De auteursrechtenorganisatie Brein heeft bij monde van directeur Tim Kuik laten weten blij te zijn met de klachtenprocedure die de internetproviders Xs4all en KPN onlangs hebben ingevoerd.
De procedure maakt het mogelijk dat de providers naam- adres- en woonplaatsgegevens van abonnees afgeven zonder dat daarvoor een gerechtelijke procedure nodig is. De voorwaarden waaronder dit eventueel gebeurt zijn echter zeer streng zodat er voor degene die de gegevens wil hebben alleen een kostenbesparing inzit; de eisen die de providers stellen vooraleer ze een dergelijk verzoek inwilligen zijn zeker niet minder dan die van de rechter. Brein zal vooral geïnteresseerd zijn in auteursrechtschending, maar klachten kunnen worden ingediend over alle door abonnees geplaatste onrechtmatige informatie, zoals laster of smaad. Klachten over moraal of fatsoen worden niet in behandeling genomen.
Wie de NAW-gegevens van een abonnee wil hebben moet aan een hele lijst eisen voldoen. Onder andere moet hij eerst via de provider zonder succes de abonnee hebben verzocht zelf de gegevens te verschaffen, het moet aannemelijk zijn dat de informatie onrechtmatig is en de klager moet een reëel belang hebben bij het verkrijgen van de gegevens. Bij auteursrechtschending via p2p-netwerken gelden nog de eisen dat de melder documenten moet overleggen waaruit blijkt hoe het onderzoek heeft plaatsgevonden, de gedraging moet op tenminste drie tijdstippen zijn geconstateerd en als de klacht betrekking heeft op het onrechtmatig aanbieden van bestanden moet het gaan om 'een significante hoeveelheid vermeend onrechtmatige bestanden'. Kuik heeft overigens al aangekondigd dat Brein zijn aandacht niet in de eerste plaats op p2p-gebruikers zal richten, maar meer op sites die auteursrechtelijk beschermde bestanden aanbieden of ernaar linken.