager aan bewijs e.d. is gekomen. 'Hebben we van je ISP gekregen :)'. Goh, leuk voor je... Alleen hebben ze geen toestemming om deze gegevens af te geven. Dit bewijs is dan onrechtmatig verkregen, met als resultaat dat de zaak zeer waarschijnlijk geseponeerd wordt.
Think again, als jij de gebruiksvoorwaarden, waaronder deze klachtenprocedure, geaccepteerd hebt bij het aangaan van je abonnement, of impliciet geaccepteerd hebt door je abonnement niet op te zeggen bij het wijzigien van de voorwaarden, heb je gewoon pech. Niets onrechtmatig verkregen bewijs dus.
Anoniem: 133782 @Tees13 februari 2007 19:45
Die voorwaarden van xs4all zijn van nul en generlei waarde als ze ingaan tegen "Wet bescherming persoonsgegevens."
Ik geef je weinig kans. Xs4all verwijst in haar algemene voorwaarden al naar uitzonderingen m.b.t. het zonder toestemming aanleveren van gebruikersgegevens aan derden. Een van die uitzonderingen is aanlevering in een situatie waarbij "XS4ALL hiertoe krachtens de wet of een rechterlijke uitspraak verplicht is". Dat eerste is in dit geval van belang: er hoeft geen rechteruitspraak of toestemming van de gebruiker aan te pas te komen om gegevens te mogen overdragen, maar dit is ook mogelijk als duidelijk is geworden dat een gebruiker iets onwettigs doet. De procedure die ze nu hebben ingesteld is daarvoor bedoeld.

Zie deze pagina voor de privacyverklaring en een overzicht van de algemene voorwaarden van Xs4all.
alleen maar goed dit. p2p krijgen ze er toch niet uit, zeker niet zolang encryptie en de daarbijhorende anonimiteit niet verboden zijn. Zodra p2p serieus wordt aangepakt stapt iedereen weer over naar netwerken waar je onaantastbaar bent.

Blijft dus (professionele) abuse over, en het is goed dat dat sneller en goedkoper aangepakt kan worden in de toekomst.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.