Intel heeft vandaag officieel de volgende generatie van het Centrino-platform geïntroduceerd. Het nieuwe platform, dat tot op heden bekend stond onder de codenaam 'Napa', heeft de naam Centrino Duo gekregen en bevat, zoals de naam al doet vermoeden, de dualcoreprocessor Yonah waarvan de officiële naam 'Core Duo' is. Verder bestaat het platform uit de Mobile 945 Express-chipset, wat een mobiele variant is van de bekende 945 desktopchipset, en de PRO/Wireless 3945ABG draadloze netwerkadapter. Net als bij de vorige generaties van het Centrino-platform, mag een laptop alleen de naam Centrino Duo dragen wanneer deze drie componenten aanwezig zijn. Een laptop die wel de Core Duo-processor gebruikt, maar deze combineert met een chipset van een andere fabrikant, mag dus geen Centrino Duo-logo dragen.
Ten opzichte van de vorige generatie van het Centrino-platform biedt Centrino Duo, behalve de processor, ook enkele andere verbeteringen. Het vorige Centrino-platform was bekend onder de codenaam Sonoma en bestond uit de Intel Pentium M-processor die gebruik maakte van de Dothan-core, de Intel Mobile 915-chipset en de PRO/Wireless 2915ABG-wlan-adapter. Sonoma werkte met een FSB van 533MHz. Deze is in het Napa-platform verhoogd naar 667MHz, waardoor er wat meer bandbreedte beschikbaar is voor de processor. Deze verhoogde bandbreedte moet echter nu wel worden gedeeld door twee processorcores. Ook is ondersteuning voor DDR2-667-geheugen toegevoegd, terwijl Sonoma maximaal 533MHz-geheugen ondersteunde. DDR2-533 leverde echter, dankzij de dual-channel mogelijkheid, al voldoende geheugenbandbreedte om de 667MHz FSB bij te kunnen houden.
De dualcore-Yonah-processor is al uitgebreid getest en besproken in eerdere reviews. De architectuur van de Yonah-processor is afgeleid van de Pentium M-processor zoals die gebruikt is in de vorige edities van het Centrino-platform. De processor beschikt over 2MB cachegeheugen dat door beide cores moet worden gedeeld. In vergelijking met de Pentium D-processor, die gebaseerd is op de architectuur van de Pentium 4-processors, zorgt het gedeelde cachegeheugen ervoor dat de twee processorcores onderling op hoge snelheid kunnen communiceren. Naast de toevoeging van een extra core is de Yonah-processor ook op andere gebieden verbeterd in vergelijking met de Pentium M-processor. De meeste verbeteringen hebben betrekking op SIMD-instructies voor floating point-operaties en de snelheid waarmee floating point-instructies worden verwerkt. Ook hebben de twee cores van de Yonah-processor ondersteuning voor zowel SSE, SSE2 en SSE3. Voor SSE2-instructies ondersteunt de processor nu ook micro-ops fusion waardoor twee of meer instructies kunnen worden samengevoegd tot één. De energieconsumptie van de Yonah-processor is ondanks de verbeteringen en de extra core beperkt gebleven. Volgens Intel-woordvoerders moet de Core Duo-processor net zoveel energie verbruiken als de Dothan-processor. Dit wordt onder andere gerealiseerd door de toepassing van 65nm-productietechniek.
Zoals we eerder deze week al schreven, is de Core Duo-processor in zeven varianten beschikbaar. Uiteraard zijn er tegelijk met de release van het platform ook reviews op het internet verschenen. Zo heeft AnandTech een uitgebreide bespreking van het nieuwe platform gepubliceerd waarbij uiteraard de nodige benchmarks op het nieuwe platform zijn losgelaten. De site heeft twee Asus-laptops vergeleken, die vrijwel identiek zijn maar verschillen wat betreft het gebruikte Centrino-platform. De Centrino Duo-laptop beschikt over een Core Duo-processor op 1,86GHz terwijl de Centrino Sonoma-laptop beschikt over een Pentium M 750 die eveneens op een kloksnelheid van 1,86GHz loopt. Opmerkelijk is dat de Centrino Duo-laptop op alle gebieden beter scoort dan de laptop die gebruik maakt van het Centrino Sonoma-platform, ook op het gebied van energieverbruik. Volgens AnandTech is het Centrino Duo-platform de beste keus wanneer er een nieuwe laptop aangeschaft moet worden. Het enige probleem is dat de beschikbaarheid van laptops die gebaseerd zijn op het Centrino Duo, momenteel nog beperkt is.