Nederlandse auteur Nintendo DS-trojan biedt excuses aan

Nintendo DS (klein)De Nederlander die achter de Nintendo DS Brick-trojan zat heeft op zijn website officieel zijn excuses aangeboden voor de schade die hij met zijn creatie heeft veroorzaakt. Hij zegt dat hij onvoldoende stil had gestaan bij de impact die het had op zowel de gamingcommunity als de media. De reden voor het ontwerpen van de malware was om gamers te dwarsbomen die hun Nintendo DS gebruiken om illegale spellen te spelen. Na installatie van het programma vertikte de handheld nog maar iets anders te doen dan het weergeven van een plaatje met een stenen muur. Op zijn website heeft de programmeur tools gezet om een geïnfecteerd apparaat te repareren. Ook heeft hij een signature-file gemaakt om varianten van het trojaanse paard te detecteren, maar waarschuwt dat dit niet in alle gevallen werkt. Het programma was geïnspireerd door de PSP-variant die de Sony-handheld onbruikbaar maakte.

Door Bart Veldstra

Freelance Nieuwsposter

18-10-2005 • 11:16

44 Linkedin

Bron: darkfader.net

Reacties (44)

44
44
32
14
4
2
Wijzig sortering
Anoniem: 62643
18 oktober 2005 11:20
Hmmm tenminste een brave nederlander.
Ook al heeft ie trojans gemaakt, oplossingen geeft hij ook.
Altijd beter iets dan niets.
En je leert er ook veel van.

Trojans worden op veel manieren gebruikt, legaal en illegaal.
Meeste gevallen illegaal, maar ook wel eens legaal.

Maar wel cool dat hij netjes z'n excuus aanbied en oplossingen aanbied.
DarkFader is niet onbekend in de DS homebrew scene.
Hij is degene die het eerst de beveiliging van de DS gehackt heeft om Homebrew code uit te voeren. Hij is ook de ontwikkelaar van de passme..
Niet alleen in de DS homebrew scene, ook voor andere consoles. Ik heb sowieso de indruk dat het een vrij geniaal persoon is.
Wel netjes,

Het klinkt meer dat ie het meer gedaan heeft als proof-of-concept dan ECHT kwaad ermee te willen.
Anoniem: 93009
@searchy18 oktober 2005 11:23
Altijd makkelijk om later spijt te betuigen, van tevoren nadenken zouden ze moeten doen.
Dus gewoon aanpakken die vent (berechten), maar bij de strafmaat de huidige behulpzaamheid meenemen.
Mag je ook gelijk rekening houden met het feit, dat ALS men hun DS niet had gebruikt voor illigale shit. ze ook niet geinifecteerd zouden worden.

:Y) op die manier blijft er wel erg weinig van de strafmaat over, en eerljik gezegt vind ik dat helemaal zo gek nog nie.

*ik ben nog steeds van mening dat criminelen geen recht hebbe op bescherming van de wet, die ze eerst zelf ook niet respecteerde....
Anoniem: 133254
@i-chat18 oktober 2005 12:39
@miw: <het recht is er om iedere individuele burger te beschermen tegen de macht van de overheid>

euh... hopelijk ook van de individuele burger tegen de andere burgers! Da's op de dagdagelijkse basis het meest nodig. Bijvoorbeeld al in dit geval: burger A verleidt burger B zijn eigen DS te vernielen.
Anoniem: 88331
@i-chat18 oktober 2005 12:14
Maar niet gevreesd, Donner cum sui werken er hard aan om dat recht tot de grond toe af te breken.
als je zelf in de firmware rommelt, ben je zelf verantwoordelijk
als je dan zo stom bent van het eerste beste van het net te plukken en erop te zetten, moet je daarna niet komen klagen vind ik

de reden dat ze het doen is toch om illegale games te draaien en dat blijft een misdrijf
Nou, wat een crimineel ben je dan zeg, als je een stukje firmware van je eigen eerlijk gekochte PSP aanpast! :z

Behalve illegale spellen draaien zijn er ook genoeg hobbyisten met Linux experimenten.
Vergelijk het maar met een Xbox mediacenter ombouw, daar vind ik absoluut niets illegaals aan.

Die mafketel zit gewoon fout met z'n trojan, lekker laten bloeden dus.
Het recht is er om iedere individuele burger te beschermen tegen de macht van de overheid. De schrijver van het virus is volgens de wet nog steeds een verdachte, totdat er een uitspraak van de rechter ligt.
Zonder de bescherming van verdachten, heeft de overheid onbegrensde mogelijkheden om op onbekende gronden mensen te bestraffen (vrijheidsontnemeng en dergelijke).
de reden dat ze het doen is toch om illegale games te draaien en dat blijft een misdrijf
Een misdrijf nog wel?
Dat klinkt wel erg zwaar.

Dus als jij een trojan in een applicatie stopt en die op internet zet is het ook de fout van de downloader die hem draait ("als je zelf in de firmware rommelt, ben je zelf verantwoordelijk").
Of geldt dat alleen voor firmware en niet voor software?
Dit is helemaal niet illegaal! Homebrew software draaien MOET gewoon kunnen op je hardware.

Het probleem is de thin gray line tussen homebrew software en illegaal gekopiëerde spelletjes.
Anoniem: 156275
@i-chat19 oktober 2005 11:18
Behalve illegale spellen draaien zijn er ook genoeg hobbyisten met Linux experimenten.
Vergelijk het maar met een Xbox mediacenter ombouw, daar vind ik absoluut niets illegaals aan.
Dit soort reacties kom ik vaak tegen. Maar even voor de duidelijkheid: iets is illegaal of niet. Dat is dus niet onderhevig aan een mening, maar is feitelijk zo. Dat je het onzin vindt is een andere zaak.
Als je in Nederland je vloer onder 10,000 volt zet als je op vakantie gaat, en een inbreker komt daardoor te overlijden ben je goed zuur vzviw. Ondanks dat die inbreker een misdaad beging.

En dus ook in dit geval. Laten ze de auteur "per ongeluk" castreren. Wil ik wel mijn excuses aanbieden.
Spijt achteraf is inderdaad gemakkelijk, aan de andere kant soms reiken de gevolgen verder dan je had voorzien. Het was uiteraard geen virus maar een Trojan waarmee mensen zichzelf injecteren. De slachtoffers zouden geen mensen zijn die alles te goeder trouw doen, maar die diverse waarschuwingen over mogelijke risico's van modden en custom software in de wind hebben geslagen.

Als je je eerlijk gekochte auto laat tunen, wordt je ook op de risico's gewezen. Een slecht tuningsetje via postorder ingevoerd kan heel wat ellende veroorzaken. Maar je dealer en je instructieboekje wijzen je al op mogelijke problemen als je je onderhoud niet door een door hen erkend bedrijf laat doen. En bij uzbekistancarchips hoef je ook niet aan te kloppen terwijl je er nog voor betaald hebt ook.

Het feit dat hij behalve een fix ook nog een signature-file van heeft gemaakt om mensen in de toekomst tegen misbruik van anderen van zijn werk te beschermen spreekt in ieder geval voor hem.
Precies naar het principe, eerst denken dan doen.
Netjes? Het begint bij het schrijven van dat virus en dat is zeker niet netjes. En altijd weer dat stomme excuus van ik had niet (voldoende) stil gestaan bij de gevolgen :r Schijnheilige lui.

@NhImF:
't Maakt me niet uit. Het blijft voor eigen rechter spelen. Daarnaast had er een fout kunnen zitten in zijn virus en daardoor alsnog legale gebruikers kunnen besmetten.
En hij heeft ook tools beschikbaar gemaakt voor het repareren van zijn fout en voor het detecteren van zijn malware. Daarnaast zal je als legale gamer totaal geen last hiervan hebben en zijn het dus degenen die illegale games spelen die gepest worden.
Dus zo erg is het allemaal niet, als je illegale games download moet je altijd in je achterhoofd houden dat het wel eens een aangepaste versie kan zijn.


Dat hij het niet had moeten doen is misschien zo, maar hij heeft het imho aardig opgelost.
Tja, mensen die harddrugs gebruiken zijn fout bezig en veroorzaken veel overlast. Dus als we harddrugs vermengen met cyanide en deze op de markt brengen, pakken we alleen de harddrug gebruikers aan.

Oh, er gaan wel heel veel mensen dood. Dat was niet de bedoeling, daar hadden we niet bij stil gestaan. We maken het weer goed door gratis lijkkisten te doneren aan de familie van de overledenen.

Hysterisch doorgetrokken voorbeeld, maar berust op hetzelfde principe. Onwettig gedrag is onwettig gedrag en de motivatie doet er weining toe als het om voorbedachte rade gaat.

Aanpakken die hap!
Sorry, maar ik kan echt geen medelijden hebben met de meeste mensen die getroffen zijn, als je dingen als r0mloader.nds gaat uitproberen op je DS ben je sowieso al fout bezig.

En het is een trojan, geen virus...
Het is zeker geen proof of concept, die hoef je niet te verspreiden namelijk! Hij heeft gewoon niet goed nagedacht.
ik bedoelde meer het idee van.

Dat ie het verspreidde was net een stapje te ver zeg maar.
De uitrdukking is:
Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten!!
op zich is illegale spellen spelen op je DS ook te ver!
Het is gewoon uit welk standpunt je het bekijkt.
Wie met vuur speelt moet op de blaren zitten. :))

/gaymodeoff
ja en wie met vuur speelt, speelt met vuur |:(
Het klinkt meer dat ie het meer gedaan heeft als proof-of-concept dan ECHT kwaad ermee te willen.
Nou, nee dus: uit het artikel:
De reden voor het ontwerpen van de malware was om gamers te dwarsbomen die hun Nintendo DS gebruiken om illegale spellen te spelen.

Met andere woorden: een doelbewuste actie. Misschien wel met goede bedoelingen, hoewel ik me afvraag waarom hij (als niet-werknemer van Nintendo) zich druk zou maken over anderen die illegale spellen spelen... Of in ieder geval zo druk dat hij er een virus voor schrijft om ze te dwarsbomen.

Ik vind zijn excuus dan ook nogal slap en vrij ongeloofwaardig. Ik vind het dan ook jammer dat de wetten hier in Nederland niet strenger zijn voor dat soort figuren: het is gewoon het doelbewust vernielen van spullen van een ander. Het verhaal dat hij vooraf de impact niet had kunnen overzien is daarbij (vind ik) onzin: dit is niet het eerste virus dat wordt verspreid, uit voorbeelden van de computerwereld had hij kunnen weten dat zijn virus veel meer mensen zou treffen dan hij misschien had willen treffen...
(nogmaals: IMHO!)
Tja, waarom zou je als burger bij de burgerwacht gaan. Wie is d'r nou in godsnaam geinteresseerd om de buurman te beschermen }:O

De wereld is zo'n tyfus plek omdat de meeste denken helaas denken als jij...
Anoniem: 135972
18 oktober 2005 13:40
je kan zeggen wat je will maar ik vind dit netjes.
omdat er een tool uit is heb je geen schade maar overlast.
en de rede voor die overlast vind ik persoonlijk geregtegt.

toch zit hij fout wand hij speelde eigen rechter en strafde terwijl nietmand hem dat recht gaf.
Een Trojaans paard dat firmware van je DS verwijdert, dat is nogal wat. De maker heeft zichtbaar spijt, maar geeft toe dat het 'm vooral om aandacht te doen was:
"I cannot really justify my actions. It was also very selfish to draw some attention, which I tend to do in odd ways."
En de excuses komen niet van harte: "If you don't want an apology, then screw you because you're probably just another ROM pirate." Waarvan akte.

Ik zie overigens dat Tweakers nog steeds een verkeerd plaatje bij de de berichten over de DS plaatst. Op het plaatje staat het prototype, dat in mei 2004 op de E3 werd getoond. De echte DS ziet er anders uit.
volgens mij scheet hij gewoon in z'n broek toen zijn creatie zo bekent werdt, en heeft hij uit angst dat hij gepakt wordt het maar zo aangepakt, zodat het lijkt of hij goede bedoelingen had
Maar als het op te lossen is, valt het allemaal wel mee toch? Ik weet niet hoe simpel dit is maar volgens mij is het bij de PSP-versie zo dat het onherstelbaar is.
En hij heeft geen spijt van de geinfecteerde DS'en, maar van de mediahype die het veroorzaakt heeft ;)
I should have realized the impact, which was not just a few DS'es that were bricked, but all the damn mediahype.
Excusses aanbieden scheelt hem weer een geldboete.
Als hij de code van zijn programma mooi verkoopt aan Nintendo kan hij daarvan mooi de boete betalen die hij waarschijnlijk wel krijgt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee