AMD laat socket 754 langer leven dan socket 939

Terwijl AMD zich opmaakt voor de transitie naar het nieuwe AM2-platform voor desktops, laat het bedrijf socket 939-processors - die onder te verdelen zijn in Athlon 64, Athlon 64 X2 en Athlon 64 FX - een jaar eerder vallen dan de Semprons met het budgetschoeisel socket 754. De laatste socket 939-processors zien volgens Dailytech hun 'end of life' (EOL) in het tweede kwartaal van volgend jaar tegemoet. AMD zal in het huidige kwartaal de laatste orders aannemen van Athlon 64-chips met de Venice-core, die in het vierde kwartaal voor het laatst de fabriekpoorten zullen verlaten. Inkooporders voor de broertjes met de San Diego-core worden het vierde kwartaal van dit jaar voor het laatst aangenomen, om in het tweede kwartaal van 2007 voorgoed het ouderlijk huis te verlaten. De Athlon FX 60, die nog maar net uit is, en de Athlon X2's met het 939-pins socket zullen dezelfde aftocht blazen als de San Diego-chips. De processors op socket 754, zoals de Semprons, overleven hun duurdere broers, en zullen pas eind 2007 voor het laatst bij de fabriekspoorten afklokken. Het 754-pins schoeisel heeft er dan een loopbaan van ruim vier jaar op zitten.

AMD socket 754-startblok

Door Jack Leenders

04-04-2006 • 16:05

71

Bron: DailyTech

Reacties (71)

71
65
39
11
2
16
Wijzig sortering
Anoniem: 25586 4 april 2006 18:05
Voor degenen die het niet begrijpen,

DDR2 geheugen kan niet met de AMD cpu's van nu overweg. Een cpu die zowel DDR als DDR2 zal ondersteunen bestaat niet. (Ook bij intel niet, al kun je wel een nieuw moederbord kopen dat dezelfde pentium socket heeft ,maar andere northbridge die wel ddr2 zou kunnen ondersteunen).

Omdat DDR1 en DDR2 niet compatible zijn hebben ze besloten om een nieuwe socket te gebruiken, zodat je niet verkeerde CPU/RAM combo krijgt (DDR1 CPU met DDR2 mem).

Ofwel, je hebt geen probleem hiermee meer.

Vroeger had je ook nieuw mobo nodig wilde je DDR ram gebruiken ipv SDR-ram.
Dan nog had AMD beter kunnen wachten met de schoentjes met 939 pinnetjes en AM2 overslaan. Vervolgens over een jaartje of wat AM3 introduceren met DDR3.

DDR2 is gewoon opgefokt DDR1 met gigantische timings. Dus qua snelheid is er echter niet veel op vooruit gegaan, AMD was vroeger al een procje wat van strakke timings hield, en nu gaan ze dat imago vergooien door DDR2 te nemen. Het kan wel iets sneller zijn door een andere core etc. uit te proberen en optimalisatie in de geheugencontroller, maar dan nog lijken die 3 fps mij niks waard om een nieuw mobo te kopen.

Had nou maar gelijk naar AM3 gegaan over een jaartje ofwat, dan had je dat in en uitstappen van schoenen weg kunnen laten. dan had je alleen de 754 pins schoentjes weg moeten doen.
AMD kan niet wachten, of had jij het nieuws van de nieuwe Intel processor nog niet gehoord?
Anoniem: 63400 4 april 2006 17:16
De Athlon FX 60, die nog maar net uit is, en de Athlon X2's met het 939-pins socket zullen dezelfde aftocht blazen als de San Diego-chips.

Hier snap ik geen barst van waarom heb je ze dan uitgebracht ? :?
Echt een hele rare zet in mijn ogen.
Normaliter ga je die processoren toch eerst helemaal uitmelken om dan te zeggen arividerci.

Dat doe je niet met een product wat net uit is.
De X2 staat maar net goed en wel in zijn kinderschoenen en dan ga je zeggen bye bye.

Hier worden toch een heleboel mensen mee gedupeerd hoor.
Want mensen die op het AM2-platform voor desktops willen overstappen moeten en een nieuwe processor en een nieuw moederbord en nieuw geheugen kopen.

Wat heeft het nut nu nog van upgraden dan ? :?
Als je zo kort na introductie je product uit de handel gaat halen.
Maar ja zal wel weer een tactische set zijn van AMD :9
Als je een monopolie positie hebt zou je je product kunnen uitmelken.

Gezien de concurentie strijd tussen INTEL en AMD is het onmogelijk om je product zo veel mogelijk uit te melken. AMD is infeite gedwongen om een nieuwe architectuur te ontwikkelen, in dit geval DDR2 ondersteuning en een hogere interne bussnelheid voor de DDR2 bandbreedte.
Inderdaad, op het gebied van upgradebaarheid is AMD moment zeer slecht bezig, helaas.

Vroeger was het meestal mobo+cpu, nu ben je ook al verplicht nieuw geheugen in je computer te steken. Kan je al betere een volledig nieuwe kopen :r
Anoniem: 98889 @Galactic4 april 2006 17:46
Voor een overgang van SDR naar DDR heb jij ook geen ander bord hoeven kopen ofzo ?
Nee idd want ik had een K7S5A gekocht en die kon SDR en DDR aan!!!
Dit is een misschien een verwarrende zet voor de meeste eindgebruikers maar voor AMD een zeer logische zet.

Als in de tweede kwartaal volgend jaar de S939 processoren niet EOL zijn dan heb je twee verschillende sockets in 1 bepaalde segment (mid en highend).

S754 is voor AMD DE socket voor de low-end (sempron) segment. Veel mensen zijn nog gewend aan de uitgebreide upgrade mogelijkheid voor hun systeem, nou dat is de laatste tijd erg hard aan het wegvagen want de innovatie en ontwikkeling gaat tegenwoordig zo hard dat het voor een bedrijf als AMD onmogelijk is om hun platformen zo flexibel mogelijk te maken.

Stel AMD gaat voor DDR3 of XDR dan zal er ongetwijfeld weer een nieuwe socket ontwikkeld moeten komen om die technologie te ondersteunen. Ik vrees dus dat AM2 ook een relatief kort leven heeft.

Verder hoef je echt niet bang te zijn met je S939 systeem, een jaar is echt wel lang in deze branche.
Zodra AMD FB-DIMM in de strijd gaat gooien heb je die drempel tussen de soorten geheugen niet meer.

Bron: nieuws: Eind 2007 weer nieuw desktopsocket voor AMD - update
Dat is het nadeel van het verplaatsen van de memory controller naar de CPU. Als je ander geheugen wilt gebruiken moet je meteen een andere CPU hebben en als gevolg daarvan vaak een nieuwe socket om aan de nieuwe eisen te voldoen. Het is misschien dan wat sneller, nadelen heeft het zeker ook.
Anoniem: 49546 4 april 2006 16:08
Goh... volgens mij wisten we dit al bij de introductie van 939...

@iedereen die dit overbodig mod of hieronder reageert:

AMD heeft ver van te voren al aangekondigd dat 754 het mobiele platform is en blijft. Of het op de desktop ook zou blijven was een beetje de vraag, maar gezien het enige verschil tussen 939 en 754 de ondersteuning voor dual channel geheugen.

Het lijkt me logisch (wat mensen van te voren ook al geroepen hebben) dat als je 754 op het mobiele platform houdt dat je het ook op de desktop houdt.

Wat wel een verrassing was is dat ze S1 verder naar voren hebben getrokken, deze week al 65nm samples gaan laten zien en in Q1 2007 al 65nm Turion X2 op het S1 platform gaan introduceren.

Nu S1 eerder komt zal 754 wel eerder gaan verdwijnen, maar gezien het al een flinke tijd eerder als 939 op de markt was is de levensduur van het 754 platform toch erg goed te noemen.

Toch blijft socket 370 mede dankzij VIA de langstlopende desktop socket ooit. Socket A is een goede 2e en 478 is verwachte 3e.

754 staat nu nog op de 4e maar gaat 478 wel inhalen. 775 staat nu nog op de 5e plek maar zal 478 ook nog wel inhalen en wellicht 754 ook nog.
Iedere socket is gedoemd om te verdwijnen, dus we wisten dit allemaal al veel eerder dan alleen maar de 939.

Ik had persoonlijk verwacht dat de 939 de plaatsvervangende 754 budgetsocket zou gaan worden. Ik zou bijna gokken dat de 939 gesocketet processors te goed zijn om in omloop te houden en dat dezelfde cores een nieuwe schoenen krijgt aangemeten met beter profiel.
Ik denk eerder dat ze 754 aanhouden en 939 dumpen om de kosten. In een budget PC wil je het zo goedkoop mogelijk houden. De Semprons zullen niet veel profiteren van dual channel geheugen (want dat is het verschil tussen de 754 en de 939). Een moederbord designen en maken voor een socket met 754 pinnetjes is veel makkelijker en goedkoper dan een met 939 pinnen.

De high performance socket (939) wordt nu simpelweg vervangen met een iets betere socket (wat eigenlijk hetzelfde socket is). De 754 blijft het budgetsegment bedienen want daarvoor is deze nog erg geschikt.
@Olaf van der Spek

dat is socket S1 en die is voor mobile, niet voor sempron ;)
De Semprons zullen niet veel profiteren van dual channel geheugen (want dat is het verschil tussen de 754 en de 939).
Maar voor Semprons komt toch ook een nieuwe socket, met nog minder pinnen?
Iedere socket is gedoemd om te verdwijnen, dus we wisten dit allemaal al veel eerder dan alleen maar de 939.
Dat 754 langer zou leven dan 939?
Nee, ik bedoelde te zeggen dat het nooit een verrassing kan zijn dat een socket verdwijnt uit het assortiment, zoals de 939 of welke socket dan ook. Ik kan geen nieuwe socket 7 of Slot A moederborden vinden (nieuw).
euh nee...
ik heb altijd overal gelezen dat 754 een soort tussenstap is en de 939 de toekomst is (was)
vandaar mijn aanschaf van een 939 3500+
Gelukkig heeft jouw S939 nog wel een voordeel boven S754: het ondersteunt dual-channel geheugen.
Toch dachten we in het begin, toen Socket 939 net op de markt kwam, dat deze Socket nog wel een tijd in leven zou blijven. Dat is één van de redenen dat ik uiteindelijk voor deze socket koos, en niet voor socket 754.

Ach het maakt op zich niet zoveel uit, want de meeste mensen kopen vaker een nieuwe moederbord, dan een nieuwe processor. Q2 van 2006 is ook nog een eind weg, dus Socket 939 zal nog wel een tijdje geleverd worden.
Anoniem: 170901 @x Gotcha x4 april 2006 17:24
Q2 van 2006 is ook nog een eind weg, dus Socket 939 zal nog wel een tijdje geleverd worden.
Als ik me niet vergis zitten we nu in Q2 van 2006 :Y)
Ik denk dat je 2007 bedoelt ;)
Inderdaad.. :)

Ik heb nog is even gedacht, maar wat is nou eigenlijk de reden om de Semprons langer te verkopen dan de Athlon 64's?
Anoniem: 151622 @x Gotcha x4 april 2006 19:58
Hmmm, speculeren op de levensduur van sockets is in het verleden al vrij zinloos gebleken. Vorige week dacht ik nog dat ik wel zou overstappen naar de M2 als die een maand of 6-9 op de markt zou zijn. Maar die socket is nu alweer tot een onzekere toekomst veroordeeld gezien het probleem met DDR3-geheugen dat er lijkt te zijn. Dus, als de S939 dreigt te verdwijnen, upgrade ik gewoon m'n cpu tot een X2 4800 of een FX-57 ofzo en blijf ik voorlopig nog even op de S939 hangen. Het is tenslotte een prima platform en hoe het zal gaan met het hele DDR2- en 3-verhaal is me nog te onzeker. Gaat M2 nu wel of niet DDR3 ondersteunen? En dan nog: gaat die M2 nu echt wel zoveel vlotter draaien dan S939? (Latencies-discussie ... )
Dan heb ik toch een goede keuze gemaakt in het verleden: ooit voor een amd socket A gekozen met de goedkoopste CPU van het moment Duron 700. Na twee jaar kunnen upgraden naar een Athlon 1200MHz (meer dan dubbel zo snel systeem) waar ik nu nog steeds op werk. Dit heeft me toch veel bespaard en heeft me tot 6 jaar een werkbare PC opgeleverd.
Nu denk ik dat er weer een goede deal in de maak is met AM2. Nu nog een goedkope semptron en 2 jaar later zal de X2 5000 even goedkoop zijn als de septron nu. Dan hopelijk weer 5 jaar een up to date systeem.
Just my 2 cents.
Dan heb je geluk gehad. Ik had de keuze gemaakt voor een slot-A. :'( Daar was twee jaar later helemaal niets meer voor te krijgen. Zelfs geen stille koeler (om over waterkoeling maar te zwijgen).
(A)M2 zal DDR2 ondersteunen. Een eventueel toekomstige AM3 zou met DDR3 moeten kunnen kletsen.
Ondanks dat je misschien wat op latencies inleverd met AM2, heb je wel de dubbele geheugen bandbreedte tot je beschikking, wat voor een dual-core geen slecht idee hoeft te zijn.

Denk dat het vallen of slagen van een nieuw socket ook sterk afhankelijk is van de mobo frabrikanten. Als er geen mobo's met interessante featuesets beschikbaar zijn voor een socket, zal deze ook niet populair worden.

Zelf heb ik momenteel een S939 X2 3800+ op mn verlanglijstje staan, puut om deze op een Asrock bordje te prikken waar ik nu mijn AGP kaart in kwijt kan, en over een jaar een PCIe
Ach het maakt op zich niet zoveel uit
Uiteindelijk heb je wel, zoals ik, een stuk meer betaald voor je S939 config t.o.v. een S754 config.

Velen hebben zelfs speciaal gewacht op S939! Hadden ze me enkele maanden geleden dit nieuws verteld dan had ik nu een andere configuratie.
Dus nog een reden waarom AM2 platform geen groot succes is.

S939 = succes
AM2 = Bijna gelijk aan S939. Zodra er nog geen goede DDR2 modules uitkomen heeft het imo weinig zin, hopen dat eind 2006 dus DDR2 modules uitkomen met normale latencies.

Volgens mij verschijnt dan alweer het eerste GDD3 reepje maarja.
Anoniem: 134763 @STIMPPYYY4 april 2006 16:14
GDDR3 bestaat al en zul je nooit op een moederboard tegekomen als werkgeheugen ;)
Uiteraard niet want de G staat voor Graphics DDR
Duh... is een typo dat snap je zelf toch ook wel. |:(
Wat heeft de socket met de geheugenchip te maken? Zijn er niet voldoende pinnetjes te verdelen voor DDR2 of DDR3?

De performance van een machine met DDR2 vind ik persoonlijk nou niet echt zoiets als een vergelijking tussen een sdram en ddr ram uitgeruste machine. Dus waarom hadden we al aan de DDR2 moeten zitten met de AMD CPU's?

Ik denk dat AM2 het succesverhaal doorzet, zoals deze nu is uitgezet met de 939. De socket is anders, biedt dezelfde voordelen en heeft ruimte voor toekomst.
Het verschil is dat bij AMD K8 platforms de geheugen controller in de CPU zit, terwijl bij andere CPU's (Intel, VIA, etc.) zit dat in de chipset (northbridge). Dus zodra ander geheugen ondersteund moet worden, moet ook de pin-layout van dat geheugen ondersteund worden (in de toekomst met FB-DIMM's één vaste lay-out, maar dat is nog niet voor nu), en verandert dus ook het aantal pinnetjes van de socket.
De geheugenchip zit bij AMD in de processor zelf ingebakken...

edit:
Bashrat was me net voor ;)
De specificaties van 939 en AM2 zijn nagenoeg gelijk. De enige reden dat er voor AM2 gekozen is, is dat de geheugen controller op de processor zit, op die manier kan men dus voorkomen dat er een processor met DDR1 geheugen controller in een moederbord gestopt wordt waar alleen DDR2 reepjes in passen en vice versa.

@VisionMaster:
En zo is het maar net. De zelfde socket gebruiken die niet pin compatible is, is natuurlijk niet de zelfde socket gebruiken ;)
Socket AM2 en Socket 939 zien er overigens ook gewoon exact het zelfde uit alleen je raad het nooit: ze zijn niet pin compatible! Er veranderd dus gewoon echt helemaal niets.
En van de drie gaf je voor mij het duidelijkste antwoord, er gaat DDR2 gebruikt worden als je een processor met een AM2 voetje gaat gebruiken, omwille van het feit dat de memcontroller in de CPU zit.
Om dus fysiek aan te geven dat je met ander geheugen te maken hebt.

Ik vind dat zeer duidelijk en verhelderend, al zou je zeggen dat je met de 939 pinnetjes wel alles zou kunnen doen wat je voor ogen had, dus ook DDR2 aansturen en dan dus niet pincompatible zijn. Ach ja, ik weet niet of dat haalbaar was, zal wel niet, want je maakt niet voor niets zo'n nieuwe socket.

ps: en ja, wist wel dat de memcontroller in de CPU zit, maar ik kreeg die 1+1 niet tot 10 uitgerekent ;)

@Tha Lord:
<tell sell mode>It's amazing!!!</tell sell mode>
wat noem jij "normale" latencys?

want ddr2 is anders opgebouwd dus als je op 2-2-2 zit te wachten kan je lang wachten.
4-2-2 is echter al geruime tijd in omloop en bij 800mhz hebben die een latency (in tijd) die lager is als ddr1-400 2-2-2.
Dus nog een reden waarom AM2 platform geen groot succes is.
Ik gok eerder op het feit dat de introductie nog niet is geweest. :)

Voor low latency DDR2 SDRAM: http://anandtech.com/memory/showdoc.aspx?i=2732
En het meest gekke is, dat de meeste webshop amper tot geen s754 moeberborden meer hebben, maar wel nog s939... Dus als je dan zo'n budget s754 Sempron koopt, is het best wel vervelend als je er geen moederbord meer voor vind...
Het is natuurlijk wel zo dat wanneer er een markt is voor de 754 socket, de mobo fabrikanten vanzelf wel weer mobo's gaan maken voor de 754 socket ;)
Zo zit de hele markt in elkaar....
Dus het zal nu qua beschikbaarheid niet zoveel zijn maar dat zal dan vanzelf wel weer wat meer worden hoor.
Iedereen die zegt dat het onlogisch is om S754 langer te laten leven, dit denk ik zelf juist niet aangezien S754 budget is zijn de productiekosten nu laag doordat ze deze al langer hebben. Bovendien is het een mooi budgetsysteem, voor niet-budget moet je nu bij S939, en over een jaartje (á anderhalf jaar) bij AM2. Ik vind de logica zelf niet eens zo ver te vinden, 754 zijn ze bekend in, goedkope productie, dus lekker door laten gaan en ondertussen een nieuw 'high-end' (verschil is minimaal momenteel, maar toch, het is wel het nieuwste van het nieuwste van AMD, vandaar de term high-end) socket uitbrengen.
Anoniem: 119214 @Arjan905 april 2006 01:27
Dat denk ik er ook van.

Ik weet niet zeker he, maar zouden alle 939pins cpu's per definitie 939 pinnen gebruiken? als dat niet zo is zouden ze oude 939 pins cpu's omvormen tot 754 en die dan verder gebruiken als sempron.

Ik denk dat omdat semprons vaak oudere top cpu's zijn en in dat geval is het zonde om 939pins te laten vallen. je moet immers kunnen blijven concureren tegen intels budget cpu's.

soms heb ik de indruk dat het prijsverschil tussen een sempron en gewone amd64 te groot is, als je ze gaat vergelijken op prestaties. op gelijke clocksnelheid is een sempron 5% trager...maximum. maar de prijs is een heel stuk hoger.

Door sneller met een nieuw platform te komen wordt de sempron plots minderwaardiger (subjectief) en kan je de lage en hoge prijs verantwoorden t.o.de publieke opinie.
wees gerust; hardlopers zijn immers doodlopers, dus het klopt ergens wel dat socket 754 langer leverbaar is :+
Dat klopt niet! Kijk maar naar Forrst Gump. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.