FeedBurner-oprichter belicht gebruik RSS-feeds

Mede-oprichter en eigenaar Steve Olechowski van de grootste serviceleverancier voor RSS-feeds, FeedBurner, heeft in een presentatie in Amsterdam op de Emerce Update Traffic Metrics afgelopen week de nodige informatie over het gebruik en het nut van RSS-feeds gegeven. Het doel was hierbij om inzichtelijk te maken wat voor mensen deze vorm van nieuwsbezorging ontvangen en hoe de aanbieders de informatie het beste kunnen aanleveren. RSS is een manier waarop websites nieuws kunnen presenteren in een XML-bestand. Geïnteresseerden kunnen zich abonneren op dit bestand, waarna zij automatisch op de hoogte worden gebracht als er iets nieuws vermeld is op de website. Dit op de hoogte brengen gebeurt via een feedreader of nieuwsaggregator. FeedBurner treedt hierbij op als intermediair door mensen de mogelijkheid te bieden om de inhoud van hun website te presenteren als een RSS-feed.

Steve Olechowski tijdens Emerce Update Traffic MetricsSteve Olechowski illustreerde tijdens de presentatie hoe het gebruik van RSS-feeds door de tijd heen veranderd is en hoe groot het gebruik van RSS-feeds geworden is. Medio 2003 werd deze vorm van communicatie nog voornamelijk door weblogs gebruikt. Tegenwoordig biedt vrijwel elk nieuwsmedium zijn inhoud ook per RSS-bestand aan, zoals kranten, webwinkels en radiostations. De meest populaire feedreader voor de via FeedBurner aangeboden nieuwsbronnen blijkt met meer dan 60% marktaandeel de online dienst Rojo te zijn. Op nummer twee en drie volgen respectievelijk Bloglines en NewsGator Online. De eerste niet-webbased feedreader is de Mac OS X-applicatie NetNewsWire, die de vierde positie inneemt. Voor het pc-platform is Google Desktop op de vijfde plaats de meest gebruikte nieuwsverzamelaar.

Ook behandelde Steve Olechowski de advertentiemogelijkheden die RSS-feeds bieden. De presentatie van reclames als nieuwsitems blijkt op weinig waardering van de lezer te kunnen rekenen. Meer nut heeft volgens de eigenaar van FeedBurner als de reclame zich aanpast aan de eigenschappen van de gebruikte feedreader. Gebruikers van dit nieuwsmedium zouden namelijk specifieker met aangeboden informatie omgaan dan normale webgebruikers, waardoor ook de advertenties zich het beste aan kunnen passen aan deze eigenschap van de ontvanger. Naast het presenteren van reclames heeft een RSS-feed nog een andere toepassingsmogelijkheid, namelijk om een betere notering in zoekmachines te krijgen. Extra links vanuit andere feeds naar een website zouden namelijk een positief effect hebben op de ranglijstnotering van de site in kwestie.

Aanbieding RSS-feeds in 2003 en 2005

Door Inge Janse

19-12-2005 • 12:29

19

Bron: Emerce

Reacties (19)

19
18
13
5
1
4
Wijzig sortering
Ben er geweest en was een erg interessante lezing! Ook mooi om te zien hoe snel de markt groeit! Sinds begin dit jaar is het aantal RSS feeds verviervoudigd, terwijl het aantal gebruikers van RSS verzestienvoudigd. Elke week groeit het aantal feeds nog met 2% :)
Het moge duidelijk zijn dat de toekomst RSS nog veel te bieden heeft. Het platform is bij het grote publiek nog nauwelijks bekend. Systemen gestuurd door de media (dat RSS-ding van TMF e.d.) zullen daarin verandering gaan brengen. Waar nu alleen de genoemde gebieden RSS bieden, is er over enkele jaren meer te verwachten van dit systeem.
Microsoft stopt het in IE7, en dat zit weer standaard in Windows Vista, zo heeft 'iedereen' straks een RSS lezer op zijn pc staan, met 'hulp' van Microsoft. :+
Ja, en dan heeft 'iedereen' een reader voor Microsoft-RSS-Live. Een standaard die (natuurlijk?) net zo incompatible is met de rest van de wereld als vierkante wielen met de autobahn.

Ik bedoel dit niet als troll, maar het is nog nooit gebeurt dat MS zich ergens aan heeft aangepast. Dus ik ben een ietwat sceptisch.

[edit]
Wat ik bedoel te zeggen is dat de kans aanwezig is (en zeker niet ondenkbaar, gezien geschiedenis van de afgelopen 10 jaar) dat microsoft add-ons voor RSS bedenkt die vervolgens alleen ondersteund worden door de MS-readers. Ik denk bijvoorbeeld aan RSS-ActiveX.

is dat een troll?
Anoniem: 145231 @MahRain19 december 2005 14:22
Net zoals apple dat in osx al deed.
ik zie alleen maar voordelen.
Ik had dit bericht overgenomen in m'n blog, http://tangogarden.blogsp...ve-olechowski-on-rss.html
waarop Steve reageerde met de mededeling dat Rojo niet de meest populaire reader is, maar alleen op een feed die hij als voorbeeld bij de voordracht had gebruikt.
Ik denk dat RSS met een te technologische benadering in de markt wordt gezet. We noemen e-mail toch ook geen pop3 of smtp... Of het internet TCP/IP? Het is gewoon een protocol wat steeds vaker gebruikt wordt, net als alle andere...

En door reclame in RSS feeds zal de populariteit alleen maar afnemen...
RSS is toch maar gewoon een afkorting zoals USB, DVD, FTP, etc. Deze zaken hebben toch ook veel succes? :)
Wie adverteert in een RSS-feed kan dat het beste doen op grond van de kenmerken van de 'feedlezer.' Dat heeft meer effect dan het plaatsen van advertenties die aansluiten bij de inhoud van een feed, het zogenaamde contextueel adverteren.
Dit was één van de uitspraken van Steve Olechowski, oprichter van Feedburner, tijdens de Emerce Update Traffic Metrics.
Bron: Emerce.nl

Dit geeft toch ook een beetje aan dat de 'gewone' 'content-consument' nog niets met RSS te doen heeft...
Firefox noemt ze Live Bookmarks, Microsoft is/was (?) ze plan te noemen. je bent dus niet de eerste met het idee.
handig om de kleurtjes om te draaien..... Maakt het allemaal een stuk eenvoudiger te begrijpen.
Volgens mij zijn de labels omgedraaid, niet de kleurtjes :P
Reclame op tweakers vind ik ook niet storend, maar in de newsfead wel zwaar irritant.
Dat is de enige tweakers reclame die ik eruit filter.
Mij zullen ze een plezier doen door dat eruit te halen.

edit, ik zie nu dat die reclame er al uit is, newsfead maar weer aangepast :*)
Anoniem: 162998 20 december 2005 08:30
Ik vind alleen pop up, zelfinstallers en van die banners dat als je met je muis in de buurt komt ze gelijk 1000X zo groot worden irritant.

Banners (waar ook op de site) vindt ik niet storend, zolang het binnen de perken blijft. Je kan dan eventueel als je een interesante ziet zelf bepalen of je naar die site gaat of niet. Maar je hebt er soms ook van die sites tussenzitten die behangen zijn met banners, das ook weer overdreven.
Nog even een grappige post erachter aan:

Pop up, Je tv zapt toch ook niet uit zichzelf naar de reclame? :D

Zelf installer, ze komen toch ook niet een beertender bij mij thuis installeren en vervolgens even voor mij gaan bepalen dat ik ook nog 10 vaatjes bestel en achteraf een rekening krijgen? (ben wel blij dat ik geen modem heb :P ). Nee slecht voorbeeld, die beertender zou wel welkom zijn :Y) Ze komen toch ook geen Telsel in de reclame die gelijk maar gaat bellen voor je? :9

Size banner, tijdens het film kijken krijg je toch ook niet de film te horen met reclamebeeld op de voorgrond? }>

Behang banners, das zou zoiets zijn als het infobeeld van de TV alleen dan allemaal reclame beeldjes en 1 van die beeldjes is je film. (8>

Kortomals je zelf weg zou zappen op de TV waarom zou het op de PC dan wel werken? Geen idee! Gelukkig is er zoiets als POP blocker en spyware. zoiets als een vidiorecorder om je reclame door te spoelen! :7
Ik vind het wel grappig om te zien hoeveel mensen zo blij zijn met RSS enzo. Zelf snap ik die hele poeha niet zo.
Het enige waar ik RSS bij gebruik zijn de live bookmarks van Firefox en dan ook maar een paar.
De tweakers meuktracker en welke films er vanavond op TV zijn. Daar houdt het wel een beetje mee op.

Nieuws items zijn niet zo interessant omdat het hele artikel niet meegezonden worden en je alsnog naar de website moet...

Aan mij is het dus nog niet zo besteed.
Op sommige site's worden wél de hele artikels meegezonden, bij sommige maar een deel, en bij een nog kleiner deel helemaal niets, behalfe de titel/headline met een link naar de post. Hoogstends irritant dat laatste!
als je de microsoft geschiedenis goed leest,
dan weet je dat jouw bewering alleen maar heel 'underdog-achtig' klinkt maar zeer weinig 'feiten' weerspiegeld,

in het 'verleden' bijv. met IE, was het zo dat MS nog al eens open standaarden blokkeerde, - natuurlijk heb jij gelijk als je zegt dat het 't goed recht is van elke developper, om ADD-ONS toe te voegen.

het is alleen dan een 'add-on' een toevoeging betreft, het vervelende van Microsoft is echter dat ze er om bekend staan, 'replace-ons' te maken. en DAT, is dan weer erg jammer.

2 voorbeelden, IE en Office,
er is bijna niemand dier er bezwaar tegen heeft, dat MS active x ondersteunt (mits dit zonder gevaarlijke lekken gebeurd), waar men wel van klaart is dan een website, in volgens W3C standaarden opgebouwde XHTML 1.0 strict en CSS v1.0 (ja ik ben hier nog heel behulpzaam om geen 2.0 te zegge), weet je gewoon bij voorbaat al dat IE 6 hier nog in veel gevallen erg slecht mee om gaat.

het zelfde met office, - niemand heeft er moeite mee dat office, .doc documentjes maakt, - waar ik alleen tegen aan loop is dat ik het gewoon ronduit 'lomp' vind dat ze naast hun eigen formaat niet ook het ODT formaat ondersteunen.

waar psyBSD - denk ik bang voor is, net als ik trouwens, is dat MS hier, weer, het replace-ons principe gaat toepassen, dat betekend zoiets als alle huide standaarden gewoon, bewust niet correct weergeven, en dan zelf een net iets andere standaard gaan gebruiken, zodat webmasters wel 'moeten' aanpassen, en dus alla andere RSS-readers worden genaaid..

het is dus belangrijk om, met z'n alle te zorgen dat basis-functionaliteiten worden gehandhaafd, en dat je voor de rest vrij bent om extraatjes toe te voegen,

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.