Google heeft tegenover een federale rechter in San Jose verklaard dat het verzoek van de regering om inzage in de aantallen en de aard van zoekopdrachten zo onzinnig is dat het bedrijf hier niet aan hoeft te voldoen. De regering wilde een willekeurige selectie van een miljoen zoekopdrachten uit één week ter beschikking krijgen om hiermee aan te tonen dat filtersoftware om kinderen de toegang tot sekssites te ontzeggen niet effectief is. Soortgelijke verzoeken werden gedaan aan MSN, Yahoo en AOL, die de gegevens gewillig afstonden. Alleen Google weigerde, waarna de regering nu via de rechter probeert het bedrijf te dwingen de informatie toch te geven.
De regering wil met de zoekgegevens de Child Online Protection Act (COPA) nieuw leven inblazen. De COPA, die in 1998 van kracht werd, was bedoeld om het minderjarigen moeilijker te maken toegang te krijgen tot seksuele content op internet. Na een klacht van de American Civil Liberties Union schortte een rechter nog hetzelfde jaar de uitvoering van de wet op, omdat deze mogelijk in strijd zou zijn met de grondwettelijk gegerandeerde vrijheid van meningsuiting. Na een hoop juridisch gesteggel belandde de zaak in 2004 bij het Hooggerechtshof, dat de opschorting handhaafde. Het argument hiervoor was dat de wet de vrijheid van meningsuiting belemmerde en dat filtersoftware effectiever was. De wet werd niet definitief ongrondwettig verklaard: als de regering kon aantonen dat de COPA effectiever was dan filtersoftware kon hij weer van kracht worden.
Met behulp van de zoekgegevens hoopt de regering dit inderdaad aan te tonen, zodat de wet weer van kracht kan worden. Google beschouwt het vrijgeven van deze informatie echter als een schending van de privacy van de gebruikers en vreest dat zijn handelsgeheimen erdoor naar buiten zullen komen. De regering hoefde weliswaar niet te weten wie de zoekopdrachten had gegeven, maar volgens Google zoeken mensen vaak op hun sofi- of creditcardnummers, zodat de zoekopdracht zelf toch duidelijk maakt wie hem heeft gegeven. Het lijkt waarschijnlijk dat de procedure tot aan het Hooggerechtshof zal worden gevoerd, zodat het nog wel enige tijd zal duren voordat duidelijk is of Google de gegevens aan de regering moet overhandigen.
