Muziekindustrie klaagt LimeWire aan na Kazaa-succes

De muziekindustrie sleept p2p-softwarebedrijf LimeWire voor de rechter. Platenmaatschappijen, waaronder Sony BMG, Virgin Records en Warner Brothers Records, beschuldigen LimeWire ervan dat het bedrijf het auteursrecht met de voeten treedt. De RIAA heeft verschillende keren geprobeerd ook met LimeWire rond de tafel te gaan zitten, maar zag die pogingen steeds stranden. 'LimeWire bleef over de rug van anderen zijn geld verdienen, waardoor ons geen andere keuze rest dan een rechtzaak aan te spannen om voor de rechten van artiesten, tekstschrijvers en platenmaatschappijen op te komen, aldus de organisatie.

RIAA logo (klein - blauw)De muziekindustrie probeert LimeWire en andere p2p-softwarebedrijven dusdanig onder druk te zetten dat zij ofwel legaal muziek gaan aanbieden of hun diensten stoppen. Vorige week werd al bekend dat Sharman Networks, de eigenaar van het filesharingprogramma Kazaa, een schikking met de muziekindustrie heeft getroffen en dat de downloaddienst voortaan verder gaat als een legale dienst. Grokster, WinMx en BearShare kozen eerder al eieren voor hun geld.

RIAA in de aanval

Door Caroline Schröder

05-08-2006 • 10:24

66

Bron: CNET News.com

Reacties (66)

66
65
41
17
3
13
Wijzig sortering
Ik ben benieuwd hoe ze Emule en DC++ willen aanpakken...
Of de div bittorrent-clients...

Op zich vind ik het wel logisch dat ze commerciele p2p-aanbieders proberen aan te pakken. Die bedrijven proberen geld te verdienen aan het gratis downloaden door gebruikers. Dat is niet zo eerlijk vind ik.
Ze kunnen bittorrent niet pakken. BT clients hebben namelijk geen zoeksysteem om op illegale files te zoeken. Ze kunnen wel de sites en trackers met illegaal materiaal aanpakken, maar niet de programma's, aangezien die volledig legaal zijn, en niets met auteursrecht te maken hebben. Er worden ook veel legale dingen via BT verspreidt, zoals Linux iso's, zelfgemaakte filmpjes, en grote files die je toch al legaal kon downloaden van sites als fileplanet enzo.
ik denk dat het idee dat bittorent untouchable is redelijk naief is. Op kazaa stond ook legale ware. Bittorent draagt bij aan de verspreiding van illegale bits 'n bytes en bevind zich daarmee net zo hard als kazaa in het grijze gebied. Persoonlijk denk ik dat het grijze gebied vroeg of laat zwart gaat worden. kwestie van tijd.
bittorrent is een protocol en geen bedrijf, hoe zou jij in godsnaam een protocol gaan aanklagen?

Bittorrent werkt ook volledig gedecentraliseerd. BT clients hebben geen zoek machine aan boord en je kan er dus niet mee op zoek gaan naar illegale software. Als je achter BT clients aangaat dan moet je ook achter webbrowsers en dergelijke aan gaan lopen aangezien men daarmee gaat zoeken naar de torrent files en men daarmee de torrent files download.
Maar er is dan weer geen reden toe om alle trackers offline te halen. Linux distributies bijvoorbeeld worden veel verspreid dmv BT en de trackers worden in die gevallen gehost door het betreffende project.
Net zoals het FTP-protocol, het HTTP-protocol en MSN File Sharing. Die zitten evenzeer in een "grijs gebied". Zullen we die ook maar even verbieden?

Wat een onzin... Als het aan jou lag, moet elke programmeur die een implementatie van een "grijs" protocol maakt, €10 per gedownload/verkocht kopie afgeven aan BREIN? |:(
Ja maar bittorent heeft tegenwoordig wel een zoek functie op de site en download bare pluggins onder andere als Opera Widget.

Dus Bitcomet en Bitlord hebben ook een geintegreerde zoek verwijzing naar sites.

Dus die zijn wel aan te pakken lijkt me.

Alleen utorrent en artic torrent en dergelijk hebben / hadden geen enkele vorm van zoekfunctie (met illegaal spul)

Dus die zouden echt niet te pakken moeten zijn.

Zeker ook omdat veel Linux Distro's via torrents verspreid worden zal Bittorent nooit uitsterven (het orginele bittorent misschien wel)
Das niet geheel waar, als alle trackers uit de lucht gaan kan je ook niet veel meer downloaden met BT...
Ik zit me trouwens iets te bedenken:
Kennelijk kunnen/konden p2p-bedrijven zoals Kazaa, Limewire, Bearshare en dergelijke geld verdienen aan het aanbieden van p2p-diensten.
Heeft iemand enig idee hoeveel?

Wellicht had de muziekindustrie veel kunnen verdienen als zij die programma onder hun naam hadden laten draaien. Vooral ook omdat in dat geval het ook makkelijker is om meer geld te verdienen met reclame (want als het legaal is willen ook grote bedrijven wel reclame plaatsen).
Ze hadden dan veel minder verdiend aan cd-verkoop (sterker dan nu het geval is, want als p2p zou in dit geval gelegaliseerd worden), maar hadden door reclameinkomsten toch meer dan genoeg geld kunnen verdienen.
Anoniem: 174094 @Quacka5 augustus 2006 11:34
Spyware meeleveren. Gebruikersgegevens verhandelen. Zo kwamen ze aan hun geld. Sharman is geen filantropische instelling.
Ik verwacht hooguit reclame-inkomsten ?
Wat mij opviel toen ik dit op de radio hoorde, was dat Kazaa 80 miljoen dollar aanschikking kon betalen.

Dat zal dus een deel zijn van het kapitaal dat ze tot hun beschikking hebben.
80miljoen is een treinkaartje naar de vele miljarden die in die industrie omgaan. Kazaa is ook meer het merk dat zo'n 200 miljoen mensen gebruikt hebben en nog vele miljoenen mensen meer van gehoord hebben door de grote aandacht ervoor in de media. Nu ze legaal gaan verdienen ze die 80mil zo weer terug. :Y)
maw, een versie vol spyware en andere rommel, en voor de gewone gebruiker. kan iemand dit weerleggen/bevestigen?
LimeWire en LimeWire Pro zijn spyware en andere crap vrij. Het geeft je netjes een waarschuwing voordat je een bestand download die besmet is.
Ik meen dat sommige developers dit al aan zagen komen en daarom onder een OpenSource alternatief doorgegaan zijn.
FrostWire
Anoniem: 90475 6 augustus 2006 12:50
Ok. LimeWire mag dus straks ook een slordige 80 miljoen aan de muziekindustrie betalen. Dat is weer een zesde hummer voor de garagedeur van menig artiest. Als je naar MTV Cribs kijkt heb je toch al geen zin meer om die vatsige dikdoenerij te blijven ondersteunen? Iets minder mag en kan ook wel. Dus zolang de prijzen van CD's, DVD's etc. niet omlaag gaan, zullen mensen blijven zoeken naar andere manieren om aan muziek te komen. Ik denk dat de muziekindustrie de hand eerst maar eens in eigen boezem moet steken. Dat zielige gedoe over die artiesten ben ik spuugzat.
en daar gaan we weer...

het is enorm jammer dat kazaa het onderspit gedolven heeft, nu gaan ze ze allemaal aanpakken. Indien deze rechtza(a)k(en) succes hebben dan gaan ze gegarandeerd achter de gehele torrent community aan...

Hoewel ik limewire zelf nooit gebruikt heb denk ik dat het gelijkaardig is aan kazaa. maw, een versie vol spyware en andere rommel, en voor de gewone gebruiker. kan iemand dit weerleggen/bevestigen?
Vroeger was een liedje downloaden leuk, en het werd beperkt gedaan. helaas door dit soort programma's is het commercieel en te grootschalig geworden. laat een gewone gebruiker maar eens via een IRC client iets downloaden. IRC is in mijn ogen nog steeds HET programma om iets te downloaden.

het volgende is wel grappig :
om voor de rechten van artiesten, tekstschrijvers en platenmaatschappijen op te komen, aldus de organisatie.
wanneer gaan die mensen/organisaties eens een studie doen wat de beste oplossing biedt.. online/winkels/drm/postorder/whatever! zo kunnen ze niet alleen hun eigen winst opkrikken maar wel degelijk ook iets doen voor de artiesten.
Limewire is open source, niks van malware rommel te vinden dus. Van de pro versie is ergens een gratis rebuild versie te vinden.
Alles dat open source is, is rommelvrij?
ja, of in ieder geval (gemmakelijker dan bij closed source) rommelvrij te maken, je kunt de rommel immers gewoon uit de source slopen.
Het zou van een bedrijf erg dom zijn als ze rommel gooien in een open source applicatie. Dezelfde dag zal nog bekend zijn dat je de applicatie niet moet gebruiken ;)
hoe naief kan je toch zijn. rommel smijten ze er ook niet met opzet in, het is gewoon de uitkomst die vaak op niet veel trekt. merendeel van de open source die geproduceerd wordt is onbruikbare bagger, probeersels en naäperij. er zijn voor elk goed OSS product wel 100 rommelproducten.
Windows zal steeds minder verkopen hoor :) , maar even serieus ik ben juist zeer te spreken over de Open-Source producten, gemiddeld beter dan die Windows programma's ihmo
en dit is LimeWire zonder rommel; voordelen van Java.
je kan met limewire limewire pro geregistreerd ook downloaden. Dus wie gaat er dan voor betalen?
Het kromme van Limewire is dat de gratis versie dus wel rommel heeft, maar de Pro versie niet. Daar is de Pro versie nou juist voor bedoeld. Nu kun je inderdaad de source downloaden en die rebiulden tot een Pro versie of een versie zonder rommel, die tutorials staan ook gewoon op internet.

Maar de meeste mensen weten dit niet, en downloaden de gratis versie, zo 'maakt' het niet uit of het nou open-source is of niet.
Of je download de gratis versie en via LimeWire zoek je naar de pro versie en download je die weer van anderen. Makkelijk, snel & gratis => Wat wil je nog meer?
'LimeWire bleef over de rug van anderen zijn geld verdienen, waardoor ons geen andere keuze rest dan een rechtzaak aan te spannen om voor de rechten van artiesten, tekstschrijvers en platenmaatschappijen op te komen, aldus de organisatie.'
Dat zal wel de eerste keer zijn dat ze voor de artiesten en tekstschrijvers opkomen en niet voor hun eigen portemonee.

Artiesten en tekstschrijvers zijn bij hun echt wegwerpproducten.

En dat ze al die p2p en filesharring zelf in de hand werken hoef je hier ook niet meer uit te leggen.
Zucht :( ......
Gaan we weer ....

Als ik aardappelschil mesjes maak ben ik verantwoordelijk als iemand er "iligale"dingen mee doe ??
Ze geve nota bene een waaschuwing als je wat naar binnen trekt ( kan wel uit :) )
De geest is uit de fles ,, die krijgen ze er nooit meer in ....

Wat er nu gaat gebeuren , het netwerk bloed leeg en we gaan gewoon over op een ander netwerk.
Doet me denken aan die blackadder sketch:

Baldrick: Wat is er met de koning gebeurd
BlackAdder: die hebben we tussen 1000 turken gedump met alleen maar een aardappelschilmesje, dus die is dood.
Wat Later stormt de koning binnen...

Koning is alles goed???
Koning: ja nu wel, maar ik was omringd door 1000 turken, gelukkig merkte ik dat ik een aardappelschilmesje bij had!
Als ik aardappelschil mesjes maak ben ik verantwoordelijk als iemand er "iligale"dingen mee doe ??
Als ik geladen geweren gratis uitdeel ben ik dan verantwoordelijk als er eens een keer iemand mee wordt doodgeschoten?
Geweren zijn gemaakt om te doden, aardappelschil mesjes niet.

Net als zo'n programma, dat is gemaakt om bestanden te delen. Er worden alleen wel gebruikt om beschermd materiaal te sharen, en dat is illegaal.

Als je zo gaat kijken ga je te ver. Sharing netwerken worden ook gebruikt voor legale bestanden, net als aardappelschil mesjes ook worden gebruikt om aardappels te schillen. Om dan maar meteen de fabrikant van het spul(sharing programma/schil mesje) aan te klagen als iemand er iets fout mee doet gaat mij te ver.
Edoch, denk ik dat 90% van het data verkeer in betrekking tot limewire illegale bestanden betreft :)

Het is dus eerder dat het VOORAL gebruikt wordt voor illegale bestanden, en niet "toevallig ook".

Het aantal mensen dat neer woord gestoken met een aardappelschil mesje onder 1% zal liggen, ik denk dus de geweren een betere vergelijking zijn :)

Ben verder wel een voorstander van p2p, maar limewire weet heus wel waarom hun programma populair is, en waardoor ze hun geld verdien, dat is echt niet het legale gebruik.

Prima eigenlijk, als er geen echte bedrijven meer zijn die p2p uitbuiten, word het alleen maar gedecentraliseerder, zoals DC++ en Bittorrent

Ik denk dat ze het stiekem de strijd al lang hebben opgegeven, maar proberen te voorkomen dat iedereen met een pc alles wat bestaat kan downloaden, door alle grote en/of commerciele p2p makers/sites aan te pakken.
De tweakers komen toch wel aan hun warez.
Inderdaad! Wanneer 90% van de moorden met een aardappelschiller worden gepleegd zullen aardappelschillers ook verboden worden.
Geweren kunnen schieten, maar doden daarom nog niet.
Wat er nu gaat gebeuren , het netwerk bloed leeg en we gaan gewoon over op een ander netwerk.
Absoluut niet. LimeWire gebruikt het Gnutella netwerk, en dit wordt door veel andere p2p programma's gebruikt. We schakelen gewoon over op een andere Gnutella-client. Ik gebruikte LimeWire zelf toch al niet meer.
Anoniem: 149061 5 augustus 2006 13:08
Hoe cliche het ook mag klinken, de illegale downloads schijnen niet slecht te zijn voor de muziekindustrie! misschien komen de grote bakken geld bij de grootste artiesten minder snel binnen, maar de kans voor kleinere artiesten om groot, of in ieder geval, bekend te worden is veel groter!

Op deze manier is het geld in de muziekindustrie nog beter verdeeld ook! de kleintjes worden bekend en worden rijker dan ze waren, en de rijke stinkers die niks meer nodig hebben krijgen minder door verkoop van cd's maar alsnog van optredens (en daar verdienen ze ook het meeste aan!)

Ik vind het allemaal wel kunnen, ondanks dat het wettelijk illegaal gezien kan worden! De muziekindustrie stort er in ieder geval niet van in elkaar omdat ze alleen maar meer verdienen aan concerten. In tegenstelling tot het illegaal downloaden van films!
Het downloaden van software en het uploaden van auteurswerken is zonder toestemming wettelijk illegaal. Het downloaden van muziek en fillm niet!! Zelfs Brein vind dat nu.
zonder upload geen download.
Daarnaast upload tegenwoordig haast niemand, maar delen veel mensen bestanden. (alleen de mensen bovenaan de keten uploaden nog echt)
Ze doen verder niets om die bestanden het internet op te knallen. De downloaders zijn de mensen die de bestanden van de schijf van de zogenaamde uploader af haalt. De downloader is dus degene die de handeling verricht en niet de uploader.

Dit zou het 1e argument moeten zijn dat gebruikt moet gaan worden in processen die Brein-achtigen tegen deze zogenaamde uploaders voeren.
Anoniem: 56507 @Quacka6 augustus 2006 01:53
Ze doen verder niets om die bestanden het internet op te knallen. De downloaders zijn de mensen die de bestanden van de schijf van de zogenaamde uploader af haalt. De downloader is dus degene die de handeling verricht en niet de uploader
Niet helemaal juist: de uploaders bieden hun muziek actief ter download aan op internet. En dat mag dus niet.
Daarnaast 'knallen' ze het wel degelijk op internet: door de muziek voor anderen via het internet toegankelijk te maken maakt deze gewoon deel uit van datzelfde Internet.
Anoniem: 156423 5 augustus 2006 12:49
Ik hoop niet dat het ze gaat lukken, ik vond LimeWire altijd net zo goed, en als het ze nu weer lukt gaan ze straks alles aanpakken! |:(
LimeWire is openSource, wordt het project gesloten... wordt de code wel ergens anders verder ontwikkeld.
Ik dacht dat limewire toch al een filter had waarin het mogelijk was auteursrechtelijke bestanden te weigeren? Dat de gebruik het filter uitschakeld is toch het probleem van de gebruiker, en niet van limewire?
Anoniem: 52621 @Nielsvr5 augustus 2006 10:38
Kan je omdraaien, natuurlijk. Ze hebben de mogelijkheid om die bestanden door te laten ingebouwd. En door dat vinkje geven ze ronduit toe dat ze die mogelijkheid aanbieden EN dat ze het onderscheid kunnen maken!
Punt is ook dat je auto met een snelheidsmeter komt waarop staat dat hoe hard je ongeveer rijdt. Jij kunt als gebruiker voor jezelf bepalen of je er naar gaat kijken en je aan de snelheid gaat houden die je mag rijden. Dat je niet gaat kijken en gewoon zo hard gaat rijden als je auto kan is jouw fout, niet die van de fabrikant lijkt me.
Of die stenenbakker die bakstenen maakt waarmee jij ramen in kunt gooien...
En nou dat muziekprogramma waar een optie op zit die standaard aan staat, om illegale bestanden te filteren. Je kunt het uitzetten, dat is jouw keuze, jij bent strafbaar, niet de maker van het programma.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.