Jack Thompson: 'Gamevoorstel was een satire'

Defamation of Character - ScreenshotNog geen week geleden deed advocaat Jack Thompson een voorstel aan de gamesindustrie om een spel te maken met een door hem verzonnen thema. Als tegenprestatie zou hij dan 10.000 dollar doneren aan het goede doel naar keuze van de CEO van Take-Two Interactive. Nu hebben enkele modders dit aanbod opgepakt en hebben een mod geschreven voor het spel dat Thompson in eerste instantie op de voorgrond zette: Grand Theft Auto: San Andreas. De modificatie, gedoopt tot 'Defamation of Character: A Jack Thompson Murder Simulator', stelt de speler in staat om de rol aan te nemen van de advocaat zelf die een kruistocht onderneemt door San Andreas om de hoge heren van de gamesindustrie van extra luchtgaten te voorzien. Thompson heeft geweigerd commentaar te geven op de mod zelf. Wel liet hij weten dat zijn uitlating van vorige week niet meer was dan een satire en dus niet serieus dient te worden genomen. Hij zal dan ook zijn aandeel van de zogenaamde belofte niet nakomen. De eigenaars van de blog Penny Arcade vonden dat te ver gaan en hebben in zijn naam alsnog een donatie gedaan aan Paul Eibeler om naar eigen inzicht door te spelen.

Door Bart Veldstra

Freelance Nieuwsposter

18-10-2005 • 10:42

50 Linkedin

Bron: Penny Arcade

Reacties (50)

50
47
25
9
1
9
Wijzig sortering
Ik heb het een beetje gevolgd op PA, en Jack Thompson heeft ze zelfs gebeld en ze uitgefoeterd toen ze meldden dat gamers de afgelopen twee jaar ruim een half miljoen dollar aan Child's Play hadden geschonken. Die lieve meneer Thompson dreigde onmiddellijk met een rechtzaak als ze hem nog een keer mailden. Onzin natuurlijk, maar het geeft aan wat een innemende persoonlijkheid deze man bezit.

Alle hulde aan de Penny Arcade kerels, die naast het steunen van een goed doel ook Jack Thompson goed voor lul zetten :)
Ja deze kerel is echt een klootzak, je er is ook een gameradio die een interview met hem heeft, misschien inspirerend als je je klaar aan het maken bent voor een boks wedstrijd ofzo.

BTW Penny-Arcade heeft niet een donatie gedaan aan Paul Eibeler, maar aan de foundation waarvan ze denken dat Paul Eibeler het geld aan zou gunnen, namelijk de ESAF (Electronic Software Association Foundation iirc)

Dat zijn nou de goede jongens.
Iemand linkt vast wel een moord aan deze mod en klaag Thomson aan :Y)
Anoniem: 87832
18 oktober 2005 13:30
Volgens andere bronnen heeft JT enkel beweerd dat het artikel als satire bedoelt was maar dat de $10.000 wel degelijk over zal maken indien er een spel is dat aan zijn eisen voldoet.

Let overigens ook op dat in die eisen ook de publicatie en verkoop van het spel door iemand uit de industrie stond. Dus een mod van een paar hobbyïsten dat ook nog vrij duidelijk niet aan een andere eis (hoofdrolspeler en achtergrondverhaal) voldoet, is feitelijk gezien niet voldoende.

Zelfs als dát al gecorrigeerd zou zijn zal JT nog kunnen vallen over een ander feit; de muzieklicensie en de trademarks die voor een dergelijk doeleind zeer waarschijnlijk niet verleend zullen worden.

Zoals élke advocaat heeft hij feitelijk gewonnen maar moreel verloren.
Mooi toch ? Die knakker geeft publiekelijk aan dat hij niet serieus genomen moet worden, wat wil je nu nog meer ? :Y)
Thompson had gezegd dat er een spel ontwikkeld moet worden. Naar mijn idee zoals elke retail game.

Niet een 'simpele' mod. Het zou dus moeten gaan om een spel op silver met een cover en een box en een retail prijskaartje, uitgegeven door EA ofzo.

Alle modders hebben natuurlijk sch*t aan alles en kunnen ook alles zo maar maken en releasen. Dus het idee is leuk, maar het is naar mijn idee niet de uitdaging zoals deze was neergezet.
Het punt is dat Jack Thompson dat verschil waarschijnlijk niet eens kent, anders had ie daar wat iets over gezegd. Nee, in plaats daarvan zegt ie dat dat van vorige week niet serieus genomen dient te worden. Hij dacht met z'n stelling iets te bewijzen, nu blijkt dat dat niet gaat lukken haakt ie maar snel af. 't Is dus gewoon een lafpad :)
als hij de mod niet als game had beschouwd, had hij zich ook niet teruggetrokken maar simpelweg gezegd dat een mod nog geen game is.
nee, deze in-trieste man komt gewoon zijn woord niet na. afgezien van het feit dat ik het bijzonder laf vindt van hem, breekt hij ook nog eens de hoop van organisaties die het juist moeten hebben van donaties af. zielig mannetje hoor...
Paul Eibeler = CEO van Take-Two Interactive?
Thompson is bereid een cheque van $10.000 uit te schrijven aan de liefdadigheidinstelling naar keuze van Paul Eibeler, de CEO van Take-Two Interactive, als een willekeurige spelfabrikant in 2006 zijn concept omzet in een game.
Als je in details treed over de vergoeding met welke voorwaarden, is "satire" geen argument om terug te krabbelen..

Ik walg van dit soort mensen met een hoop blabla..
Kunnen we die Thompson niet een geel met zwart latexpakje aan laten trekken? :+
:?
Hoezo? wat heeft geel zwart en latex hiermee te maken?
Hoezo? wat heeft geel zwart en latex hiermee te maken?
Misschien dat deze site je geheugen een beetje opfrist. 8-)
Blabla... blabla... Ring a bell?

Ik vind het overigens aardig onzinnig wat deze man heeft beweerd. Echt een losgeslagen wilde...
Zegt bladibladibla je iets? ;)
Nee, eigenlijk niet. Maar ik begrijp van een collega dat als ik TV had gehad en er dan ook naar zou kijken en de reclames niet weg zou zappen dat ik dit dan had geweten.

Nou ja, gemist kansje dan maar.
lol...snapte hem eerst ook niet omdat ik dacht aan Uma Thurman in Kill Bill
Ik dacht meteen aan The X-Men :+
Anoniem: 153640
@MOEL18 oktober 2005 11:18
Meesterlijk? Alle acties van Jack Thompson zijn er tot nu toe op gericht om media aandacht te krijgen. Van zodra er deftig gediscusieerd word valt hij terug op kleuter-tactieken. Bekijk dit bv. eens : http://www.vgcats.com/jack.php

Geweld in spellen kan mischien idd een invloed hebben op kinderen (wil het niet uitsluiten), maar welke verantwoordelijke ouder laat zijn kinderen dan ook zulks een spellen spelen.

Maar als we het over volwassen mensen hebben.. komaan zeg. Hebben we na alle horror films een stijging van het aantal psychopaten gezien? Consequenties van een spel? Wtf? Het is een spel, je speelt et, sluit et af en weg is het. Er zijn geen consequenties. Als ik hitman speel, sterven er geen echte mensen..

Mensen zoals jij zijn idd kortzichtig. Laten we de psychische instabiliteit van een enkele gamer maar even op het game afschuiven en niet op de gamer zelf? Als je die lijn doortrekt zijn er zat psychopaten waarbij je de schuld op de kerk zou kunnen afschuiven. Of voetbalhooligans hun agressief gedrag, dat is dan ook door voetbal veroorzaakt neem ik aan?

ps. Ik ben er hoe langer hoe meer van overtuigd dat jouw post een schoolvoorbeeld van trollen is (het gebruik van pr0n ipv porno wijst erop dat je zelf een gamer bent).
Anoniem: 8504
@MOEL18 oktober 2005 10:59
Geweld in spellen heeft een slechte invloed op mensen, vooral als ze er ontvankelijker voor zijn (kinderen bv).
Wie is er nou kortzichtig... Laat ons lekker doen wat we soms leuk vinden en ga zelf je kind opvoeden en eens goed over jezelf nadenken. Als je namelijk door geweld in spellen wordt beinvloed, ligt dit echt niet aan de spellen.... En als je wilt dat je kind niet wordt beinvloed door dit soort games, moet je gewoon zorgen dat hij/zij er niet mee in aanraking komt.

Ik vind het persoonlijk nogal een zwaktebod om externe factoren overal de schuld van te geven en helemaal een factor waar een aan en uitknop op zit.. Lekker makkelijk, helemaal geen verantwoordelijkheid nemen heh?

Bij nader inzien ben je volgens mij gewoon aan het flamen, ofnie?
Ik geloof graag dat sommige games op sommige mensen een zeer negatieve invloed hebben. Maar dat is niet de schuld van de games, maar van de ouders en de verkopers.

Daarnaast vind ik deze advocaat niet echt meesterlijk, dit is ook weer een zeer zwakke actie. Hij maakt het doel waarvoor hij strijdt juist een utopie door zo door te gaan.
Als je een linkje geeft naar een onderzoek waaruit blijkt dat jouw argumenten waar zijn zal ik erover nadenken je serieus te nemen, op deze manier kan je namelijk wel heel makkelijk "argumenten" neerzetten.
ligt dit echt niet aan de spellen

nee, maar die spellen zijn wel een maatstaaf voor het maatschappelijke moreel waar we in beland zijn... dus in die zin hebben ze wel een punt.

overigens is dat nog steeds dezelfde als in de tijd van de romeinse amfitheaters, dus ik ga zo zelf ook weer even lakker slachten :P
We blijven op deze manier aan de gang.. but here goes: Het verkeer maakt mensen ook agressief (zeker als ze er ontvankelijker voor zijn). Verkeer afschaffen dan maar? -- Nee.
Geweldadige spellen verbieden is onzin: het is nooit bewezen dat iedereen er slechter van word. Ik ben opgegroeid met Duke Nukem 3d en Wolfenstein, ik heb nog nooit na mn achtste jaar met iemand gevochten of wat dan ook, dus erg geweldadig ben ik niet (tenzij je geweldadig definieerd als 'helpend bij kinderactiviteten op buurtfeesten').

Verbieden om ze aan minderjarige kinderen te verkopen, daar kan ik wel inkomen.

Op je laatste twee punten geef ik je gelijk: mensen doen graag dingen zonder consequenties, zijn materialistisch en kortzichtig en inderdaad vind iedereen het prima zo :)
Waarom niet namelijk? Als figuren als Thompson er niet over begonnen waren uit gebrek aan dingen om te doen hadden we het hier niet eens over. Er is al genoeg om je druk over te maken in het echte leven, wees blij dat er games zijn voor die 1% van de gamers die het nodig hebben om zich af te reageren. Diezelfde lui zouden anders aan de drank/drugs gaan. Daarnaast is er ook 99% die het gewoon leuk vind om te doen en voor de rest een prima leven leidt.
Maar in plaats van 'cowboys en indiaantjes' buiten te spelen (wat toch echt erg normaal was een tijd geleden, niemand die zich er druk over maakte) doen ze 'mariniers en terroristjes' op de pc.
ik geef je wel gelijk, maar er is toch een verschil
de games van vroeger hadden wel iets aggressiefs enzo, maar het waren overduidelijk spellen met veel fantasie

de games van vandaag zien er echter heel realistisch uit, als je dan in een "echte wereld" vecht, kan ik me wel voorstellen dat dit bij sommige mensen wel een invloed geeft
Ik ben het met je eens dat er veel mensen zijn die dingen uit computerspellen nadoen. Maar bij deze mensen zat bij de geboorte al een steekje los of hebben van geen enkele opvoeding genoten. Deze mensen zouden eigelijk voor zichzelf beschermt moeten worden.

Daartegenover staan ook weer veel mensen (waaronder ikzelf) die geweldadige games spelen met enorm genot. Maar heel duidelijk een lijn hebben tussen game en RL.
Bij geweldadige film controleren ze soms in de bios zelf maar zodra de film op dvd is kan iedereen hem kijken.

Overal kom je in aanraking met sex en geweld daar is tegenwoording niet meer onderuit te komen. Porno en geweld komt voor in elke video-game, video-clip, commercial, film, webpage, etc. Dit KUN je niet voor mensen weghouden.

En waarom verbieden omdat er idioten rondlopen die zoiets gebruiken als excuus voor hun eigen gekheid.
Er zijn immers genoeg mensen die ervan genieten en zich wel gedragen.

Je zult dus niet hetgeen moeten verbieden, maar de mensen die zich misdragen harder straffen en eigelijk gewoon vanaf het begin al beter opvoeden/begleiden.
Ach - haal dan ook maar ineens alle speelgoedgeweertjes uit de rekken van de winkels...
Anoniem: 138613
18 oktober 2005 10:46
Geinig,.. meteen ff downloaden en proberen.
Zie je dadelijk Jack Thompson met de hoofdrol in hot coffee mod.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee