Duitse zenders beginnen HDTV-uitzendingen

Het Duitse mediaconcern ProSiebenSat.1 is op zijn twee grootste tv-zenders uitzendingen in HDTV gestart. De landelijke zenders Sat.1 en ProSieben, die een programmering van populaire programma's voor een brede doelgroep hebben, krijgen hiervoor een apart kanaal op een Astra-satelliet. Op de kanalen wordt dezelfde programmering aangehouden. Voorlopig worden alleen sommige Hollywood-films in HD-kwaliteit uitgezonden en een enkele Amerikaanse serie. Eigen producties in HDTV zijn nog niet aangekondigd. Uitzendingen in normale kwaliteit worden voor de HD-zenders aangepast aan de hogere resolutie. Als formaat is de 1080i-standaard gekozen, met effectief 25 frames per seconde.

Philips HDTVDe Duitse zenders werken bij de introductie samen met Sony en Sharp. Europa staat op dit moment volop in de belangstelling van tv-fabrikanten als het gaat om HDTV. Terwijl in de VS al vaak wordt uitgezonden in hogere resoluties, moet HDTV in Europa nog van de grond komen. De verwachting is dat het WK voetbal in de zomer van volgend jaar door veel kabel- en satellietbedrijven zal worden aangegrepen om HDTV-kanalen op te zetten. In Nederland ging Philips een samenwerking met kabelaar UPC aan om HDTV-apparatuur en -content aan de man te brengen. Gehoopt wordt dat de NOS, die de rechten van het WK voetbal en de Olympische Winterspelen voor open kanalen heeft, zal meewerken aan uitzendingen in hogere resoluties. Het alternatief voor Philips vormen uitzendingen via betaaltelevisie, waarvoor het bedrijf in Duitsland al een promotiedeal sloot met tv-aanbieder Premiere.

Door Harold van der Wal

Nieuwsposter

27-10-2005 • 22:25

86

Bron: ProSiebenSat.1

Reacties (86)

86
84
49
14
5
16
Wijzig sortering
mooi dat eindelijk europese zenders dit medium serieus gaan nemen. Op de gemiddelde LCD tv prijkt "HD ready" maar wat heb je er als gemiddelde consument nu aan?
laten we hopen dat NL snel volgt met deze prachtige techniek. (ik zit niet echt te wachten op een nagesynchroniseerde Batman Returns..)
Met de komst van de XBOX 360 in zicht gaan die HDTV's volgens mij wel iets meer gebruikt worden.
sorry, dit lijkt mij echt sterk. Het aantal mensen dat omwille van een nieuwe x-box een nieuwe HDTV gaan kopen, zal echt niet zo'n invloed hebben dat het hele nationale TV systeem overgaat op deze standaard. Hooguit de fanatieke gamer zal er een HDTV bij aanschaffen.

Ik denk dat er een technology push nodig is. Gewoon de markt indrukken, net zoals eerder de mobiel, de cd en de dvd. Eerst moeten de tv-zenders overtuigd zijn van de voordelen, daarna kunnen zij de kijkers overtuigen via slikse marketing en aanbiedingen. Kortom, het zal hier zeker gaan komen, maar dat duurt nog wel 5 jaar.

Neem dan bijvoorbeeld Australie, waar ze in 2000 al. vanuit de politiek besloten, gewoon van de een op de andere maand zijn overgegaan op digitale tv. Iedereen of een nieuwe TV kopen, of een kastje en anders geen TV meer. Zo kan het ook, maar dat zie ik Balkenende nog niet doen.
Op de gemiddelde LCD tv prijkt "HD ready" maar wat heb je er als gemiddelde consument nu aan?
Zo hoeft de consument over een aantal jaren niet verplicht een nieuwe tv te kopen als alles in HDTV uitgezonden gaat worden en kan de tv mooi mee totdat hij kapot is! :D
Nee, dan wordt je nu overgehaald een TV te kopen omdat ie 'HD Ready' is (terwijl je huidige TV nog niet kapot is); en dan straks als HD TV echt uitgezonden wordt (op 1080i) moet je weer een nieuwe kopen, omdat je huidige 'HD Ready' het wel kan verwerken, maar downsized zodat je niks betere beeldkwaliteit had dan je nu met je dikke analoge beeldbuis al hebt :)

Dus tenzij je TV nu kapot is, kun je beter nog geen investering doen in een 'HD' TV tenzij hij 1920x1080(p?) aankan...
Nee joh hetzelfde gaat gebeuren zoals met de breedbeeld tv.
Iedereen heeft zo'n bak en alleen de belgen zenden het uit 8)7
Vergeet de BBC niet, heel veel breedbeeld ook.
Iedereen heeft zo'n bak en alleen de belgen zenden het uit
De BBC gelukkig ook. Maar als dan Veronica "Top Gear" gaat uitzenden zetten die het weer om naar 4:3! Eikels.
Nee joh hetzelfde gaat gebeuren zoals met de breedbeeld tv. Iedereen heeft zo'n bak en alleen de belgen zenden het uit.
De Nederlandse publieke omroepen zenden best VEEL in 16x9 uit. Via de kabel krijg je dat vaak met zwarte balken boven en onder binnen, maar via de sateliet (bijv. CanalDigitaal) is het, als je je decoder juist instelt, mooi anamorfotisch breedbeeld. Dus: niet inzoomen, maar alleen horizontaal uitrekken.

De Nederlandse commerciëlen liggen op dit terrein verrassend genoeg VER achter (vrijwel geen breedbeeld!).
Ik denk dat ze gewoon proberen de grootste hoeveelheid mensen het beste beeld te geven en ik vermoed dat er nog heel wat meer niet breedbeeld TVs zijn dan dat er breedbeeld versies zijn.
Tis maar wat je HD ready noemt, 1080i halen ze van z'n lang zal ze leven niet, enkel 720p...
Het HD-ready logo mag al op een TV gezet worden als het 720P en 1080I signalen kan verwerken (lees: downsizen).

Zo kan een plasma met een "852*480" scherm, al het predicaat "HD-Ready" hebben.

Maar in dit geval zal het beeld gewoon bagger zijn......

Pas vanaf een resolutie van 1024*768 begint het ergens op te lijken (Dus pas op met goedkope plasma's en lcd's)
Sterker nog, het is andersom.

Als een TV 720p kan verwerken, zal het per definitie ook 1080i kunnen verwerken.
Dit omdat 1080i minder processing power/bandwidth nodig heeft.

Een TV die 1080i aankan, zal NIET per definitie ook 720p aan kunnen !
'Dit slaat helemaal nergens op. Voor 1080i heb je een veel hogere resolutie nodig (1920x1080) dan voor 720p (1280x720). Die resolutie is dus ook het grootste probleem bij de meeste LCD's/Plasma's. 1080i heeft trouwens ook nog meer processing nodig omdat een LCD geen interlaced materiaal weer kan geven en wel progressive, het 1080i signaal moet dus worden omgezet naar 1080p materiaal terwijl het 720p materiaal zo kan worden doorgegeven aan de TV zelf.
Het enige waarin je gelijk hebt is dat 720p meer bandbreedte nodig heeft.
Euhmm volgens mij maak je een rekenfoutje, 720p heeft wel degelijk meer bandbreedte nodig dan 1080i. Aangezien 1080i een interlaced signaal is, dus 2 halve beelden verzend en 720p een progressive signaal is en dus hele beelden verzendt. Met als gevolg dat 2x 1280x720 natuurlijk meer is dan 1 x 1920x180.
Met als gevolg dat 2x 1280x720 natuurlijk meer is dan 1 x 1920x180
Vindt je?

1 280 * 720 * 50 = 46.080.000
1 920 * 1 080 * 25 = 51.840.000

1080i is 5.760.000 pixels/seconde meer met PAL FPS. Eventuele extra bandbreedte vereist voor een interlaced signaal (kost in theorie meer bandbreedte, misschien is het wel verwaarloosbaar in de praktijk, ik weet het niet) daargelaten.
volgens mij klopt jou redenering niet, maar je uitkomst wel.

1080i = 50x540x1920 aangezien het interlaced is en je dus om de andere regel beeld hebt.

1080i vraagt dus inderdaad meer bandbreedte dan 720p
en 720p doet niet onder aan 1080i:-)

Nu nog 1080p...
Ligt eraan hoe je het bekijkt.

Qua bandbreedte heeft 720p meer nodig.

Voor 'sport' uitzendingen word 720p 'door mensen' geprefereerd boven 1080i.

Maar -
Voor films (waar ze mee willen beginnen volgens het artikel) word 1080i als beter ervaren.
Maar waarop is dat eigenlijk bekeken?

Het leuke is dat films helemaal niet interlaced worden opgenomen. Films worden met 24 progressive frames/seconde opgenomen. Dan kan je dat wel leuk gaan interlacen en alszijnde interlaced uitzenden, maar als jij je deinterlace filter uitlaat dan krijg je effectief 1080p materiaal.

Las je dat goed? Jawel, de meeste 1080i films die je nu al download zijn effectief 1080p! Alleen door de conversie naar 29,97fps (Amerika...) wil nog wel eens wat kleine artefacten opleveren, hangt er als ik me niet vergis vanaf wat ze eerst doen : interlacen of framerate opvoeren. Als ze eerst telecine doen en daarna interlacen heb je nog steeds geen artefacts. Als ze eerst interlacen, en daarna telecinen (frames/fields toevoegen voor hogere framerate met dezelfde snelheid) krijg je wel kleine artefacts, omdat ze fields dupliceren :|. Volgens mij komt allebei voor..
1080i heeft meer bandbreedte nodig dan 720p. Er is geen verschil tussen bandbreedte tussen een interlaced and progressive resolutie. Het is enkel een andere "techniek". 1920x540x50hz (1080i) kost net zo veel bandbreedte als 1080p (1920x1080x25hz) en veel meer dan 720p (1280x720x25hz).

720p is verder nauwelijks veel beter dan PAL progressive (zo'n 1024x576).
Je tv kan dan HDTV materiaal zodanig vernachelen, dat hij het weer kan geven.
@ 1badmotha:
(ik zit niet echt te wachten op een nagesynchroniseerde Batman Returns..)
Ich bin zuruck!
oh nein nicht der batmensh wieder... :7
Gehoopt wordt dat de NOS, die de rechten van het WK voetbal en de Olympische Winterspelen voor open kanalen heeft, zal meewerken aan uitzendingen in hogere resoluties
Las van de week in de krant dat de NOS het WK niet in HDTV zal uitzenden, maar wel in breedbeeld (wat al een hele vooruitgang is in Nederland :P) Ze zijn daarentegen wel van plan om de Olympische Spelen te gaan uitzenden in HD-kwaliteit
joepie.
da's al in 2008.
Of gaat het om de winterspelen?
Anoniem: 90220 27 oktober 2005 22:40
dus gewoon 25 fps }:O
alsof jij met het blote ook kan zien dat bij interlaced de frames gecombineerd worden. uiteindelijk is het resultaat toch 25 fps.
Ja, dat kun je zien, bijvoorbeeld bij dunne (horizontale) lijnen...
je kan het vooral ook zien als objecten horizontaal door het beeld vliegen
nou, als jij op een 1080i die lijnen nog kan zien, dan vind ik dat wel knap van je :P
Is heel goed te zien, ook bij 1080i en dat is helemaal niet knap hoor. De ogen van de mens zien imperfecties prima. Het de-interlacen is geen overbodige luxe maar een must-have!
Vraagje daarover. Als je PAL op een tv-kaart kijkt, zie je heel duidelijk de interlacing. Als je PAL op een 50Hz tv kijkt niet, omdat de electronenstraal letterlijk doet wat de beeldinformatie zegt. Het knippert dan wel, maar je ziet geen interlace verschijnsels. Op een 100 Hz TV moet het dan wel weer verwerkt worden om het mooier te laten lijken, omdat een 100Hz tv net als een computer monitor alleen non-interlaced beeld tekent.

Hoe zit het met die HD tv's? Die lcd panels enzo kunnen ook alleen hele beelden tekeken, dus dan heb je bij interlaced content hier toch ook last van interlacing verschijnselen? Moet hier dan ook allerlei software in de TV aan te pas komen om dat te fixen?

Ik vind die software enzo namelijk dom. Voor elk soort beeld een apart algoritme. Een beeld is gewoon beeld, en zou altijd hetzelfde weergegeven moeten worden. Dat er aparte algoritmen aan te pas moeten komen is een kludge vind ik.

Echt bagger dat ze weer interlaced hebben gegebruikt voor deze techniek...
Anoniem: 127234 27 oktober 2005 23:46
In België probleren ondertussen verschillende internet providers (Belgacom en Telenet) peperdure "digitale televisie" aan te man te brengen onder het motto dat dit veel beter zou zijn dan klassieke televisie.

Wel, luister nu eens goed naar mij, mijn waarde mede consumenten: LAAT JE NIET VANGEN !!!!

Denk maar niet dat die zogezegde digitale televisie ook maar in buurt komt van HDTV.
Wat IS die "digitale televisie" dan wel: hou je vast:

Dat is dus gewone PAL SDTV (idem als je analoog kan ontvangen), die digitaal getransporteerd wordt. En als dit nog niet alles is, digitaal over je internet verbinding, met alle nadelige gevolgen voor je bandbreedte...

En wat nog meer ... Wél die digitale setop box van superieure kwaliteit (ahum ahum) sluit je aan op je TV via (zit je goed) ja hoor een super de luxe "high quality" COMPOSIET AANSLUITING ... (dada de pruts kwaliteitswinst die je wint met een digitaal transport)
Dus, doe jezelf een plezier en trap niet in die peperdure val; en wacht nou even tot HDTV beschikbaar is, want dan en enkel dan beschik je over "the next generation" televisie. Een mooie HDTV ready TV, digital signaal transport van camera tot beeldscherm inclusief HDMI of DVI aansluiting.
ik weet 't niet hoor, maar mijn settopbox doet gewoon rgb via scart, 't ziet er veel beter uit dan analoog, heeft geen gevolgen voor m'n internet (dtv is kabel, internet is adsl), en kost me niet veel meer dan analoog. en voor dat beetje meer heb ik iig een aantal zenders die ik graag kijk itt de standaard zooi.

jij noemt 't een val, ik vind 't heerlijk.
Tja, zo kan het ook natuurlijk, maar ik echt geen zin om EN een breedbandkabelaansluiting te betalen EN een ADSL abo.

Ik kan Vanmanda geen ongelijk geven, zoals de technologie er nu voorstaat noem ik het klantenoplichting.
Strooien met dure termen, klanten zwaar laten betalen voor een produkt dat het predicaat "digitaal" niet waardig is, aangezien het uiteindelijk analoog uit het kabeltje komt. :'(
Ja en als je dan een digitale decoder voor in je pc (PCI kaartje) wilt hebben voor de nederlandse aanbieders dan werkt het niet. De meeste kaartjes zijn gebouwd op free-to-air (-cable) kanalen en de betaalbare kaarten hebben geen mogelijkheid om een CA module erop aan te sluiten zodat je de gecrypte kanalen kan zien. En de media center software (WinMCE en MythTV) kunnen ook nog niet eens overweg met deze kaarten (zover ik weet). Dus echt digitale invoer en met digitale displays is gewoon nog niet te doen in nederland. Met dank aan de commerciele bedrijven die overal geld uit willen slaan ipv echte service te bieden :(
Je kunt een (bijvoorbeeld) Phoenix kaartlezer kopen of bouwen - vanaf 10 euro - die je op je PC aansluit via een nulmodemkabel - vanaf 5 euro.
Daarmee kun je de chipcard uitlezen. Gebruik poormanscam als plugin voor je DVB-programma.
Nu kan ook je goedkope PC-satellietkaart CanalDigital te ontvangen. Dat CI-slot is dus niet noodzakelijk.
FireDTV / FloppyDTV en Twinhan DVB decoders met een CI-interface zouden moeten werken in Media Portal. Ik heb ze beiden in de DVB-s-variant en tot nu toe is het een groot drama geweest. Ik hoop dat tegen de tijd dat ik m'n uiteindelijke htpc configuratie (ik heb nu alleen nog maar een paar keer een poging gewaagd om werkend tv beeld te krijgen op een testconfig van oude hardware) in elkaar gaat sleutelen er wel fatsoenlijke support is. Het is sowieso onbegrijpelijk dat men bij het ontwikkelen van het DBA-driverformaat geen rekening heeft gehouden met de mogelijkheden van DVB-S-ontvangst. Daardoor is DVB-S-ontvangst in Windows MCE een no-go en zijn andere media center applicaties aangewezen op custom hacks voor elk soort decoder. DVB-C en DVB-T zou minder problematisch moeten zijn.
Het is inderdaad een kleine schande ja :( Was elke consument maar zo op de hoogte zoals jij, dan zouden ze dit ons niet flikken!

De meeste decoders die ik in Nederland zie hebben dan tenminste nog een RGB out (via SCART), maar eigenlijk zouden ze ook een digitale out moeten hebben (DVI of HDMI), en zou de bitrate niet zo gruwelijk laag zijn.

In Nederland proberen ze ons te foppen door te zeggen: Onze DVB is digitaal. DVD is ook digitaal. Dus DVB is van DVD kwaliteit. |:(

Wat wordt ook nog wat gestrooid met de term: "digitale kwaliteit". Alsof dat een absolute norm zou zijn. |:( |:( |:(

Ik heb hier een een mpeg2 filmpje op 160*120, met 32kbit/s. Digitale kwaliteit hoor! :*)
Eindelijk worden er concrete stappen genomen voor HDTV. Verder zijn er nog weinig echte stappen ondernomen hier in EU. 't blijft nog bij aankondigingen.

Voor wie aan HDTV op de computer wil proeven:
http://www.wmvhd.com
http://www.apple.com/quicktime/guide/hd/
http://www.dvbportal.de/projects/hdtvpump/ (onderaan)
http://news.teamxbox.com/...h-Resolution-X05-Trailer/
defiant Moderator General Chat 27 oktober 2005 22:49
Mooi om te zien dat commerciële bedrijven dit aandurven, want het zijn de commerciële zenders die meestal (nog) niks zien in HDTV, voor zulke zenders is het de investering niet waard, want het enige wat van belang is dat mensen kijken. En zolang de concurrentie er ook niet aan begint, heeft de kijker ook geen keus. Dat is een beetje de deadlock die ook in het verleden heeft gespeeld (er is wel eens eerder geprobeerd breedbeeld tv te introduceren dmv analoge technieken).

In de VS is het verhaal net iets anders, doordat er vrij veel mensen digitale satelliet ontvangers hebben, kunnen zenders aparte HDTV zenders naast hun regulier 4:3 zenders zonder al te veel kosten en zonder verlies aan kijkers starten.

Nu de HDTV technieken goedkoper worden, en compressie ook tot bandbreedte besparing leidt, zal europa langzamerhand ook wel komen, maar het zullen de publieke zenders moeten zijn die het voortouw nemen.
Weet iemand of deze zenders achter een decoder verstopt (gaan) zitten, of dat ze zo voor iedereen te bekijken zijn?
Ja hebt hier een decoder voor nodig... weer voor elk toestel een apart kastje. En de digitale TV decoders die je nu hebt kunnen HDTV niet aan, dus ook die zal je moeten vervangen... Ja aan marketing hoeft het niet te liggen bij die gasten.

Btw. hoorde van Sony dat ze onlangs het NOB hadden voorzien van HDspullen voor uitzendingen. Wat Sony zei is dat nu al alles van het NOB in HD wordt opgenomen, weet iemand daar meer van?

edit: Geencrypt volgens de mensen van de Astra Sat
Wat ik eigenlijk bedoelde was of de zenders geencrypt of free-to-air zijn.
Wat ik me afvraag.

Zijn ze in nederland nu op HDTV aan het wachten om dan ook gelijk in breedbeeld uit te zenden?

Of krijgen we eerst breedbeeld en dan weer later HDTV?
eerst HDTV daarna pas breedbeeld

Persoonlijk boeit mij het breedbeeld neit zo zeer, maar kan ik niet wachten op HDTV... :9
Alle HDTV formaten zijn per definitie breedbeeld.
Anoniem: 154805 27 oktober 2005 23:11
Ik ben blij dat er weer een stap is gezet in de goede richting! Ik heb al wel redelijk wat HD materiaal gezien en het ziet er verbluffend uit, helaas heb ik het nog niet kunnen bekijken op een 1920x1080 scherm van 100 cm ofzo.. lijkt me fantastisch :9

Nu nog maar wachten op NL zenders die er op over schakelen, het zou het kijkplezier alleen maar ten goede komen. Je kunt dan idd zoals het ergens staat geschreven met volle teugen genieten van programma's
NL zenders.. Talpa met "Thuis", Victoria Koblenko in HDTV ;)
Porno in HDTV, dat lijkt me pas wat :7

ff ontopic; gaat het signaal van hdtv nog steeds gewoon via de kabel of moet je tv via internet of iets dergelijks hebben.
HD wordt via de satteliet uitgezonden maar zal ook via de kabel kunnen (aangezien UPC een deal sluit met Philips over HDTV).

Als je het via internet wil doen mag je wel een beetje verbinding hebben want een gemiddeld 720i stream heeft een bandbreedte nodig van zo'n ~19 tot 20 mbit.
Dat de huidige kastjes geen hdtv aankunnen is niet zozeer marketing maar meer het maximale uit de huidige techniek halen. Het duurt nog wel ff voordat hdtv hier echt wat gaat doen en tot die tijd willen de kabelaars gewoon het maximale bieden.
Dat is natuurlijk onzin. De huidige techniek is veel verder dan de kabelaars ons nu bieden. Ze willen gewoon niet investeren in iets wat voor hen niet veel meer geld op brengt. (Zeg zelf, de gemiddelde Nederlander wil niet veel meer betalen om tv te kunnen kijken)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.