De kans dat in Nederland een vergelijkbare storing in het internetverkeer optreedt als twee weken terug in Azië is niet erg groot. De belangrijke verbindingen van en naar Nederland zijn redundant uitgevoerd en de AMS-IX is tegen stroomstoringen opgewassen.
Ruim twee weken geleden werden enkele Aziatische landen getroffen door een aardbeving, waardoor onder meer een groot aantal telecommunicatiekabels tussen Azië en Amerika werd beschadigd. Ondanks dat de belangrijkste kabels binnen enkele dagen gerepareerd waren, was de schade groot. De intercontinentale kabels waren weliswaar redundant uitgevoerd, maar lagen fysiek te dicht bij elkaar, wat ervoor zorgde dat alsnog problemen ontstonden. Nederland heeft in de Amsterdam Internet Exchange, de AMS-IX, 's werelds grootste internetknooppunt in huis en de vraag dringt zich dan ook op hoe kwetsbaar Nederland eigenlijk is. Volgens een onderzoek van Planet is onze situatie echter rooskleuriger, omdat de grootste kwetsbaarheden bij de burger en bedrijven te vinden zijn en niet in het fysieke netwerk.
De switches van AMS-IX bevinden zich op vier locaties in Amsterdam, namelijk bij rekencentrum Sara, natuurkundig instituut Nikhef en de hostingbedrijven Telecity en Global Switch. Op al die locaties zijn meerdere switches geïnstalleerd. De vier locaties bevinden zich echter wel allemaal in dezelfde stad, waardoor storingen in de energievoorziening ervoor kunnen zorgen dat de gehele AMS-IX uitvalt. Dat probleem is echter ondervangen met accu's en dieselgeneratoren, zodat het netwerkverkeer ook bij stroomstoringen kan blijven doorgaan. In drie kustplaatsen zijn internationale kabels aan land gebracht, die samen met de landverbindingen gebruikt worden om het internetverkeer internationaal te routeren. Veel lokale verbindingen zijn niet redundant uitgevoerd. De kans dat daardoor Aziatische toestanden in Nederland ontstaan wordt echter niet erg groot geacht.